Κι αν δεν μπούκαρε ο Σαββίδης;

Ο Τσάρλι σχολιάζει την 29η αγωνιστική: Το 7-0 του ΠΑΟΚ σε βάρος του Παναθηναϊκού σε δύο παιχνίδια, αναλύει τι θα είχε συμβεί στη μάχη του τίτλου αν δεν είχε τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών η ομάδα του Λουτσέσκου και υποκλίνεται στο ταλέντο και τη βελτίωση του Αλέξανδρου Πασχαλάκη.

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ /  EUROKINISSI)
pasxalakis vieirinha EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στην πιο κρίσιμη εβδομάδα της ιστορίας του, τις επόμενες ημέρες, θα γίνει ξεκάθαρο για το που πάνε τα πράγματα. Αυτός ο μεγάλος σύλλογος εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα πάρει ο Γιάννης Αλαφούζος. Ο δρόμος σωτηρίας είναι ένας, συμβιβασμός με τον Βέμερ και συμφωνία με τον Ταϊλανδό επιχειρηματία. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή, άλλος δρόμος για να μείνει στην κατηγορία και να επανέλθει στην κανονικότητα.

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΣΚΟΡ 7-0 ΣΕ ΔΥΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Τα δύο φετινά παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ, φωτογραφίζουν και την νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Δύο εύκολες νίκες του Δικέφαλου του Βορρά με συνολικά τέρματα 7-0 δίχως να πιεστεί ιδιαίτερα. Για πρώτη φορά, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ σε μια σεζόν παρουσιάστηκε τόσο ανώτερος από τον Παναθηναϊκό και πέτυχε 3 τέρματα ως φιλοξενούμενος.

Φυσικά και δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον Ουζουνίδη και τους ποδοσφαιριστές του, ίσα ίσα που πάλεψαν όσο μπορούσαν, υπήρχε όμως διαφορά ποιότητας. Ό Λουτσεσκου δεν επεχείρησε να πάρει την μπάλα και να κυριαρχήσει η ομάδα του, όταν όμως γινόταν λάθος στην προσπάθεια να βγει από την θέση άμυνας ο Παναθηναϊκός υπήρχε η ποιότητα να το εκμεταλλευτούν. Και τα δύο τέρματα μπήκαν από λανθασμένη επιλογή στην προσπάθεια των παικτών του Ουζουνίδη, να βγουν από την άμυνα.

Στο πρώτο η πάσα του Μουνιέ βρήκε το πόδι του Τζήλου και έφερε τον Πρίγιοβιτς σε ιδανική θέση για να εκτελέσει. Στο 65ο λεπτό ο Πέλκας κλέβει την μπάλα στο χώρο πλάγια στο ύψος της σέντρας από τον Ινσούα θα μπορούσε να δοθεί φάουλ, αλλά στην συνέχεια οι Πέλκας, Πρίγιοβιτς είχαν μία ποιοτική συνεργασία, διένυσαν εύκολα πολλά μέτρα και έκαναν το 2-0. Δεν μπορεί να δημιουργήσει ο φετινός Παναθηναϊκός τέτοια επίθεση.

Σίγουρα το τελικό 3-0 αδικεί την προσπάθεια των παικτών του Ουζουνίδη, η εικόνα, όμως, του αγώνα έδειχνε πως οι φιλοξενούμενοι είχαν μεγαλύτερη ατομική κλάση και ήταν πιο γυμνασμένοι. Στον Παναθηναϊκό υπήρχε ψυχή, όμως έλειπε η απαιτούμενη ποιότητα στην δημιουργία και στην τελική επιλογή, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο ήταν φανερό πως υπήρχε διαφορά φυσικής κατάστασης, κάτι που είναι και φυσιολογικό. Ο ΠΑΟΚ αυτή την εποχή έχει τα περισσότερο τρεξίματα από όλες τις ομάδες στην Ελλάδα και στον Παναθηναϊκό συζητάνε το αν θα κατέβουν να προπονηθούν.

Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΑΚΗ

Πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, που στο πρώτο ημίχρονο ήταν ο κύριος λόγος που η ομάδα του είχε προβάδισμα στο σκορ. Η φετινή σεζόν, αναμφίβολα, είναι η χρονιά του Πασχαλάκη. Το καλοκαίρι ήρθε στον ΠΑΟΚ με συμβόλαιο ενός έτους στον ΠΑΟΚ για να κάνει τον δεύτερο τερματοφύλακα μέχρι να επιστρέψει ο Γλύκος, με τη διοίκηση του ΠΑΟΚ να έχει επενδύσει στον Αργεντίνο Ρέι.

Τα πράγματα δεν εξελίχθησαν όπως περίμεναν στον ΠΑΟΚ, ο Ρέι δεν έφαγε τέρματα με τεράστια δική του ευθύνη, όμως, η αλήθεια είναι πως δεν έβγαζε και αυτά που περίμεναν στον ΠΑΟΚ, δεν δικαιολόγησε το κόστος του συμβολαίου του και έδειχνε σαν να παραδίδεται εύκολα.

Μετά το 2-2 στην Νέα Σμύρνη ο Λουτσέσκου έκανε αλλαγές, που έφεραν ένα σερί δέκα νικών, μέσα σε αυτές ήταν και η αντικατάσταση του Ρέι με τον Πασχαλάκη και η μονιμοποίηση σε ρόλο 10ριού του Πέλκα. Αυτά τα δύο παιδιά άρπαξαν την ευκαιρία που τους δόθηκε και σε μεγάλο βαθμό, άλλαξαν την δική τους ιστορία. Θα μπορούσαν να αλλάξουν και την ιστορία του ΠΑΟΚ, αλλά τελικά το πρωτάθλημα χάθηκε με έναν περίεργο τρόπο.

ΤΟ ΠΡΟΣΟΝ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΜΑΤΙ

Η διοίκηση του ΠΑΟΚ επιβράβευσε τον Πασχαλάκη δίνοντας του, τον περασμένο Δεκέμβριο συμβόλαιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019. Ο Πασχαλάκης δεν είναι νέος, όμως στα 28 του χρόνια, για τερματοφύλακας, έχει ακόμα πολλά χρόνια μπροστά του. Έχει ένα προσόν που βγάζει μάτι, είναι πολύ ευλύγιστος για το ύψος του. Με ύψος 1,97 έχει πολύ μακριά χέρια, είναι γρήγορος στις αντιδράσεις του και έχει εκπληκτικά ρεφλέξ. Τα καλά ρεφλέξ αποτελούν μεγάλο όπλο για έναν τερματοφύλακα, αλλά αποτελούν και παγίδα.

Η θέση πλέον έχει αλλάξει και στηρίζεται στην γνώση και στις αποφάσεις που πρέπει να παίρνεις. Το να μπορείς να διορθώνεις μία λανθασμένη τοποθέτηση με μία βουτιά ή να πηγαίνεις σε υπερβολές αποτελεί και ένα πρόβλημα. Βλέπω πως όσο περνά ο καιρός ο Πασχαλάκης καταφέρνει να ισορροπεί και να χρησιμοποιεί -εκτός από τα ρεφλέξ του- σωστά και το σώμα του και το μυαλό του. Είναι σε ηλικία που για την θέση του τερματοφύλακα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Βλέπω σε αυτόν τον γκολκίπερ εντυπωσιακά φυσικά προσόντα, που όμως από μόνα τους δεν φθάνουν.

Αν μάθει καλά την θέση του, το πώς πρέπει να κινείται και περιορίσει ακόμα περισσότερο τις περιττές ενέργειες και τις υπερβολές, μπορεί να κάνει τεράστια καριέρα. Στον ΠΑΟΚ, πήραν το καλοκαίρι για να τελειώσουν την κουβέντα για την θέση του τερματοφύλακα ένα ακριβό τερματοφύλακα από την Αργεντινή, αλλά τελικά η κίνηση που τους έφερε το αποτέλεσμα που ήθελαν ήταν η φθηνή κίνηση του Πασχαλάκη.

Όπως στον ΠΑΟΚ έδωσαν ένα τεράστιο συμβόλαιο στον Ελ Καντουρί και τη διαφορά από την συγκεκριμένη θέση, την πήραν μόλις ο Μαροκινός έπαθε θλάση και έγινε βασικός ο Πέλκας.

ΕΝΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Αν φέρουμε στο μυαλό μας και πως αναμφισβήτητα ο πρωταγωνιστής στις εγχώριες διοργανώσεις στην φετινή σεζόν είναι ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, γίνεται κατανοητό πως οι μεγάλες ομάδες πρώτα πρέπει να φροντίσουν να έχουν στο δικό τους ρόστερ ό,τι καλύτερο μπορούν να βρουν από την ελληνική αγορά.

Η φετινή σεζόν δημιουργεί έναν καινούριο δρόμο, ένα διαφορετικό πλάνο για το πώς πρέπει να λειτουργήσεις για να βελτιωθείς. Από τα ρεπορτάζ που διαβάζουμε είναι φανερό πως στροφή σε αυτή τη λογική κάνει και ο Ολυμπιακός, που πέρα από το κόλπο που πάει να κάνει με τον Χριστοδουλόπουλο, φέρεται να κοιτά ζωηρά και τους Κουρμπέλη, Μολέδο. Αυτά, όμως, θα τα βλέπουμε και θα τα σχολιάζουμε όπως προχωράμε στον σχεδιασμό των ομάδων.

ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΥΚΑΡΕ Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ...

Κανείς δεν ξέρει τι θα συνέβαινε, είχα όμως την αίσθηση πως τη στιγμή που μπούκαρε ο Σαββίδης στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ διατηρούσε πολλές ελπίδες για να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Είναι αστείο το γεγονός πως οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, μετράνε στους βαθμούς που υπολογίζουν στο γήπεδο και το τέρμα του Βαρέλα, καθώς αυτό κατακυρώθηκε στα αποδυτήρια, στο γήπεδο όλοι μας είδαμε πως είχε ακυρωθεί. Έμεναν όμως 5 λεπτά και θα μπορούσε ο ΠΑΟΚ να εκμεταλλευτεί τον φόβο των παικτών της ΑΕΚ και των διαιτητών.

Ακόμα όμως και να μην έφερνε το παιχνίδι άλλη φάση, έμεναν 5 παιχνίδια, η διαφορά θα ήταν στους δύο βαθμούς και η πίεση που θα ένιωθαν στην ΑΕΚ θα ήταν μεγάλη. Και η ΑΕΚ είναι μία ομάδα με πολύ μεγάλη σεζόν πίσω της. Φωνάζει πως είναι κουρασμένη και έχει ανοιχτό το θέμα που καίει με την αρνητική τροπή που έχει πάρει η ανανέωση με τον Χριστοδουλόπουλο και το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού.

Φανταστείτε λοιπόν τι πίεση θα της είχε δημιουργηθεί. Η ΑΕΚ στην Κέρκυρα έμεινε στο 0-0, μπορεί κανείς δικαίως να ισχυριστεί πως αν τον χρειαζόταν τον αγώνα θα τον κέρδιζε, όμως υπάρχει το παράδειγμα με την ΑΕΛ στο κύπελλο, που αν δεν έκανε το εξωπραγματικό γυριστό ο Λάζαρος δεν θα ερχόταν ποτέ η νίκη.

Η είσοδος του Σαββίδη στο τερέν και τα όσα ακολούθησαν έδωσαν το πρωτάθλημα στην ΑΕΚ, ένα πρωτάθλημα που και με 0-0 στην Τούμπα θα ήταν ανοιχτό και θα είχε πολύ ψωμί ακόμα. Περιμένουμε πλέον οι δύο ομάδες να λύσουν τις διαφορές τους στον τελικό του κυπέλλου. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε μία καινούρια πραγματικότητα. Είναι το τρίτο παιχνίδι μεταξύ των δύο "δικεφάλων" μέσα σε ένα χρόνο που θα κρίνει τίτλο και το γεγονός αυτό αποτελεί κατάκτηση για αυτές τις δύο ομάδες.

Κλείνοντας, θέλω να σημειώσω πως το τέρμα της αγωνιστικής ήταν αυτό του Καλτσά που κράτησε στην 5ή θέση τον Αστέρα Τρίπολης. Είναι ξεκάθαρο πως η ομάδα του Παντελίδη αξίζει αυτή τη διάκριση. Έπαιξε όμορφο ποδόσφαιρο και μας γέμισε με μεγάλα παιχνίδια, κέρδισε στην Τρίπολη ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, δεν έχασε κανένα από τα δύο παιχνίδια με τον Ολυμπιακό και όλα αυτά τα αποτελέσματα τα συνδύασε με όμορφο ποδόσφαιρο, που είχε επιθετική σκέψη και θάρρος. Δεν μπορεί καν να μπει στο ζύγι η σεζόν του Αστέρα με αυτήν της Ξάνθης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK