Ήρθαν πακέτο, έφυγε μόνος του

Ο Τσάρλυ σχολιάζει τη λύση της συνεργασίας του Παναθηναϊκού με τον Νίκο Νταμπίζα και υποστηρίζει πως ο πρώην τεχνικός διευθυντής του "τριφυλλιού" ήρθε, λειτούργησε, πέτυχε και απέτυχε μαζί με τον Γιάννη Αναστασίου.

Ήρθαν πακέτο, έφυγε μόνος του

Ο Νίκος Νταμπίζας είναι μία από τις περιπτώσεις που ένας άνθρωπος αποχωρεί από μία σημαντική θέση και δεν είναι ξεκάθαρο αν φεύγει σαν επιτυχημένος ή σαν αποτυχημένος. Κάνοντας τον απολογισμό πλήρωσε τρία πράγματα. Τον συγκεντρωτικό του χαρακτήρα, το ότι υπήρξε κάποια εποχή ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και τα λάθη του περασμένου καλοκαιριού.

Τεχνικός διευθυντής με ημερομηνία λήξης

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το όνομα του Νίκου Νταμπίζα ως νέος τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, το ρολόι μέτραγε αντίστροφα. Ο ίδιος δεν ήταν αρεστός στους οργανωμένους αλλά και σε μία σημαντική μερίδα κόσμου του Παναθηναϊκού. Ήταν λοιπόν αναγκασμένος για να κρατήσει την θέση του να είναι συνέχεια επιτυχημένος.

Στην Ελλάδα υπάρχει μία σύγχυση στο ρόλο του τεχνικού διευθυντή. Η θέση είναι διοικητική. Ο άνθρωπος που αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο θα πρέπει να έχει παρουσιάσει ένα ξεκάθαρο μακροχρόνιο πρότζεκτ και πάνω στην υλοποίηση να πορευτεί για ένα σημαντικό διάστημα ο σύλλογος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είδαμε δύο ανθρώπους, τους Αναστασίου - Νταμπίζα, να αυτοπροτείνονται σαν πακέτο αρχικά στον Άρη και μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα να πηγαίνουν μαζί στον Παναθηναϊκό.

Το ορθολογικό θα ήταν, η διοίκηση να πειστεί από ένα μακροχρόνιο πρότζεκτ που τους παρουσίασε ο Νταμπίζας και σιγά σιγά να παρουσιάσει τις επιλογές του και μέσα σε αυτές να είναι και η πρόσληψη προπονητή. Προπονητή με ημερομηνία λήξης παίρνεις, τεχνικό διευθυντή ποτέ.

Ήρθαν πακέτο, έφυγε μόνος του
INTIME SPORTS

Ήρθαν σαν δίδυμο

Νταμπίζας, Αναστασίου ήρθαν σαν δίδυμο, λειτούργησαν σαν δίδυμο, πέτυχαν μαζί και απέτυχαν μαζί. Είναι σίγουρο πως συνολικά κρίνονται μαζί. Δεν γίνεται να πιστεύουν στον Παναθηναϊκό ότι για τα λάθη του καλοκαιριού ευθύνεται μόνο ο Νταμπίζας.

Και η αλήθεια είναι πως δεν το πιστεύουν καθώς γνωρίζουν πως ο Μπούι ήταν επιλογή Αναστασίου και ότι έχει παρακολουθήσει πολλές φορές τα περσινά παιχνίδια του Μπούρμπου και πείστηκε πως μπορεί να γίνει ο Νάνο της δεξιά πλευράς. Ότι ακόμα στύλωσε τα πόδια σε πολλές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ομάδα το καλοκαίρι, πίστεψε πολύ περισσότερο από ότι θα έπρεπε στο υπάρχον ρόστερ, καθυστέρησε να κάνει βασικό τον Στιλ που ήταν επιλογή Νταμπίζα και έχει την κύρια ευθύνη για την Ευρωπαϊκή αποτυχία του Παναθηναϊκού.

Πήρε χρόνο από την νίκη στην Τούμπα

Δεν είμαι τόσο σίγουρος πως θα κάναμε την ίδια συζήτηση αν σήμερα ο Παναθηναϊκός ήταν στο -12 από τον ΠΑΟΚ και στο -10 από τον Ολυμπιακό. Και είναι υπερβολικό τα λάθη που έγιναν το καλοκαίρι από κοινού να τα πληρώνει μόνο ένας. Το διπλό στην Τούμπα όμως του έδωσε σημαντική πίστωση χρόνου. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σήμερα 6 βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟΚ, 4 από τον Ολυμπιακό, έχει δύο συνεχόμενα παιχνίδια στο γήπεδό του με Εργοτέλη, Βέροια και στον δεύτερο γύρο τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ στην Λεωφόρο.

Δυνατότητες για να χτυπήσει πρωτάθλημα δεν υπάρχουν, η νίκη στην Τούμπα όμως του έδωσε σημαντική παράταση χρόνου. Τα ρεπορτάζ που βγήκαν για ανανέωση συμβολαίου του Αναστασίου δεν μου λένε τίποτα. Ήταν και αναγκαστικό μετά από τέτοιες σαρωτικές αλλαγές να προσπαθήσουν να πείσουν πως ο προπονητής περιβάλλεται με εμπιστοσύνη. Από την στιγμή που ο Αλαφούζος πριν από το παιχνίδι με τον ΟΦΗ δήλωσε δυσαρεστημένος με τις μεταγραφές του καλοκαιριού, ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα για τους ανθρώπους που έτρεξαν τις μεταγραφές. Μέσα σε αυτούς είναι και ο Αναστασίου.

Οι προεργασίες έχουν γίνει εδώ και καιρό

Είχε φανεί πως ήταν θέμα χρόνου να πάρει ο Φύσσας τον απόλυτο έλεγχο στον Παναθηναϊκό. Πήρε πάνω του το θέμα Νίνη. Έκλεισε μία υπόθεση που τουλάχιστον μέσα στον Παναθηναϊκό πιστεύουν πως θα έπρεπε να την είχε κλείσει ο Νταμπίζας το καλοκαίρι. Και εδώ υπάρχει αδικία προς τον Νταμπίζα, καθώς αντίθετος στην επιστροφή Νίνη ήταν κυρίως ο Αναστασίου. Την περασμένη βδομάδα άρχισε να γίνεται φανερό πως ο Φύσσας το παίρνει πάνω του. Είδαμε στην βράβευση Κόλκα και στην προσπάθεια για συνεργασία των ακαδημιών της Αϊντχόφεν με αυτές του Παναθηναϊκού ο Νταμπίζας να μην υπάρχει πουθενά. Η άμεση πρόσληψη Βόκολου μαρτυρά πως οι προεργασίες γίνονταν εδώ και καιρό.

Στον Νταμπίζα δεν φταίει κανένας. Στο ποδόσφαιρο κρίνεσαι καθημερινά, δεν αρκούν οι δάφνες μιας επιτυχίας. Ειδικά στην Ελλάδα ένας άνθρωπός που υπήρξε ποδοσφαιριστής στον Ολυμπιακό και εργάζεται σε διοικητικό πόστο στον Παναθηναϊκό κρίνεται σε κάθε του λέξη. Η επιτυχία της πρώτης σεζόν τον ψήλωσε.

Ήρθαν πακέτο, έφυγε μόνος του
INTIME SPORTS

Δεν δόθηκαν σε κανένα τα λεφτά του Αλφάρο

Ο Νταμπίζας πήρε πολλές αρμοδιότητες πάνω του και δεν ενημέρωνε, όσο τουλάχιστον ήθελε ο Αλαφούζος. Ήταν τελειωμένος από την στιγμή που πολλοί άρχισαν να πιστεύουν πως το καλοκαίρι χάλασε όσα λεφτά είχε διαθέσιμα και αυτό δεν ήταν ακριβές.

Ο Αλαφούζος άρχισε να καταλαβαίνει πως δέχεται κριτική από δική τους ευθύνη. Θα ήταν τρελός κάποιος να ισχυριστεί πως είχαν οικονομική άπλα, αλλά η απόδειξη πως δεν εξάντλησαν το διαθέσιμο μπάτζετ είναι η περίπτωση Αλφάρο. Ο Αλφάρο ήρθε για να κλείσει. Κόπηκε στα ιατρικά. Ο Νταμπίζας είχε πιστή πως ο Αλφάρο παίζει χωρίς χιαστό αλλά από την στιγμή που το ιατρικό τιμ δεν έδινε το πράσινο φως για την μεταγραφή, αυτή χάλασε. Καθόλου παράλογο να κόψει στα ιατρικά ένας σύλλογος έναν ποδοσφαιριστή που εμφανίζεται χωρίς χιαστό.

Τα λεφτά του συμβολαίου του Αλφάρο ήταν διαθέσιμα. Έχω μάθει πως ήταν 250 χιλιάρικα, λίγο πάνω λίγο κάτω δεν έχει σημασία. Υπήρχε όμως ένα ποσό για μία θέση που ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν οπωσδήποτε ποδοσφαιριστή και αυτή η κίνηση δεν έγινε. Δεν έφταιγε όμως μόνο ο Νταμπίζας. Ο Αναστασίου δήλωσε είμαστε πλήρεις και έκοψε κάποιους ποδοσφαιριστές που τις τελευταίες μέρες προτάθηκαν. Το θέμα όμως ήταν πως επικοινωνιακά η διοίκηση χτυπήθηκε από την αδυναμία των Νταμπίζα, Αναστασίου να βρουν η να συμφωνήσουν σε ποδοσφαιριστή και αυτά στην Ελλάδα τα πληρώνεις.

Δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Δεν υποστηρίζω πως ο Νταμπίζας απέτυχε και σωστά χάνει την δουλειά του. Πιστεύω όμως πως ήρθε με τον Αναστασίου σαν πακέτο. Κακώς αλλά έτσι ήρθαν, δούλεψαν μαζί, μαζί πέτυχαν και μαζί απέτυχαν. Έγινε συγκλονιστικό έργο την πρώτη σεζόν και τεράστια λάθη το δεύτερο καλοκαίρι. Από την στιγμή που ο Νταμπίζας λειτούργησε εγωκεντρικά και δεν έκανε λάθη θα έτρωγε το κεφάλι του.

Ο Φύσσας πλέον ο ισχυρός άνδρας

Η τακτική και η αποτυχία του δεύτερου καλοκαιριού του Νταμπίζα οδήγησαν τον Αλαφούζο στο να βάλει στο κόλπο και τον Φύσσα. Σαν άνθρωπός είναι φανερά πιο ευέλικτος, κέρδισε τον Αλαφούζο και κέρδισε και τον ρόλο του αφεντικού.

Η λανθασμένη λογική στον ρόλο του τεχνικού διευθυντή συνεχίζεται. Έχω την αίσθηση πως στον Παναθηναϊκό και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο απλά κλείνουμε συμφωνίες και μοιράζουμε τίτλους. Ο Βόκολος, καλός φίλος του Φύσσα προσελήφθη σαν βοηθός του Σάντος από τον φίλο του στην Εθνική, στον Παναθηναϊκό χήρεψε η θέση του τεχνικού διευθυντή και τον έχρισε τεχνικό διευθυντή. Αν χρειαζόταν βοηθό προπονητή, γενικό αρχηγό θα έπαιρνε κάποιον από αυτούς τους τίτλους. Είναι όμως σίγουρο πως ο Φύσσας αυτό το διάστημα των δύο μηνών που έχει εργαστεί στον Παναθηναϊκό έπεισε τον Αλαφούζο πως είναι ο κατάλληλος και αυτός πλέον είναι ο ισχυρός άνδρας και κάνει τη στελέχωση τις ομάδας με τους δικούς του ανθρώπους και παίρνει αυτός τις αποφάσεις. Οι πρώτες είναι, η επιστροφή Νίνη, η συνεργασία με τις ακαδημίες της Αϊντχόφεν (μένει να δούμε αν αυτή θα μείνει σε μία ενημέρωση από τον Κόλκα ή θα εξελιχθεί) και η πρόσληψη Βόκολου.

Τα αποτελέσματα θα κρίνουν το μέλλον του Αναστασίου που ήρθε πακέτο με τον Νταμπίζα, δούλεψαν μαζί και συνεχίζει μόνος του. Από τον Ιανουάριο θα αρχίσουν να κρίνονται οι Φύσσας, Βόκολος.

Διαβάστε ακόμη:

Tα mail του Νταμπίζα, η αποπομπή και τα πλεονεκτήματα Φύσσα-Βόκολου λόγω της Εθνικής

Οι λόγοι του διαζυγίου με τον Νταμπίζα

Η εποχή Τάκη Φύσσα

News 24/7

24MEDIA NETWORK