Η ανάλυση 9 υποψηφίων για την Εθνική

Ο Τσάρλυ κάνει τη... δουλειά της ομοσπονδίας και εξετάζει εις βάθος 9 περιπτώσεις προπονητών που θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον Κλαούντιο Ρανιέρι στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας, προτείνοντας τον καταλληλότερο.

Η ανάλυση 9 υποψηφίων για την Εθνική

Οι μέρες που τρέχουν είναι οι πιο σημαντικές για το μέλλον της Εθνικής. Είναι απαραίτητο να πρυτανεύσει η λογική, να καταφέρει η Εθνική ομάδα να ξεφύγει από τις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου και να ξαναγίνει ένα κλειστό κλαμπ. Να ξαναγίνει το ξενοδοχείο και το προπονητικό κέντρο της Εθνικής άβατο και η κλήση ακριβή. Να επιστρέψουμε στο αγωνιστικό στιλ που μας ταιριάζει.

Ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την επόμενη ημέρα είναι ο Γιώργος Καραγκούνης. Αυτός που έχει ζήσει τις "χρυσές μέρες", γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τον τρόπο που πετύχαμε και είναι ο άνθρωπος που έχει το κύρος αλλά και ο μόνος που εμείς του έχουμε εμπιστοσύνη. Οφείλει να απαιτήσει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Να πάρει τα κλειδιά της Εθνικής μας, να αναλάβει προσωπικά τη συμφωνία με τον επόμενο προπονητή, να διώξει τα παράσιτα και μαζί με τον προπονητή που θα επιλέξει να βάλουν τους δικούς τους νόμους.

Αυτήν την εποχή που οι άνθρωποι της ΕΠΟ και οι ισχυροί παράγοντες του ποδοσφαίρου μας είναι αδύναμοι, παρουσιάζεται μία καλή ευκαιρία στον Καραγκούνη να απαλλάξει την Εθνική μας από παιχνίδια των μάνατζερ, από την καχυποψία και από ανθρώπους που μόνο ζημιά θέλουν να κάνουν. Αν δεν μπορεί να ξανακάνει την Εθνική να λειτουργήσει με υγεία, οφείλει να παραιτηθεί και να ξεμπροστιάσει όσους του έβαλαν εμπόδια. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να πάρει τα "κλειδιά" ο Καραγκούνης. Στη συνέχεια, να κάνει την επιλογή προπονητή.

Η «προπονητολογία» γύρω από την διαδοχή του στον πάγκο της εθνικής έχει ήδη ξεκινήσει και ο Stoiximan.gr έβγαλε τις αποδόσεις με τους επικρατέστερους αντικαταστάτες... Φαβορί ο Κετσπάγια (3.00) και αουτσάιντερ ο Τραπατόνι (15.00)!

Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά με την λίστα των υποψηφίων:

Η ανάλυση 9 υποψηφίων για την Εθνική

Άγγελος Αναστασιάδης (ΠΑΟΚ) 61 ετών

Ο Άγγελος αυτήν την στιγμή θα έμοιαζε η καλύτερη επιλογή. Έχει το πακέτο που χρειαζόμαστε. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπός να περιχαρακώνει τα αποδυτήρια και να κάνει το προπονητικό τιμ και τους ποδοσφαιριστές να λειτουργούν ανεξάρτητα. Έχει δουλέψει με επιτυχία στην εθνική Κύπρου, όπου έκανε ρεκόρ βαθμών σε προκριματική φάση. Γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον να βελτιώνει τον Έλληνα ποδοσφαιριστή και να πετυχαίνει μαζί του υπερβάσεις. Έχει δημιουργήσει πολλές φορές ανταγωνιστικά σύνολα σε ευρωπαϊκά παιχνίδια, χωρίς να έχει το καλύτερο δυνατό υλικό. Προσαρμόζει την ομάδα του ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε παιχνιδιού, κάτι που το έχει ανάγκη η Εθνική. Είναι καλός στην ψυχολογική προετοιμασία, κάτι απαραίτητο για ομοσπονδιακό προπονητή. Ο Άγγελος μοιάζει η ιδανική λύση. Αυτήν την στιγμή, φαντάζει ως ο ιδανικός άνθρωπός γι' αυτήν τη δουλειά.

