Η λογική Στραματσόνι, η απλότητα του Μάριν και οι εξτρέμ του Ίβιτς

Ο Τσάρλυ καταπιάνεται με τις αποστολές των Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού στο Europa League και γράφει για τα μυστικά και τις παγίδες που κρύβουν τα παιχνίδια τους στην πρεμιέρα.

Η λογική Στραματσόνι, η απλότητα του Μάριν και οι εξτρέμ του Ίβιτς

Οι τρεις εκπρόσωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου μπαίνουν στην μάχη του Europa League με καλή ψυχολογία μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα τους στο πρωτάθλημα.

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τον Άγιαξ στη Λεωφόρο και έχει μία πολύ καλή ευκαιρία να πετύχει μετά από χρόνια μία μεγάλη ευρωπαϊκή νίκη.

Ιδανικός αντίπαλος

Ο Άγιαξ φαντάζει ως ιδανικός αντίπαλος για ν' αρχίσει ο Παναθηναϊκός τη νέα σεζόν, με την ώθηση που μπορεί να του προσφέρει ένα μεγάλο αποτέλεσμα.

Την ομάδα του Πέτερ Μποζ την είδαμε στα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ και είναι δεδομένο πως οι αδυναμίες της ταιριάζουν στον τρόπο που σκέπτεται τα ευρωπαϊκά παιχνίδια ο Αντρέα Στραματσόνι. Στην Ευρώπη ο Ιταλός προπονητής προσπαθεί με τριάδα στην άμυνα να κρύψει τις αδυναμίες των στόπερ του όπως και το γεγονός πως δεν υπάρχει αξιόπιστος παρτενέρ του Μολέδο.

Η λογική λέει ότι θα παρουσιαστεί ο Παναθηναϊκός με τριάδα τους Μολέδο, Κουτρουμπή και Ιβάνοφ. Οι Χουλτ και Μέστο θα πάρουν τις δύο πλευρές, οι Γουακάσο - Ζέκα θα στηρίξουν με τα πολλά τρεξίματα τους τον Λεντέσμα, δίδοντας παράλληλα πλάτος στην άμυνα και ο Ιμπάρμπο θα κινηθεί περιφερειακά του Μπεργκ προκειμένου η ταχύτητα του ν' αποτελέσει όπλο στην κόντρα.

Όλα αυτά βέβαια, εφόσον άπαντες είναι υγιείς - διαφορετικά τα δεδομένα αλλάζουν.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΜΑΤΣΟΝΙ

Στόχος του Στραματσόνι είναι να αναδείξει τις αδυναμίες του αμυντικού δίδυμου του Άγιαξ. Συνολικά η αμυντική τετράδα των Ολλανδών δεν είναι αξιόπιστη.

Ο 20χρονος Σάντσες και ο Φιρχέφερ είναι ένα προβληματικό αμυντικό δίδυμο και ο Ιταλός τεχνικός θέλει να το απομονώσει φτιάχνοντας φάσεις δύο με δύο με τους Μπεργκ - Ιμπαρμπο ή παιχνίδι στις πλάτες τους.

Επίσης στο αμυντικό σκέλος, οι δύο ακραίοι μπακ του Αγιαξ, οι Ντάικς και Φέλτμαν, δεν αποτελούν κίνδυνο για την άμυνα του Παναθηναϊκού και το γεγονός αυτό μπορεί να βοηθήσει να βγει πιο εύκολα το αμυντικό πλάνο.

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΡΕΑΛΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΟΖ

Ο Πίτερ Μποζ δείχνει να έχει καταλάβει -μετά το διασυρμό στο Ροστόφ- πως το νεανικό ρόστερ που έχει στα χέρια του, με μέσο όρο στα 22,5 χρόνια, και οι αμυντικοί που υπάρχουν στο ρόστερ δεν είναι σε θέση να παίξουν με ρίσκο στα μέτρα των γραμμών και με μεγάλη επιθετικότητα. Η συντριβή στη Ρωσία έφερε κλυδωνισμούς και οδήγησε τον Μποζ σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Πλέον θέση στα χαφ, δίπλα στον Γκούντελ, έχει πάρει στόπερ ο 20χρονος Ρίντεβαλτ.

Το περασμένο Σάββατο με αυτήν τη λογική ήρθε το 1-0 και ο ίδιος δήλωσε "η νίκη είναι το καλύτερο φάρμακο, σίγουρα πρέπει να παίξουμε καλύτερα, αλλά αυτή την στιγμή μετρά το αποτέλεσμα".

ΓΚΡΙΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΖΙΓΕΣ

Τελευταία μεταγραφή ο Μαροκινός Ζιγές. Αριστερός εξτρέμ με ποιότητα, αγοράστηκε 11 εκατομμύρια ευρώ από την Τβέντε. Ο Μποζ δέχτηκε κριτική, καθώς η καλή θέση του Ζιγές είναι στα αριστερά, αλλά προκειμένου να χωρέσει τον Γιουνές τον έβαλε στα δεξιά χωρίς ν' αποδώσει τα αναμενόμενα.

Συνολικά οι φίλοι του Άγιαξ δεν βλέπουν με συμπάθεια τον προπονητή τους από την ημέρα που ανέλαβε, καθώς τον θεωρούν άνθρωπο της Φέγενορτ. Δεν βοήθησαν τα αρχικά αποτελέσματα, ως εκ τούτ υπάρχει γκρίνια που ο Μποζ προσπαθεί να ξεπεράσει με νίκες που προέρχονται πλέον με πιο συντηρητικό ποδόσφαιρο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΚΛΑΣΕΝ

Είναι πολύ σημαντικό οι χαφ του Παναθηναϊκού να προσέξουν τον Κλάσεν και να μην αφήσουν το μαρκάρισμα του στον Λεντέσμα. Αν υπάρχει ένας φόβος για το παιχνίδι είναι ο πιο επικίνδυνος ποδοσφαιριστής στο ρόστερ του Άγιαξ, καθώς ήδη μετρά 8 γκολ σε 9 παιχνίδια ανεξαιρέτως διοργάνωσης, κινούμενος στο χώρο του Λνετέσμα. Θα πρέπει στην τακτική του ο Στραματσόνι να δώσει εντολές στους Ζέκα και Γουακάσο να τον προσέχουν και να τον μαρκάρουν προτού πέσει πάνω στα αργά πόδια του Αργεντινού.

Το πλάνο του Παναθηναϊκού θέλει επίσης αποτελεσματικότητα από τους Μέστο και Χούλτ στο μαρκάρισμα των Γιουνές - Ζιγιές και από εκεί και πέρα περιορισμό στα κάθετα κοψίματα του Κλάσεν και αντιμετώπιση του passing game των Ολλανδών.

Όσες περισσότερες μπάλες κλέψει ο Παναθηναϊκός τόσο πιο εύκολα θα αναδείξει τις αμυντικές αδυναμίες των Ολλανδών.

ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ

Εφέτος ο Παναθηναϊκός ενισχύθηκε, έβαλε στο ρόστερ ταχύτητα, ποιότητα και προσωπικότητα. Η πρεμιέρα με τον Λεβαδιακό ήταν ενθαρρυντική, γιατί μετά από χρόνια ο Παναθηναϊκός έπαιξε ελκυστικό ποδόσφαιρο και είχε παραγωγή επιθέσεων απ' όλους τους δυνατούς χώρους. Η εσχάτως άσχημη ευρωπαϊκή εικόνα του συλλόγου αποτελεί μία "ανοικτή πληγή" για τους οπαδούς του συλλόγου.

Η Ευρώπη αποτελούσε παραδοσιακά την περηφάνια για τον οπαδό του Παναθηναϊκού. Ο Άγιαξ είναι μία ομάδα με μεγάλο όνομα και με αγωνιστικές αδυναμίες. Προσφέρεται για μία νίκη που θα σημάνει μία καινούρια εποχή και την επιστροφή του συλλόγου στο επίπεδο που ανήκει.

Τα πρώτα χαμόγελα

Επιτέλους χαμόγελα για τους φίλους του Ολυμπιακού, καθώς οι "ερυθρόλευκοι" μπήκαν με το δεξί και με ένταση στο πρωτάθλημα. Ο αγώνας με τη Βέροια είχε μία ιδιαιτερότητα σε σχέση με αυτούς που είχαμε συνηθίσει να δίνει τα προηγούμενα χρόνια ο Ολυμπιακός στο ελληνικό πρωτάθλημα με αντίστοιχες ομάδες. Είχε πολύ ένταση. Ο σύλλογος ταλαιπωρείται από πολλά θέματα και έχει ανάγκη να βρει ηρεμία μέσα από την εικόνα της πρώτης ομάδας.

Οι ποδοσφαιριστές του Μπέντο είδαν το παιχνίδι με την Βέροια σαν να 'ταν ευρωπαϊκό ή σαν έπρεπε να δώσουν απαντήσεις. Έβγαλαν ένταση και χόρτασαν τους οπαδούς με την εμφάνιση τους.

Καλά νέα ήρθαν από την εντυπωσιακή εμφάνιση του Μάριν, αλλά και από τον Ελιουνούσι.

Ο Γερμανός παίζοντας ως δημιουργικός χαφ και όχι στη θέση του ένωσε τις γραμμές του Ολυμπιακού. Αγωνίστηκε με πολύ απλότητα και είχε τη δυνατότητα να βρίσκεται συνεχώς εκεί που ήταν η μπάλα παίζοντας με τον κοντινό παίκτη. Πρακτικά τους έβαζε όλους στο παιχνίδι, τούς ελευθέρωνε, έκανε γρήγορη και απλή την ανάπτυξη του Ολυμπιακού.

ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Σίγουρα το παιχνίδι με την Γιουνγκ Μπόις είναι διαφορετικών συνθηκών. Η ελβετική ομάδα είναι αρκετά περίεργη. Ικανή να σε αιφνιδιάσει και να σου κάνει δύσκολη τη ζωή, αλλά ταυτόχρονα να φανεί πολύ εύθραυστη. Από τον Ολυμπιακό εξαρτάται αν η ελβετική ομάδα θα παρουσιάσει το πρόσωπο που έδειξε με τη Σαχτάρ, όταν και ισοφάρισε το εις βάρος της 2-0 και στα πέναλτι απέκλεισε ένα πολύ βαρύ ευρωπαϊκό όνομα, ή θα βγάλει τις αδυναμίες που είχε με την Γκλάντμπαχ δεχόμενη 9 γκολ σε δύο ματς.

Η Γιουνγκ Μπόις μοιάζει σαν να είναι δύο διαφορετικές ομάδες. Από τη μέση και μπροστά μπορεί να αγωνιστεί γρήγορα, να βγάλει ποιότητα με γρήγορη γεμάτη ένταση μεταφορά μπάλας και να σε πρεσάρει στην αρχική ανάπτυξη.

Από τη μέση και πίσω, ανασταλτικά δηλαδή, λειτουργεί εντελώς ερασιτεχνικά.

ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Ο Αυστριακός τεχνικός Χούτερ αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Ο Γάλλος Οαρό που κάνει διαφορά στην επίθεση είναι τραυματίας, όπως και ο Σανόγκο που κάνει πολύ δουλειά στον άξονα. Τραυματίας είναι και ο στόπερ Βούτριχ, όπως και οι Γκερντ (δεύτερος βασικός στράικερ) και Ζος (μπακ).

Τα πράγματα λοιπόν στα χαρτιά μοιάζουν να γίνονται πιο εύκολα για τον Ολυμπιακό. Πρέπει να είναι έτοιμος να τρέξει και να περιορίσει τον Σουλεϊμάνι.

Όμως οι ποδοσφαιριστές του Μπέντο οφείλουν να είναι προετοιμασμένοι πως το παιχνίδι θα χρειαστεί πολύ τρέξιμο. Η Γκλάνμπαχ διέλυσε τη Γιουνγκ Μπόις γιατί έτρεχε περισσότερο από τους Ελβετούς. Δεν τους έδωσε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν το όπλο τους που είναι ο ρυθμός που βγάζουν με μπάλα και τους διέσυραν.

Με τον Σανόγκο και τον Οαρό εκτός μάχης, το μεγάλο όπλο πλέον των Ελβετών είναι ο αξιόλογος Σέρβος αριστερός εξτρέμ Σουλεϊμάνι, ο οποίος πέτυχε τα δύο τέρματα στην νίκη με 2-1 επί της Λουκέρνης. Είναι πρόβλημα ότι θα πέφτει πάνω στον Φιγκέιρας και θα χρειαστεί ο Ελιουνούσι να δείξει πως είναι σε θέση να ανταποκριθεί τακτικά σε υψηλό επίπεδο και ο Μπέντο περιμένει απ' αυτόν πολλές επιστροφές.

Επικίνδυνος για την άμυνα του Ολυμπιακού είναι ο Ιάπωνας Κούμπο, ο οποίος στο 4-4-2 του Αυστριακού τεχνικού Χούτερ παίζει δίδυμο με τον Φράι. Ο Ελβετός θα πάρει τον ρόλο του Οαρό ως κλασικός στράικερ.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΕΣΙΝΓΚ

Στον Ολυμπιακό θα πρέπει να προσέξουν το αρχικό πρέσινγκ που αρχίζουν οι δύο φορ. Αυτοί λογικά θα είναι οι Φρέι - Κούμπο, οι ακραίοι Σουλεϊμάνι - Ραβέ και ο Μπερτόμ από τον άξονα. Το πρέσινγκ ψηλά της Γιουνγκ Μπόις γίνεται με πολύ ένταση, αν όμως το σπάσεις, μπορείς στη συνέχεια να τους διαλύσεις και να φανεί η εντελώς ερασιτεχνική λειτουργία τους.

Επίσης, επειδή ο χλοοτάπητας είναι συνθετικός και η Γιουνγκ Μπόις παίζει πολύ με την μπάλα κάτω, θα χρειαστεί ο Μπέντο να έχει ετοιμάσει και ενημερώσει τους ποδοσφαιριστές του πως θα αντιμετωπίσουν μία ομάδα που τρέχει πολύ. Που αν δεν της πάρεις την μπάλα, μπορεί να την κάνεις να φανεί πολύ ανώτερη απ' όσο πραγματικά είναι. Και ότι για να της κλέψεις την μπάλα πρέπει να κοπιάσεις και να έχεις σωστή αμυντική λειτουργία.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

Το μυστικό και ζητούμενο είναι ο Ολυμπιακός να βγάλει ταχύτητα στην ταχύτητα της Γιουνγκ Μπόις και να λειτουργήσει το αμυντικό πλάνο. Το αμυντικό πρόβλημα των Ελβετών είναι μεγάλο μετά και την απόφαση του Χούτερ να τιμωρήσει τον Σέρβο στόπερ Βίλοτιτς για την εικόνα του και να τον στείλει να προπονείται με τη δεύτερη ομάδα. Πλέον ο μοναδικός αξιόλογος που υπάρχει από τη θέση "6" και πίσω είναι ο 33ων ετών δεξιός στόπερ και αρχηγός Φον Μπέργκεν.

Επαναλαμβάνω πως πρόκειται για δύο διαφορετικές ομάδες. Γρήγορη και ποιοτική που επιτίθεται με την μπάλα κάτω και το -υψηλού επιπέδου- πρέσινγκ της έχει ένταση, όμως από τη θέση "6" και κάτω λειτουργεί ερασιτεχνικά. Είναι θέμα του Ολυμπιακού αν θα φανούν τα πλεονεκτήματα των Ελβετών ή θ' αναδειχθούν αδυναμίες.

Ερωτηματικό η Φιορεντίνα

Ο ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα σπατάλησε πολλές ευκαιρίες και ένα παιχνίδι που η εικόνα του ήταν για πάνω από 4-0 θα μπορούσε να μην νικήσει. Τα καλά νέα είναι πως φαίνεται ότι οι μεταγραφές των Κάνιας - Μάτος να είναι υψηλού επιπέδου και μέχρι να κάνει το απίστευτο λάθος ο Βαρέλα, έδειχνε πολύ καλά στοιχεία.

Τη Φιορεντίνα δεν είναι εύκολο να την εκτιμήσει κανείς με βεβαιότητα. Δεν έχει κάνει πολλές αλλαγές στο ρόστερ της από πέρυσι, αλλά έχει δώσει μόλις δύο επίσημα παιχνίδια και 30 λεπτά με την Τζένοα. Πάντως μία ματιά που έριξα στα φόρουμ της ομάδας οι φίλοι των "βιόλα" δεν είναι ευχαριστημένοι.

ΓΚΡΙΝΙΑ ΓΙΑ ΣΟΟΥΖΑ

Για το 30λεπτό στη Γένοβα έπεφτε πολύ κράξιμο στον Σόουζα, αφού του καταλόγιζαν ότι δεν πήρε χαμπάρι τον τρόπο που του έκανε τακτικό ματ ο τεχνικός της Τζένοα Γιούριτς. Οι περισσότεροι ευχαριστούν τον διαιτητή που δεν περίμενε για ν' αρχίσει το παιχνίδι, όπως έκανε στο Ολίμπικο ο συνάδελφός του. Η Φιορεντίνα μετρά μία ήττα με 2-1 στην έδρα της Γιουβέντους και ένα πολύ κακό εντός έδρας παιχνίδι με την Κίεβο, στο οποίο επικράτησε 1-0.

Στον αγώνα με την Κίεβο, η Φιορεντίνα δεν βλεπόταν, έπαιξε υπερβολικά αργό ποδόσφαιρο και ταχύτητα άλλαζε μόνο ο δανεικός από την Μπαρτσελόνα Τέγιο που παίρνει ολόκληρη τη δεξιά πλευρά.

ΤΟ 3-4-2-1 ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΥ

Ο Σόουζα εφαρμόζει ένα περίεργο 3-4-2-1 και περιμένει μεγάλη επιθετικότητα από τα άκρα και δημιουργικότητα από τους ποδοσφαιριστές που παίζουν πίσω από τον στράικερ. Η βασική του επιθετική τριάδα αποτελείται από τους Κάλινιτς (στράικερ) και (πίσω του) τους Ίλισιτς - Μπόρχα Βαλέρο. Παραπίσω ο ένας χαφ είναι είτε ο Κροάτης Μπάντελ είτε ο Ουρουγοανός Ματίας Βετσίνο και παρτενέρ του ο πολύ καλός Κολομβιανός χαφ, που ένα φεγγάρι τον ήθελε ο Ολυμπιακός και πέρυσι πήγε στην Αστον Βίλα, Κάρλος Σάντσες. Πιθανότατα ο Σάντσες θα είναι και το μόνο ευχάριστο νέο για τους φίλους τον "βιόλα", καθώς ήταν πολύ καλός με την Κίεβο, πετυχαίνοντας μάλιστα το νικητήριο τέρμα.

ΠΙΘΑΝΟ ROTATION

Κανείς όμως δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα κάνει ο Σόουζα στην Τούμπα. Ο Πορτογάλος τεχνικός αρέσκεται στο Γιουρόπα να πραγματοποιεί μεγάλο rotation. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου που ψάχνουν την ευκαιρία τους και μπορούν να βρεθούν στην ενδεκάδα της Φιορεντίνα.

Είναι πιθανό να ξεκινήσει στην κορυφή ο Μπαμπακάρ ;H να πάρει χρόνο, στο δίδυμο πίσω από τον στράικερ, ο πολύ ποιοτικός ποδοσφαιριστής Μάριο Σάρατε, ο οποίος αποκτήθηκε από την Γουεστ Χαμ και ακόμα δεν έχει φορέσει τη "μωβ" φανέλα.

Το παιχνίδι με την Φιορεντίνα αποτελεί ένα πολύ καλό τεστ για τον ΠΑΟΚ και είναι σημαντικό να αποσπάσει τουλάχιστον ένα βαθμό.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ

Με τον τρόπο που παίζει το 3-4-2-1 ο Σόουζα γεμίζει τον άξονα με τέσσερις παίκτες και επειδή ο ΠΑΟΚ χάνει εύκολα την κατοχή, θα χρειαστεί προσοχή να μην πάρει μεγάλα νούμερα κατοχής μπάλας η Φιορεντίνα, τα οποία θα της επιτρέψουν να έχει τον πλήρη έλεγχο του αγώνα.

Αν χειριστεί καλά το παιχνίδι ο ΠΑΟΚ μπορεί να χτυπήσει στο γεγονός πως η Φιορεντίνα βάζει ρίσκο στις δύο πλευρές. Ο Τέγιο, που είναι ο βασικός μπακ-χαφ, παίζει πολύ επιθετικά την θέση, για τα αριστερά αποκτήθηκε ως αντί-Αλόνσο ο Ουρουγουανός Ολιβέιρα από την Πενιαρόλ.

Ο ΠΑΟΚ έχει την δυνατότητα να βάλει τους Ροντρίγκες και Κάμπος στην πλάτη των ακραίων μπακ και με την ταχύτητα των δύο εξτρέμ του να κάνει καθαρές ευκαιρίες.

Σημαντικό πάντως είναι ν' αντέξουν οι παίκτες του Ίβιτς στη μάχη του άξονα. Επαναλαμβάνω πως είναι πιθανό να δούμε αρκετές αλλαγές από τον Σόουζα που δεν θα χαλάσουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK