Η ΑΕΚ της υπεραξίας, το λάθος του Τούντορ και ο Φινμπόγκασον

Ο Τσάρλυ ακτινογραφεί την απόδοση της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στην πρεμιέρα του νέου πρωταθλήματος και βγάζει τα πρώτα συμπεράσματα.

Η ΑΕΚ της υπεραξίας, το λάθος του Τούντορ και ο Φινμπόγκασον

Ήταν δεδομένο πως η επιστροφή της ΑΕΚ θα έδινε ξεχωριστή λάμψη στο πρωτάθλημα της Super League. Στην πράξη φαίνεται πως ο Δέλλας δημιουργεί μία ομάδα που θα μας προσφέρει όμορφο ποδόσφαιρο.

Δημιουργεί ποδοσφαιριστές και υπεραξίες

Δεν μπορώ να γνωρίζω πως θα διαχειριστεί ο Τραϊανός ειδικές καταστάσεις, αν θα καταφέρει να κρατήσει τα αποδυτήρια του μετά από αποτυχίες, αν θα ξέρει πώς να βοηθήσει τους ποδοσφαιριστές του σε ειδικές συνθήκες. Αυτό που έχει γίνει φανερό είναι πως χτίζει ένα όμορφο σύνολο και δημιουργεί ποδοσφαιριστές.

Η διοίκηση της ΑΕΚ χρωστάει ήδη στον Δέλλα, καθώς έχει δημιουργήσει υπεραξίες. Οι Πλατέλλας, Τζανετόπουλος, Ανάκογλου, Κολοβέτσιος, ακόμα και οι Γιόχανσον με τον Μάνταλο εξελίσσονται και ανεβάζουν την αξία τους ακολουθώντας το φιλόδοξο πρότζεκτ της ΑΕΚ.

Πέρα από τα νέα παιδιά, που χτίζουν το παρόν και του μέλλον του συλλόγου, είναι φανερό πως δημιουργείται μία ομάδα ικανή να παίζει ελκυστικό σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ο Πλατανιάς ήταν φανερά ανέτοιμος, δεν πίεζε και έκανε εύκολη την ανάπτυξη των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ, καθώς δεν έχαναν δυνάμεις για να βγάλουν εις πέρας τα ανασταλτικά καθήκοντά τους.

Αξίζει να πληρώσεις εισιτήριο

Παρουσιάστηκε όμως ένα σύνολο που ήξερε τον τρόπο που του ταιριάζει να αναπτυχθεί και είχε πολλούς ποδοσφαιριστές να γνωρίζουν τα βασικά της μπάλας. Οι Πλατέλλας και Αραβίδης, που έπαιζαν στα άκρα της επίθεσης, εκμεταλλευόντουσαν τους κενούς διαδρόμους και οι Γκάλο, Γιόχανσον, Σιμόες, Βάργκας, ακόμα και οι δύο στόπερ, γνώριζαν πώς να τους τροφοδοτήσουν.

Δεν ξέρω αν η εφετινή ΑΕΚ θα πάρει πρωτάθλημα ή θα μείνει πολύ πίσω πριν μπουν οι γιορτές. Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν είναι το σύνολο Δέλλα ικανό να αντέξει σε συνθήκες πίεσης. Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να πω είναι πως θα παίξει όμορφο σύγχρονο ποδόσφαιρο, ο κόσμος που θα παρακολουθεί τα παιχνίδια της ΑΕΚ δεν θα κλαίει τα λεφτά του.

Ο Σνεντερλέν των φτωχών

Η ένταξη του Μπουονανότε μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που θα λειτουργεί το 4-2-3-1 της ΑΕΚ. Με τον Πλατανιά εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη τακτική με τον Αραβίδη να παίζει την θέση του αριστερού εξτρέμ σαν δεύτερος επιθετικός με πολλά κοψίματα στην αντίπαλη περιοχή.

Η δύναμη της ΑΕΚ ήταν η δεξιά της πλευρά, αλλά και το δίδυμο Γιόχανσον - Σιμόες.

