Ο Εσιέν ήρθε στον ιδανικό προορισμό

Ο Τσάρλυ γράφει για τον ιδανικό προορισμό του Μάικλ Εσιέν και τον έτοιμο ρόλο που του προσφέρει ο Παναθηναϊκός.

Ο Εσιέν ήρθε στον ιδανικό προορισμό

Η άφιξη του Μίκαελ Εσιέν αποτελεί ένα μεγάλο γεγονός για τον Παναθηναϊκό, μία απόδειξη πως ο σύλλογος βγήκε από το μνημόνιο και οδηγείται στην ανάπτυξη. Η ιστορία με το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού για τον Εσιέν, έχει βγει εδώ και τρεις βδομάδες. Στις 13/5 έγραψα ένα κείμενο στο Contra.gr με τίτλο: "αν δεν τραυματιστεί θα κάνει πλάκα".

Τις ημέρες που μεσολάβησαν μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταγραφή, η καριέρα του Μίκαελ Εσιέν πέρασε από κόσκινο. Ακόμα και όσοι δεν ασχολούνται με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο πλέον γνωρίζουν πως ο Εσιέν από το 2004 μέχρι και τον πρώτο χιαστό το 2008 υπήρξε ένας από τους καλύτερους αμυντικούς χαφ στον κόσμο, για μένα ο κορυφαίος. Το 2008 έπαθε χιαστούς στο αριστερό γόνατο και -όπως συμβαίνει πολλές φορές- όταν επέστρεψε ταλαιπώρησε περισσότερο το δεξί του πόδι και το 2010 έπαθε μηνίσκο και ένα χρόνο αργότερα χιαστούς. Από το 2008 ποτέ δεν είναι ίδιος, όμως λόγω καλού χαρακτήρα, εικόνων και επαγγελματισμού μπόρεσε και έμεινε σε υψηλό επίπεδο. Στα θετικά είναι πως από το 2011 και μετά δεν έχει υποβληθεί σε καμία επέμβαση.

Όταν πρόκειται για ποδοσφαιριστή που έχει περάσει τόσο σοβαρούς τραυματισμούς, αυτό που οφείλεις να κάνεις είναι να μην δεις με επιπολαιότητα τις ιατρικές του εξετάσεις. Αν είναι καλές προχωράς. Είναι πλέον πάρα πολλοί οι ποδοσφαιριστές που έχουν επανέλθει μετά από σοβαρούς τραυματισμούς και κατάφεραν να συνεχίσουν χωρίς προβλήματα την καριέρα τους. Μιλάμε άλλωστε για έναν ποδοσφαιριστή που από την τελευταία του επέμβαση είχε παίξει σε 3 μεγάλους συλλόγους.

Ο Εσιέν ήρθε στον ιδανικό προορισμό
INTIME SPORTS

Αήττητη με τον Εσιέν στην ενδεκάδα

Επειδή έχω παρακολουθήσει παιχνίδια της Μίλαν, ο Εσιέν στα τέλη του 2014 ήταν σε πολύ καλό επίπεδο. Με αυτόν άλλωστε στην βασική ενδεκάδα η Μίλαν πριν την διακοπή των Χριστουγέννων, έπαιξε 5 παιχνίδια και είχε 3 νίκες 2 ισοπαλίες και καμία ήττα. Το πρόβλημα ήταν πως ο Ινζάκι, είχε για πρώτη επιλογή στην θέση "6" τον Ντε Γιόνκ δεν χρησιμοποιούσε αλλού τον Εσιέν με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρει διάρκεια.

Ποδοσφαιρικά, λοιπόν, δεν είναι παράδοξο γεγονός η πτώση που έβγαλε στην συνέχεια. Το 2015 ξεκίνησε βασικός 3 φορές με Σασουόλο εντός, Γιουβέντους και Φιορεντίνα εκτός. Η Μίλαν έχασε και στα 3 ματς, ο Εσιέν ήταν κακός. Το 2015 έπαιξε καλά μόνο για 45 λεπτά που χρησιμοποιήθηκε στην νίκη με 3-1 επί της Πάρμα. Ο Εσιέν έμπλεξε σε μία χαοτική κατάσταση, σε μία ομάδα χωρίς ψυχολογία, που κανείς ποδοσφαιριστής δεν εξελίχθηκε στην διάρκεια της σαιζόν και που ο προπονητής του, δεν κοίταξε να εκμεταλλευτεί την καλή κατάσταση που έδειξε στα πρώτα παιχνίδια που τον εμπιστεύτηκε. Όποιος έχει δει τον αγώνα στην Βερόνα, όπου με τον Εσιέν βασικό η Μίλαν πέρασε με 3-1, το 1-1 του πρώτου γύρου με την Ίντερ και την νίκη με 2-0 επί της Ουντινέζε, δεν θα έχει αμφιβολία πως αυτός ο ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα θα κάνει την διαφορά. Η εικόνα του φόβισε στον δεύτερο γύρο, αλλά υπάρχει ποδοσφαιρική εξήγηση. Ο προπονητής ποτέ δεν πόνταρε στην φόρμα του, δεν του έδωσε συνεχόμενα παιχνίδια και η κατάσταση στην Μίλαν ήταν για όλους χαοτική.

Ο Εσιέν ήρθε στον ιδανικό προορισμό
INTIME SPORTS

Ιδανικός προορισμός

Θεωρώ συνολικά πως αυτό ήταν και το πρόβλημα του Εσιέν που δεν του επέτρεψε μετά το 2011 να επανέλθει σε καλό αγωνιστικό επίπεδο και να βρει ρυθμό. Και στην Ρεάλ, υπήρχαν παιχνίδια που έδειχνε έτοιμος να επανέλθει. Αλλά όταν είσαι στο μυαλό του προπονητή καθιερωμένος ως αναπληρωματικός δεν είναι εύκολο να βρεις συνεχόμενα παιχνίδια, που θα σου δώσουν αγωνιστικό ρυθμό. Θεωρώ, λοιπόν, πως η απόφαση του Εσιέν να κατέβει επίπεδο ποδοσφαιρικά ήταν ο μοναδικός τρόπος για να σηκώσει ξανά την καριέρα του και να την κλείσει σε καλό αγωνιστικό επίπεδο.

Πιθανότατα ο ίδιος να μην το έχει αντιληφθεί, αλλά ο Παναθηναϊκός είναι για αυτόν ο ιδανικός προορισμός. Θα του προσφέρει ακριβώς αυτά που χρειάζεται, για να φτιάξει την αυτοπεποίθηση του, να βρει συνεχόμενα παιχνίδια που θα τον βοηθήσουν να βρει τον εαυτό του και να θυμηθεί το πως είναι να είσαι σημαντικός. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως του προσφέρει έναν έτοιμο ρόλο που είναι σε θέση να υπηρετήσει. Ο Εσιέν έχει ένα κοινό με τον Σισέ και τον Μπεργκ. Ο Παναθηναϊκός τον πήρε για να βοηθηθεί, αλλά υπάρχουν οι συνθήκες και για να τον βοηθήσει. Και όταν αυτό συμβαίνει υπάρχει και μεγαλύτερο δέσιμο στις σχέσεις ομάδας ποδοσφαιριστή.

Ο Εσιέν ήρθε στον ιδανικό προορισμό
INTIME SPORTS

Ο έτοιμος ρόλος για τον Εσιέν

Ο Γιάννης Αναστασίου έχει ξεκαθαρίσει αρκετά τις σκέψεις του στην διάρκεια των πλέι οφ. Ο Παναθηναϊκός δείχνει πως είναι πολύ μπροστά στον σχεδιασμό της επόμενης σαιζόν, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ομάδες της χώρας. Έχει έτοιμο τον κορμό και με τις προσθήκες των Καλτσά, Λουντ, Βέμερ, Εσιέν έχει κλείσει τρύπες και μένει μόνο η απόκτηση του ποδοσφαιριστή που θα πάρει το συμβόλαιο που προτάθηκε στον Σίλντενφελντ.

Για τον Εσιέν υπάρχει ένας ξεκάθαρος ρόλος, αυτός στην θέση "6" που κάλυψε με μεγάλη επιτυχία ο Κουτρουμπής, στα πλέι οφ. Ο τρόπος που λειτουργεί ο Παναθηναϊκός οι ρόλοι που έχουν δοθεί κάνει εύκολη την προσαρμογή του. Είδαμε άλλωστε πόσο εύκολα στάθηκε ο Κουτρουμπής παίζοντας το συγκεκριμένο ρόλο στα πλέι οφ.

Ρόλος που απαιτεί:

Α) Σωστό διάβασμα των φάσεων που να επιτρέπει την σωστή τοποθέτηση στις παγίδες.

Β) Να μην υπάρχουν αποστάσεις από τους δύο εσωτερικούς χαφ που παίζουν ένα κλικ πιο μπροστά.

Γ) Υποστήριξη στα στόπερ και αναχαίτιση στην προσπάθεια για κάθετο ποδόσφαιρο του αντιπάλου.

Δ) Καλή πρώτη πάσα, μεγάλη συμμετοχή στην ανάπτυξη από χαμηλά.

Ε) Κράτημα μπάλας με ασφάλεια.

Στο 89% οι εύστοχες πάσες του

Όλα αυτά τα στοιχεία ο Εσιέν τα έχει σε ανεπτυγμένο βαθμό. Ακόμα και την φετινή άδεια χρονιά, που ήταν η χειρότερη στην καριέρα του, βγάζοντας εκτός τις δύο χρονιές που έκανε επεμβάσεις, ο Γκανέζος είχε 89% σε εύστοχες πάσες. Μιλάμε για νούμερο που στο δικό μας ποδόσφαιρο, που είναι πολύ πιο αργό, το πρέσινγκ σπάνια εφαρμόζεται άρτιο και με σωστές αποστάσεις, ο Εσιέν μπορεί να ξεχάσει να κάνει λάθος! Πόσο μάλλον όταν θα έχει σε κοντινή απόσταση τον Ζέκα.

Τον Λουντ δεν τον έχω παρακολουθήσει να αγωνίζεται, έχω ακούσει θετικά σχόλια, αλλά μου αρέσει να εμπιστεύομαι τα δικά μου μάτια για να εκφέρω άποψη. Όπως είναι σήμερα το ρόστερ, ο Παναθηναϊκός είναι έτοιμος να διεκδικήσει υψηλούς στόχους την επόμενη σαιζόν.

Έτοιμο το πλάνο

Ο σχεδιασμός για την επόμενη σςζόν είναι άρτιος. Ξεκινώντας από ψηλά που αρχίζει το πρέσιγνκ, με σέντερ φορ τον Μπεργκ, έναν εκ των Καρέλη, Κλωναρίδη, Μαυρία, Καλτσά να δίνει πλάτος και να μπουκάρει σαν κρυφός φορ, σε ρόλο δημιουργού τον Νίνη, εσωτερικούς χαφ τον Ζέκα, τον Λουντ και πάντα να μένει ανοιχτό το παράθυρο για τον Αμπέιντ. Τον Εσιέν σε θέση "6" τους Βέμερ, Νάνο, Ταυλαρίδη σίγουρους στην άμυνα και το μόνο που περιμένουμε να είναι το ποιος θα είναι ο στόπερ που θα πάρει το συμβόλαιο του Σίλντενφελντ.

Έχει δημιουργηθεί ήδη λοιπόν, ένα σύνολο ικανό για να διεκδικήσει τους στόχους που πρέπει να έχει ο σύλλογος, που πλέον είναι σε θέση να προσφέρει ξανά μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές και το σίγουρο είναι πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να στερηθεί αγωνιστικά η μεταγραφή του Εσιέν.

Θα γράψω, κλείνοντας, ακριβώς ό,τι είχα γράψει και για την μεταγραφή του Σισέ, το καλοκαίρι του 2009. Το να φέρνεις στην Ελλάδα τον Εσιέν είναι σαν να μπαίνεις στο αεροπλάνο: η μοναδική περίπτωση να μην φτάσεις στον προορισμό σου είναι να υπάρξει βλάβη και να πέσει. Αν δεν τραυματιστεί ο Εσιέν η μεταγραφή στο γήπεδο θα βγει.

Είναι ακόμα πιο σημαντικό που στην προκειμένη περίπτωση ο Εσιέν πολύ γρήγορα θα καταλάβει πως για τον ίδιο, ο Παναθηναϊκός αποτελεί ιδανικό προορισμό, καθώς του έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα τον βοηθήσουν να ενσωματωθεί άμεσα στο πλάνο της ομάδας και να βρει τον καλό του εαυτό.

Διαβάστε ακόμη:

Υπέγραψε ο Εσιέν στον Παναθηναϊκό. Δείτε videos

Η άφιξη του Εσιέν

Θέμης Καίσαρης: Φτιάξτε ομάδα σαν να μην υπάρχει ο Εσιέν

Η συζήτηση με τον Δημήτρη Κριτή

Αυτός είναι ο Εσιέν: από τις αλάνες στα πλούτη

Πώς προφέρεται κανονικά ο Εσιέν;

News 24/7

24MEDIA NETWORK