Η άδικη απόλυση του Αργύρη Πεδουλάκη

Γκρίνιες από την καθημερινή ανθρώπινη διαχείριση του Αργύρη Πεδουλάκη υπήρχαν μέσα στα αποδυτήρια κανένας όμως δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα χάσει τη δουλειά του τόσο σύντομα. Σχολιάζει την απομάκρυνση του Ελληνα κόουτς από τον Παναθηναϊκό ο Τσάρλι.

Η άδικη απόλυση του Αργύρη Πεδουλάκη

Η εικόνα του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ ήταν άθλια αλλά, δικαιολογίες υπήρχαν πολλές και ακόμα περισσότεροι λόγοι για να υπάρχει υπομονή σε αυτό το νέο εγχείρημα. Εγχείρημα που δεν είναι απλό καθώς μιλάμε για πρώτη σαιζόν μετά την εποχή Διαμαντίδη. Η διοίκηση το καλοκαίρι έπρεπε να πορευτεί σε ένα νέο πλάνο. Η αλλαγή μέσα και έξω από το παρκέ τεράστια και απαραίτητη η δημιουργία ενός νέου μοντέλου.

Ο συνολικός σχεδιασμός το καλοκαίρι που πέρασε ήταν πιο σημαντικός από ποτέ, καθώς ο σύλλογος έχασε και την τελευταία του σταθερά, στο γήπεδο, στις εξέδρες και στα αποδυτήρια. Η ομάδα χρειάζεται νέους ηγέτες, καινούρια λογική και κατεύθυνση.

Η απόφαση να απομακρυνθεί ο Πεδουλάκης στα μέσα Οκτώβρη αποδεικνύει πως η διοίκηση δεν πήρε τόσο σοβαρά τη μετά Διαμαντίδη εποχή, καθώς το καλοκαίρι δεν επέλεξε προπονητή που να τον εμπιστεύεται πραγματικά. Είναι νόμος, όταν αλλάζει προπονητής στα μέσα Οκτώβρη, η ευθύνη ανήκει στο σύλλογο, που ξεκίνησε σεζόν με προπονητή που δεν εμπιστευόταν και δεν είχε θέση μαζί του ένα μακροχρόνιο πλάνο.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΤΟΙΧΙΣΕ

Παραδείγματα πολλά, ο Μπαρτζωκας είναι πολύ καλός προπονητής, αλλά το δεύτερο συνεχόμενο χαμένο πρωτάθλημα έχοντας και παιχνίδι τίτλου στο ΣΕΦ, δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό. Από την στιγμή, που όλοι γνώριζαν πως δεν γίνεται να αντέξει τους κραδασμούς από άλλη ήττα από τον Παναθηναϊκό, έπρεπε να αντικατασταθεί αμέσως μετά το χαμένο πρωτάθλημα. Τελικά έφυγε μετά την ήττα στο Κύπελλο.

Πέρα από το επικοινωνιακό κομμάτι και από την άδικη συμπεριφορά σε έναν κόουτς που πήρε Ευρωλίγκα με το σύλλογο, ο Ολυμπιακός δεν πλήρωσε την αλλαγή προπονητή ενώ και ο Μπαρτζώκας ωφελήθηκε.

Πιθανότατα να στρώσει με τον επόμενο προπονητή και ο Παναθηναϊκός, όμως υπάρχει και μία διαφορά. Ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια έχει σταθερές βάσεις στο παιχνίδι του, ελληνικό κορμό που είναι σταθερός, πρόκειται για μία ομάδα που γυρνά γύρο από τον Σπανούλη, έχει υπαρχηγό τον Πρίντεζη και μόνιμα χρειάζεται συγκεκριμένους ρόλους.

Η αλλαγή δεν στοίχισε, ανέλαβε ο Σφαιρόπουλος και γνώριζε πως αυτό που χρειάζεται να κάνει είναι πάρει μαζί του τον Σπανούλη, να κρατήσει την πειθαρχία τα αποδυτήρια, καλό επίπεδο προπονήσεων και να απελευθερώσει από την πίεση της διαιτησίας στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό. Απλά πράγματα που χρειαζόταν μία ομάδα με συνέχεια για να πετύχει τους στόχους της.

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟ ΠΛΑΝΟ

Στον Παναθηναϊκό, όμως δεν είναι τόσο απλά. Ο ηγέτης έφυγε και η ομάδα χρειάζεται καινούρια κατεύθυνση. Ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν το καλοκαίρι τεχνικό επιτελείο, που σε συμφωνία με τη διοίκηση θα βάλει τον Παναθηναϊκό σε μία σταθερή τροχιά, θα δημιουργήσει νέο μοντέλο, θα αναζητήσει νέους πρωταγωνιστές με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Όλα αυτά φυσικά απαιτούν πίστωση χρόνου, καθώς όταν αλλάζεις πλάνο χρειάζεσαι και χρόνο για να βάλεις την ομάδα σου, στην σωστή κατεύθυνση και στην συνέχεια να φέρεις εξέλιξη.

Πιθανότατα, ο Πεδουλάκης να μην ήταν η κατάλληλη επιλογή. Δεν αρθρογραφώ για να υποστηρίξω τον απολυμένο τεχνικό, αλλά για να εξηγήσω πως δεν γίνεται η διοίκηση του Παναθηναϊκού να συνεχίσει να λειτουργεί με τόσο πρόχειρο τρόπο. Στο μπάσκετ, δεν μπορείς να λειτουργείς με την ποδοσφαιρική λογική. Στο συγκεκριμένο άθλημα, αν έχουμε το πλεονέκτημα να κυνηγάνε οι ομάδες μας στην Ευρώπη στόχους μεγαλύτερους από το μπάτζετ τους, είναι γιατί υπάρχει η τεχνογνωσία. Ο στόχος του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού είναι να βρίσκονται μόνιμα στην 8άδα της Ευρωλίγκα και να διεκδικούν την είσοδο τους στο Final Four. Το επίπεδο, λοιπόν, είναι πολύ υψηλό για να δουλεύεις με προχειρότητα και χωρίς πλάνο.

Πιθανότατα ο Αργύρης Πεδουλάκης, να μην ήταν ο κατάλληλος άνθρωπός για να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στη νέα εποχή. Η διοίκηση όμως τον έκρινε κατάλληλο, από τη στιγμή που πήγε μαζί του, έπρεπε να σεβαστεί και τις πολλές δυσκολίες που έχει η δουλειά που του δόθηκε.

Σε μία ομάδα, που είχε μάθει να έχει ασφάλεια έχοντας στο παρκέ τον Διαμαντίδη και όλοι ήξεραν πως μόλις το παιχνίδι πάει να στραβώσει η μπάλα θα πάει στα χέρια του και θα μαζέψει την κατάσταση, έπρεπε να βρεθούν νέοι κανόνες. Και ο Πεδουλάκης κρίθηκε για ένα παιχνίδι, που του έλλειπαν δύο σημαντικοί παίκτες. Ο Τζέιμς που ήταν η καλή μεταγραφή στην περιφέρεια, αυτή που θα απελευθέρωνε και τον Καλάθη από την αναγκαιότητα να παίρνει σουτ που τον εκθέτουν και ο άσος που επρόκειτο να αποκτηθεί. Το ανάθεμα έπεσε στον Πεδουλάκη και στον Καλάθη, στην πράξη όμως ο Παναθηναϊκός παραδόθηκε το διάστημα που ο τεχνικός του Παναθηναϊκού αναγκάστηκε να παίξει με πλέι μέικερ τον Παππά.

Ευθύνες υπάρχουν, συμφωνώ με την τοποθέτηση που έκανε ο Δημήτρης Γιανακόπουλος στους παίκτες του Παναθηναϊκού, στην προπόνηση της Τρίτης, "μπορείς να χάσεις αλλά πρέπει να ματώσεις". Η εικόνα της ομάδας ήταν πράγματι απογοητευτική και ευθύνη έχει και ο προπονητής, άλλο να τον κρίνεις, άλλο να κάνεις συστάσεις και να ζητήσεις εξηγήσεις και άλλο να τον απομακρύνεις.

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΟΘΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ

Το καλοκαίρι έγιναν αρκετές επιλογές, μεταγραφές στα θέλω του Αργύρη Πεδουλάκη. Ο Αρτζι ήθελε να έχει τα προσόντα των Σίγκλετον, Τζέιμς, Ρίβερς, Νικολς και σχεδίασε το πλάνο με πλέι μέικερ τον Μπουρούση στη θέση 5. Το πιθανότερο είναι ο νέος προπονητής να σχεδίαζε διαφορετικά την ομάδα. Για ποιον λόγο λοιπόν ο Παναθηναϊκός σε αυτήν την κρίσιμή σεζόν να αποδεχτεί πως έχασε την προετοιμασία και να πάει με προπονητή που θα έχει έτοιμο το άλλοθι της αποτυχίας; Ο επόμενος θα έχει ότι και να συμβεί το δικαίωμα να επικαλεστεί, ότι "το ρόστερ δεν το έφτιαξα εγώ".Δεν έχει λογική που δεν δόθηκε χρόνος στον Πεδουλάκη να παρουσιάσει την ομάδα που είχε στο μυαλό του.

Ο ίδιος ο τεχνικός του Παναθηναϊκού είχε αποδεχτεί πως αυτή την εποχή είναι πίσω από τον Ολυμπιακό κάτι που είναι και απόλυτα φυσιολογικό. Είχε μιλήσει για τη δυσκολία που έχει το χτίσιμο νοοτροπίας και ότι η ομάδα δεν χτίζεται μόνο για να κερδίζει αλλά για να παίζει και ελκυστικό μπάσκετ. Επαναλαμβάνω, πιθανότατα, να μην έπρεπε να του δοθούν τα κλειδιά τον Ιούνιο, από την στιγμή που τα πήρε, έπρεπε να πάρει και το χρόνο του. Γιατί η δουλειά που ανέλαβε από μόνη της ήθελε χρόνο. Την Δευτέρα κρίθηκε έχοντας μία ομάδα που έχει δώσει ένα παιχνίδι Ευρωλίγκας και έπαιζε απέναντι σε έναν αντίπαλο που δουλεύει 4-5 χρόνια στην ίδια λογική και πάει σε συμπληρώματα.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Να αναφέρουμε και κάποια πράγματα που συνέβησαν και ώθησαν τον Δημήτρη Γιανακόπουλο να δείξει στον Πεδουλάκη την έξοδο. Το θέμα που βγήκε προς τα έξω με τον Αμερικάνο προπονητή επίθεσης, όντως έπεσε στην έντονη κουβέντα τους, καταλαβαίνει κανείς όμως πως μπήκε στο τραπέζι επειδή ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού ήθελε να μειώσει τον Έλληνα τεχνικό. Δεν είναι περίεργο να φέρεις ειδικούς και να έχεις ειδικευμένους προπονητές σε ειδικούς ρόλους, αντίθετα είναι κάτι που συνηθίζεται. Αυτό που δεν συνηθίζεται είναι να έρχονται καπέλο μέσα στην περίοδο, αυτή είναι μία διαδικασία που γίνετε στο ξεκίνημα της σαιζόν.

Ο Πεδουλάκης, έχει ένα χαρακτηριστικό που είχαν οι προπονητές στην παλιότερη εποχή του μπάσκετ, κάτι όμως που πλέον ενοχλεί όλους. Δεν είναι άλλοθι για την διοίκηση αυτό που γράφω καθώς ήταν γνωστό και από την πρώτη του θητεία. Βρίσκει κάποια στηρίγματα στους πιο έμπειρους παίκτες, που έχουν και μία επιρροή και εξαντλεί σε αυτούς που θεωρεί πιο αδύναμους την αυστηρότητα του.

Στην πρώτη του θητεία, που ήταν και διάδοχος του Ομπράντοβιτς, είχαν την τιμητική τους οι Παππάς, Γιάνκοβιτς, κάποιοι Αμερικάνοι που δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν και ο Φώτσης την δεύτερη χρονιά, που στόμα έχει και μιλιά δεν έχει. Κυκλοφορεί και σαν ανέκδοτο πως σε ένα βίντεο που έδειχνε ο Αργύρης Πεδουλάκης και εξηγούσε με έντονο τρόπο τα λάθη που οδήγησαν σε μία ήττα τον Παναθηναϊκού, σε ένα λάθος του Φώτση, είχε πάει πάνω από το πρόσωπο του και ούρλιαζε έντονα, αμέσως ακολούθησε ένα λάθος του Διαμαντίδη, με την ατάκα του Πεδουλάκη να είναι "εδώ ο Μήτσος μας είχε μία ατυχία".

"ΤΟΝ ΤΡΕΛΑΝΕ"

Την ίδια λογική κατηγορείται πως ακολούθησε και στη δεύτερη του θητεία, πήρε μαζί τον Μπουρούση και όσους είχε την πρώτη του εποχή και εξαντλούσε την αυστηρότητα του στους Τζειμς, Μποχωρίδη, Χαραλαμπόπουλο. Το γιατί έβαλε με τους πιο νέους τον Τζέιμς δεν το γνωρίζει κανείς, πιθανότατα να τον πέρασε για πιο ήπιο χαρακτήρα, η να ήθελε να τον βάλει σε ένα μοντέλο που ο Αμερικάνος δεν ακολουθούσε. Όταν αυτοτραυματίστηκε, ανθρωπός μέσα από την ομάδα έλεγε στον περίγυρο του "τον τρέλανε ο Πεδουλάκης".

Δεν πιστεύω πάντως, όσο και αυστηρός να ήταν ο τεχνικός του Παναθηναϊκού στον Τζέιμς, οτι δικαιολογείται τέτοια αντίδραση. Και δεν αναφέρω τον τρόπο που διαχειρίζεται ο Πεδουλάκης τα αποδυτήρια σαν ελαφρυντικό για την απόλυση του αλλά σαν κάτι που αποτελούσε αντικείμενο μόνιμη κριτικής από όσους ζούσαν την καθημερινότητα του στον Παναθηναϊκό και τις δύο περιόδους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα φαβορί και ο Σάσα Ομπράντοβιτς

News 24/7

24MEDIA NETWORK