Μουνιέ: Επένδυση χωρίς ρίσκο

Ο Καρίγιο και το πρόβλημα με το ελληνικό πρωτάθλημα, οι καλύτεροι Έλληνες της αγοράς και οι ξένοι που θα ξεχωρίσουν, η περίπτωση Γιαννιώτα και η επένδυση χωρίς ρίσκο στη μεταγραφή του Μουνιέ. Ο Τσάρλυ σχολιάζει τα μεταγραφικά του Ολυμπιακού.

Μουνιέ: Επένδυση χωρίς ρίσκο
Μουνιέ

Ο Ολυμπιακός την περασμένη σεζόν παρουσίασε πρόβλημα στην ποιότητα που έβγαζε η ανάπτυξη του, πρόβλημα που κυρίως προερχόταν από την αδυναμία των δύο ακραίων να περάσουν τον προσωπικό τους αντίπαλο και από την άσχημη εικόνα των σέντερ φορ που χρησιμοποίησε στα περισσότερα παιχνίδια.

Παρατηρώ πως οι φίλοι του Ολυμπιακού είναι καχύποπτοι σχετικά με τις προθέσεις τις διοίκησης, όμως η αλήθεια είναι πως στόχος των "ερυθρολεύκων" είναι πράγματι να ενισχυθεί η ομάδα στις συγκεκριμένες θέσεις.

Το πρόβλημα με Καρίγιο

Για την κορυφή της επίθεσης είναι ξεκάθαρο πως το τμήμα σκάουτινγκ του Ολυμπιακού έχει επιλέξει τον Καρίγιο. Σέντερ φορ δυνατός, με σώμα που σε μια ομάδα που παίζει κυρίως ποδόσφαιρο κατοχής μπορεί να παίξει τον ρόλο του target man. Δηλαδή του φορ που θα σημαδεύουν οι συμπαίκτες του και περνώντας την μπάλα στην πλάτη του θα ανοίγει η αντίπαλη άμυνα.

Μουνιέ: Επένδυση χωρίς ρίσκο

Το πρόβλημα είναι πως ο ίδιος ο Καρίγιο προτιμά να αγωνιστεί σε πιο δυνατά πρωταθλήματα, στον Ολυμπιακό όμως φαίνεται πως είναι διατεθειμένοι να σπαταλήσουν ένα σημαντικό ποσό για να πείσουν τον ίδιο και την ομάδα του, αλλά και να τον περιμένουν. Η απόφαση να δώσει η διοίκηση 10 εκατομμύρια δολάρια σε έναν σέντερ φορ που αποτελεί πρόταση του τμήματος σκάουτινγκ είναι σεβαστή και σαν μέγεθος ο Ολυμπιακός μπορεί να την υποστηρίξει.

Μπορεί να την υποστηρίξει καθώς έχει την δυνατότητα κάθε χρόνο να παρουσιάζει τους ποδοσφαιριστές του στην πιο ακριβή βιτρίνα του κόσμου και έχει και τους καλύτερους υπαλλήλους της αγοράς για να τους προωθήσει.

Όταν ένας σύλλογος μπορεί και πουλάει 15 εκατομμύρια ευρώ τον Μήτρογλου, 14 εκ. τον Μανωλά και 10 εκ. τον Σάμαρη πρέπει να πληρώσει και για να αγοράσει. Η λογική του να αποκτήσεις σέντερ φορ από τη Λατινική Αμερική σε ηλικία που είναι έτοιμος να προσφέρει άμεσα και σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις άλλο ένα deal μαζί του είναι απόλυτα σωστή. Αυτό που θα αποδειχτεί στην πράξη αν "κλείσει" η μεταγραφή, είναι το αν η πρόταση του τμήματος σκάουτινγκ του Ολυμπιακού είναι σωστή. Αν η μεταγραφή Καρίγιο... βγει, η διοίκηση επενδύει και δεν πετάει χρήμα.

