Μη αναστρέψιμη η κατάσταση στον ΠΑΟ

Μία ομάδα χωρίς διοίκηση και αγωνιστικό πλάνο, έχει αγύμναστους ποδοσφαιριστές που δεν νιώθουν ότι έχουν λόγο να παλέψουν και διασύρεται στο πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε 4-0 δίχως ο ΠΑΟΚ να χρειαστεί να φορτσάρει. ο Τσάρλυ τα λέει έξω από τα δόντια για το τι είδε και τι δεν είδε στην Τούμπα!

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
Παναθηναϊκός ΠΑΟΚ EUROKINISSI

Ο Αλαφούζος είναι ο υπεύθυνος, όμως έχουμε δει στο παρελθόν ομάδες με οικονομικά προβλήματα να μάχονται περισσότερο. Άτεχνο σύνολο που δεν έχει μάθει να παλεύει και να αμύνεται.

ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Μία ομάδα χωρίς διοίκηση και αγωνιστικό πλάνο, έχει αγύμναστους ποδοσφαιριστές που δεν νιώθουν ότι έχουν λόγο να παλέψουν και διασύρεται στο πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε 4-0 δίχως ο ΠΑΟΚ να χρειαστεί να φορτσάρει.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης έχει πολλά άλλοθι, το έγραψα και στο κείμενο του Σαββάτου, ο "Νέρωνας" του Παναθηναϊκού είναι ο Γιάννης Αλαφούζος, αυτό είναι ο κύριος υπεύθυνος που ένας τόσο μεγάλος σύλλογος περιφέρεται στο ελληνικό πρωτάθλημα και λοιδορείται.

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού ακούν κοροϊδευτικά συνθήματα από τους αντίπαλους οπαδούς και βλέπουν τους ποδοσφαιριστές του να μην μπορούν να αντιδράσουν, να μην είναι σε θέση ούτε καν να προσπαθήσουν. Σ' άλλες περιπτώσεις θα λέγαμε πως ο Παναθηναϊκός δείχνει εικόνα εγκατάλειψης, εδώ δεν μπορούμε να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο, καθώς υπάρχει εγκατάλειψη.

Απλά, η αλήθεια είναι πως η εικόνα εκθέτει και σ' ένα βαθμό τον προπονητή. Από τη στιγμή που παραμένει ο Μαρίνος Ουζουνίδης, έπρεπε τουλάχιστον να έχει βρει ένα γκρουπ ποδοσφαιριστών που στη χειρότερη θ' αμύνεται με ψυχή, που θα μπαίνει στο γήπεδο και θα παλεύει. Είναι φανερό πως στην εικόνα εξαθλίωσης που παρουσιάζει η ομάδα έχει παίξει και το ρόλο του πως δεν ήρθε η παραμικρή βοήθεια από τις καλοκαιρινές μεταγραφές. Είναι τόσα πολλά, τόσο αλληλένδετα και σύνθετα τα προβλήματα του Παναθηναϊκού που δεν ξέρεις τι να πρωτοπιάσεις.

ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Βλέπεις την εικόνα των ποδοσφαιριστών, ν' αγωνίζονται χωρίς ψυχή, δίχως ένταση, να είναι ράθυμοι και αυτόματα γίνεται αντιληπτό πως αυτό είναι ευθύνη του προπονητή. Βλέπεις την εικόνα των ποδοσφαιριστών που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι κι αμέσως σου έρχεται στο μυαλό το πώς γίνεται και δεν αποκτήθηκε έστω ένας ποδοσφαιριστής ικανός σ' αυτήν την κρίσιμη εποχή να βοηθήσει στο δημιουργικό κομμάτι τον... φουκαρά τον Βιγιαφάνες.

Αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να είδε κάποιος τον Γιόχανσον να παίζει μπάλα και να τον πέρασε στον Παναθηναϊκό. Παρατηρείς τους ποδοσφαιριστές να παθαίνουν σε κάθε παιχνίδι θλάση, να είναι υπέρβαροι και καταλαβαίνεις πως εδώ υπάρχουν ευθύνες και για τον προπονητή.

Όταν όμως τις αναφέρεις αυτόματα γίνεται αντιληπτό πως και το δάσος χάνεται και κινδυνεύεις να φανείς και να είσαι άδικος.

Θέλω πάντως να πω κάτι που έχω την εντύπωση ότι θα το αναγνωρίζει και ο ίδιος ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Αυτό που έχει αναλάβει δεν είναι απλό και του έγινε πολύ πιο δύσκολο γιατί όπως αναφέραμε και στο κείμενο του Σαββάτου ο άνθρωπος έπεσε και θύμα πλάνης από τον Γιάννη Αλαφούζο. Όμως για την εικόνα που παρουσιάζει ο Παναθηναϊκός έχει και ο ίδιος ευθύνες, για την ακρίβεια οι απαιτήσεις από ένα προπονητή που και ικανός είναι και δουλευταράς είναι μεγαλύτερες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν έχεις να διαχειριστείς τόσα πολλά προβλήματα, πρέπει να βρεις ένα γκρουπ ανθρώπων που τουλάχιστον θα θέλει να παλέψει και έχει ένα σχέδιο αμυντικής θωράκισης.

ΑΤΕΧΝΟ ΣΥΝΟΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ Ν' ΑΜΥΝΕΤΑΙ

Το πρόβλημα νομίζω γίνεται μεγαλύτερο, καθώς ο Μαρίνος Ουζουνίδης είναι ένας προπονητής που προτιμά να δουλεύει στο δημιουργικό κομμάτι. Άλλωστε σε συντριπτική πλειοψηφία οι περισσότερες προπονήσεις αφορούν το επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού. Στην παρούσα κατάσταση, όμως ο Παναθηναϊκός έχει περισσότερες ελπίδες να σταθεί με αξιοπρέπεια, αν μάθει να αμύνεται. Και έχει φανεί από το καλοκαίρι -και όσο περνά ο καιρός το πρόβλημα γίνεται όλο και μεγαλύτερο- πως ο Παναθηναϊκός σε χαμηλά μέτρα δεν μπορεί να σταθεί.

Βλέπω τον Κουτρουμπή και θυμάμαι πως πέρυσι τέτοια εποχή έκανε τον δύσκολο για ν' ανανεώσει το συμβόλαιο του. Ο άνθρωπος δυσκολεύεται να τρέξει, δεν θυμάμαι ποτέ να έχω δει πιο άνευρο, πιο οκνό σέντερ μπακ.

Απορώ επίσης το πώς γίνεται κι αρχίζει ακόμα τον Γιόχανσον, θα μου πείτε και όταν βγήκε ο Γιόχανσον τι άλλαξε; Το γεγονός όμως πως ακόμα βλέπουμε τον Γιόχανσον μαρτυρά και το λάθος που κάνει ο Ουζουνίδης και δεν του έχει επιτρέψει να δημιουργήσει ένα γκρουπ ποδοσφαιριστών που τουλάχιστον θα μπουν στο γήπεδο και θα δώσουν την μάχη τους. Έστω να αμυνθούν με ψυχή. Δεν είναι ντροπή να χάσεις. Παίξε με πάθος, προσπάθησε και χάσε. Ειδικά αυτή την εποχή η οποιαδήποτε προσπάθεια που θα γίνει θα πιστωθεί πολύ στους ποδοσφαιριστές, όμως εδώ τους βλέπουμε να χάνουν με 4-0 από ομάδα, που κάθεται στο πρώτο τέρμα. Να δέχονται γκολ από χαμηλό πλάγιο άουτ και να παρουσιάζουν ένα σύνολο άτεχνων ποδοσφαιριστών που δεν ξέρουν να αμύνονται.

