Έχει ξεχάσει να κάνει πρωταθλητισμό η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ έδειξε πως δεν έχει το μέταλλο, την προσωπικότητα για να κάνει πρωταθλητισμό. Αυτά τα παιχνίδια δεν τα παίζεις, τα κερδίζεις. Η ομάδα που πάει για πρωτάθλημα, ξέρει τις δυνατότητες της, τις αντοχές της και φροντίζει να ξεπερνά αυτές τις καταστάσεις. Γράφει ο Τσάρλυ.

ΑΕΚ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  (8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ SUPER LEAGUE) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ
ΑΕΚ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ SUPER LEAGUE) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ICON

Παρακολουθούμε ένα διαφορετικό πρωτάθλημα. Tο κάθε τρίποντο θέλει πολύ ιδρώτα και έχει μεγάλη αξία. Σε αυτό το ιδιαίτερο πρωτάθλημα στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Ατρόμητος του Κάναντι. Αν κάποιος βγάλει στην άκρη τα μεγέθη των ομάδων και δει το πρόγραμμα και τα έως τώρα αποτελέσματα, σε ένα πρωτάθλημα που το "διπλό" δεν έρχεται εύκολα, ο Ατρόμητος έχει περάσει με νίκη από τις έδρες του Ολυμπιακού και της AΕΚ.

Σίγουρα η λογική λέει πως ένας από τους μεγάλους θα κάνει ένα σερί και ομάδες στο επίπεδο του Ατρόμητου, δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν. Οι φίλοι του, όμως, γιόρτασαν την κατάληψη της πρώτης θέσης, η οποία έχει έρθει βγάζοντας ένα απαιτητικό πρόγραμμα και για αυτούς η χθεσινή ημέρα ήταν ιδιαίτερη.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΝΤΙ

Νομίζω η ιστορία με τον Κάναντι πρέπει να μας δώσει και ένα μικρό μάθημα. Έφερε ο Ατρόμητος έναν προπονητή από το πρωτάθλημα Αυστρίας, που η καλή δουλειά που έκανε στην Άλταχ τον πήγε στην Ραπίντ Βιένης και ήθελαν κάποιοι να τον κρίνουν από τα φιλικά. Δηλαδή έρχεται για πρώτη φορά στην χώρα μας για τον Ατρόμητο προπονητής από το εξωτερικό και δεν είμαστε διατεθειμένοι να του δώσουμε ούτε την περίοδο της προετοιμασίας, να δουλέψει το πλάνο του και να διδάξει κάτι διαφορετικό.

Ο ίδιος ο Κάναντι σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε για το contra.grστον Νίκο Γιανόπουλο, δήλωσε πως ο στόχος του ήταν να μην απολυθεί πρώτος. Μπορεί να το είπε αστειευόμενος, όμως πριν καν ξεκινήσει η σεζόν σε όλα τα ρεπορτάζ ήταν πρώτο φαβορί για απόλυση, μάλιστα πριν από το νικηφόρο φιλικό με τον Ολυμπιακό γραφόταν πως κρίνεται η θέση του.

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟΣ ΣΤΟ ΟΑΚΑ

Ευτυχώς για τους οπαδούς του Ατρόμητου, ο Κάναντι έμεινε και σήμερα η ομάδα του Περιστερίου είναι στην πρώτη θέση. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Ο Ατρόμητος έχει δείξει πολύ καλά δείγματα, στο ΟΑΚΑ, όμως, δεν ήταν καλός.

Δεν είχε καμία σχέση με την εικόνα που είχε στο "Καραϊσκάκης". Εκεί κράτησε την μπάλα, έμεινε ψηλά, είχε δημιουργία, συνεργασίες, βρήκε πρωταγωνιστές, πήρε μεγάλο παιχνίδι από Μάντσον, Ουάρντα, δεν μπήκε τόσο βαθιά. Με την ΑΕΚ περισσότερο εκμεταλλεύτηκε τα προβλήματα που έβγαλε η ομάδα του Χιμένεθ και κατάφερε με μισή φάση να πάρει ένα μεγάλο τρίποντο.

ΑΝ ΘΕΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΑΤΣ ΠΡΕΙΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΝΙΚΑΣ

Η ΑΕΚ έδειξε πως δεν έχει το μέταλλο, την προσωπικότητα για να κάνει πρωταθλητισμό. Αυτά τα παιχνίδια δεν τα παίζεις, τα κερδίζεις. Η ομάδα που πάει για πρωτάθλημα, ξέρει τις δυνατότητες της, τις αντοχές της και φροντίζει να ξεπερνά αυτές τις καταστάσεις. Ήταν δεδομένο πως έχοντας την περασμένη Πέμπτη εκτός έδρας αγώνα με την Μίλαν, δεν θα υπάρχει η απαιτούμενη ένταση. Η ΑΕΚ είχε πίσω της και δύο παιχνίδια εκτός έδρας που δεν είχε κερδίσει, επίσης είχε την δυνατότητα με νίκη να πάρει την πρώτη θέση.Όταν γνωρίζεις πως έχεις έντονη πίεση και ο χρόνος δεν είναι υπέρ σου, μπαίνεις δυνατά. Να πάρεις προβάδισμα στο ξεκίνημα.

Η ΑΕΚ δεν το έκανε, άφησε το παιχνίδι να πάει μακριά και ο Ατρόμητος δεν είναι η κατάλληλη ομάδα για να κάνεις κάτι τέτοιο. Οι παίκτες του Κάναντι έχουν καλή ψυχολογία, το αμυντικό δίδυμο Χατζηισάιας, Ρισβάνης, ξέρει να παίζει άμυνα βαθιά και ο προπονητής του φροντίζει αν έχει το αποτέλεσμα να ενισχύει την άμυνα του, αλλάζοντας σύστημα και προσθέτοντας στόπερ και αμυντικά χαφ.

ΕΧΑΣΕ ΧΡΟΝΟ

Η ΑΕΚ δεν δικαιολογείται που δεν μπήκε δυνατά, να καθαρίσει το παιχνίδι σαν μεγάλη ομάδα. Έχει χρόνια να κάνει πραγματικό πρωταθλητισμό και τώρα που της δίνει το πρωτάθλημα αυτή τη δυνατότητα, δείχνει πως δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Στο πρώτο ημίχρονο η άμυνα του Ατρόμητου ήταν πιο ψηλά και η ΑΕΚ έχει παίκτες που ξέρουν ποδόσφαιρο, έχουν ποιότητα, μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους και να παίξουν κάθετα.

Το έκανε, όχι όμως στον βαθμό που έπρεπε. Ο χρόνος αποδείχθηκε μεγάλος σύμμαχος του Ατρόμητου. Ο Κάναντι όπως συνηθίζει, άλλαξε σύστημα και πήγε σε άμυνα με τρεις, γύρισε πολύ χαμηλά τις γραμμές του και δεν δίστασε να τελειώσει το παιχνίδι με 4 καθαρά στόπερ. Στην Ελλάδα είμαστε, καμία ομάδα δεν είναι σε θέση να ανοίξει τόσο πολυπρόσωπες άμυνες με την μπάλα κάτω.

ΣΕΝΤΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΨΗΛΟ ΠΑΙΚΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Όταν δεν μπορείς να μπεις στην αντίπαλη περιοχή και ο χρόνος περνάει, μοιραία έρχεται το πατροπαράδοτο σύστημα του... σταυρού. Δηλαδή κάνεις σέντρα και τον σταυρό σου η μπάλα να χτυπήσει κάπου και να πάει στα δίχτυα. Μόνο που η ΑΕΚ δεν έχει κανέναν σημείο αναφοράς, για να δικαιούται να πιστεύει πως έστω από τις πολλές σέντρες θα βρει ένα γκολ για να επιβραβευτεί τουλάχιστον που κράτησε τον αντίπαλο της για πολύ ώρα μέσα στην περιοχή του.

Το πρόβλημα που αντιμετώπισε η ΑΕΚ λιγότερο με την Ξάνθη μιας και ο αντίπαλος της είχε μείνει με 9 παίκτες και περισσότερο με τον Ατρόμητο, είναι πως βρίσκεται σε ένα πρωτάθλημα που αν δεν καθαρίσεις τα παιχνίδια από νωρίς, ο αντίπαλος σου, ταμπουρώνεται. Και όσο πιο χαμηλά πάει, μοιραία μικραίνει και τις αποστάσεις των γραμμών και θα πρέπει να έχεις φθάσει την ανάπτυξη σου σε πολύ υψηλό επίπεδο για να δημιουργήσεις φάσεις με κάτω την μπάλα. Στην πράξη, ακόμα και κανένας να μην το θέλει, η ανάγκη για επίθεση ο χρόνος που λιγοστεύει, σε κάνει να την σηκώνεις.

Όμως γι' αυτήν τη συνθήκη ποδοσφαίρου που αν κάνεις πρωταθλητισμό, είναι δεδομένο ότι θα συναντήσεις, δεν υπάρχει ο κατάλληλος επιθετικός. Προσωπικά οι επιθετικοί θέλω να κάνουν πολλές δουλειές, βοηθά αυτό στο να έχει καλύτερη ανάπτυξη και δημιουργία η ομάδα, όμως σε ένα ρόστερ χρειάζεται να υπάρχει και ο καθαρός, κλασικός, ψηλός στράικερ περιοχής. Ο επιθετικός που μπορείς να σημαδέψεις, όταν αναγκάζεσαι να σηκώσεις τη μπάλα. Η ΑΕΚ πήγε σε ένα παιχνίδι στο τέλος που κανείς δεν μπορούσε να το υπηρετήσει, δεν υπήρχε ούτε κάποιος ικανός στο κεφάλι από τις πίσω γραμμές, καθώς έλειπαν και οι Γιόχανσον, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι.Το λάθος για μένα έγινε νωρίς και ήταν που η ΑΕΚ δεν μπήκε με ένταση στο ξεκίνημα, άφησε απέναντι σε έναν ύπουλο αντίπαλο να χαθεί χρόνος.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΡΑΟΥΧΟ

Από εκεί και πέρα, την ταλαιπωρεί πολύ, για την ακρίβεια δεν μπορεί να αντέξει το γεγονός πως δεν παίρνει τίποτα από τον Αραούχο. Τον Αργεντινό τον έφερε η ΑΕΚ, για να την τραβήξει, να της δώσει ώθηση για να κάνει πρωταθλητισμό και να σημειώσει κάποια προσωπικά γκολ, αλλά και να βοηθήσει στο να βγουν περισσότερες συνεργασίες. Δεν συμβαίνει και σε συνδυασμό με την απουσία τερμάτων και από τους υπόλοιπους, το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο.

Για τα δεδομένα του πρωταθλήματος που βλέπουμε, κανείς δεν μπορεί να πει, πως η ΑΕΚ παίζει άσχημα, δεν ξέρει, όμως, να κερδίζει και να τελειώνει σωστά τις επιθέσεις της. Δεν κάνει την διαφορά ο Αραούχο, δεν παίρνει γκολ από τον Λιβάγια, ο Μάνταλος παίζει καλά, όταν όμως βρίσκεται μπροστά στο αντίπαλο τέρμα δεν το ματώνει, στο ρόστερ καθαρός στράικερ να μπει όταν σηκώνεται η μπάλα δεν υπάρχει και από τους αναπληρωματικούς στις επιθετικές θέσεις ακόμα δεν έχει πάρει το παραμικρό.

Η ελπίδα είναι να πάρει τα πάνω του ο Αραούχο και να βοηθήσει η επιστροφή του Γιακουμάκη. Ούτε ο ίδιος δεν περίμενε όταν τραυματίστηκε πως θα τον περιμένει με τόση ανυπομονησία ο Χιμενεθ και ο κόσμος να μπει στην ομάδα.

ΜΟΝΙΜΑ ΠΡΩΤΗ ΑΛΛΑΓΗ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι, από την στιγμή που κανείς στην ΑΕΚ δεν διαθέτει το εύκολο γκολ και το κυριότερο κανένας δεν έχει αυτοπεποίθηση στο τελείωμα, για ποιόν λόγο με τόσο μεγάλη ευκολία βγάζει έξω τον Χριστοδουλόπουλο.

Πρώτη αλλαγή νωρίς στην Ξάνθη, στο ημίχρονο με τον Ατρόμητο. Ο Λάζαρος, είναι ο μόνος που έχει ρέντα, που πιστεύει στον εαυτό του και όλα τα χτυπήματα του πάνε στην εστία, δεν βρίσκω τον λόγο της βιασύνης που είχε ο Χιμένεθ να τον κάνει αλλαγή στα δύο τελευταία παιχνίδια. Ήταν σοβαρή γκέλα αυτή με τον Ατρόμητο για την ΑΕΚ, έδειξε πως δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν τα πολλά χρόνια που έχει να κάνει πρωταθλητισμό. Τα είχε όλα υπέρ της και φρόντισε να τα χάσει και πάει να παίξει δύσκολα παιχνίδια εκτός με Πανιώνιο, εντός με ΠΑΟΚ και εκτός με Παναθηναϊκό με έντονη πίεση και την πλάτη στον τοίχο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK