Μίτσελ vs Αναστασιάδης

Ο Τσάρλυ γράφει για το ντέρμπι του Φαλήρου και στέκεται στη δουλειά που έχουν να κάνουν οι προπονητές τόσο στο διάβασμα του αντιπάλου όσο και στην κάλυψη των αδυναμιών της δικής τους ομάδας.

Μίτσελ vs Αναστασιάδης

Τα μεγάλα ντέρμπι πολλές φορές κρίνονται από μία σωστή ή λανθασμένη απόφαση ενός προπονητή. Όταν τα παιχνίδια κρίνονται στις λεπτομέρειες, μία σκέψη μπορεί να αποβεί καθοριστική. Η δουλειά που έχουν να κάνουν οι προπονητές πριν από τα μεγάλα παιχνίδια είναι σημαντική, τόσο στο διάβασμα του αντιπάλου, όσο και στην κάλυψη των αδυναμιών της δικής τους ομάδας. Πόσο μάλλον στην προκειμένη περίπτωση, όπου οι αδυναμίες είναι ευδιάκριτες.

Προστατεύει τους Μπότια - Αμπιντάλ

Ο Μίτσελ όλη την χρονιά έχει τη δυσκολία να διαχειρίζεται ένα προβληματικό ρόστερ, από το οποίο υπάρχουν αδικαιολόγητα υψηλές απαιτήσεις. Για να καλύπτει τις αδυναμίες των Αλμπέρτο Μποτία - Ερίκ Αμπιντάλ αναγκάζεται να πηγαίνει σε υπερβολικά συντηρητικές ενδεκάδες και τακτικές. Στα δύο τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια για το Champions League άφησε εκτός ενδεκάδας τον Παϊτίμ Κασάμι (όχι για αγωνιστικούς λόγους), χρησιμοποίησε τον Ντελβίν Εντιγκά δίπλα στον Λούκα Μιλιβόγεβιτς και σε ρόλο δεξί χαφ τον Γιάννη Μανιάτη. Στον σημερινό αγώνα αναμένεται να γυρίσει ο Μανιάτης στον άξονα αντί του Εντιγκά και τον ρόλο του δεξιού χαφ να τον πάρει ο έμπειρος Ντάβιδ Φουστέρ.

Όπως όλα τα παιχνίδια του Ολυμπιακού, έτσι και σε αυτό με τον ΠΑΟΚ, το πρώτο που θα έχει στο μυαλό του ο Μίτσελ είναι να προστατέψει το δίδυμο Αμπιντάλ - Μποτία. Το γεγονός αυτό αναγκάζει τον Μιλιβόγεβιτς να κινείται σε μικρό χώρο, σε κοντινή απόσταση από τους δύο στόπερ, και κάνει τον Ολυμπιακό να μην είναι επικίνδυνος από τον άξονα. Τα στόπερ δεν μπορούν να ανέβουν ψηλά και για να μην αφήσουν αποστάσεις, οι δύο κεντρικοί χαφ παίζουν αρκετά συντηρητικά.

Να χτυπήσει την κοντή άμυνα του ΠΑΟΚ

Μοιραία, αναγκάζεται ο Ολυμπιακός να φορτώνει αρκετά τις πτέρυγες. Πάλι καλά που είναι καθαρά επιθετικά μπακ οι Ομάρ Ελαμπντελαουί και Αρτούρ Μαζουάκου και υπάρχει επιθετικότητα από τις πλευρές. Ο Ολυμπιακός είναι μονοδιάστατος και γι' αυτόν τον λόγο στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό που παρουσιάστηκε παθητικός και έδωσε εύκολη κατοχή, δεν μπόρεσε να δημιουργήσει μεγάλο αριθμό ευκαιριών.

Απέναντι στον ΠΑΟΚ θέλει να εκμεταλλευτεί πως κανένας από την τετράδα άμυνας που αναγκαστικά θα χρησιμοποιήσει ο Άγγελο Αναστασιάδης δεν έχει ύψος πάνω από 1.78.

Ο Μίτσελ πήρε περσινό ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ παίζοντας από τη δεξιά πλευρά, εκμεταλλευόμενος την εκπληκτική μέρα που βρέθηκε ο Τζόελ Κάμπελ και την αδυναμία να παίξει αποτελεσματικά η άμυνα του "δικεφάλου" στην απέναντι πλευρά από εκεί όπου αρχικά δημιουργούνταν οι επιθέσεις. Σήμερα, το "όπλο" του θα είναι η πλευρά που καλύπτουν οι Μαζουάκου, Ιμπραΐμ Αφελάι. Η συμμετοχή του Φουστέρ στα δεξιά δείχνει πως ο σκοπός του Ισπανού τεχνικού είναι να επενδύσει στη διαφορά ύψους που μπορεί να υπάρξει, αν γεμίσει την περιοχή. Θα είναι δύσκολο για τους Γιάννη Σκόνδρα, Βίτορ και Ράζβαν Ρατς να αντιμετωπίσουν την κίνηση και των Φουστερ, Αλεχάντρο Ντομίνγκες στην αντίπαλη περιοχή -εκτός του Κώστα Μήτρογλου-, όταν η μπάλα είναι στα αριστερά.