Οι Top Έλληνες και ξένοι που θα ξεχωρίσουν

Για τις θέσεις των εξτρέμ, ο Ολυμπιακός έκλεισε ήδη τον Γιαννιώτα για τα επόμενα 4 χρόνια, υπάρχει από την ελληνική αγορά stand by η περίπτωση του Χριστοδουλόπουλου, αλλά είναι δεδομένο πως ψάχνουν και για ξένους που θα κάνουν την διαφορά.

Άλλωστε οι φίλοι του Ολυμπιακού, επειδή έχουν μνήμες από Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλο και Μιραλάς, θέλουν να βλέπουν στα άκρα παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά.

Η άποψη μου είναι πως ο Ολυμπιακός, επειδή έχει τη δυνατότητα να φέρει μεγάλους παίκτες, θα πρέπει να κάνει επιλογές ξένων που θα κάνουν την διαφορά και από εκεί και πέρα να στελεχώσει την ομάδα με Έλληνες. Είναι αστείο να έχεις τον Κολοβό, να τον στέλνεις δανεικό για να σώσει ομάδες και να παίζεις με βασικούς τον Ντουρμάζ, τον Ντοσεβί και τον Χάρα. Δεν πιστεύω ότι ο Πανιώνιος θα σωζόταν με κανέναν από τους τρεις. Το σωστό είναι να υπάρχει στο ρόστερ ό,τι καλύτερο διαθέτει το ελληνικό ποδόσφαιρο και οι επιλογές από το εξωτερικό να κάνουν την διαφορά.

H περίπτωση του Γιαννιώτα

Ξεκινώντας από τον Γιαννιώτα, ο Ολυμπιακός έπραξε σωστά που επένδυσε στον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή. Ο Γιαννιώτας κουβαλά ένα όπλο, το οποίο ξέρεις ότι δεν θα σου κάνει ζημιά. Έχει ψυχή. Βγάζει μεγάλη ένταση στο παιχνίδι του, πάει με πάθος στην μονομαχία και σπαταλά πολύ ενέργεια. Είναι από τους ποδοσφαιριστές που πας μαζί τους στον πόλεμο και ξέρεις πως δεν θα σε προδώσουν και πως ό,τι έχουν θα το βγάλουν στο γήπεδο.

Μουνιέ: Επένδυση χωρίς ρίσκο

Έχει όμως ένα πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να το δουλέψει για να κάνει καριέρα. Όπως και ο Μαυρίας, παίζει περισσότερο με το ένστικτο και την ενέργεια που αποκτά από το τρέξιμό του, παρά με το μυαλό. Πολλές φορές εκτελεί έχοντας σε τελείως λανθασμένη θέση το σώμα του, με αποτέλεσμα η πορεία της μπάλας να παίρνει απογοητευτική τροχιά. Επίσης, όπως και οι Μαυρίας, Δημούτσος, κάνει συχνά το λάθος να πέφτει την ώρα της εκτέλεσης.

Είναι αδυναμίες που δεν τον βοηθούν να είναι δημιουργικός και αποτελεσματικός και τον κρατάνε σε συγκεκριμένο επίπεδο. Βέβαια είναι στοιχεία που αν του τα επισημάνουν και ασχοληθούν μαζί του μπορεί να τα βελτιώσει και αυτόματα να ωφεληθεί η καριέρα του και ο Ολυμπιακός. Διαθέτει πάντως κάποια από τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται η θέση του εξτρέμ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Έχει ταχύτητα και ενέργεια, καλύπτει ολόκληρη την πλευρά, μπορεί να ακολουθήσει μέχρι χαμηλά τα αντίπαλα μπακ, πάει στο ένας με έναν και με πολύ δύναμη στις μονομαχίες. Θέλει δουλειά σε βασικά κομμάτια, τα οποία θα έπρεπε να διδαχθεί σε παιδική ηλικία.

Επένδυση χωρίς ρίσκο με Μουνιέ

Και ερχόμαστε στον αριστερό εξτρέμ που ακούγεται περισσότερο για τον Ολυμπιακό. Στον Μουνιέ της Μονπελιέ. O Μουνιέ είναι προϊόν μιας εκπληκτικής φουρνιάς ποδοσφαιριστών που δημιουργήθηκε την εποχή που υπεύθυνος ήταν ο Ζορζ Προστ, τον οποίο στη συνέχεια διαδέχτηκε ο Ρεμί Γκαρντ, που σύμφωνα με τα ρεπορτάζ βρίσκεται στη λίστα με τους διαδόχους του Περέιρα.

Ο Μουνίε ανήκει στη φουρνιά των Μπενζεμά και Μπεν Αρφά. Στη μεγάλη τότε Λιόν δεν μπόρεσε να καθιερωθεί, κάποιες ευκαιρίες του έδωσε ο Κλοντ Πιέλ την σεζόν 2008-9 και στη συνέχεια πήγε στην Νις, όπου έκατσε τρία χρόνια. Τη σεζόν 2012-13 πήρε μεταγραφή στη Μονπελιέ.

Μουνιέ: Επένδυση χωρίς ρίσκο

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχει ο Μουνιέ είναι πως έχει μάθει καλά τα βασικά. Έχει καλό κοντρόλ, ξέρει να εκμεταλλεύεται την ταχύτητα του, είναι δημιουργικός ποδοσφαιριστής, ταΐζει τον σέντερ φορ με πάσες από τα άκρα, αλλά και με κάθετες μεταβιβάσεις και έχει καλά χτυπήματα και χωρίς να τρέχει με την μπάλα. Στοιχείο βασικό, καθώς συνήθως οι εξτρέμ κάνουν τα πάντα με την ταχύτητά τους.

Ο Μουνιέ διαθέτει πολύ καλά στημένα και έχει σωστή τακτική λειτουργία. Αν τελικά "κλείσει" ο ποδοσφαιριστής, θα είναι η καλύτερη κίνηση που έχει κάνει ο Ολυμπιακός από τη γαλλική αγορά. Αριστεροπόδαρος εξτρέμ, ο οποίος επειδή είναι καλός τακτικά και συνεπής, ο προκάτοχος του Κουρμπίς, Ζιράρ, τον χρησιμοποιούσε στα δυνατά παιχνίδια ως αριστερό εσωτερικό μέσο. Βέβαια, αν τον αποκτήσει τελικά ο Ολυμπιακός, η ομάδα θα πάρει πολλά από την ταχύτητα του, τα καλά του χτυπήματα, την ικανότητα του να περνά τον παίκτη του και να αξιοποιεί τον σέντερ φορ του.

Φέτος είχε 9 γκολ και 8 ασίστ, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως πολλές φορές συγκλίνει προς τα μέσα, στην πλευρά που βρίσκεται το καλό του πόδι, παρότι παίζει εξτρέμ.

Ο Μουνιέ τον Σεπτέμβρη γίνεται 28, έχει ακόμα έναν χρόνο συμβόλαιο και αν τα βρει η διοίκηση του Ολυμπιακού με την Μονπελιέ, είναι σίγουρο πως θα παίξει. Άλλωστε από το 2009-10 που πήγε στη Νις δεν υπήρχε καμία από της 6 σεζόν που να μην ήταν γεμάτη και η φετινή είναι μακράν η καλύτερή του.

Επειδή έχω εικόνα του τρόπου με τον οποίο αξιοποίησε τον Μπάρος και την ικανότητα του στο τελείωμα φάσεων, είναι βέβαιο πώς θα βοηθήσει πολύ. Και προσέξτε: Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που βρίσκεται σε ανοδική πορεία και που η τελευταία του χρονιά ήταν μακράν η καλύτερη στην καριέρα του, χωρίς να έχει περάσει κανένα πρόβλημα τραυματισμού. Επένδυση χωρίς ρίσκο.

Διαβάστε ακόμη:

Οι Έλληνες της πενταετίας Μαρινάκη

Σχόλιο Σταύρου Γεωργακόπουλου: Ο Μπερμπάτοφ δεν μπορεί να περιμένει!

News 24/7

24MEDIA NETWORK