Μανόλο, δεν γίνεται να χάσεις αυτή την πρόκριση

Λιβάγια και Χριστοδουλόπουλος απαγορεύεται να μην ξεκινούν στα μεγάλα παιχνίδια. Το λάθος διάβασμα του Μανόλο Χιμένεθ, το εφιαλτικό 30λεπτο και τι πρέπει να προσέξει η ΑΕΚ στην Αυστρία για να μην πάθει... Ριέκα του πρώτου ημιχρόνου. Ο Τσάρλυ αναλύει...

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΡΙΕΚΑ / EUROPA LEAGUE / AEK - RIJEKA / ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΓΚΟΛ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/ EUROKINISSI)
lazaros livaja EUROKINISSI

Η ΑΕΚ έχασε μία μεγάλη ευκαιρία να πανηγυρίσει την πρόκριση στους "32" του Γιουρόπα Λιγκ και να πάει στην Βιέννη χωρίς άγχος. Μπήκε στο παιχνίδι "κοιμισμένη" και ήταν φανερό πως την μπέρδεψε το αρχικό σχήμα που επέλεξε ο προπονητής της.

ΛΕΙΠΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ο Χιμένεθ έχει την πολύ δύσκολη αποστολή να παίξει συνεχόμενα παιχνίδια έχοντας διαθέσιμους μόλις δύο ενεργούς κεντρικούς χαφ που ο ίδιος πιστεύει. Η κριτική μπορεί να γίνεται αβίαστα, όμως η αποστολή του Ισπανού προπονητή εύκολη δεν είναι. Ειδικά η απουσία του Μάνταλου είναι τεράστια.

Πρόκειται για τον ποδοσφαιριστή που πρόσφερε σε μεγάλο ποσοστό μεταφορά μπάλας στον χώρο του άξονα και από τα δικά του πόδια ξεκίναγαν και πολλές φορές ολοκληρωνόντουσαν οι επιθέσεις της ΑΕΚ. Το όπλο της σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες ήταν πως είχε μία γρήγορη και γεμάτη ένταση μεταφορά μπάλας από χαμηλά.

Για αυτή την μεταφορά ο κύριος υπεύθυνος ήταν ο Μάνταλος. Σίγουρα έπαιζε ρόλο πως οι Γκάλο, Μπακάκης, Λόπες, που παίζουν στα άκρα, ξέρουν μπάλα και την τρέχουν έχοντας ικανότητα να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν, επίσης πως οι Λιβάγια, Χριστοδουλόπουλος είναι πολύ καλά μαξιλάρια, η μπάλα ακουμπά πάνω τους και δημιουργείται συνεργασία. Όλο αυτό όμως είχε μέσα πολύ Μάνταλο και το γεγονός πως η καρδία της ανάπτυξης λείπει υπάρχει πρόβλημα.

ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ

Είναι εύκολο να δει κάποιος τα λάθη που έχει κάνει ο Χιμένεθ στα τελευταία δύο παιχνίδια σε Λεωφόρο και στο ΟΑΚΑ. Στοίχισε πολύ που αποφάσισε να μην ξεκινήσει τον Χριστοδουλόπουλο στην Λεωφόρο και τον Λιβάγια με την Ριέκα. Από την στιγμή που δεν υπάρχει ο Μάνταλος, μέχρι να έρθει τον Ιανουάριο ποδοσφαιριστής να πάρει μέρος από τον ρόλο του, η ΑΕΚ δεν έχει την πολυτέλεια να στερείται τους δύο ποδοσφαιριστές που μπορούν να της προσφέρουν το σίγουρο κράτημα μπάλας.

Τους Λιβάγια, Χριστοδουλόπουλο τους έχει πολύ μεγάλη ανάγκη για να μπορεί να επιτεθεί. Βλέπετε οι δύο κεντρικοί χαφ Σιμόες, Γαλανόπουλος τρέχουν το γήπεδο, καλύπτουν αποστάσεις αλλά δεν δημιουργούν παιχνίδι, όποτε τους δύο ποιητικούς ποδοσφαιριστές που μπορεί η μπάλα να ακουμπήσει πάνω τους και να παίξουν σαν δημιουργοί τους χρειάζεται στο γήπεδο.

Ο λόγος που τον δικαιολογώ, είναι πως καταλαβαίνω πως ο Χιμένεθ πιστεύει ότι οι Χριστοδουλόπουλος, Λιβάγια δεν μπορούν να παίξουν δύο παιχνίδια σε κοντινό διάστημα στην ένταση που χρειάζεται. Δεν λέω πως συμφωνώ, αλλά είναι μία σκέψη που πιθανότατα να την έκαναν πολλοί προπονητές. Άλλωστε το rotation είναι στην κουλτούρα του ποδοσφαίρου και οι προπονητές είναι υποχρεωμένοι κοιτάνε την μεγάλη εικόνα, το πώς να διαχειριστούν ένα σύνολο παιχνιδιών και όχι τόσο παιχνίδι με το παιχνίδι.

Η επιλογή όμως στην Λεωφόρο να κρατήσει εκτός αρχικής ενδεκάδας τον Λάζαρο και με την Ριέκα τον Λιβάγια δημιούργησε πρόβλημα. Και στα δυο παιχνίδια η ΑΕΚ μπόρεσε να παίξει ποδόσφαιρο και τουλάχιστον να τα ισοφαρίσει μόνο όταν και οι δύο ήταν μέσα στο γήπεδο. Αυτό που δεν μπορώ να δικαιολογήσω είναι την απόφαση του να χρησιμοποιήσει και στα δύο ματς τον Μπακασέτα σε ρόλο οργανωτή. Μοιάζει με κόντρα ρόλο που το παιδί δεν μπορεί να υπηρετήσει.

ΣΕΝΤΟΝΙ...

Στο θέατρο τον όρο "σεντόνι" χρησιμοποιούν οι ηθοποιοί. Είναι η λέξη που χρησιμοποιούν για τις περιπτώσεις που πάνω στην σκηνή ξεχνάνε τα λόγια τους. Την αμήχανη στιγμή που κάθονται μπροστά στο κοινό τους και συνειδητοποιούν πως δεν θυμούνται τι έχουν να πουν παρακάτω. Το σεντόνι έχει συμβεί ακόμα και στους μεγαλύτερους θεατρικούς ηθοποιούς. Από το πώς το ξεπερνάς όμως φαίνεται και η κλάση σου.

Δεν μπορώ να βρω καλύτερο όρο για να περιγράψω αυτό που συνέβη για 30 λεπτά στους παίκτες της ΑΕΚ. Έμοιαζαν σαν να μην μπορούν να κάνουν το παραμικρό στο γήπεδο, σα να ξέχασαν το ποδόσφαιρο. Στο μαύρο 30λεπτό που η ΑΕΚ έπαθε το δικό της... σεντόνι, φλέρταρε με την ταπείνωση. Δέχτηκε δύο τέρματα και δύο δοκάρια ενώ η Ριέκα συνολικά την είχε κάνει σμπαράλια. Είχε κερδίσει όλες τις μονομαχίες, χαμηλά και στον αέρα, την είχε διαλύσει στην αριστερή της πλευρά εκεί που η ΑΕΚ ήταν σε άλλα παιχνίδια δεμένη με Μπακάκη, Λόπες, ενώ δεν υπήρχε καμία σύνδεση μεταξύ των Γαλανόπουλου, Σιμόες και των τριών επιθετικών.

Δεν μπορεί να γίνει σοβαρός σχολιασμός για τα πρώτα 30 λεπτά. Οι παίκτες της ΑΕΚ έμοιαζαν υπνωτισμένοι. Είναι δεδομένο πως το σχήμα με τον Μπακάκη να παίζει στα αριστερά και τον Λόπες εξτρέμ δεν βγήκε, αποδείχτηκε επίσης πως ήταν λανθασμένη επιλογή που αποφάσισε να επαναφέρει σε αυτό το παιχνίδι στην δράση τον Τσιγκρίνσκι. Αλλά δεν υπάρχει κάπου να σταθείς, όλη η ΑΕΚ ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα.

Ο Ακόστι τους έκανε πλάκα, δεν υπήρχαν και σωστές συνεργασίες μεταξύ Μπακάκη, Λόπες στο μαρκάρισμα του, ενώ όλες οι επιθέσεις που έφταναν στην τελευταία γραμμή άμυνας είτε από εκτέλεση κόρνερ, στο δεύτερο τέρμα από ελεύθερο βολέ, έβρισκαν τους πάντες να είναι σε λήθαργο.

ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Το γεγονός πως η ΑΕΚ συνήλθε μετά από ένα τόσο κακό 30 λεπτό είναι θετικό. Όμως χάθηκε τεράστια ευκαιρία. Την Ριέκα την έχουμε μάθει καλά, είναι εύθραυστη ομάδα που έχει έναν "πατσαβουράκια" τερματοφύλακα που βοήθησε να μπουν πολύ εύκολα και τα δύο τέρματα. Σίγουρα είναι στο χέρι της ΑΕΚ να πάει στην Βιέννη και να πάρει αποτέλεσμα.

Οι Αυστριακοί παίζουν αρκετά επιθετικά, έχουν ορμή στο παιχνίδι τους κι αν δεν είναι η ΑΕΚ καλά προετοιμασμένη θα έχει πρόβλημα. Σε περίπτωση όμως που το αμυντικό πλάνο λειτουργήσει και κερδίσει μπάλες και κατοχή, θα γίνει εύκολα φανερό πως οι Αυστριακοί είναι πίσω αρκετά ασύνδετοι και όταν χάνεται η μπάλα τα κενά είναι μεγάλα.

Μπορεί το γεγονός ότι το 0-2 έγινε 2-2 να χρυσώνει κάπως το χάπι, τουλάχιστον κατάφερε η ΑΕΚ να εξαρτώνται όλα από την ίδια. Απέναντι στην Ριέκα όμως έγινε ένα σοβαρό λάθος. Υπάρχει στην Βιέννη μία τελευταία ευκαιρία, σε ένα παιχνίδι που επίσης είναι βατό, με την εικόνα που είχε συνολικά ο όμιλος θα είναι αμαρτία να χάσουν ο Χιμένεθ και οι ποδοσφαιριστές του την δεύτερη θέση που θα φέρει την πρόκριση στους "32" του Γιούροπα Λιγκ μετά από 10 χρόνια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK