Με αυτόν το Νίνη ο Μπεργκ τρίβει τα χέρια του

Ο Τσάρλι γράφει για την επανεκκίνηση στην καριέρα του Σωτήρη Νίνη, το σωστό τρόπο που τον αξιοποιεί ο Αναστασίου και το... ταλέντο των Μπαϊράμι και Μπούι.

Με αυτόν το Νίνη ο Μπεργκ τρίβει τα χέρια του

Η επιστροφή του Σωτήρη Νίνη έγινε γεγονός στα Χανιά. Στις 11 Νοεμβρίου κι ενώ είχε ολοκληρωθεί η μεταγραφή έγραψα κείμενο για τον Νίνη, στο οποίο τόνιζα πως από το πρώτο κοντρόλ θα φανεί η διαφορά.

Στην Ελλάδα έχουμε ένα κακό. Είμαστε της υπερβολής, ενθουσιαζόμαστε εύκολα, αλλά ξεχνάμε ακόμα πιο εύκολα.

Γιατί δεν μπορεί στο εξωτερικό

Ο Νίνης ποτέ δεν ήταν για να κάνει τη διαφορά σε δημιουργικές θέσεις στο τοπ ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη ζωή τίποτα δεν αποκλείεται, αλλά δεν είναι απίθανο το ελληνικό ποδόσφαιρο να μην βγάλει τα επόμενα χρόνια τέτοιον ποδοσφαιριστή. Βλέπετε οι απαιτήσεις που υπάρχουν από τους δημιουργούς στο υψηλό επίπεδο είναι υπερβολικά υψηλές. Τους θέλουν υπεραθλητές. Αν ο προπονητής σου εφαρμόζει το 4-2-3-1, οι παίκτες που παίζουν ανάμεσα στα δύο χαφ και στον φορ θα πρέπει να συμμετέχουν συνεχώς στο πρέσινγκ, στις αμυντικές παγίδες, να λειτουργούν ταυτόχρονα ως αμυντικά χαφ και ως επιπλέον φορ.

Αν πέσεις πάνω σε προπονητή που εφαρμόζει το 4-3-3 και σε βάλει στα άκρα, την έβαψες. Πρέπει να κουβαλάς την μπάλα από χαμηλά όλο το γήπεδο και να δημιουργείς πάνω στο τρέξιμο σου, να κυνηγάς βαθιά τα αντίπαλα μπακ, να μπορείς να καλύπτεις με ταχύτητα και δύναμη τους χώρους όταν αμύνεσαι και ποιότητα όταν επιτίθεσαι. Είναι δεδομένο πως αυτά ο Νίνης δεν μπορεί να τα κάνει.

Το πρώτο κοντρόλ

Είναι αστείο να συζητάμε αν σ' ένα ποδόσφαιρο που επιβιώνει ο Μπούι, ο Ντίνας και ο Ατζαγκούν, που ακόμα κάνει τη διαφορά ο Κλέιτον, αν μπορεί να προσφέρει ο Νίνης. Όχι μόνο οι παράγοντες του Παναθηναϊκού, όλες οι ελληνικές ομάδες που είχαν τη δυνατότητα να του εξασφαλίσουν το χαμηλό -για τα επίπεδα του- συμβόλαιο που ζητούσε τον Αύγουστο, έδειξαν ποδοσφαιρική άγνοια γυρίζοντας την πλάτη στον Νίνη.

Μην μου γράψετε κάτω για την ποιότητα του αντιπάλου. Τα Χανιά μια χαρά ομάδα είναι και η διαφορά του Νίνη με τους υπόλοιπους φαίνεται από την απλή επαφή του με την μπάλα. Ήταν δεδομένο και το είχα γράψει στο κείμενο της 11ης Νοεμβρίου ότι θα κάνει διαφορά στο μάτι από τον τρόπο που θα κάνει το πρώτο κοντρόλ.

Με αυτόν το Νίνη ο Μπεργκ τρίβει τα χέρια του
INTIME SPORTS

Μεγάλη βελτίωση στα σπριντ

Το ζητούμενο όμως ήταν να δούμε στην πράξη, αν η δουλειά που έκανε το παιδί για να βελτιώσει την έκρηξη του, τα τρεξίματα του, έχει φέρει αποτέλεσμα. Εδώ και καιρό μετέφερα στην εκπομπή στο ραδιόφωνο και το κατέθεσα και γραπτώς στο κείμενο μου για τον Νίνη στο Contra.gr πως μάθαινα ότι έχει δουλέψει επίπονα με ζήλο, όσο κανένας άλλος Έλληνας ποδοσφαιριστής με τον εργοφυσιολόγο της Εθνικής Γιάννη Κωτσή.

Το ζητούμενο για να κάνει τη διαφορά και να γίνει ο ποιοτικός ηγέτης που είχαν ονειρευτεί οι φίλοι του Παναθηναϊκού όταν τους πρωτοσυστήθηκε ήταν να φεύγει πιο εύκολα όταν σπριντάρει. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Νίνης είχε χάσει εντελώς την ντρίμπλα του. Όταν πήγαινε να περάσει τον αντίπαλο του δεν μπορούσε ν' ανεβάσει ταχύτητα στα πρώτα μέτρα και του έκλεβαν για πλάκα την μπάλα. Επίσης ήταν πολύ άσχημο στο μάτι που όταν έπρεπε να επιστρέψει στην άμυνα παρατηρούσαμε τον αντίπαλο να τρέχει με την μπάλα, τον Νίνη μόνο του και τα μεταξύ τους μέτρα να ανοίγουν.

Με αυτόν το Νίνη ο Μπεργκ τρίβει τα χέρια του
INTIME SPORTS

Στα Χανιά η βελτίωση ήταν μεγάλη. Δεν έγινε σπρίντερ, αλλά τον είδαμε ξανά να σκοράρει με ντρίμπλα μεταφέροντας την μπάλα. Είδαμε να λειτουργεί με διάρκεια και σε σωστό χρόνο στις επιστροφές. Και ήταν πολύ όμορφο να τον παρατηρείς να χαίρεται το παιχνίδι και να του βγαίνει η ανθρώπινη ανάγκη να τεστάρει τον εαυτό του δοκιμάζοντας ακόμα και αχρείαστα σπριντ. Το σημαντικό είναι πως ο Νίνης έβγαζε σπριντ. Τα υπόλοιπα γι' αυτόν, όπως είχε πει και ο "μάγος", είναι σαν να βάζει ένα ποτήρι νερό. Είναι σίγουρο πως αν μπορέσει να κάνει τα μέτρα που χρειάζεται για να πλησιάζει τον φορ, κάνει τη ζωή του πιο εύκολη. Ο Μπεργκ πρέπει να τρίβει τα χέρια του.

Θέλει συμπαίκτες να τρέχουν τα κενά μέτρα

Έγινε φανερό και στα Χανιά πως ο Νίνης μπορεί να γίνει πολύ πιο ουσιαστικός όταν υπάρχουν στα άκρα και μπροστά του γρήγοροι παίκτες. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τον Νίνη, αλλά για όλους τους δημιουργούς που κάνουν τη διαφορά κυρίως με την πάσα τους. Για να περάσει μια καλή πάσα πρέπει να γίνει και η κίνηση στο χώρο. Όσο έπαιζε ο Κλωναρίδης, ο Νίνης ήξερε ποιον ποδοσφαιριστή να αξιοποιήσει, γιατί ο Βίκτορας έχει το διασκελισμό για να τρέξει στα ελεύθερα μέτρα. Όταν μπήκαν οι Μπαϊράμι - Μπούι και άρχισε και τα λανθασμένα κοντρόλ ο Καρέλης, το παιχνίδι γύρισε.

Με αυτόν το Νίνη ο Μπεργκ τρίβει τα χέρια του
INTIME SPORTS

Τα δύο ταλέντα

Το κείμενο είναι για τον Νίνη και δεν θέλω να το αλλοιώσω με αναφορά σε ποδοσφαιριστές χαμηλού επιπέδου. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω για ποιον λόγο κάνει αυτή την αχρείαστη ζημιά ο Αναστασίου στη δουλειά του. Γιατί επιμένει σε ποδοσφαιριστές που κάνουν μόνο κακό στη δική του προσπάθεια και αδικούν ότι καλό έχει προσφέρει ο ίδιος στην ομάδα.

Για παράδειγμα το παιχνίδι με τα Χανιά εξελισσόταν σε ένα ευχάριστο απόγευμα για τους φίλους του Παναθηναϊκού με πολλά κέρδη και μια γλυκιά αίσθηση, μέχρι που αποφάσισε ο Αναστασίου να βάλει τα δύο ταλέντα. Η είσοδος των Μπούι - Μπαιράμι μετέτρεψαν ένα γλυκό απόγευμα σε μία προβληματική εμφάνιση. Αυτό που κρατάμε είναι η εικόνα του Νίνη, ότι ο Αναστασίου δείχνει πως σωστά τον προορίζει για τη θέση που του επιτρέπει να βγάλει την ποιότητα του, δηλαδή πιο ψηλά από τα κεντρικά χαφ και όχι χαμηλά όπως τον χρησιμοποιούσαν και τον "έκαιγαν" οι Φερέιρα, Ντοναντόνι και Στέφενς.

Είναι σίγουρο πως ο Νίνης θα μας απασχολήσει ξανά.

Κλείνω ελπίζοντας να είναι η τελευταία φορά που με αναγκάζει ο προπονητής του Παναθηναϊκού να αναφέρομαι στον Μπούι και στον Μπαϊράμι. Θεωρώ υποτιμητικό για τα χρόνια που έχω παρακολουθήσει ποδόσφαιρο και για την αγάπη που έχω στο άθλημα να αρθρογραφώ για αυτούς τους ποδοσφαιριστές.

Τα καλύτερα του Contra.gr

Photostop: Η πανωλεθρία του '85 και η τιμωρία που αψήφισε ο Βαρδινογιάννης

Τα 20 μεγαλύτερα "φουγάρα" του αθλητισμού

News 24/7

24MEDIA NETWORK