ΜΟΝΟΣ Ο ΒΙΓΙΑΦΑΝΙΕΣ

Δεν υπάρχει τίποτα, βλέπουμε έναν Βιγιαφάνες να παλεύει μόνος του και τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές να τον κοιτούν. Δεν χρειάζεται και να πεις πολλά πράγματα, μόνο το δεύτερο τέρμα να δεις φθάνει για να βγάλεις τα συμπεράσματα σου. Ποτέ δεν θυμάμαι ομάδα να τρώει από πλάγιο άουτ έχοντας οργανωμένη την άμυνα της τέτοιο γκολ. Δεν ξέρω ποια θα είναι η επόμενη ημέρα. Ότι και να αποφασίσει να κάνεις χρειάζεται ένα ποδοσφαιρικό σχέδιο. Στον Παναθηναϊκό όποιος και να είναι αυτός που θα αναλάβει το πλάνο σωτηρίας της ομάδας μέσα από πωλήσεις ποδοσφαιριστών, πρέπει να θέσει έναν όρο. Παραμονή του Βιγιαφάνες. Είναι ο μόνος που παλεύει, έχει ποιότητα, βοηθάει με τον τρόπο που παίζει να βελτιώνει και τους κοντινούς του παίκτες καθώς μόνιμα ψάχνει την συνεργασία. Τον χρίζεις ηγέτη της ομάδας, ενημερώνεις πως είναι ο μόνος που δεν τίθεται προς πώληση και αρχίζεις το χτίσιμο μίας ομάδας στη λογική να δημιουργηθεί ένα νεανικό σύνολο, που θα προπονηθεί σωστά και θα σκίζεται στο γήπεδο. Με φθηνούς ποδοσφαιριστές που θα τους μεγαλώνει και θα τους τιμά το γεγονός πως θα φορούν την φανέλα του Παναθηναϊκού. Αυτό φυσικά το πλάνο θα έπρεπε να έχει αρχίσει από το καλοκαίρι, όμως ο Αλαφούζος λειτούργησε σαν σαμποτέρ.

Αναγνωρίζω πως αυτό που κάνει ο Ουζουνίδης θέλει ψυχή, δεν είναι απλό, το εύκολο είναι να σηκωθεί και να φύγει, άλλος στη θέση του θα το είχε κάνει με το που άκουγε τον ιδιοκτήτη της ομάδας να λέει πως φεύγω λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του ρόστερ. Στην πράξη με αυτήν την κίνηση ο Γιάννης Αλαφούζος εξέθεσε τον Ουζουνίδη και τον συνεργάτη του, που πήραν πάνω τους το βάρος των μεταγραφών και θα ήταν απόλυτα λογικό να πάρει το καπελάκι του και να φύγει. Οι φίλοι του Παναθηναϊκού δεν γίνεται το γεγονός πως παραμένει και κάθεται και διασύρεται πιθανότατα από κατώτερους προπονητές να μη του το αναγνωρίσουν. Όμως υπάρχουν ποδοσφαιριστές, που όταν μπαίνουν στο γήπεδο δεν σκέφτονται τα χρήματα που τους οφείλονται. Μπαίνουν και τα δίνουν όλα, στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου έχουμε δει ομάδες με παρόμοια προβλήματα να λειτουργούν πολύ καλύτερα απ' όσο ο Παναθηναϊκός τις τελευταίες εβδομάδες και η εικόνα που δείχνει η ομάδα στο γήπεδο αποτελεί έργο Αλαφούζου αλλά και αποτυχία του Ουζουνίδη.

ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΧΤΥΠΗΣΕΙ Ο ΕΛ ΚΑΝΤΟΥΡΙ

Ο ΠΑΟΚ νίκησε 4-0 ένα πτώμα, μία ομάδα χωρίς ψυχολογία, δεν χρειάστηκε να κάνει πολλά πράγματα. Έβαλε στο πρώτο ημίχρονο ένα εντυπωσιακό γκολ ο Πέλκας, στη συνέχεια ο Λουτσέσκου προφανώς νόμιζε πως παίζει με κανονικό Παναθηναϊκό δεν πήγε να τον "σκοτώσει", κράτησε χαμηλά τις γραμμές κι έβγαλε ένα ξεκούραστο και βαρετό για τον κόσμο του ημίχρονο. Θα μπορούσε να το πάει έτσι χωρίς κίνδυνο μέχρι το τέλος, η αλήθεια είναι πως έμοιαζε αδύνατον να βγάλει ο Παναθηναϊκός την οποιαδήποτε συνεργασία και να απειλήσει. Κατάφερε να βρει ξανά γκολ από τον Πέλκα, καθώς ένα απλό πλάγιο άουτ μετατράπηκε σε βόμβα για την άμυνα του Παναθηναϊκού.