Τον βολεύει να σφυρίξει πολύ ο Αρετόπουλος

Ο Ολυμπιακός επιθετικά δεν έχει πλέον πολλούς τρόπους ανάπτυξης, είναι προβλέψιμος. Το καλό για τον Μίτσελ είναι πως, αν ασκήσει πίεση και κλείσει τον ΠΑΟΚ βαθιά στην περιοχή του, φαντάζει δύσκολο να αντέξει η άμυνα των φιλοξενουμένων.

Θα τον βόλευε να πάει ο διαιτητής Αλέξανδρος Αρετόπουλος το παιχνίδι στα πολλά σφυρίγματα. Όσο περισσότερο έχει τους παίκτες του μέσα στην περιοχή του ΠΑΟΚ, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να σκοράρει με κάποιο σήκωμα της μπάλας.

Μπορεί να μην ικανοποιεί τους φίλους του Ολυμπιακού αυτό που γράφω, αλλά οδηγός του Μίτσελ θα πρέπει να είναι το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Δεν μπορεί να υπηρετήσει τίποτα διαφορετικό ο φετινός Ολυμπιακός, πέρα από αμυντική ασφάλεια που θα έχει δημιουργηθεί έπειτα από συντηρητική λειτουργία των κεντρικών χαφ. Να επιδιώξει μεγάλα ποσοστά κατοχής και ανάπτυξη από τα άκρα που θα φέρει γέμισμα της αντίπαλης περιοχής και πολλά στημένα.

Ο ρόλος του Τζιόλη

Ο Αναστασιάδης γνωρίζει πως η ομάδα του πονάει εκεί ακριβώς που μπορεί να ασκήσει πίεση ο Ολυμπιακός, άλλα και πως ο ίδιος διαθέτει τον τρόπο να χτυπήσει στις αδυναμίες του αντιπάλου. Ο ΠΑΟΚ κατεβαίνει στο "Καραϊσκάκης" σε ένα παιχνίδι που λογικά θα υπάρξουν διαστήματα που θα χρειαστεί να παίξει με βάθος στην άμυνα, χωρίς ψηλό στόπερ και χωρίς μπακ που να είναι καλός στη λειτουργία ως επιπλέον στόπερ. Είναι υποχρεωτικό να κάνει ο Αλέξανδρος Τζιόλης ένα ακόμα παιχνίδι αυταπάρνησης και να έχει στο μυαλό του πως πρέπει να μπαίνει στην περιοχή στη ροή του παιχνιδιού, όταν ο Ολυμπιακός αναπτύσσεται από τα άκρα.

Κατοχή μπάλας και physical game

Ο Αναστασιάδης έχει επιθετική λογική σαν προπονητής. Όπλο του είναι το διάβασμα των δεδομένων κάθε παιχνιδιού. Γνωρίζει πως για να έχει τύχη, θα πρέπει οι παίχτες του να μπορέσουν να πάρουν κατοχή μπάλας. Το αμυντικό πλάνο μπορεί να βγει μόνο μέσα από επιθετική λογική. Για να αντέξει, ο ΠΑΟΚ πρέπει να πάρει αυτός τον έλεγχο του παιχνιδιού.

Βολεύεται ο Αρετόπουλος να σφυρίξει λίγο, ώστε να μπορέσει να πάρει ενέργεια μέσα από κερδισμένες μονομαχίες του Έργκις Κάτσε, που είναι μακράν ο καλύτερος στο physical game που θα υπάρχει στο γήπεδο, αλλά και να χτυπήσει κάθετα στο κέντρο άμυνας τον Ολυμπιακό μετά από κλέψιμο.

Ο Σαλπιγγίδης πάνω στον Μαζουάκου

Ο Αναστασιάδης περιμένει να συγκεντρωθεί πολύ μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη από την πλευρά των Μαζουάκου - Αφελάι και γι' αυτό θα οδηγηθεί στη χρησιμοποίηση στο βασικό σχήμα του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στον ρόλο που θεωρητικά μπορεί ακόμα να ανταποκριθεί σε υψηλό επίπεδο: στη φύλαξη του αντίπαλου μπακ.