Αρνητικά. Το πρόβλημα είναι πως κυνηγάει με την αγαπημένη ομάδα του το όνειρο του. Σήμερα μοιάζει μη ρεαλιστική λύση, καθώς διεκδικεί πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ. Έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι, αλλά μου φαίνεται δύσκολο, τώρα που βρήκε προπονητή ο Ιβάν Σαββίδης, να τον αφήσει.

Η ανάλυση 9 υποψηφίων για την Εθνική

Ιβάν Γιοβάνοβιτς (Αλ Νασρ) 52 ετών

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει όντως στη λίστα, καθώς δουλεύει στα πετροδόλαρα του Ντουμπάι και μετά από το Κύπελλο Κόλπου που κατέκτησε με την Αλ Νασρ, οι σεΐχηδες του ανανέωσαν το συμβόλαιο για ακόμη 2 χρόνια. Το όνομά του είναι από τα πρώτα που ακούστηκαν, όταν φάνηκε πως δεν τα βρίσκει ο Γιώργος Σαρρής με τον Φερνάντο Σάντος. Φάνηκε, όμως, μη εμπορικό και γρήγορα εγκαταλείφθηκε. Σήμερα μετράει η ουσία και όχι η απήχηση που θα έχει το κάθε όνομα στα ΜΜΕ και στον κόσμο.

Ο Γιοβάνοβιτς εξαργυρώνει την πολύ καλή δουλειά που έκανε στον ΑΠΟΕΛ. Τα χρόνια που δούλεψε στην κυπριακή ομάδα, κατάφερε χωρίς μεγάλα εφόδια να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο και να κάνει την απόλυτη έκπληξη, φτάνοντας στους 8 του Champions League. Το γεγονός πως τον έχουμε δει να πετυχαίνει την υπέρβαση στην Ευρώπη παίζοντας άμυνα, είναι ο λόγος που δεν απορρίπτεται με το άκουσμα του ονόματος και αξίζει μία δεύτερη σκέψη. Με τον ΑΠΟΕΛ εφάρμοσε μία αμυντική βερσιόν του 4-2-3-1, με χαμηλά τις γραμμές και πολλή τακτική χωρίς μπάλα.

Αρνητικά. Ο Γιοβάνοβιτς δεν έκανε κάποια μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας. Στα χέρια του ουσιαστικά έπεσε η Παναχαϊκή από την Β' Εθνική, φάνταζε πάντα σαν ιδανικός υποψήφιος για να αναλάβει στα δύσκολα τον Ηρακλή. Δεν είχε δείξει ικανός για μεγάλα πράγματα, μέχρι να πάει στην Κύπρο. Βέβαια, εκεί πέτυχε και χτίζει την καριέρα του.

Η ανάλυση 9 υποψηφίων για την Εθνική

Μάρτιν Γιόλ (ελεύθερος) 58 ετών

Αν εξαιρέσουμε ότι έχει παραστάσεις από μεγάλα πρωταθλήματα και του αρέσει η Ελλάδα, έχει μόνο αρνητικά. Περίπτωση Κλαούντιο Ρανιέρι. Κοσμοπολίτης, έχει πάρει πολλές σημαντικές δουλειές, χωρίς να μπορεί να θεωρηθεί συνολικά επιτυχημένος. Είναι ο άνθρωπός που διάλεξε τον Καραγκούνη στη Φούλαμ, αλλά σίγουρα θα διαπίστωσε ο "Κάρα" ότι έκανε πολλά λάθη για να φτάσει στο σημείο η λονδρέζικη ομάδα να πέσει κατηγορία, παρότι άρχισε την περσινή σεζόν με καλό ρόστερ.

Για την Εθνική ακούγεται εδώ και καιρό. Η αποτυχία του στη Φούλαμ εμφατική και παρότι έχει μάνατζερ τον Μίνο Ραιόλα, ακόμα δεν έχει βρει καλή δουλειά μετά από την απόλυση του από τους Λονδρέζους. Όπως και στον Ρανιέρι, του αρέσει η Ελλάδα για διακοπές. Ο μάνατζερ του, ως γνωστόν, κάνει καλές δουλειές με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και προσπαθεί να μας τον φορτώσει. Ήταν ο επόμενος στο μυαλό του Σαρρή μετά από τον Ρανιέρι, έχασε στο φώτο φίνις. Δεν έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία, στη Φούλαμ έπαιξε όλα τα συστήματα. Σαν αρχικό σχέδιο έχει το 4-2-3-1. Αν δεν του βγει, είναι ευέλικτος. Δεν έχει, όμως, κάποιο στίγμα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη φιλοσοφία στις ομάδες του.

Ακατάλληλος.

Η ανάλυση 9 υποψηφίων για την Εθνική

Γιώργος Δώνης (ΑΠΟΕΛ) 45 ετών

Φιλόδοξος και εργατικός προπονητής, δίνει τη μάχη του με τα θηρία στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ. Είναι σε όμιλο με Μπαρτσελόνα, Παρί Σεν Ζερμέν, Άγιαξ και έχει κερδίσει πόντους, διότι η ομάδα του στέκεται με αξιοπρέπεια σε όλα τα παιχνίδια. Σαν προπονητής είναι ευέλικτος. Στα παιχνίδια του Champions League εφαρμόζει μία αμυντική βερσιόν του 4-4-2, με όλους τους παίκτες πίσω από την μπάλα, ξεκίνημα άμυνας στην σέντρα και πολλές αλληλοκαλύψεις. Παρότι γράφεται αρκετά στον Τύπο, δεν πιστεύω πως συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες η υποψηφιότητα του.

Αρνητικά. Στην ΕΠΟ έχει "χαλάσει" το όνομά του εξαιτίας των κακών συμπεριφορών του γιου του στις Εθνικές Νέων και δεν είναι ιδιαιτέρα αρεστός. Είναι φανερό πως έχει τα απαιτούμενο μεράκι. Στις δύο απαιτητικές δουλειές που ανέλαβε, όμως, σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, είχε μεγάλη φθορά, έδειξε να μην αντέχει στην πίεση και να μην είναι κατάλληλος να διαχειριστεί κρίσεις.

Η ανάλυση 9 υποψηφίων για την Εθνική

Τιμούρ Κετσπάγια (ελεύθερος) 46 ετών

Ο Τιμούρ φαντάζει η εύκολη λύση. Ελεύθερος, προέρχεται από δουλειά σε εθνική ομάδα (Γεωργία) παίζει άμυνα, ξέρει το ελληνικό ποδόσφαιρο, πιστεύει πως μπορεί να πετύχει υπερβάσεις. Το ερώτημα είναι αν όλα αυτά φτάνουν.

Αρνητικά. Για εμένα όχι. Ο Κετσπάγια είναι ίσως ο μοναδικός προπονητής στον κόσμο που απορρίπτεται επειδή παίζει περισσότερο άμυνα από αυτήν που θέλουμε εμείς. Είναι ο... Αργύρης Πεδουλάκης του ποδοσφαίρου. Λειτουργεί έχοντας στο μυαλό συνεχώς το αμυντικό πλάνο, τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Στον Ολυμπιακό απέτυχε φυσιολογικά. Άλλωστε, ήρθε στην τελευταία χρόνια του Σωκράτη Κόκκαλή και η μοίρα του ήταν προδιαγεγραμμένη.

Δεν διαχειρίστηκε καθόλου σωστά, όμως, την πίεση. Έβγαλε κακία με το που έχασε τη δουλειά του, έκανε δηλώσεις υπερβολικές, έχασε τον αυτοέλεγχό του. Δεν διαχειρίζεται σωστά το προφίλ του και πραγματοποιεί αλαζονικές τοποθετήσεις με ευκολία. Την τελευταία την πλήρωσε, καθώς πριν από το παιχνίδι με την Πολωνία δήλωνε πως "αν δεν κερδίσουμε την Πολωνία θα παραιτηθώ". Έφαγε 4 και έφυγε με το... μαγιό.

Η ανάλυση 9 υποψηφίων για την Εθνική

Σέρχιο Μαρκαριάν (ελεύθερος) 70 ετών

Δεν έχει γραφτεί, αλλά φαντάζομαι πως η λύση του Σέρχιο θα υπάρχει στο μυαλό του Καραγκούνη. Έχει δουλέψει μαζί του και γνωρίζει πως έχει το πακέτο. Καλός στην τακτική και ψυχολογική προετοιμασία του επόμενου παιχνιδιού. Ειδικότητα του να πετυχαίνει υπερβάσεις, μιλάει ελληνικά, παίζει το ποδόσφαιρο που μας ταιριάζει, προσαρμόζεται στον αντίπαλο, οι ομάδες του χτυπούν στην κόντρα, έχει -όπως και ο Ότο Ρεχάγκελ- την ικανότητα να βγάζει άσους από το μανίκι του.

Επίσης, η τελευταία δουλειά του είναι σε πάγκο Εθνικής. Δούλεψε στο Περού, ανέλαβε την ομάδα που τερμάτισε στην τελευταία θέση των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2010 και κατόρθωσε να την οδηγήσει στην 3η θέση του Κόπα Αμέρικα 2011, επικρατώντας στους 8 της Κολομβίας του Ρανταμέλ Φαλκάο (2-0 στην παράταση). Πάλεψε την πρόκριση για το Μουντιάλ 2014, έφερε σπουδαία αποτελέσματα, αλλά αποκλείστηκε στην προτελευταία αγωνιστική, όταν και έχασε σε παιχνίδι που αδικήθηκε από την διαιτησία, από την αγαπημένη του Ουρουγουάη.

Αρνητικά. Το μοναδικό αρνητικό είναι η ηλικία του, αφού είναι πλέον 70 ετών. Στο Περού έδειξε γεμάτος διάθεση για δουλειά και λατρεύτηκε σαν θεός. Θυμάμαι σε μία σημαντική νίκη επί του Εκουαδόρ, τον Ιούνιο του 2013, ογδόντα χιλιάδες κόσμου να φωνάζουν το όνομα του στο τέλος του παιχνιδιού. Στα αρνητικά μπορεί να μπει και το ότι δεν θα γίνει αρεστός από κάποιους δημοσιογράφους, φίλα προσκείμενους στον Ολυμπιακό. Πλέον μας απασχολεί η ουσία.

Η ανάλυση 9 υποψηφίων για την Εθνική

Χενκ τεν Κάτε (ελεύθερος) 60 ετών

Δεν έχει γραφτεί σαν υποψήφιος. Ο Ολλανδός τεχνικός είναι από τα πρώτα ονόματα που προτάθηκαν, όταν χάσαμε από τα Νησιά Φαρόε. Μπορεί να έχει εγκαταλείψει τους πάγκους, αλλά για έναν μπον βιβέρ, το να αναλάβεις την Εθνική ομάδα μίας όμορφης χώρα είναι μία καλή λύση. Το πέρασμα του Τεν Κάτε από τον Παναθηναϊκό είναι αμφιλεγόμενο. Παρουσίασε μία γυμνασμένη ομάδα, κατάφερε με σέντερ φορ τον Βαγγέλη Μάτζιο να περάσει στους 16 του Champions League, είναι ο τελευταίος προπονητής που κράτησε την ευρωπαϊκή στόφα του Παναθηναϊκού, έβλεπε χωρίς κόμπλεξ και ήξερε να διαχειριστεί τα ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Ευέλικτος στην τακτική, όταν ο αντίπαλος έπαιζε με δύο φορ, γνώριζε πώς πρέπει να παίξει πίσω από την μπάλα, χρησιμοποιούσε 3 στόπερ. Δοκίμασε έξυπνα τρικ που γέμιζαν το κέντρο, ενδεκάδες με Γκάμπριελ, Καραγκούνη στα φτερά. Κέρδισε τον Ζοζέ Μουρίνιο με καλύτερο παίκτη τον Γιόσου Σαριέγκι και τον Νίκο Σπυρόπουλο και την Βέρντερ Βρέμης με μεγάλο παιχνίδι των Αλέξανδρου Τζιόλη, Μάτζιου.

Αρνητικά. Φαίνεται να μην έχει κίνητρο και να ψάχνει μία δουλειά που θα του εξασφαλίσει όμορφη καθημερινότητα. Βέβαια, κανείς δεν ξέρει πως θα λειτουργήσει το διάστημα που θα πρέπει να εργαστεί. Είναι σκληρός χαρακτήρας, έχει εκρήξεις, πολλές φορές είναι απρόβλεπτος και δεν πιστεύει στον Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Η ανάλυση 9 υποψηφίων για την Εθνική

Τζιοβάνι Τραπατόνι (ελεύθερος) 75 ετών

Σαν όνομα, το μεγαλύτερο που υπάρχει στη λίστα. Ξέρει να χτίζει ομάδες που θα παίζουν με βάθος στην άμυνα, έχει εργαστεί σε δύο Εθνικές.

Αρνητικά. Είναι ο εκλεκτός του Σαρρή, αυτό από μόνο του φτάνει για να θεωρηθεί ακατάλληλος. Οι επιτυχίες του ανήκουν στις δεκαετίες του '80 και του '90. Είναι πλέον 75 ετών. Δεν έχει πετύχει στις δύο δουλειές που ανέλαβε ως ομοσπονδιακός. Σαν προπονητής της εθνικής Ιταλίας απέτυχε εμφατικά. Αποκλείστηκε στους ομίλους στο Euro 2004 και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένη η πορεία του στον πάγκο της Ιρλανδίας. Στα τελικά θα είναι 77 ετών και αν πάει καλά, στο επόμενο Μουντιάλ θα αγγίζει τα 80. Δύσκολο να του αναθέσουμε μία τόσο κρίσιμη δουλειά.

Η ανάλυση 9 υποψηφίων για την Εθνική

Σάκης Τσιώλης (ελεύθερος) 55 ετών

Γράφεται κυρίως επειδή ψάχνουμε για άνθρωπο που να γνωρίζει τον Έλληνα ποδοσφαιριστή και οι επιλογές Ελλήνων τεχνικών δεν είναι πολλές. Έδειξε καλά στοιχεία στην Τρίπολη, δημιούργησε ομάδα που ήθελε να παίζει με μπάλα και το ίδιο προσπάθησε να κάνει σε ΠΑΣ Γιάννενα και Ξάνθη.

Αρνητικά. Έχει φθαρεί η εικόνα του. Η αρχή έγινε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου σφαγιάστηκε ο Αστέρας Τρίπολης. Στο τέλος, αντί να υπερασπιστεί την ομάδα του, προτίμησε να κάνει δημόσιες σχέσεις. Φάνηκε σαν να θέλει να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα στον Ολυμπιακό και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση στον πάγκο του Αστέρα. Στην συνέχεια, η ζημιά ήταν μεγάλη. Απέτυχε στις επόμενες δουλειές και ο τρόπος παιχνιδιού της Τρίπολης δεν αλλοιώθηκε με την αποχώρηση του. Είναι στα πολύ κάτω του αυτήν την εποχή. Φαίνεται ακατάλληλος, κυρίως γιατί δεν έχουμε δει ανταγωνιστική δουλειά του σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δεν τον έχουμε δει να πετυχαίνει με παιχνίδι χωρίς μπάλα.

Η επιλογή για τον επόμενο προπονητή είναι κομβική για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θέλουμε άνθρωπό που να κάνει τη δουλειά. Ιδανικός φαντάζει ο Άγγελος. Θεωρώ, όμως, αυτήν την εποχή μη ρεαλιστική την περίπτωση του, καθώς κυνηγάει το όνειρό του και έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι. Η Εθνική θέλει προπονητή για τον "τελικό" στην Βουδαπέστη στις 29 Μαρτίου. Χρειαζόμαστε έναν μάγο, έναν καλό ψυχολόγο, έναν άνθρωπό ικανό για υπερβάσεις. Μετά τον Άγγελό, ψηφίζω El Mago, Σέρχιο Μαρκαριάν.

Τα καλύτερα του Contra.gr

Το χειρότερο ξύλο στην ιστορία του ΝΒΑ (VIDEO)

Ο 13χρονος "Μάικλ Τζόρνταν" (VIDEO)

Time-out: Μύθοι και πραγματικότητα

News 24/7

24MEDIA NETWORK