Grexit μόνο αν αποφασίσει να πέσει η κυβέρνηση

Ο Κοντονής τραβάει το σκοινί, αλλά αυτό δεν γίνεται να σπάσει. Ο Τσάρλυ εξηγεί γιατί το Grexit δεν συμφέρει κανέναν και πως θα πέσουν οι μάσκες πριν την καταστροφή.

Grexit μόνο αν αποφασίσει να πέσει η κυβέρνηση

Το Ελληνικό ποδόσφαιρο φαίνεται να κρέμεται από μία κλωστή. Ο υφυπουργός Σταύρος Κοντονής λειτουργεί με έναν περίεργο τρόπο και συνεχώς διαβάζουμε πως βρισκόμαστε μία ανάσα από το Grexit. Από στιγμή σε στιγμή περιμένουμε την απόφαση της FIFA, η οποία έχει δώσει προθεσμία μέχρι σήμερα 1η Απριλίου για να μαζέψει την απόφαση του ο Σταύρος Κοντονής και να ξεκινήσει το Κύπελλο.

Την ημερομηνία που περιμένουμε την απόφαση της FIFA, ο Κοντονής δέχθηκε την στήριξη του πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Σταύρο Κοντνονή να μην κάνει βήμα πίσω. Είναι φανερή η πρόθεση της Κυβέρνησης, να πιέσει την ΕΠΟ, ώστε να βγάλει εκτώς ποδοσφαίρου όσους διώκωνται. Το ζητούμενο είναι μέχρι που μπορεί είναι σε θέση να τραβήξει το σχοινί. Η λογική λέει πως δεν μπορεί να το αφήσει να σπάσει. Δεν συμφέρει κανέναν.

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά, για να δούμε κατά πόσο είναι πιθανό να συμβεί το Grexit, που ισοδυναμεί με τεράστιες οικονομικά απώλειες για όλους. Όχι μόνο για τον Ολυμπιακό, όπως γράφεται, αλλά για όσους ασχολούνται με τον Ελληνικό αθλητισμό και φυσικά για την κυβέρνηση, που δεν βρίσκεται σε εποχή που μπορεί να χάνει από τον προϋπολογισμό της έσοδα.

Μετά την άκαρπη συνάντησηΚοντονή με τα κλιμάκια της FIFA και της UEFA, οι καθημερινές εφημερίδες κυκλοφόρησαν παίζοντας πολύ δυνατά το σενάριο του αποκλεισμού του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Όπως το πάει ο Σταύρος Κοντονής πάμε για απομόνωση, ας δούμε όμως τα βήματα ξεχωριστά για να διαπιστώσουμε πόσο δύσκολο είναι στην πράξη να αφήσουν έναν άνθρωπο να φέρει μία οικονομική καταστροφή, χωρίς να έχει και κάτι με λογική να υπερασπιστεί.

Ματαιώνει δύο παιχνίδια της ΑΕΚ για να διαφυλάξει την δημόσια ειρήνη και συναντά μέλη της Original

Εδώ αξίζει να κάνουμε μία παρένθεση να πούμε πως ο Σταύρος Κοντονής αποφάσισε επειδή έγιναν επεισόδια στην Τούμπα να τιμωρήσει τον θεσμό του Κυπέλου. Τόνισε πως η ματαίωση των αγώνων κυπέλου, έγινε "για να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη και η κοινωνική ειρήνη". Τα παιχνίδια που εκκρεμούν είναι οι δύο αγώνες ΑΕΚ-Ατρόμητος, και με την πολιτεία να φοβάται έναν πιθανό τελικό της ΆΕΚ με τον Ολυμπιακό. Την ίδια ώρα λοιπόν που ματαιώνει 3 παιχνίδια της ΑΕΚ να διασφαλιστεί η κοινωνική ειρήνη δέχεται στο γραφείο του και συνομιλεί με μέλη της Original. Αναρωτιέμαι από ποιον κινδυνεύουν οι αγώνες της ΑΕΚ με τον Ατρόμητο.

Υπερασπίζονται τον εκβιασμό προς την EΠΟ, όχι την απόφαση Κοντονή

Ας βάλουμε όμως τα πράγματα με την σειρά να δούμε τις διαδικασίες και κατά πόσo είναι εύκολο να αφήσουν τον Σταύρο Κοντονή να τινάξει το ελληνικό ποδόσφαιρο στον αέρα, από μία εντελώς παράλογη απόφαση που έλαβε μόνος του και δεν μπορεί να βρει σώφρονα άνθρωπό να την υπερασπιστεί. Ακόμα και όσοι για δικούς του λόγους υπερασπίζονται την θέση Κοντονή, πολύ γρήγορα αν χρειαστεί θα αποδειχθεί πως υπερασπίζονται τον εκβιασμό που κάνει προς την ΕΠΟ και δεν θα πάνε μαζί του μέχρι τέλους.

Περιμένουν παράταση από την FIFA ή Grexit πίεσης

Η παράταση που έχει δώσει η FIFA, λήγει σήμερα. Η λογική, λέει με το ΣΤΕ να εκδικάζει την προσφυγή της ΕΠΟ την επόμενη Τρίτη την FIFA να δίνει νέα παράταση και να περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ακόμα όμως και να ανακοινωθεί Grexit, αυτό θα σημαίνει απλά μία μεγαλύτερη πίεση προς το ΣΤΕ και στην απόφαση του, καθώς θα πιέζει ο χρόνος και θα είναι πλέον πολύ πιο ορατός ο κίνδυνος.

Εδώ είναι σημαντικό να θυμηθούμε πως και το 2006, για τον νόμο του Ορφανού, το Ελληνικό ποδόσφαιρο για 4 ημέρες ήταν εκτός καταστατικού της FIFA μέχρι που η τότε κυβέρνηση αναγκάστηκε να τα μαζέψει και επιστρέψαμε. Οπότε, η σημαντική ημερομηνία είναι αυτή της Τρίτης 5 Απριλίου.

Όλοι εύχονται το ΣΤΕ να δικαιώσει την προσφυγή της ΕΠΟ

Η αλήθεια είναι πως όλοι ελπίζουν το ΣΤΕ να τους απαλλάξει. Οι εκτιμήσεις και η ελπίδα όλων, μα όλων, είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας να δικαιώσει την προσφυγή της ΕΠΟ.

Αν το ΣΤΕ δικαιώσει την ΕΠΟ, το σίριαλ τελείωσε. Ο Σταύρος Κοντονής θα δεχτεί μία ήττα που θα αποδείξει πως δεν είναι τόσο ισχυρός ο ρόλος του, όπως ο ίδιος τον παρουσιάζει και θα αναγκαστεί να πάρει πίσω την απόφαση του. Θα συνεχίσει όμως να λειτουργεί σαν δον Κιχώτης και να ρητορεύει, τονίζοντας πόσο θέλει να καθαρίσει το Ελληνικό ποδόσφαιρο και τι δυσκολίες βρίσκει.

Η ΕΠΟ θα πάρει παράταση χρόνου, θα ανασκουμπωθεί μέχρι τις Εκλογές, θα έχει μία νίκη απέναντι στον Κοντονή, αλλά πάνω από όλα, τα μέλη της θα δείχνουν πόσο μεγάλη μάχη έδωσαν για να προστατέψουν τα συμφέροντα αυτών που τους στηρίζουν.

Ο Τσίπρας και η κυβέρνηση του θα απαλλαγεί από ένα αχρείαστο βάρος, που θα εξηγήσουμε στην συνέχεια πόσο επώδυνο θα μπορεί να γίνει για την κυβέρνηση με τον τρόπο που χειρίζεται την κατάσταση ο Κοντονής.

Ενώ και οι υπόλοιπες ομάδες, θα συνεχίζουν, την γραμμή που έχουν χαράξει, απέναντι στην ΈΠΟ. Όπως αναφέρω, παραπάνω, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός στήριξαν με τον τρόπο τους τον εκβιασμό που κάνει ο Κοντονής.

Μέχρι εδώ, όλα καλά. Αν το ΣΤΕ δικαιώσει την ΈΠΟ, όλα τελείωσαν, η ζωή συνεχίζεται και περιμένουμε τις εκλογές της ΕΠΟ, το προσεχή Φθινόπωρο.

Το σενάριο που τους αξίζει

Στο δύσκολο σενάριο, που συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες, αλλά η αλήθεια είναι πως με τον υποκριτικό τρόπο που λειτουργούν όλοι τους αξίζει να συμβεί.

Πάμε πρώτα στην διαδικασία. Αν το ΣΤΕ απορρίψει την προσφυγή της ΕΠΟ, ο Σταύρος Κοντονής, αν έχει την στήριξη του Τσίπρα, με υπουργική απόφαση προχωράει στην ματαίωση του Κυπέλου και βγαίνουμε εκτός καταστατικού FIFA και UEFA.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά, τα συμφέροντα που παίζονται, είναι τεράστια και δεν μπορεί να αφήσουν έναν άνθρωπό να πάρει μία απόφαση που δεν συμφέρει κανέναν.

Θα πέσουν οι μάσκες

Σήμερα ο Κοντονής, όπως προείπαμε, έχει μαζί του όχι συνολικά, αλλά στον εκβιασμό που κάνει προς την ΈΠΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ αλλά και Παναθηναϊκό. Αυτό φαίνεται και από αρθρογραφίες, που διαβάζουμε, από τον φιλικά τύπο των διοικήσεων αυτών των ομάδων.

Αυτά όμως συμβαίνουν, τώρα που υπολογίζουν, πως το ΣΤΕ, θα δικαιώσει την ΈΠΟ, η στην χειρότερη αναγκαστεί έστω την ύστατη ώρα, να τον μαζέψει τον Κοντονή, ο Τσίπρας. Στο ενδεχόμενο όμως που δεν θα συμβεί, τίποτα, από τα δύο και προχωρήσει κανονικά η ματαίωση του κυπέλου και όλα οδηγούν το ποδόσφαιρο στην απομόνωση, τι πιστεύεται οτί θα κάνουν οι Σαββδης, Μελισανίδης, Αλαφούζος;

Τον στηρίζουν εκ του ασφαλούς. Θα αρχίσουν οι κωλοτούμπες

Ο Σαββίδης καθάρισε τα παλιά χρέη του ΠΑΟΚ, ο Μελισανίδης εξασφάλισε την οικοδομική άδεια και βάζει μπροστά την δημιουργία του γηπέδου της ΑΕΚ. Πιστεύει κανείς πως όλα αυτά τα έκαναν για να διοικούν ερασιτεχνικά σωματεία; Ο Αλαφούζος, που δίνει μάχη με την ΕΠΟ, με το ποδόσφαιρο της διαπλοκής, ήδη εξέδωσε ανακοίνωση πως θα κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί το Grexit. Μην γελιόμαστε, έδω το παιχνίδι είναι καθαρά για να χτυπήσουν την ΕΠΟ και επειδή προς το παρόν θεωρούν πως δεν πρόκειται να αφήσουν τον Κοντονή να το πάει μέχρι τέλους. Ακόμα και ο ίδιος ο Κοντονής να έχει σκοπό να κάνει τον ήρωα για να καλύψει μία δική του παράξενη ματαιοδοξία, θα βρει την κρίσιμη στιγμή τοίχ. Οπότε τον στηρίζουν με την ανοχή τους εκ του ασφαλούς.

Πρακτικά, λοιπόν, αν τα πράγματα προχωρήσουν, θα έχουμε αλλαγή στάση και από τους άλλους τρεις μεγάλους συλλόγους και θα δούμε μεγάλες κωλοτούμπες.

Και εδώ ερχόμαστε στο ζουμί που θα εξηγήσω και τον λόγο που το Grexit φαντάζει απίθανό.

Θα πιέσει βουλευτές ο Ολυμπιακός

Ας υποθέσουμε πως επαληθεύονται όλα τα σενάρια που οδηγούν στο Grexit. Έχουμε δηλαδή απόρριψη της προσφυγής της ΕΠΟ και αρχική στήριξη Τσίπρα στον Κοντονή. Υπάρχει κανείς που πιστεύει πως σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία δεν μπορεί να επηρεάσει βουλευτές ο Ολυμπιακός; Στον Πειραιά κάνουν προεκλογικό αγώνα πουλώντας, την αγάπη τους για τον σύλλογο και όχι το πολιτικό τους έργο. Δεν μιλάμε για ένα απλό θέμα, εδώ θα κινδυνέψει η βιωσιμότητα του Ολυμπιακού. Το κάνω συγκεκριμένο, γιατί μέχρι σήμερα οι υπόλοιποί λειτουργούν υποκριτικά και εκ του ασφαλούς. Μην ξεχνάμε πως και πέρυσι ο Κοντονής, αναγκάστηκε να υποχωρήσει, όταν πιέστηκε η κυβέρνηση από βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι οποίοι ήταν ξεκάθαροί πως δεν πρόκειται να ψηφήσουν νομοσχέδιο, που θα οδηγήσει το ποδόσφαιρο σε Grexit. Υπάρχει ήδη ανακοίνωση του τομεάρχη αθλητισμού των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμένου, που δείχνει την αντίθεση του στην απόφαση Κοντονή, να διακοπεί το Κύπελλο.

Βουλευτές της κυβέρνησης δεν στηρίζουν την απόφαση Κοντονή

Πρακτικά αρκεί η υπογραφή του υπουργού και η στήριξη της κυβέρνηση για να ματαιωθεί το κύπελλο. Όμως, κυκλοφορεί στους διαδρόμους της βουλής πως πολλοί βουλευτές έχουν σκοπό να ενημερώσουν τον Τσίπρα τι πραγματικά συμβαίνει, πόσο επιζήμια είναι η απόφαση του Κοντονή και πως οι ίδιοι αλλά και άλλοι συνάδελφοι τους που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι απέναντι στις πρακτικές Κοντονή. Πρόκειται για μία απόφαση που δεν έχει την στήριξη όλων των βουλευτών της κυβέρνησης και για αυτό θα ενημερωθεί, αν δεν έχει ήδη ενημερωθεί, σύντομα ο Τσίπρας.

Μέχρι και σε πρόταση μομφής στον Κοντονή θα φτάσουν

Είναι τόσο σοβαρό το να βγει το Ελληνικό ποδόσφαιρο εκτός διοργανώσεων, το να μην έχει το δικαίωμα η Εθνική να αγωνιστεί στην προκριματική φάση του Μουντιάλ, που μέχρι και πρόταση μομφής στον υπουργό του Τσίπρα θα κάνουν. Και προσέξτε, μιλάμε για μία πρόταση μομφής, που αν γίνει την στιγμή που ο Κοντονής, θα ετοιμάζεται να σκοτώσει το Ελληνικό ποδόσφαιρο, την Εθνική ομάδα και τους συλλόγους, η κυβέρνηση θα την χάσει.

Θα γίνει GREXIT μόνο αν έχει αποφασίσει ο Τσίπρας, να πέσει με πρόσχημα το ποδόσφαιρο

Όσα αναφέρω πιστεύω πως δεν θα χρειαστεί να συμβούν. Το θέμα λογικά θα τελειώσει στο ΣΤΕ ή θα του τραβήξει ο Τσίπρας το χαλί.

Άπλα θέλω να εξηγήσω πως πρακτικά το πραγματικό GREXIT δεν είναι τόσο πιθανό, όσο βγήκε τις δύο προηγούμενες, μέρες από τον Τύπο. Για να συμβεί πρέπει να έχει αποφασίσει ο Τσίπρας να πέσει από τώρα η κυβέρνηση του και με πρόσχημα το ποδόσφαιρο, να επικοινωνήσει πως τον έριξαν τα συμφέροντα. Μου ακούγεται πάντως αρκετά ακραίο σενάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

GREXIT, λοιπόν. Και λοιπόν;

Ευκαιρία για μια καινούργια αρχή

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ: Οι επιπτώσεις του Grexit

News 24/7

24MEDIA NETWORK