Γίνεται ξανά ΑΕΚΑΡΑ για μεγάλα πράγματα!

Η ΑΕΚ ήδη έχει καταφέρει πολλά, ενώ έχει κι ένα μεγάλο όπλο σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στην Ελλάδα: τη συνέχεια από τα προηγούμενα χρόνια. Ο Τσάρλυ βλέπει πίσω από το 2-1 επί της Ριέκα και μεταφέρει την πραγματική διάσταση του αποτελέσματος στην πρεμιέρα του Europa League.

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÑÉÅÊÁ - ÁÅÊ / EUROPA LEAGUE / RIJEKA - AEK (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÑÉÅÊÁ - ÁÅÊ / EUROPA LEAGUE / RIJEKA - AEK (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ πέτυχε ένα τεράστιο διπλό και συνεχίζει τις καλές ευρωπαϊκές εμφανίσεις. Η πορεία της κάθε ομάδας μέσα στη σεζόν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το καλοκαίρι που έχει κάνει. Η φετινή ΑΕΚ πραγματοποίησε ένα ήρεμο καλοκαίρι.

Ήξερε τι ήθελε, το απέκτησε νωρίς, ο Χιμένεθ σε αντίθεση με τους περισσότερους συναδέλφους του, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στα περισσότερα κλαμπ τις Ευρώπης είχε στην προετοιμασία μαζί του το μεγαλύτερο ποσοστό του ρόστερ που θα χρησιμοποιήσει μέσα στη χρονιά.

Το διάστημα που οι υπόλοιποι ζητούσαν μεταγραφές για να γίνουν ομάδα, η ΑΕΚ ήταν ομάδα και απλά ήθελε να κλείσει ο Αραούχο, για να μπορέσει να ζητήσει περισσότερα πράγματα μέσα στη σεζόν. Επίσης έμεναν κάποια συμπληρώματα για να μεγαλώσει το ρόστερ. Τελικά αποκτήθηκε ο Κονέ και η ομάδα έμεινε με έναν στόπερ λιγότερο απ' ότι θα έπρεπε.

Μέσα από τα παιχνίδια αποδεικνύεται πως η προσθήκη του Τσόσιτς είναι πολύ σημαντική. Γρήγορος στόπερ που βγαίνει επιθετικά στο μαρκάρισμα με καλή πάσα. Ο Λόπες έχει καλά τρεξίματα και ανεβοκατεβαίνει με μεγάλη συχνότητα την πλευρά, ενώ φαίνεται πως κακώς δέχτηκε κριτική ο Λιβάγια από ανθρώπους που δεν τον είχαν παρακολουθήσει στην Λας Πάλμας.

Ταυτόχρονα προστέθηκε το ανέβασμα του Μπακάκη που είχε δείξει απίστευτα δείγματα στο Αγρίνιο, αλλά δεν είχε πιάσει στην ΑΕΚ, ο Σιμόες επέστρεψε στα επίπεδα που τον θυμόμασταν τη σεζόν 2015/16, βγάζοντας ακόμα περισσότερα πατήματα στην αντίπαλη περιοχή και οι Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος συνδυάζουν ωριμότητα και ποιότητα.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΗΣ ΟΠΛΟ

Η ΑΕΚ ήδη έχει καταφέρει πολλά φέτος. Επέστρεψε μετά από 6 χρόνια στους ομίλους. Πέτυχε μετά από 6 χρόνια το πρώτο της γκολ στην Ευρώπη, πέρασε στους ομίλους του Γιουρόπα αποκλείοντας ένα σαφώς μεγαλύτερο μέγεθος, έκανε εκτός έδρας νίκη σκοράροντας δύο φορές και μοιάζει να είναι στο χέρι της να περάσει στους "32" του Γιουρόπα, ενώ σύντομα θα κληθεί να αποδείξει αν είναι στο χέρι της να διεκδικήσει τον φετινό τίτλο.

Έχει κι ένα μεγάλο όπλο σε σχέση με τους υπόλοιπους στην Ελλάδα. Έχει συνέχεια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Δεν αποκτήθηκαν την τελευταία στιγμή πολλοί ξένοι ποδοσφαιριστές με ποιότητα σε μία ομάδα που δεν έχει κορμό, όπως πχ. έγινε στον ΠΑΟΚ και στον Παναθηναϊκό και βλέπουμε πως δεν γνωρίζουν οι ποδοσφαιριστές που βρίσκονται και τι πρέπει να κάνουν στο γήπεδο.

Εδώ έμεινε ο προπονητής που ολοκλήρωσε την περσινή χρονιά, υπάρχει ένας κορμός που έχει σταδιακά ενσωματωθεί από την ημέρα που η ΑΕΚ ανέβηκε στην Β' κατηγορία. Ποδοσφαιριστές που ξέρουν τα αποδυτήρια, γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει ΑΕΚ και κάνουν εύκολη την προσαρμογή των υπολοίπων.

Στοιχεία που δεν υπάρχουν στον ΠΑΟΚ και στον Παναθηναϊκό και όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, αλλά το συγκεκριμένο πρόβλημα σε ένα σημείο το αντιμετωπίζει και ο Ολυμπιακός.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΣΤΑ ΑΚΡΑ, ΠΛΑΤΟΣ ΚΑΙ "ΔΙΔΥΜΑ"

Ο Χιμένεθ στο παιχνίδι με την Ριέκα εφάρμοσε μία ποδοσφαιρική λογική που σε μεγάλο βαθμό μοιάζει με την περσινή του Ουζουνίδη. Μπακάκης, Λόπες να παίζουν στην πλευρά με πολλά ανεβάσματα, δύο δημιουργοί στα άκρα, Μάνταλος, Χριστοδούλόπουλος, δίδυμο αμυντικών χαφ με τον γρήγορο Σιμόες να τρώει όλο το γήπεδο, τον Γιόχανσον πιο σταθερό στον χώρο του και τον Λιβάγια πίσω από τον γρήγορο Κλωναρίδη.

Η ΑΕΚ πήρε εξαιρετικό βαθμό σε όλους τους χώρους. Χρειάστηκε ο Λιβάγια να παίξει και για τον Κλωναρίδη που παρότι το παιχνίδι ήταν στα μέτρα του, δεν μπήκε ποτέ μέσα και ο Σιμόες να τρέξει και για τον Γιόχανσον που η αλήθεια είναι πως απλά τακτικά κράτησε το χώρο του.

ΑΜΥΝΘΗΚΕ ΜΕ ΕΝΤΑΣΗ

Θυμίζω πόσα προβλήματα αντιμετώπισε ο Ολυμπιακός στις πλευρές από τους παίκτες της Ριέκα. οι Μπακάκης - Λόπες πήγαν εκπληκτικά στον ρόλο τους, είχαν τα ανεβάσματα και όποτε χρειάστηκε να αμυνθούν χαμηλά, κέρδισαν αρκετές μάχες. Ο Λόπες είχε 68 επαφές με την μπάλα τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλον παίκτη της ΑΕΚ.

Είχε λανθασμένες μεταβιβάσεις αλλά ήταν πολεμιστής. Έβγαλαν και οι δύο μπακ πολύ ένταση, είχαν από τρία κερδισμένα τάκλιν, 7 φορές έκοψε χαμηλά ο Μπακάκης, δείγμα του πόσο καλά λειτούργησε όταν έπρεπε να καλύψει σαν τρίτος στόπερ στις βαθιές μπάλες αντίθετης πλευράς, 4 ο Λόπεζ. 5 κλεψίματα 9 κοψίματα βαθιά είχε ο Βράνιες, 2 κλεψίματα, 5 κοψίματα ο Τσόσιτς. Έκανε λάθη η άμυνα της ΑΕΚ όταν δέχτηκε πίεση, υπήρχε όμως μόνιμα πολύ ένταση σε κάθε προσπάθεια των παικτών του Χιμένεθ.

Ο ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΣΙΜΟΕΣ

Ένταση, δύναμη, ταχύτητα και επιθετική σκέψη. Αυτά ήταν στοιχεία που παρατηρούσες βλέποντας τις προσπάθειες της ΑΕΚ, με εξαίρεση τον Γιόχανσον, που αρκέστηκε στο να μην αφήνει τον χώρο του.

Ο Σιμόες, όμως, έτρεχε και γι' αυτόν. Ο Πορτογάλος είναι το αμυντικό του όπλο, εδώ υπάρχει και ένας κίνδυνος. Δεν υπάρχει άλλος στο ρόστερ να βγάζει από τον άξονα τόση ένταση στο μαρκάρισμα και να καλύπτει τόσα μέτρα, η ΑΕΚ μπορεί να παίξει καλά δίχως τον Αραούχο, μπορεί να βρει σχηματισμούς που θα καλύπτουν το κενό του Μάνταλου, δεν μπορεί να είναι σε παιχνίδια που η αναχαίτιση χρειάζεται τρεξίματα και υψηλή ένταση ανταγωνιστική, δίχως τον Σιμόες. Ο Πορτογάλος, πατάει σε όλα τα φετινά παιχνίδια και με μεγάλη συχνότητα στην αντίπαλη περιοχή, στοιχείο που δεν το είχε εμφανίσει ούτε στην καλή του χρονιά τόσο ανεπτυγμένο.

ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΜΑΝΤΑΛΟΣ;

Ο Χιμένεθ όπως είπαμε και πιο πάνω, χρησιμοποίησε τους Μάνταλο, Χριστοδουλόπουλο στα άκρα ως δημιουργούς. Κανένας σήμερα δεν μιλάει για την θέση που έπαιξε ο Μάνταλος. Ο Μάνταλος ξεκινούσε αριστερά, αλλά στην λογική ο μπακ να δίνει πλάτος έμπαινε πιο μέσα και πλησίαζε το επιθετικό δίδυμο, τόσο αυτός όσο και ο Χριστοδουλόπουλος είχαν ελευθερίες.

Αποδεικνύεται φέτος πως ένας ποδοσφαιριστής με ταχύτητα, με ικανότητα να τρέχει με την μπάλα και να δημιουργεί που δεν φοβάται να μπει στις μονομαχίες, είναι σε θέση να παίξει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο σε όλες τις μεσοεπιθετικές θέσεις. Από τις αρχές που θα έχει η ομάδα και την δική του φυσική κατάσταση, εξαρτάται αν θα ανταποκριθεί.

Η ΑΕΚ έχει βρει σταθερές, ο Μάνταλος είναι ατομικά καλά και παίζει όπου του πει ο Χιμένεθ. Άλλωστε ο Ισπανός τεχνικός δεν δείχνει σταθερός σε κάποια διάταξη.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΣΚΙΜΠΕ

Χαιρετίσματα στον Σκίμπε στέλνει ο Χριστοδουλόπουλος. Πραγματικά απορώ πόσο άβολα μπορεί να νιώθει ο Γερμανός τεχνικός βλέποντας τον τρόπο που βοηθά την ΆΕΚ ο Χριστοδουλόπουλος και την κατάσταση που βρίσκεται ο Μπακάκης.

Είναι απίστευτη η ηρεμία και η ταπεινότητα που βγάζει ο Χριστοδουλόπουλος, το παιδί είναι φανερό πως πλέον έχει κάνει τον κύκλο του, έκανε τα λεφτά του, έφτιαξε την οικογένεια του και απλά χαίρεται το ποδόσφαιρο. Η Ιταλία τον βοήθησε να μάθει το άθλημα καλά και να γνωρίζει τι χρειάζεται από αυτόν η ομάδα του. Καταφέρνει να είναι πάντα χρήσιμος, να κάνει με ποιότητα και απλότητα το σωστό. Και όταν χρειάζεται κάνει και την διαφορά.