Το γεγονός πως ο Ολυμπιακός παίρνει επιθετικότητα από τους ακραίους μπακ οδηγεί τον αντίπαλο, όταν αμύνεται, να χρειάζεται πλάτος και δίδυμο σε κάθε πλευρά. Το ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί, αυτό που χρειάζεται να γνωρίζεις είναι τη λογική, καθώς οι τακτικές και οι θέσεις μεταβάλλονται ανάλογα των απαιτήσεων που υπάρχουν σε κάθε φάση. Όταν ο ΠΑΟΚ είναι σε θέση άμυνας, είναι υποχρεωτικό ο Σαλπιγγίδης στα δεξιά και όποιος εκ των Εγιάλ Γκολάσα ή Φακούντο Περέιρα επιλεγεί για τα αριστερά, να αναλάβει το μαρκάρισμα του ακραίου μπακ.

Να ακουμπήσει η μπάλα στον Αθανασιάδη

Η απουσία του Ρόμπερτ Μακ επιθετικά στερεί ανάπτυξη από τις πλευρές. Ο Αναστασιάδης θα θέλει να χτυπήσει πάνω στους Μποτία - Αμπιντάλ και όταν ο ΠΑΟΚ θα γίνεται κάτοχος της μπάλας, ο στόχος θα είναι να ακουμπήσει η μπάλα στον Στέφανο Αθανασιάδη και να χτυπήσει γρήγορα με συνεργασίες με δύο εκ των Σαλπιγγίδη - Περέιρα - Γκολάσα, που θα βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο.

Ο ΠΑΟΚ δεν θα μπορεί να βγάζει εύκολα τις γνωστές συνεργασίες του από την πλευρά του Ρατς, καθώς λείπει ο Μακ και από την συγκεκριμένη πλευρά αναμένεται να δεχτεί πίεση. Χρειάζεται συγκέντρωση στο αμυντικό κομμάτι και για να καλυφτεί η δεδομένη έλλειψη δημιουργίας από τον άξονα θα χρειαστούν γρήγορες κάθετες επιθέσεις μετά από κλέψιμο και συνεργασίες ψηλά, όπως στο παιχνίδι με την Ντιναμό Μίνσκ.

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ έχουν ένα κοινό: και οι δύο έχουν τεράστιο πρόβλημα στο κέντρο άμυνας και δεν διαθέτουν πολλούς τρόπους ανάπτυξης. Όμως ο τρόπος που μπορούν να βγάλουν επίθεση είναι ακριβώς εκεί που πονά ο αντίπαλος. Νικητής θα είναι αυτός που θα μπορέσει να κρύψει όσο το δυνατόν περισσότερο το πρόβλημα του και θα οδηγήσει το παιχνίδι στον χώρο που πονά η αντίπαλη άμυνα.

Φάκελος ντέρμπι:

PhotoStop: Όταν ο ΠΑΟΚ ξανακατέβηκε πρωτοπόρος

Συνέντευξη: Κοντρέρας στο Contra.gr: "Ξεχωριστή η επιστροφή μου στην Τούμπα"

Retro: Τα καλύτερα Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ στην Αθήνα (VIDEOS)

Σταύρος Καραΐνδρος: Το μεγαλύτερο κέρδος του ΠΑΟΚ θα είναι ο Αναστασιάδης

Κώστας Κεφαλογιάννης: Ο ΠΑΟΚ αντέχει την ήττα, ο Ολυμπιακός;

Σταύρος Γεωργακόπουλος: Η απόφαση του Μίτσελ και η πονηριά του Άγγελου...

Θέμης Καίσαρης: Η τεσσάρα που καθόρισε τη χρονιά

Σαλάτα του Καίσαρη: Η απόλυτη σύγκριση Ολυμπιακού, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ

Αφιέρωμα: Από τα ασπρόμαυρα στα ερυθρόλευκα: Οι παίκτες που έπαιξαν σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ (PHOTOS)

Συνέντευξη: Oκκάς στο Contra.gr: Ο Καρεμπέ, ο Αγγελος και η Τούμπα

Συνέντευξη: Αλεξανδρής στο Contra.gr: "Το "one man show" και οι επιστροφές-καταστροφές του Μήτρογλου"

Διαιτησία: Στο μικροσκόπιο του Contra.gr: Αυτός είναι ο Αρετόπουλος

Το ντέρμπι κορυφής ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ έρχεται στην εκπομπή Superball. Συντονιστείτε στο pregame (18:00) με πλούσιο ρεπορτάζ και ενδεκάδες, αλλά και στο post game (21:45) με όλα όσα συμβούν στο "Γ. Καραϊσκάκης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK