Η "ακτινογραφία" των Σίβοκ, Σπάχιτς και Σιανί για τον Παναθηναϊκό

Ο Τσάρλυ "ακτινογραφεί" τους τρεις βασικούς υποψηφίους (Τόμας Σίβοκ, Εμίρ Σπάχιτς, Μικαέλ Σιανί) για τη θέση του παρτενέρ του Στάθη Ταυλαρίδη στο κέντρο της άμυνας του Παναθηναϊκού.

Η "ακτινογραφία" των Σίβοκ, Σπάχιτς και Σιανί για τον Παναθηναϊκό

Η διοίκηση του Παναθηναϊκού έχει κάνει σε σωστό χρόνο τον προγραμματισμό της, κλείνοντας σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ της και θέλει άμεσα να βρει τον αντικαταστάτη του Γκόρντον Σίλντενφελντ.

Επιπλέον, έχει παρθεί η απόφαση να αφήσει πίσω την περίπτωση Αμπέντ που παρουσιάζει δυσκολίες, κυρίως από τη φανερή προτίμηση του ποδοσφαιριστή να μείνει στην Νιούκαστλ, ενώ στην προετοιμασία το προπονητικό τιμ πρέπει να περάσει από κόσκινο τον Λουντ, ο οποίος πρακτικά έχει παρόμοιο ρόλο με τον Αμπέντ.

Οι τρεις περιπτώσεις που φαίνεται ότι εξετάζει ο Παναθηναϊκός ανήκουν στο πάνω ράφι.

Σύμφωνα με τα τελευταία ρεπορτάζ, οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για τη θέση του παρτενέρ του Ταυλαρίδη είναι οι Τόμας Σίβοκ, Εμίρ Σπάχιτς και Μικαέλ Σιανί. Πάμε να τους δούμε ξεχωριστά.

Η "ακτινογραφία" των Σίβοκ, Σπάχιτς και Σιανί για τον Παναθηναϊκό

Τόμας Σίβοκ

Ο 31 χρόνος Τόμας Σίβοκ της Μπεσίκτας με 48 συμμετοχές και πέντε γκολ στην εθνική Τσεχίας αποτελεί μία εξαιρετική περίπτωση. Στην Μπεσίκτας αγωνίζεται από το 2008 και σε επτά σεζόν έχει παίξει σε 203 ματς, ενώ μετρά 19 γκολ και έξι ασίστ.

Τέταρτος στο Europa League στο ψηλό παιχνίδι, καλή πρώτη πάσα και διάβασμα παιχνιδιού, αδύναμος στην άμυνα χαμηλά.

Ο Σίβοκ με ύψος 1.84 δεν είναι εξαιρετικά ψηλός για στόπερ επειδή όμως διαθέτει ευφυΐα και διαβάζει τις φάσεις είναι πολύ αποτελεσματικός στον αέρα. Στο εφετινό Europa League ήταν τρίτος σε μέσο όρο κερδισμένων μονομαχιών στον αέρα με 4,4 ανά ματς. Η ικανότητά του στον αέρα τον κάνει επικίνδυνο και στην αντίπαλη περιοχή.

Στα... νιάτα του, ο Τόμας Σίβοκ έχει αγωνιστεί και ως "εξάρι", γεγονός που τον έχει βοηθήσει τόσο στο διάβασμα του παιχνιδιού όσο και στην αποτελεσματικότητά του στις μεταβιβάσεις.

Στα τέσσερα ματς του Europa League που χρησιμοποιήθηκε, ο Σίβοκ έδινε κατά μέσο όρο 49,3 πάσες, το 90.9% ήταν σωστές, ενώ στο τουρκικό πρωτάθλημα οι εύστοχες πάσες ήταν στο 87.2%. Οι αδυναμίες του έχουν να κάνουν με το χαμηλό παιχνίδι όταν αμύνεται. Δεν πάει τόσο δυνατά στον αντίπαλο, προτιμά να παίζει χώρο κάτι που φαίνεται και από τους αριθμούς του. Στο τουρκικό πρωτάθλημα είχε 0,9 τάκλιν ανά ματς και 1.3 κλεψίματα.

Αντίθετα, είναι υψηλά τα ποσοστά του στις φάσεις που καθαρίζει χαμηλά με τέσσερα ανά αγώνα στο Europa και 3.3 στο τουρκικό πρωτάθλημα. Βλέποντας τα νούμερά του, συνειδητοποίησα πως στα ευρωπαϊκά παιχνίδια που η Μπεσίκτας δεχόταν μεγαλύτερη πίεση και η άμυνά της έπαιζε πιο βαθιά, ο Σίβοκ ανέβαζε την απόδοσή του.

Συμπέρασμα: Αν αποκτηθεί ο Σίβοκ, ο Παναθηναϊκός εξασφαλίζει πως θα έχει αποτελεσματική λειτουργία με το δίδυμο Σίβοκ-Ταυλαρίδη στον αέρα. "Κουμπώνει" τέλεια με τον "Ταύλα" γιατί ο 35χρόνος στόπερ θα πηγαίνει στην μονομαχία, θα βγαίνει πρώτος στην μπάλα, ενώ ο Σίβοκ θα πάρει χώρο και θα επωμιστεί μαζί με τον Εσιέν (και τα δύο ακραία μπακ) το κομμάτι της αρχικής ανάπτυξης. Ο Παναθηναϊκός θα βάλει ένα μυαλωμένο ποδοσφαιριστή στην άμυνά του. Θα έχει δύο δεξιοπόδαρους στόπερ και θα χτίσει την άμυνά του σε μία λογική τύπου ο Ταυλαρίδης να μπαίνει στις μονομαχίες, να βγαίνει πρώτος στον αντίπαλο και να αναλαμβάνει το προσωπικό μαρκάρισμα, ενώ ο Σίβοκ το χώρο, το ανέβασμα της άμυνας ψηλά και φυσικά την αρχική ανάπτυξη.

Η "ακτινογραφία" των Σίβοκ, Σπάχιτς και Σιανί για τον Παναθηναϊκό

Εμίρ Σπάχιτς

Ο Σπάχιτς είναι τεράστια κλάση. Αναφερόμενοι μόνο στο ποδοσφαιρικό κομμάτι, το μεγαλύτερο λάθος που έκανε η πολυμετοχικότητα ήταν ότι το καλοκαίρι που ο παίκτης είχε αποφασίσει να φύγει από την Μόσχα, οι τότε διοικούντες δεν κατάφεραν να τον αποκτήσουν.

Μετά από την Λοκομοτίβ Μόσχας, ο πολύπειρος αμυντικός πήγε στην Μονπελιέ, είχε δύο εκπληκτικές χρονιές, τις εξαργύρωσε με μεταγραφή στην Σεβίλλη, έκανε την "αρπαχτή" του στην Ανζί και τις τελευταίες δύο σεζόν έπαιξε στην Λεβερκούζεν.

Ο Σπάχιτς είναι αρχηγός στην Εθνική Βοσνίας, όπου μετρά 80 συμμετοχές και τρία γκολ. Ισχυρή και δύσκολη προσωπικότητα, ωστόσο έκανε τη διαφορά σε όλες τις ομάδες που αγωνίστηκε. Στην Λεβερκούζεν μπορεί να έκλεισε με άκομψο τρόπο την πορεία του, δέρνοντας ένα σεκιούριτι στο γήπεδο, όμως ήταν ηγέτης.

Με ύψος 1.86 διαθέτει ποδοσφαιρική ευφυΐα, τεχνική, ποιότητα χαμηλά, αλλά και αντίληψη που του επιτρέπει να βρίσκεται όπου και η μπάλα. Με 5,9 ανά ματς κερδισμένες μονομαχίες στον αέρα ήταν έβδομος σε ολόκληρη την Bundesliga, τέταρτος στα κλεψίματα με 3,5, πέμπτος στις φάσεις που καθαρίζει βαθιά με 6,5, ενώ τα επιτυχημένα τάκλιν ανά ματς ήταν 1,8.

Στις ίδιες κατηγορίες είχε εκπληκτικά νούμερα και στα οκτώ παιχνίδια που έπαιξε στο εφετινό Champions League. Παίζοντας άμυνα πιο βαθιά, ο Εμίρ Σπάχιτς ήταν δεύτερος σε όλη τη διοργάνωση, καθαρίζοντας 8 φάσεις ανά ματς, ήταν έβδομος σε κλεψίματα με 3,9, ενώ είχε 2,6 επιτυχημένα τάκλιν.

Ακόμα και να μην έχετε δει τον παίκτη, καταλαβαίνετε από τα στατιστικά του πως αυτός ήταν το "Χάμερ" που έψαχνε ο Πατέρας και ποτέ δεν βρήκε ο Αντωνίου. "Χάμερ", όμως, με προσωπικότητα έντονη που πολλές φορές τον οδηγεί σε παρεκτροπές.

Έχει χαμηλά ποσοστά στην πάσα, σαφώς χειρότερα από του Σίβοκ, πασάρει με 73%, όμως αυτό δεν έχει να κάνει με την ποιότητά του στο παιχνίδι με μπάλα, αλλά με το γεγονός ότι δοκιμάζει αρκετά συχνά να πάει σε μεγάλες μπαλιές, προκειμένου να αλλάξει παιχνίδι και να εκμεταλλευτεί την καλή του σκέψη.

Συμπέρασμα: Ο Σπάχιτς είναι μεγάλη κλάση. Αν τα βρουν στο οικονομικό μόνο η ηλικία του μπορεί να κάνει κάποιον να διστάσει. Αλλά πως γίνεται να διστάσεις αξιολογώντας την περυσινή του χρονιά; Τα νούμερά του, πρακτικά αποδεικνύουν πως ήταν ένας από τους καλύτερους στόπερ στο Champions League και την Bundesliga. Όταν μιλάμε για ποδοσφαιριστή που τα τελευταία δύο χρόνια έχει αγωνιστεί σε 71 παιχνίδια πολύ υψηλού επιπέδου στην Μπάγερ Λεβερκούζεν και παραμένει αναντικατάστατος στην Εθνική του, δεν μπορούμε να στεκόμαστε στην ηλικία του. Άλλωστε ο χρόνος για τους στόπερ τρέχει πιο αργά. Με δίδυμο Σπάχιτς-Ταυλαρίδη λυπάμαι τους αντίπαλους φορ επειδή θα... τρώνε πολύ ξύλο. Με τον, επίσης, δεξιοπόδαρο Βόσνιο, ο Παναθηναϊκός θα πάει στη λογική στόπερ ο Ταυλαρίδης και στο χώρο ο Σπάχιτς, με τη διαφορά όμως πως ο Σπάχιτς μαρκάρει παντού, ρισκάρει στην πάσα του, μπορεί να παίξει και με πιο σοφτ στόπερ δίδυμο, στην προκειμένη περίπτωση τον Κουτρουμπή. Αν τα βρουν, ο Σπάχιτς θα γίνει ο καλύτερός στόπερ που φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού από τη στιγμή που έφυγε ο Χένρικσεν.

Η "ακτινογραφία" των Σίβοκ, Σπάχιτς και Σιανί για τον Παναθηναϊκό

Μικαέλ Σιανί

Ο Μικαέλ Σιανί, από το παρουσιαστικό του, φωνάζει τι είδους ποδοσφαιριστής είναι. "Φοβιστικός" με ύψος 1.89, μυϊκή μάζα που τον κάνει να ζυγίζει σίγουρα πάνω από το ύψος του. Είχα αναφέρει σε ένα κείμενο του περασμένου Νοεμβρίου πως επειδή λήγει το συμβόλαιό του σίγουρα θα απασχολήσει τις ελληνικές ομάδες το καλοκαίρι και ότι αποτελεί εκπληκτική περίπτωση.

Στη συνέχεια, όμως, ο Σιανί αντιμετώπισε πρόβλημα με τους προσαγωγούς του, γεγονός που τον κράτησε σε χαμηλές πτήσεις. Γενικά, φοβάμαι ποδοσφαιριστές που ταλαιπωρούνται από τέτοιου είδους προβλήματα και παρακολουθώντας κανείς το ιατρικό δελτίο του 31χρονου Γάλλου, παρατηρεί πως οι πρώτες ενοχλήσεις εμφανίστηκαν τον Μάιο του 2013. Συγκεκριμένα, έχασε λίγα παιχνίδια της σεζόν 2013/14 κι εφέτος έμεινε εκτός από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Είναι σκληρός στόπερ, αλλά τα φετινά του νούμερα δείχνουν πως έπαιζε "μαγκωμένος".

Κατάφερε να αγωνιστεί σε μόλις εννέα ματς ως βασικός και συνολικά 870 λεπτά, είχε 1,8 κερδισμένες μονομαχίες στον αέρα, 1,6 επιτυχημένα τάκλιν, 2,6 κλεψίματα, καθάριζε πέντε φάσεις χαμηλά ανά παιχνίδι και πάσαρε με 85,7% ευστοχία. Δεν του αρέσει, όμως, να κάνει παιχνίδι από χαμηλά και οι πάσες που επιχειρεί ανά αγώνα είναι 33,3, σαφώς λιγότερες από τους Σίβοκ, Σπάχιτς.

Συμπέρασμα: Ο Σιανί δεν έχει σχέση με τους Σίβοκ και Σπάχιτς. Είναι καθαρός στόπερ και θα μπορούσε να απασχολήσει σοβαρά τον Παναθηναϊκό αν ήθελαν να τον "κουμπώσουν" με τον Σίλντενφελντ. Ταιριάζει περισσότερο ως δίδυμο με τον Κουτρουμπή και αν τελικά προτιμηθεί εκείνος, ο Ταυλαρίδης, θα πρέπει εκτός από τα αμυντικά του καθήκοντα να ανεβάζει ψηλά το παιχνίδι της ομάδας του και πιθανότατα να αναγκαστεί, όταν θα νιώσει καλά ο Σιανί, να πάρει χώρο. Αν του γίνουν εξετάσεις και έχει ξεπεράσει το ύπουλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει στους προσαγωγούς, θα κούμπωνε τέλεια με τον Βίτορ στον ΠΑΟΚ.

Η... ετυμηγορία

Ψηφίζω Σπάχιτς με κλειστά μάτια! Θα τον ερωτευτούν οι φίλοι του Παναθηναϊκού. Ο Σίβοκ διαθέτει πολλά κοινά στοιχεία με τον Σίλντελφελντ και αποτελεί αξιόλογη εναλλακτική λύση, ενώ ο Σιανί δεν είναι κακός αμυντικός, αλλά όχι αυτό που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός.

News 24/7

24MEDIA NETWORK