Με ένα έξυπνό φάουλ προσπάθησε να κάνει στο τέλος το 0-1 στο Μπρίζ, δεν έγινε, έκανε το κόλπο στην Ριέκα. Έδωσε περισσότερο πλάτος από τον Μάνταλο στην δική του πλευρά, έκοβε στον κενό χώρο έτρεξε, ήταν ταυτόχρονα εξτρέμ, κρυφός φορ και δημιουργός.

ΕΧΕΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ Ο ΛΙΒΑΓΙΑ

Αυτός που έβγαζε μάτια με την ποιότητα του ήταν ο Λιβάγια. Πήγαν κάποιοι να κρίνουν τον ποδοσφαιριστή από άγνοια Ιούλιο μήνα. Ο Κροάτης έχει ένα πρόβλημα, δεν έχει ξεκάθαρη θέση και τον βολεύει η διάταξη της ομάδας που αγωνίζεται να του επιτρέπει να λειτουργεί σε σχήμα που να έχει και δεύτερο επιθετικό. Δεν μπορεί να παίξει μόνος του στράικερ, γιατί του αρέσει να κινείται εκτός περιοχής και να ζητά μπάλα, δεν έχει μέτρα και ταχύτητα για τα άκρα, δεν έχει μεταφορά για να παίξει σε σχήμα που θέλει τον επιθετικό χαφ κοντά στο δίδυμο στον άξονα.

Έχει, όμως, πολύ μπάλα μέσα του, εκπληκτικό κοντρόλ, κράτημα μπάλας, απίστευτη ποιότητα τόσο στην επιλογή το πού να πασάρει όπως και το πώς να πασάρει. Ο τρόπος που βγάζει τη σέντρα στην κεφαλιά του Σιμόες, η ευκολία που το κάνει δείχνει πόσο μπορεί να βοηθήσει τους συμπαίκτες του. Και στο παιχνίδι στην Ριέκα, κουράστηκε πολύ.

ΚΑΙ Ο ΑΡΑΟΥΧΟ...

Όταν θα ενσωματωθεί ο Αραούχο θα αρχίσει και να σκοράρει. Ο ίδιος δείχνει πως τον ενδιαφέρει η ομάδα, είναι πολύ καλός συμπαίκτης και δεν κυνηγά το γκολ, απ' όσα έχουμε δει είναι σίγουρο πως τον Αραούχο θα τον βοηθήσει. Για ένα εκρηκτικό επιθετικό που τρέχει στον κενό χώρο, είναι μεγάλο πράγμα να έχεις σαν παρτενέρ φορ που ξέρει να κρατά ψηλά την μπάλα, του αρέσει να πασάρει και ξέρει πώς να εκμεταλλεύεται την κίνηση του συμπαίκτη του.

Από τον Αραούχο θα επωφεληθεί και ο Λιβάγια, καθώς ο Αραούχο κινείται διαρκώς λίγο πιο πλάγια από τα στόπερ για να βρει χώρο και διάδρομο και όπως είναι φυσικό η κίνηση αυτή θα ελευθερώνει τον Κροάτη που παίζει κάθετα. Θα πηγαίνει πολύ πιο εύκολα σε καθαρές τελικές όταν θα κάνει δίδυμο με τον Αραούχο.

Σε αυτήν λοιπόν την ομάδα που δουλεύει καλά, θα προστεθεί και το όπλο που λέγετε Αραούχο, νιώθω πως αν η ΑΕΚ είναι σοβαρή, έχει την δυνατότητα να πετύχει ακόμα πιο σπουδαία πράγματα φέτος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK