Η... εκπαιδευτική εκδρομή του Παναθηναϊκού

Ο Τσάρλυ διαφωνεί κάθετα με τη μεταχείριση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων του Παναθηναϊκού από τον Γιάννη Αναστασίου, αναφέρεται στα λάθη του και τον λάθος προσανατολισμό και τον συγκρίνει με τον... Γιώργο Δώνη.

Η... εκπαιδευτική εκδρομή του Παναθηναϊκού
INTIME

Η φάση των ομίλων σε Champions League και Europa League ολοκληρώθηκε και ο μοναδικός ελληνικός σύλλογος που συνεχίζει στην Ευρώπη είναι ο Ολυμπιακός. Ο Αστέρας Τρίπολης έφυγε με το κεφάλι ψηλά, είχε μία εκπληκτική παρουσία και έδειξε πως αν έχεις γνώση του αντικειμένου μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός σε υψηλό επίπεδο.

Ο ΠΑΟΚ στην Ευρώπη απέτυχε, καθώς ο όμιλος ήταν βατός και αποτελεί αποτυχία να σε αφήνει έκτος η Γκινγκάμπ. Ο Παναθηναϊκός, όμως, δεν γίνεται να κριθεί.

Συλλογή εμπειριών

Ο προπονητής του αποφάσισε πως κάνει τα πρώτα βήματά του. "Μπουσουλάει" σαν ομάδα και όπως δήλωσε ο Αναστασίου μετά από το παιχνίδι με την Αϊντχόφεν, γι' αυτόν τα ευρωπαϊκά παιχνίδια προσφέρονται για συλλογή εμπειριών.

Εμπειρίες ξέρω πως συλλέγουν οι γυναίκες σε νεαρή ηλικία για να μην έχουν ποθημένα όταν θα παντρευτούν. Το αστείο βέβαια είναι πως τη δήλωση περί συλλογής την έκανε μετά από τον αγώνα με την Αϊντχόφεν, που οι παίκτες του Κοκού είχαν μέσο όρο ηλικίας 22,4 χρόνια και αυτοί που ήθελαν τις εμπειρίες είχαν 27,1.

Μετά από τον αγώνα στη Μόσχα, ή ατάκα ήταν κλασική: "Αδικήσαμε τους εαυτούς μας". Είναι χοντρό αυτό που γράφω, αλλά έχει πάρει το παγκόσμιο ρεκόρ χρησιμοποίησης της συγκεκριμένης ατάκας από τον Γιώργο Δώνη.

Μετά από το 1-1 με την Εστορίλ, οφείλω να ομολογήσω πως έβαλε τα πράγματα στη θέση τους: "Η χρονιά ήταν εκπαιδευτική". Πώς πηγαίναμε νυσταγμένοι εκπαιδευτική εκδρομή στο μουσείο όταν ήμασταν μικροί και κοιτάζαμε με ανοιχτό το στόμα, χωρίς να παίρνουμε χαμπάρι; Ε, κάπως έτσι είχε στο μυαλό του ο Αναστασίου τη φετινή ευρωπαϊκή χρονιά του Παναθηναϊκού.

Θέλω να είμαι δίκαιος. Και θα χρησιμοποιήσω τη φράση που πάντα στο μυαλό μου θα ανήκει στον Δώνη, ασχέτως αν έχει βαλθεί -βάσει της επαναλήψεως- να την κάνει δική του ο κύριος Αναστασίου. Αδικεί ο Αναστασίου τον εαυτό του με τον τρόπο που χειρίζεται το ρόστερ του Παναθηναϊκού και που τοποθετείται στις συνεντεύξεις του.

Κρατά την πίεση μακριά

Θα φέρω παράδειγμα τον Αναστασιάδη. Και ο Άγγελος κάνει λάθη, για εμένα χειρίστηκε με λανθασμένο τρόπο το παιχνίδι με την Γκινγκάμπ. Δεν του βγήκε η απόφαση στο 53ο λεπτό να γυρίσει την τακτική του από 4-3-3 σε 4-4-2, ήταν λάθος να βγάλει τον Περέιρα, είναι αστείο να παίζεις 4-4-2 και να βάζεις για το τελευταίο 10λεπτο τον Μαντούρο αντί του Κάτσε. Ο ΠΑΟΚ είναι κουρασμένη ομάδα, το ρόστερ είναι μικρό, αλλά η αλήθεια είναι πως με την Γκινγκάμπ δεν βοήθησε με το κοουτσάρισμα του.

Τελειώνει, όμως, το παιχνίδι και βλέπεις έναν άνθρωπό σκασμένο, αγανακτισμένο, έτοιμο να πάρει αποφάσεις. Ο λόγος είναι πως έχει κίνητρο, θέλει τους παίκτες του να παλεύουν για να ξεπεράσουν το ταβάνι τους. Από την πρώτη αγωνιστική κι ενώ έφερε ισοπαλία με την Καλλονή, μίλησε για πρωτάθλημα. Δεν εξετάζω αν θα πετύχει ή όχι. Στην περίπτωση του Αναστασιάδη βλέπουμε έναν άνθρωπό να βάζει στόχους, να έχει κίνητρο, να σέβεται το μέγεθος του συλλόγου και τις απαιτήσεις του κόσμου.

Ο Αναστασίου θέλει ηρεμία. Εμφανίζεται χαλαρός, με ένα ψεύτικο μισό χαμόγελο στις συνεντεύξεις μετά από το παιχνίδι και με τον τρόπο που τοποθετείται, θαρρείς πως του έχουν δώσει σχολική ομάδα. Κρατά με αυτόν τον τρόπο στοχευμένα την πίεση μακριά από τη δουλειά του. Όταν τον ρωτάνε για πρωτάθλημα, λέει πως κοιτάμε το επόμενο παιχνίδι και την Ευρώπη την μετέτρεψε σαν εκπαιδευτική εκδρομή.

Να εκπαιδεύσετε ποιον κύριε Αναστασίου; Τον Πράνιτς; Τον Μέντες; Τον Πετριτς; Τον Σίλντενφελντ; Τον Μπούρμπο; Τον Μπαϊράμι; Τον Κοτσόλη; Ή μήπως χρειάζεται εκπαίδευση ο παικταράς Μπεργκ; Βλέπω με λύπη πως το πάει σε στιλ Φερέιρα.

Οι εξαφανίσεις

Θέλω να είμαι δίκαιος, την ομάδα την έχει μαζί με τον Ρούτερ σουλουπωμένη, η κατάσταση δεν είναι χαοτική, αλλά δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο αυτή η ιστορία. Ταλέντο άφθονο δεν έχει βγάλει και ό,τι υπάρχει, δεν το έχει εξελίξει.

Το μεγαλύτερο ταλέντο που έχει ο Παναθηναϊκός είναι ο Κλωναρίδης. Δεν θα σας κουράσω με τον Βίκτωρα, την άποψη μου την ξέρετε. Βγήκε, όμως, ένας φίλος στην εκπομπή και είπε ένα ωραίο: "Στην Τρίπολη έβαλε τη βασική ενδεκάδα, με την Εστορίλ τη δεύτερη, ο Κλωναρίδης σε ποια ανήκει;" Το μόνο που θέλω να συμπληρώσω είναι πως σε χρόνο συμμετοχής στους ομίλους του Europa League ήταν 18ος, με 147 λεπτά. Προσέξτε διαχείριση: τον πιο γρήγορο παίκτη του, τον μοναδικό με μακρύ διασκελισμό στη διοργάνωση που θέλει ταχύτητα, τον χρησιμοποίησε 147 λεπτά σε 6 παιχνίδια.

Ο... Κόπερφιλντ, όμως, δεν έχει μείνει μόνο στον Κλωναρίδη, κάνει κι άλλες εξαφανίσεις. Είναι οξύμωρο, έχω την εντύπωση πως δεν πρέπει να έχει επαναληφθεί, αλλά με το που κλήθηκε ο Ντίνας στην Εθνική Ελλάδας, αντί να ποντάρει στην πιθανότητα να πάρει ψυχολογία, υπήρξε... εξαφάνιση. Ο Ντίνας εμφανίστηκε με την Εστορίλ και ήταν ό,τι πιο άρτιο είχε ο Παναθηναϊκός από πλευράς αρμονίας. Έδωσε μία εκπληκτική πάσα στη φάση του γκολ και έπρεπε να μην βλέπεις το παιχνίδι για να επιλέξεις να βγάλεις αυτόν και να κρατήσεις τον Μπούι ή τον Δώνη στο παιχνίδι.

Μαγικά έχει κάνει και με τον νεαρό Ρισβάνη. Τον εμφάνισε μετά από καιρό. Στην επιστροφή του, έδειξε πιο δυνατός, έχει βάλει όγκο, όμως και ήταν πιο αργός στο στρίψιμο. Βέβαια, ένα ψηλό νέο παιδί είναι φυσιολογικό να παρουσιαστεί πιο βαρύς στην επιστροφή του, αν βρεθεί καιρό εκτός αγώνων.

Ταλαιπωρεί τον Τριανταφυλλόπουλο

Τον Τριανταφυλλόπουλο που έχει τη δύναμη, την σκληράδα, ακόμα και τη γρήγορη επιθετική αντίδραση για να κάνει καριέρα στο κέντρο άμυνας, τον ταλαιπωρεί στα δεξιά. Έχουν αντιληφθεί οι πάντες πως για δεξί μπακ το παιδί δεν κάνει. Δεν μπορεί να σταθεί σε καμία ομάδα της Super League.

Στα 9 από τα 10 παιχνίδια που δίνει ο Παναθηναϊκός, ταλαιπωρείται και διαβάζουμε πως θέλει σέντερ φορ. Μιλάω πριν από λίγες μέρες με έναν μάνατζερ φίλο μου. Του λέω "πες μου την αλήθεια, ο Παναθηναϊκός ψάχνει για δεξί μπακ και το κρύβουν". "Όχι", μου απαντάει, "ο Αναστασίου θα πάει με Μπούρμπο και Τριανταφυλλόπουλο μέχρι το καλοκαίρι". Χθες αντιλήφθηκα ότι το κάνει για... εκπαιδευτικούς λόγους.

Όχι άλλο Μπούι

Όπως για εκπαιδευτικούς λόγους έχει μονιμοποιήσει τον Μπούι. Ούτε ο Δώνης δικαιώνει τον προπονητή για τη συνεχόμενη συμμετοχή του, αλλά Έλληνας είναι, υπάρχει πρόβλημα στον άξονα, έχει λογική να επιμένει μπας και βελτιωθεί. Στον Μπούι, όμως, τι βλέπει; Δεν έχει σουτ, δεν μπορεί να κουβαλήσει στοιχειωδώς καλά την μπάλα, κάνει λάθος ακόμα και στην πιο απλή επιλογή πάσας.

Να πάει για... πρωτάθλημα

Δεν ισχυρίζομαι πως η κατάσταση είναι χαοτική, σίγουρα καθημερινά γίνεται δουλειά και για τις δυνατότητες τους, οι παίκτες που χρησιμοποιεί παρουσιάζουν ένα αξιοπρεπές σύνολο. Όμως οφείλει κάποια στιγμή να σεβαστεί, όσα δείχνει το γήπεδο. Να σεβαστεί την εικόνα των ποδοσφαιριστών του και να συνεχίσει με αυτούς που έχουν κάτι να δώσουν.

Και να αντιληφθεί πως δεν γίνεται να είσαι προπονητής ενός τόσο μεγάλου συλλόγου και να μην πιέζεις, ώστε να ανέβει το επίπεδο ανταγωνιστικότητας των ποδοσφαιριστών σου. Δεν γίνεται να είσαι προπονητής στον Παναθηναϊκό για δεύτερη σεζόν και να μην έχεις πει μία φορά πως θέλουμε να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα.

Όχι άλλο Μπούι, πάρτε δεξί μπακ, πάρτε κεντρικό μέσο να παίξει στα αριστερά του Ζέκα, δώστε στον Κλωναρίδη τον χρόνο που δικαιούται και με την επιστροφή του Νίνη, ο Παναθηναϊκός θα είναι μεταμορφωμένος.

Διαβάστε ακόμη

Παναθηναϊκός - Εστορίλ 1-1 (VIDEO)

Αναστασίου: "Πήραμε μαθήματα φέτος"

News 24/7

24MEDIA NETWORK