Μπερμπάτοφ: Η μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ

Ο Τσάρλυ γράφει για τη μεταγραφή του Μπερμπάτοφ, τη μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ και τα οφέλη που αποκτά ο Τούντορ.

Μπερμπάτοφ: Η μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ
Μπερμπάτοφ

Για να είσαι μεγάλη ομάδα θα πρέπει να μπορείς να φέρνεις μεγάλους ποδοσφαιριστές. Πέρα από όσα θα δώσει ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ στον ΠΑΟΚ, η μεταγραφή του είναι σπουδαία γιατί μεγαλώνει το μέγεθος του συλλόγου. Ο κόσμος του ποδοσφαίρου έμαθε πως ο ΠΑΟΚ συμφώνησε με τον Μπερμπάτοφ, όλοι θα γνωρίζουν στο μέλλον πως ο Μπερμπάτοφ αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ. Τέτοιες κινήσεις ανοίγουν δρόμους και για τους επόμενους. Αντιλαμβάνονται οι μάνατζερ, οι ποδοσφαιριστές, οι τεχνοκράτες του ποδοσφαίρου πως εδώ κάτι συμβαίνει. Η μεταγραφή Μπερμπάτοφ, ανοίγει δρόμους, δίνει δυναμική, μεγαλώνει το μέγεθος του ΠΑΟΚ, ανεξάρτητα από όσα θα πάρει η ομάδα στο γήπεδο από τον ποδοσφαιριστή. Και φυσικά συσπειρώνει στον κόσμο, τον γεμίζει με ενθουσιασμό, προσμονή, τον φέρνει κοντά στην ομάδα.

Και είναι πολύ σημαντικό να κρατάς ζεστό τον απλό κόσμο. Δεν αναφέρομαι στους οργανωμένους, αλλά στον αγνό οπαδό, που τώρα περιμένει πως και πώς να έρθει η Πέμπτη να πάει στο αεροδρόμιο, περιμένει να περάσουν οι ημέρες να δει τον Μπερμπάτοφ στο γήπεδο να αγωνίζεται με τα χρώματα της αγαπημένης του ομάδας. Συσπειρώνεται ο κόσμος γύρω από την ομάδα με τέτοιες κινήσεις και το κλίμα που θα δημιουργήσει θα δώσει φτερά και θα κάνει καλύτερους και τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές.

Νίκησε τον Ολυμπιακό

Ο Σαββίδης έκλεισε με αυτήν την κίνηση το στόμα του Τούντορ, αλλά έκοψε και τον ενθουσιασμό στους ερυθρόλευκους για τις μεταγραφές του Ιντέγιε και του Ερνάνι. Μεταγραφές διαφορετικής λογικής, αλλά όσο καλές και να αποδειχθούν, επικοινωνιακά ο ΠΑΟΚ έκανε μία κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα. Φέτος το πραγματικά μεγάλο ποδοσφαιρικό μέγεθος ανήκει στον ΠΑΟΚ, οπότε καταρρίπτει και ένα επικοινωνιακό χαρτί των ερυθρολεύκων που χρησιμοποιούν όποτε οι αντίπαλοι τους αδικούνται από τον τρόπο που λειτουργεί το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αλλάζει η ψυχολογία της ομάδας

Δεν είναι μόνο μία επιτυχία επικοινωνιακή και τα οφέλη δεν έχουν να κάνουν μόνο με την δυναμική που αποκτά ο σύλλογος, με την εμπορικότητα της κίνησης και την συσπείρωση του κόσμου γύρω από την ομάδα. Ο Μπερμπάτοφ θα προσφέρει αγωνιστικά πολλά πράγματα στον ΠΑΟΚ. Πέρα από όσα θα δώσει ο ίδιος, θα ανεβάσει τους συμπαίκτες του. Στην οικονομία και στον αθλητισμό η ψυχολογία παίζει μεγάλο ρόλο. Ο ΠΑΟΚ έχει ποδοσφαιριστές, που με το που μπήκε το 2015, τρώνε την μία σφαλιάρα μετά την άλλη. Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη ομάδα που να διεκδικεί θεωρητικά πρωτάθλημα στην πατρίδα της και να έχει δεχτεί σε μία χρονιά τόσες τριάρες και τεσσάρες.

Έγινε γρήγορα αντιληπτό πως από τις μεταγραφές που έκανε ο Άρνεσεν, δεν πρόκειται να αλλάξει η ιστορία και στους Ζωσιμάδες οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ έμοιαζαν ποτισμένοι με την αποτυχία. Αυτό αλλάζει, είναι μεγάλο πράγμα να βάζεις στην ομάδα ένα τόσο μεγάλο μέγεθος. Έναν ποδοσφαιριστή που είναι πολύ πιο πάνω από το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και πόσο μάλλον όταν αυτός είναι ο μποέμ Μπερμπάτοφ, που σαν χαρακτήρας βλέπει υπεροπτικά τους αντίπαλους του στην Premier League, πόσο μάλλον αυτούς που θα συναντήσει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ξεκίνησα, με το ψυχολογικό κομμάτι, γιατί στις δύο πρώτες αγωνιστικές έγινε φανερό πως έχει κλονιστεί η αυτοπεποίθηση των ποδοσφαιριστών του Δικεφάλου, κάτι που θα ανατρέψει άμεσα η παρουσία μιας τόσο ισχυρής προσωπικότητας.

Φέρνει τον Τούντορ προ των ευθυνών του

Ο Τούντορ χρησιμοποίησε σαν άλλοθι -μετά τις αποτυχίες με Ξάνθη και Γιάννενα- πως αγωνίζεται χωρίς κλασικό φορ. Άμεσα του κλείνεις τον στόμα, τον αναγκάζεις να δουλέψει και να πετύχει. Τον φέρνεις προ των ευθυνών του.

Ο Κροάτης τεχνικός, πιστεύει στην ποδοσφαιρική λογική της Γιουβέντους και εφαρμόζει ένα 3-4-2-1. Μέχρι στιγμής, δεν έχει λειτουργήσει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ηταν εκνευριστικό στην πρεμιέρα με την Ξάνθη, όπου η ομάδα του Λουτσέσκου έπαιζε μαζική άμυνα, το να βλέπεις τον ΠΑΟΚ να κρατά τρία στόπερ με αντίπαλο που δεν έχει ποδοσφαιριστή με την παραμικρή επιθετική σκέψη. Επίσης η συγκεκριμένη τακτική μέχρι σήμερα φάνηκε να δυσκολεύει τον Μακ να έρθει σε επαφή με την μπάλα.

Απελευθερώνει τον παικταρά Μακ

Τον δυσκολεύει τον Μακ, γιατί απέναντι σε κλειστές άμυνες οι χώροι δημιουργούνται στα άκρα, ο Τούντορ τον κρατά μέσα κοντά στα στόπερ και η μπάλα δεν πάει στα πόδια του. Ο Μπερμπάτοφ, αυτόματα τον απελευθερώνει. Θα κατέβει στους δύο περιφερειακούς επιθετικούς και η παρουσία ενός στηρίγματος που θα το φοβάται η αντίπαλη άμυνα, θα τον απελευθερώσει από την επιτήρηση των στόπερ και θα του δώσει την δυνατότητα να παίρνει περισσότερο πλάτος από ό,τι μέχρι σήμερα.

Με την μεταγραφή του Μπερμπάτοφ, κερδίζει πάνω από όλα τον Μακ που είναι παικταράς και αυτό που χρειάζεται, για να πάρει ώθηση, είναι συμπαίκτες που να μπορούν να εκμεταλλευτούν την δυνατότητα που έχει να μπουκάρει στην αντίπαλη περιοχή απέναντι και σε οργανωμένη άμυνα. Δεν πιστεύω πως κυκλοφορούν πολλοί καλύτεροι επιθετικοί στην συνεργασία με μία πάσα επιθετικοί από τον Μπερμπάτοφ. Επίσης θα κάνει καλύτερο όποιον εκ των Ζάιρο, Αθανασιάδη, Ροντρίγκες, Πέλκα επιλέγει ο Τούντορ ανάλογα τα θέλω του αγώνα για τρίτο επιθετικογενή στο 3-4-2-1.

Τον βολεύει ο Τούντορ

Ο Μπερμπάτοφ μοιάζει ιδανική περίπτωση, γιατί στην τακτική Τούντορ οι τρεις ψηλά παίζουν πολύ κοντά ο ένας με τον άλλον και το μεγάλο όπλο του Βούλγαρου είναι η ποιότητα και η προσωπικότητα του. Ξέρει πολύ μπάλα και από την στιγμή που θα έχει δύο ποδοσφαιριστές κοντά του θα του είναι πολύ απλό να συνεργάζεται και να δημιουργεί αυτοματισμούς μαζί τους.

Η ποδοσφαιρική λογική λοιπόν του Τούντορ, που στις δύο πρώτες αγωνιστικές δημιουργούσε πρόβλημα στην ανάπτυξη και στην επιθετικότητα που έβγαζε ο ΠΑΟΚ, θα ωφεληθεί πολύ από την παρουσία του Μπερμπάτοφ. Και έχω την αίσθηση πως θα ωφελήσει και τον Βούλγαρο, να μπει πιο γρήγορα στην ομάδα, καθώς είναι σίγουρο πως θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να επανέλθει σε καλό ατομικό επίπεδο. Οπότε, ένα απλωμένο 4-2-3-1 με εξτρέμ, μακριά του και πάνω του προσαρμοσμένους τους αντίπαλους στόπερ, μπορεί να τον δυσκόλευε και να χανόταν. Στην τακτική που εφαρμόζει ο Τούντορ, θα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τους δύο ποδοσφαιριστές που θα παίζουν σαν περιφερειακοί και το γεγονός αυτό σίγουρα θα τον βοηθήσει να εκμεταλλευτεί την τεχνική του κατάρτιση, την ευφυΐα του και να βγάλει συνεργασίες στο γήπεδο.

Θεωρώ ανόητο να σας γράψω ποιος είναι ο Μπερμπάτοφ, πως παίζει, προτερήματα και αδυναμίες. Όποιος παρακολουθεί ποδόσφαιρο τον ξέρει καλά. Ο ΠΑΟΚ τον παίρνει για σέντερ φορ και αυτό μου φθάνει, ζημιά μπορεί να σου κάνει μόνο αν τον βάλεις σαν επιτελικό χαφ, όπως δηλαδή κάνει ο Αναστασίου με τον Πέτριτς. Ο Μπερμπάτοφ θα δώσει ποιότητα στην ανάπτυξη του ΠΑΟΚ, αποτελεσματικότητα, πίστη, θα κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες του, θα δημιουργήσει φόβο στους αντίπαλους, αναγκάζει τους πάντες να σεβαστούν την ομάδα και πάνω από όλα θα γεμίζει όσους πληρώνουν εισιτήριο για να βλέπουν τον ΠΑΟΚ να αγωνίζεται.

Το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό, έχει ανάγκη το ποδόσφαιρό μας από ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, έχει ανάγκη ο φίλαθλος της κάθε ομάδας, στην προκειμένη περίπτωση του ΠΑΟΚ, να νιώσει την ανάγκη να πάει στο γήπεδο για να γεμίσει ο ίδιος και όχι αποκλείστηκα για να βοηθήσει την ομάδα.

Διαβάστε ακόμα:

Ανακοινώθηκε ο Μπερμπάτοφ

Δέκα πράγματα που δεν ξέρεις για τον Μπερμπάτοφ

Ο Μπερμπάτοφ των 61,2 εκ. ευρώ!

Παίζει Ευρώπη ο Μπερμπάτοφ

Αντώνης Τσακαλέας: Μπερμπάτοφ, η καψούρα

News 24/7

24MEDIA NETWORK