Αυτός που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ο Πλατέλλας. Δεν είναι μόνο η ταχύτητα και η έκρηξή του, αλλά κυρίως τα πολλά σε αριθμό σπριντ που έβγαλε στο παιχνίδι και ότι μπορούσε να ανεβάζει ρυθμό με την μπάλα στα πόδια και ταυτόχρονα να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του. Οι κούρσες του Πλατέλλα έκαναν γρήγορη την ανάπτυξη της ΑΕΚ.

Επίσης η παρουσία του Γιόχανσον ήταν αρχοντική.

Ο Σουηδός της ΑΕΚ είναι ο Σνεντερλέν των φτωχών. Τοίχος μπροστά από τα στόπερ, με σωστές τοποθετήσεις, κάνει τον προπονητή να νιώθει ασφάλεια πως θα υπάρχει πάντα προστασία στα στόπερ και δεν θα "φάει" η άμυνα του κάθετο ποδόσφαιρο. Χωρίς να τον βλέπεις να πηγαίνει σε μεγάλες ταχύτητες, τακτικά βρίσκεται πάντα στο σωστό χώρο και χωρίς να εντυπωσιάζει δίνει πάντα την μπάλα εκεί που πρέπει.

Ο Γιόχνασον δείχνει τη δύναμη του αυτονόητου. Κάνει το απλό με συνέπεια και ευφυΐα. Η πάσα του στο πρώτο γκολ ήταν πολύ δύσκολη ακόμα και να την σκεφτείς, την έκανε όμως να μοιάζει απλή. Εκεί είναι που κάνει τη διαφορά ο μεγάλος αθλητής, να κάνει με απλότητα τη δύσκολη ενέργεια. Σαν τον καλό τραγουδιστή που ανεβάζει ένταση στη φωνή του δίχως να φαίνεται η πίεση στο πρόσωπο του.

Αδυναμίες και Μπουονανότε

Η ΑΕΚ είναι δεδομένο πως θα παίξει όμορφο ποδόσφαιρο, το ζητούμενο είναι αν θα αντέξει στα παιχνίδια που θα πιέζεται. Οι αδυναμίες έχουν να κάνουν με την έλλειψη ύψους, η οποία φαίνεται όταν καλείσαι να πάρεις βάθος στην άμυνα. Ερωτηματικό παραμένει ο τερματοφύλακας και η αριστερή πλευρά, ενώ είναι σημαντικό να ξεμπουκώσει και να πάρει ο Τζεμπούρ ψυχολογία. Με τη μορφή που είχε το παιχνίδι με τον Πλατανιά, αν η ΆΕΚ είχε μεγαλύτερη συμμετοχή από το σέντερ φορ της θα πετύχαινε πάνω από 5 γκολ.

Ο Μπουονανότε δεν μπορεί να κριθεί, η είσοδος του πάντως σταμάτησε τη φόρα των υπολοίπων. Η συγκεκριμένη μεταγραφή έχει διαφημιστεί αρκετά, αλλά προσωπικά περιμένω και κρατάω μικρό καλάθι. Η αλήθεια είναι πως η καριέρα του, τα "φτωχά" νούμερα του, αλλά και ο σώματότυπος του -δεν έχω δει πολλούς ποδοσφαιριστές με ύψος 1.57μ. να κάνουν σπουδαία καριέρα- με κάνουν επιφυλακτικό περιμένοντας το χρόνο να δώσει τις απαντήσεις του. Όλοι άλλωστε αποκαλύπτονται και κρίνονται στο γήπεδο.

Η Ξάνθη δεν ήταν Μπρόντμπι

Ο ΠΑΟΚ την Πέμπτη κέρδισε τις εντυπώσεις με την 5άρα επί της Μπρόντμπι. Η αλήθεια είναι πως οι Δανοί είχαν αρκετοί αφέλεια στο παιχνίδι τους και ήταν εύκολο για τον Μακ κυρίως αλλά και για τους Πέλκα, Ροντρίγκες με το που περνούσαν ένα παίκτη να βγαίνουν σε θέση εκτέλεσης. Ο αγώνας με την Ξάνθη ήταν εξ ορισμού πιο δύσκολος.

Ο Λουτσέσκου γνωρίζει πως την ομάδα του την περιμένει αρχικά ένας Γολγοθάς και πρέπει οι παίκτες του να ματώσουν για να πάρουν οποιοδήποτε πόντο στις πρώτες 7 αγωνιστικές. Επειδή είναι έμπειρος και κυνικός προπονητής, από την ημέρα που έμαθε την κλήρωση εκπαιδεύει την ομάδα του να παίζει πίσω από την μπάλα. Οι παίκτες του ήταν τακτικά και ψυχικά έτοιμοι για να κάνουν ζημιά στην Τούμπα και να πάρουν τον πρώτο βαθμό του.

Ο Ρουμάνος τεχνικός παρουσίασε ένα πολύ σκληρό σύνολο, καλά δουλεμένο από πέρυσι, που ήξερε πώς να εκμεταλλευτεί τις επιθετικές αδυναμίες της τακτικής του Τούντορ και να εκνευρίσει τον αντίπαλο.

Το λάθος του Τούντορ και η άτυχη στιγμή

Ο Κροάτης τεχνικός, εκτός από την αμυντική προσέγγιση του αντιπάλου, είχε να αντιμετωπίσει και τις απουσίες των Κάτσε, Πέλκα που κάνουν πιο γρήγορη την κυκλοφορία μπάλας για την ομάδα του. Φρόντισε και ο ίδιος ν' ανεβάσει το βαθμό δυσκολίας του αγώνα πηγαίνοντας σε ένα αχρείαστο ροτέισον, βγάζοντας τον Κίτσιου και τον Κωνσταντινίδη από τη βασική ενδεκάδα, περνώντας τον Ροντρίγκες σε ρόλο μπακ χαφ και έχοντας επιθετική τριάδα τους Σαμπό, Ζάιρο και Μακ.

Τριάδα που σε κανένα σημείο του παιχνιδιού δεν βρήκε ρόλους και τρόπο να συνεργαστεί. Μόνο στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού, φάνηκε ο Ζάιρο, σε χρονικό σημείο που ο Σάμπο είχε οπισθοχωρήσει στα δύο χαφ του άξονα.

Είναι νωρίς, αλλά στο συγκεκριμένο παιχνίδι η παρουσία του "βαρύ" Σάμπο που με σώμα Μπίσκαν ήθελε να κάνει τον μπαλαδόρο, έκανε κακό στην ανάπτυξη του ΠΑΟΚ. Έκανε την ομάδα δυσκίνητη, χωρίς κίνηση στον κενό χώρο. Όταν παίζεις σύστημα δίχως εξτρέμ, είναι απαραίτητο να ψάχνεις και να βρίσκεις τα κενά. Θα ήταν προτιμότερο ο Τούντορ να μην άλλαζε θέση τον Ροντρίγκες, να τον κρατούσε στην επιθετική τριάδα, αντί του δυσκίνητου Σάμπο, και να χρησιμοποιούσε από το ξεκίνημα έναν εκ των Κίτσιου ή Κωνσταντινίδη.

Η άτυχη στιγμή του αγώνα για τον ΠΑΟΚ ήταν ο τραυματισμός του Τσίμιροτ. Ο Βόσνιος χαφ, στο λίγο που έπαιξε, έδειξε πως πρόκειται για μία ψαγμένη μεταγραφή. Γρήγορος και ελαφρύς παίκτης, που μεταφέρει την μπάλα και πηγαίνει δυνατά στο μαρκάρισμα. Η γρήγορη αναγκαστική αποχώρηση, σε συνδυασμό με την εικόνα που έδειξε ο Σαββίδης, δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα στην ανάπτυξη του ΠΑΟΚ.

Το 3-4-2-1 θέλει διαρκή κίνηση από την επιθετική τριάδα, ανεβάσματα από έναν από τους δύο κεντρικούς χαφ και στράικερ.

Ο Τούντορ στο τέλος του παιχνιδιού τα έβαλε με τον αντίπαλο που ήρθε για να πάρει το βαθμό και έκανε καθυστερήσεις, ενώ σωστά επισήμανε πως χρειάζεται ένας καθαρός φορ. Θα πρέπει να γνωρίζει πως στην Τούμπα θα αντιμετωπίσει πολλές ομάδες που θα έχουν αυτήν τη λογική και από τη στιγμή που δεν θέλει να παίξει με εξτρέμ και να αφήσει την τακτική με τρεις στόπερ, θα χρειαστεί να βάζει τριάδες στην επίθεση που θα λειτουργούν με ταχύτητα και ένας από τους δύο χαφ θα μπορεί με κάθετη κίνηση να γίνεται τέταρτος στην επίθεση.

Η παρουσία του Σαμπό, ο τρόπος που έπαιξε ο Σαββίδης το διάστημα που χρησιμοποιήθηκε, η απόφαση του Τούντορ να μην βάλει στα δεξιά έναν εκ των Κωνσταντινίδη - Κίτσιου αλλά να πάει εκεί τον Ροντρίγκες βγάζοντας τον από την επιθετική τριάδα και η απουσία καθαρού στράικερ από το ρόστερ έκαναν πιο εύκολη τη δουλειά της Ξάνθης οδηγώντας τον ΠΑΟΚ σε γκέλα στην πρεμιέρα.

Ο Φινμπόγκασον θέλει δουλειά

O Ολυμπιακός έχει βάλει στο παιχνίδι του κάποια στοιχεία που δουλεύει ο Μάρκο Σίlλβα, επιβάλλεται όμως ν' ανέβει η ένταση. Είναι φανερό πως δουλεύεται η πίεση ψηλά, όσο και η προσπάθεια ν' αρχίζει η δημιουργία ακουμπώντας η μπάλα στα άκρα. Και όταν συμβαίνει αυτό να γίνονται προσπάθειες για να υπάρχει συμμετοχή από τον επιτελικό χαφ και από τον φορ. Στη λογική η επίθεση να γίνεται ακουμπώντας η μπάλα στα εξτρέμ και αν αυτός δεν πάει σε ντρίπλα να βγάζει συνεργασία είτε με τον Φορτούνη είτε με τον Φινμπόγκασον ο πρώτος απέδωσε, ο Φινμπόγκασον όχι.

Ο Ισλανδός φορ είχε μάθει στην Χέρενφεν να αξιοποιείται η κίνηση του φορ που έχει μέσα στην αντίπαλη περιοχή στην πλάτη των αντίπαλων στόπερ. Στη Ρεάλ Σοθιεδάδ δεν κούμπωσε γιατί του ζητήθηκε να ξεκινά από πολύ χαμηλά, να παίζει επίμονα και σε ένταση άμυνα.

Ο Σίλβα φαίνεται να του ζητάει μεγάλη συμμετοχή στην προσπάθεια για να ανοίξει η αντίπαλη άμυνα και θα χρειαστεί να βάλει κινήσεις προς τους συμπαίκτες του, συνεργασία με τους δύο ακραίους στο ρεπερτόριο του και να κερδίζει μπάλες στο ύψος της αντίπαλης περιοχής.

Όλα βέβαια είναι θέμα δουλειάς.

Στον Ολυμπιακό έχει έρθει ένας προπονητής, που έχει το δικό του επιθετικό πλάνο και χρειάζεται χρόνος και δουλειά για να βγουν αυτά που θέλει στον αγωνιστικό χώρο.

Η νίκη επί του Πανιωνίου ήρθε όπως αναμενόταν χωρίς μεγάλη δυσκολία, αλλά η αλήθεια είναι πως όλα γινόντουσαν πιο αργά απ' όσο έπρεπε. Φαινόταν όμως πως οι "ερυθρόλευκοι" γνώριζαν τι ήθελαν να παίξουν, το ζητούμενο είναι πότε θα μπορέσουν να ανεβάσουν ταχύτητα στην ανάπτυξη, αλλά και ένταση στην εκδήλωση του πρέσινγκ.

Διαβάστε ακόμη

Σταύρος Γεωργακόπουλος: Σε Ντουρμάζ και Ντα Κόστα το πρώτο... χειροκρότημα!

Ολυμπιακός - Πανιώνιος 3-0

ΠΑΟΚ - Ξάνθη 0-0

AEK - Πλατανιάς 3-0

News 24/7

24MEDIA NETWORK