Ο Λουτσέσκου πανηγύρισε έξαλλα το δεύτερο τέρμα του Πέλκα που τον χρησιμοποίησε σε ρόλο επιτελικό χαφ επειδή ήταν τραυματία ο Ελ Καντουρί. Αν ο Μαροκινός ήταν διαθέσιμος ο Πέλκας θα ήταν είτε στα άκρα είτε θα "ζέσταινε" τον πάγκο. Βλέπετε για τον Λουτσέσκου ο Ελ Καντουρί που δεν έχει πετύχει ακόμα γκολ και ασιστ είναι πολύτιμος, καθώς βρίσκεται πάντα εκεί που θέλει στο γήπεδο, τώρα πως γίνεται αυτό να μην βοηθά ποτέ την ομάδα του είναι ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί. Ο Πέλκας έπαιξε στο χώρο που του επέτρεψε να οργιάσει επειδή είναι τραυματίας ο Μαροκινός.

Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ

Ευχάριστο νέο για τον ΠΑΟΚ ήταν και η γκολάρα του Πρίγιοβιτς. Ο ΠΑΟΚ έχει έναν σπουδαίο καθαρό στράικερ - φονιά μέσα στην περιοχή, για τον οποίο έγινε μία άδικη συζήτηση για την εικόνα του μακριά από την Τούμπα. Το πρόβλημα αφορά καθαρά τα χαρακτηριστικά του και τον τρόπο που παίζει ο ΠΑΟΚ. Πρόκειται για ένα "δολοφόνο" περιοχής, κλασικό στράικερ που είναι φυσιολογικό σε συνθήκες που ο φορ πρέπει να λειτουργεί σε διαφορετικά μέτρα, να δυσκολεύεται. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να προσφέρει, δεν είναι όμως ο επιθετικός που θα καλύψει μία απόσταση και θα φύγει στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Δεν φταίει σε κάτι δεν έχει αυτή την ικανότητα, αντίθετα είναι ικανός να κάνει μία δύσκολη σέντρα γκολ με το κεφάλι, να του περάσεις την μπάλα μέσα στην περιοχή παράλληλα και να βάλει αυτήν την γκολάρα που πέτυχε με τον Παναθηναϊκό.

Δεν μπορεί να παίξει αντεπίθεση, έχει όμως καλή πλάτη, παίρνει τον χώρο του, διαθέτει για το ύψος του καλό κοντρόλ και τεχνική κατάρτιση. Ο Λουτσέσκου αυτό που όφειλε να κάνει είναι να δημιουργήσει συνθήκες για να υπάρξουν συνεργασίες, ακουμπώντας η μπάλα στον Πρίγιοβοτς και με κινήσεις από τα πίσω γραμμές. Το πρόβλημα δεν ήταν ο Πρίγιοβιτς, αλλά πως πίσω του έπαιζαν ποδοσφαιριστές που δεν μπορούσαν να φτιάξουν συνεργασίες μαζί του και να βγουν αυτοί στην πλάτη της άμυνας.

ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΧΩΡΙΣ ΒΑΡΙΔΙΑ

Συνολικά την ομάδα την σταματούσαν οι Ελ Καντουρί - Τζάλμα Κάμπος και τώρα που δεν αγωνίζονται ο ΠΑΟΚ μπορεί να έχει καλύτερες επιθετικές συνεργασίες. Στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, νίκησε 4-0 χωρίς να χρειαστεί να φτιάξει πολλά πράγματα, πήρε προβάδισμα μ' ένα εντυπωσιακό ατομικό γκολ του Πέλκα, κάθισε σε αυτό και βρήκε και δεύτερο. Στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός κατέρρευσε. Συνολικά όμως έχει γίνει από το παιχνίδι με την Ξάνθη ένα νέο ξεκίνημα και έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις ώστε ο ΠΑΟΚ να δημιουργήσει σχήματα τα οποία θα παράγουν συνεργασίες και έχει βοηθηθεί πολύ από το γεγονός πως έχει μπει το ελληνικό στοιχείο που έλλειπε.

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο ιδανικός επισκέπτης για το πρώτο φετινό παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον κόσμο του στην Τούμπα. Έμοιαζε σαν να μην ήξερε τι ήθελε να κάνει στο γήπεδο και έχασε με 4-0 από έναν αντίπαλο, που τον σεβάστηκε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK