Η τύχη της Μπάρτσα και η τακτική "Ζιντάν" του Σιμεόνε

Ο Τσάρλυ γράφει για όσα είδε στο ματς της Μπαρτσελόνα με την Ατλέτικο. Ο Ζιντάν που ανέδειξε το πρόβλημα των Καταλανών, ο Σιμεόνε που ακολούθησε την τακτική του Γάλλου, η διαιτησία, η τύχη, αλλά και η κόκκινη που άλλαξε τα δεδομένα.

Η τύχη της Μπάρτσα και η τακτική "Ζιντάν" του Σιμεόνε

Μετά την ήττα στο Clasico, το παιχνίδι με την Ατλέτικο ήταν ένα τεστ για την Μπαρτσελόνα. Νίκησε, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς πως έδωσε πιστικές απαντήσεις. Την ευνόησε πως απέναντι στην σκληρή Ατλέτικο, ο Γερμανός διαιτητής Φέλιξ Μπριχ, αποδείχτηκε... καρτάκιας.

Είναι από τις φορές που ο διαιτητής ευνοεί μία ομάδα όχι γιατί σφυρίζει υπέρ της. αλλά γιατί ο τρόπος που έχει επιλέξει να σφυρίζει την βολεύει ή για την ακρίβεια δυσκολεύει το έργο του αντίπαλου.

Ο Ζιντάν ανέδειξε το πρόβλημα

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η Μπαρτσελόνα στο Clasico βραχυκύκλωσε από τον τρόπο που την αντιμετώπισε ο Ζιντάν. Η ομάδα του Ενρίκε έχει προσαρμόσει το παιχνίδι της στη δυνατότητα των Μέσι, Σουάρες, Νειμάρ, να κάνουν όργια όταν βρίσκουν τον παραμικρό χώρο. Από πέρυσι η Μπαρτσελόνα άλλαξε το ποδοσφαιρικό της στιλ, σταμάτησε το ποδόσφαιρο του τίκι-τάκα και απλοποίησε κάπως την ανάπτυξη της, ποντάροντας στους τρεις μεγάλους σταρ που παίζουν ταυτόχρονα στην επίθεση. Σταμάτησε να ανεβάζει πολλούς παίκτες από τις πίσω γραμμές γιατί στο 95% των αγώνων δεν το έχει και ανάγκη και η ανάπτυξη της στηρίζεται στην δημιουργία χώρων για τους Μέσι, Νειμάρ, Σουάρες.

Ο Ζινεντίν Ζιντάν ανέδειξε το πρόβλημα στην δημιουργία ευκαιριών που μπορεί να προκαλέσει στην Μπάρτσα μία σφιχτή πειθαρχημένη διάταξη. Η Μπαρτσελόνα ταπεινώθηκε ποδοσφαιρικά χάνοντας στο γήπεδο της, εύκολα στο τέλος, από μία ομάδα που θεωρούταν πολύ κατώτερη της και τρεις ημέρες αργότερα είχε να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο ικανό να της βάλει παρόμοιες δυσκολίες. Η Ατλέτικο ήταν δεδομένο πως δεν θα αφήσει χώρους και μέτρα στους Μέσι, Σουάρες, Νειμάρ και χρειαζόταν να σπάσει την άμυνα της η Μπαρτσελόνα δημιουργώντας ρήγματα, ανεβάζοντας αναγκαστικά παίκτες από τις πίσω γραμμές. Ο αγώνας με την Ατλέτικο, ήταν μία ευκαιρία να αποδείξει η Μπάρτσα πως μπορεί να κερδίζει ομάδες, που παίζουν σε υψηλό επίπεδο άμυνα.

Με τακτική Ζιντάν ο Σιμέονε

Ο Σιμεόνε είδε το Clasico την έλλειψη πλάτους που παρουσίασε στην ανάπτυξη της η Ρεάλ και αντέγραψε την τακτική Ζιντάν. Άφησε στην άκρη το παραδοσιακό του 4-4-2 με το οποίο αμύνεται και βγάζει παγίδες στις πλευρές και επέλεξε να αμυνθεί με διάταξη 4-3-3.

Με 6αρι τον Γκάμπι και δύο εσωτερικούς χαφ

Στην πράξη αυτή η επιλογή όσο η Ατλέτικο έπαιζε με 11 ποδοσφαιριστές, αποδείχτηκε σοφή. Οι παίκτες του Σιμεόνε έπαιζαν άμυνα πολύ χαμηλά, 5 περίπου μέτρα έξω από την περιοχή και εκμεταλλευόντουσαν το γεγονός πως οι Μέσι, Νέιμαρ, έμπαιναν προς τα μέσα και δεν έπαιρναν πλάτος.

Χωρίς φαντασία, τράκαραν σε τοίχος

Η Μπαρτσελόνα για όλο το πρώτο ημίχρονο προσπαθούσε να σπάσει την άμυνα της Ατλέτικο κάθετα, κυρίως με τον Ινιέστα. Ο Ισπανός είχε πολύ διάθεση, πήρε τον κύριο όγκο των επιθέσεων, όμως έπεφτε συνέχεια σε τοίχο. Παίζοντας με δύο εσωτερικούς χαφ και όχι με 4-4-2 στην ευθεία, στον χώρο του Ινιέστα υπήρχε πάντα ο δεξής εσωτερικός χαφ Σαούλ πίσω του ο Γκάμπι και όποτε χρειαζόταν έδινε βοήθειες ο Χουανφραν.

Βλέπαμε λοιπόν, για 35 λεπτά την Μπαρτσελόνα να 'χει βραχυκυκλώσει, να μην έχει την παραμικρή φαντασία και οι τρόποι που προσπαθούσαν οι παίκτες του Ενρίκε να ανοίξουν την άμυνα της Ατλέτικο ήταν δύο.

Α) Κάθετο τρέξιμο Ινιέστα, το οποίο το σταματούσαν με τις παγίδες λίγο έξω από την περιοχή οι χαφ της Ατλέτικο.

Β) Με το που έκαναν οποιαδήποτε απόπειρα, να επιτεθούν οι ποδοσφαιριστές του Σιμεόνε ήταν φανερή η εντολή Ενρίκε να μεταφερθεί γρήγορα η μπάλα για να τους βρουν ανοργάνωτους. Η πρόθεση φανερή, οι επιστροφές της Ατλέτικο υποδειγματικές.

Όλα πήγαιναν τέλεια για την Ατλέτικο, το πλάνο Σιμεόνε, είχε βγει, τα κλεψίματα που γινόντουσαν στον άξονα ήταν πολλά και στο 25 λεπτό μία εκπληκτική κάθετη του Κόκε και με εκτέλεση του Τόρες με την μία έγινε το 0-1.

Τα είχε όλα με το μέρος της, εκτός από τον Μπριχ

Σε εκείνο το σημείο η Ατλέτικο τα είχε όλα με το μέρος της, εκτός από τον τρόπο που σφύριζε ο διαιτητής. Προσέξτε, δεν εννοώ πως ο Γερμανός, Φέλιξ Μπριχ πήγε στο Καμπ Νου να παίξει Μπαρτσελόνα, όμως σφύριζε με το βιβλίο και όχι με το πνεύμα του αγώνα.

Ο Σιμεόνε δεν ήθελε να βρουν οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα τον παραμικρό χώρο, οπότε λες και ήταν μπάσκετ κάθε φορά που έβρισκαν μέτρα με την μπάλα οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα, η εντολή ήταν φανερή, φάουλ.

Στο 25 λεπτό έγινε το 0-1, στο 29 ο Τόρες κάνει φάουλ λίγο πιο κάτω από το ύψος της σέντρας κάρτα. Στο 33 λεπτό φάουλ στην σέντρα ο Κόκε, κάρτα. Στο 35 λεπτό πάει στην μπάλα ο Τόρες αλλά στον αντίπαλο, χωρίς να ανοίξει καν το πόδι του δέχεται δεύτερη κίτρινη κάρτα και η Ατλέτικο μένει με δέκα.

Η τύχη της Μπάρτσα και η τακτική "Ζιντάν" του Σιμεόνε

Με το γράμμα του νόμου, μπορεί να ήταν όλες σωστές, αλλά η Ατλέτικο που ήταν αναγκασμένη να δείρει, βρήκε έναν διαιτητή που σε 10 λεπτά σε 3 φάουλ στην σέντρα, της έβγαλες 3 κίτρινες.

Συνολικά, ο Μπριχ έβγαλε 11 κάρτες.

Με 11 τους σταμάταγαν έξω από την περιοχή

Με μία διαιτησία που θα ανεχόταν το σκληρό παιχνίδι πιθανότατα το έργο να ήταν διαφορετικό. Η Ατλέτικο, στο πρώτο ημίχρονο είχε πετύχει να έχει τους τρεις σταρ εκτός παιχνιδιού, τον Άλβες και τον Αλμπα χαμηλά και ο Ράκιτιτς δεν ήταν σε καλή βραδιά.

Το πόσο πολύ είχε κουμπώσει η τακτική Σιμεόνε στο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα φαίνεται και από το γεγονός πως σε ένα παιχνίδι που παιζόταν μόνιμα έξω από την περιοχή της Ατλέτικο, στο ημίχρονο, τις λιγότερες επαφές με την μπάλα τις είχαν οι δύο στόπερ της με 7 ο Ερνάντεζ και 9 ο Γοδίν και άμεσος μετά ο Σουάρες με μόλις 13. Το παιχνίδι σταμάταγε στα χαφ με την Ατλέτικο να έχει πολλά κερδισμένα τάκλιν. Στο 35 λεπτό που έχασε τον Τόρες είχε ήδη 17.

Με παίκτη λιγότερο άλλαξαν τα δεδομένα

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο στο τοπ επίπεδο οι ομάδες ξέρουν να εκμεταλλεύονται τα κενά μέτρα. Στο Clasico μία αλλαγή δεν βγήκε και από την στιγμή που μπήκε ο Αρντά στην θέση του Ράκιτιτς, η Ρεάλ έκανε την μία επίθεση μετά την άλλη και στο τελευταίο δεκαπεντάλεπτο διέσυρε την Μπαρτσελόνα.

Η Ατλέτικο δεν ήταν εύκολο να αντέξει παίζοντας με παίκτη λιγότερο. Τα δεδομένα άλλαξαν γιατί το 4-3-2-1 που ήταν πρακτικά η τακτική της Ατλέτικο, μετατράπηκε σε ένα 4-4-1. Με συνέπεια να λείπει παίκτης από τον άξονα. Όταν έπαιρναν την μπάλα πρώτο μέρος, οι παίκτες της Μπαρτσελόνα, υπήρχε στον άξονα τοίχος. Στην επανάληψη είχαν χρόνο να την κρατήσουν.

Να έμεναν ψηλά οι Άλβες, Αλμπα

Ο παραπάνω χρόνος που κράταγαν την μπάλα στον άξονα οι παίκτες του Ενρίκε σε συνδυασμό με την κούραση που δημιουργεί το να αμύνεσαι συνεχώς και με παίκτη λιγότερο απέναντι στην Μπαρτσελόνα, έδινε και την δυνατότητα στους Άλβες, Αλμπα να μένουν ψηλά.

Αυτό ήταν και το μυστικό που επέτρεψε στο να ανατραπεί το σκορ. Δεν υπήρχε φόβος, για αντεπίθεση, έκαναν υπερπροσπάθεια οι παίκτες της Ατλέτικο να καλύψουν αποστάσεις, η κούραση δεν έδινε δυνατότητα και για αντεπίθεση και τα κλεψίματα, δεν έβγαιναν εύκολα, οπότε οι Αλβες, Αλμπά έμεναν ψηλά. Και φέρνοντας, δύο φορές με ταχύτητα την μπάλα, από τον άξονα στα άκρα, δημιουργήθηκε η αδυναμία στην άμυνα της Ατλέτικο και ήρθαν τα δύο γκολ της Μπαρτσελόνα.

Δύσκολα, να έμενε τόση ώρα και τόσο άνετα, η μπάλα έξω από την περιοχή, αν ο Σιμεόνε μπορούσε να κρατήσει την τριάδα του και ακόμα πιο δύσκολα, θα είχαν το δικαίωμα να μένουν οι Αλβες, Αλμπα τόση ώρα ψηλά και να περιμένουν να πάει η μπάλα σε αυτούς.

Τυχερή η Μπάρτσα

Η Μπάρτσα ήταν τυχερή που σε μία δύσκολη στροφή βρήκε διαιτητή που να έχει εύκολη την κίτρινη. Έτσι τιμώρησε με τον μοναδικό τρόπο παιχνιδιού με τον οποίο μπορούσε να κάνει την ζημία η ομάδα του Σιμεόνε.

Το σκορ αφήνει ανοιχτή την ρεβάνς, αλλά είναι σημαντικό για την Μπαρτσελόνα που η Ατλέτικο δεν έχει κάτι να υπερασπιστεί και θα έχει στο μυαλό της πως χρειάζεται νίκη για να προκριθεί

Της ταιριάζει η Μπάγερν, πρόβλημα η Ρεάλ

Τα παιχνίδια με Ρεάλ και Ατλέτικο απέδειξαν πως πλέον η Μπαρτσελόνα, είναι μία ομάδα που θέλει κενά μέτρα για να παίξει ελκυστικό ποδόσφαιρο. Αν δεν της τα προσφέρεις, την βραχυκυκλώνεις. Και πιστεύω, πως στον δρόμο για την κατάκτηση του Champions League, τη φοβίζει περισσότερο η Ρεάλ, παρά η Μπάγερν.

Την Μπάγερν σε διπλά παιχνίδια την θέλει. Είναι μεν δύσκολο με τον τρόπο που παίζει ο Γκουρντιόλα σε διπλά παιχνίδια να αντέξει με τους αμυντικούς που διαθέτει και με τον τρόπο που έχει εκπαιδεύσει, τους Μέσι, Νειμάρ, Σουάρες. Ο Ζιντάν, όμως το πάει διαφορετικά και από το Σάββατο έγινε πρόβλημα....

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Λούις Σουάρες: O μπιμπ γιος, ο γιος του διαβόλου
Το αντιαθλητικό χτύπημα του Σουάρες στον Χουανφράν

News 24/7

24MEDIA NETWORK