Η ανάλυση του τελικού: Ο Ίβιτς επιλογές και βάθος, ο Χιμένεθ τον καλύτερο παίκτη

Τα διλήμματα του Ίβιτς, το όπλο πολυτελείας που λέγεται Μπίσεσβαρ, οι πέντε χαφ για τρεις θέσεις, οι μπακ, το θηρίο Πρίγιοβιτς, το σύστημα του Χιμένεθ, ο εκτελεστής Αραούχο, η μάχη στις πλευρές κι αυτά που πρέπει να προσέξουν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Ο Τσάρλυ κάνει την απόλυτη ανάλυση του τελικού.

Η ανάλυση του τελικού: Ο Ίβιτς επιλογές και βάθος, ο Χιμένεθ τον καλύτερο παίκτη

Παρακολουθούμε διαδικασίες πρωτόγνωρες που δεν συμβαίνουν σε καμία χώρα στον πλανήτη. Η ΕΠΟ δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος και την σημασία του εγχειρήματος που έχει αναλάβει.

Αντί να φροντίσει ο θεσμός που διοργανώνει να ολοκληρωθεί με έναν τελικό γιορτή, λειτουργεί πρόχειρα και παίρνει αχρείαστο ρίσκο. Η κουβέντα δεν θα υπήρχε καν αν είχε πράξει σύμφωνα με την λογική. Στο ξεκίνημα της σεζόν ορίζεις γήπεδο και ημερομηνία. Το σωστό και αυτό που γίνεται στις περισσότερες χώρες στον κόσμο είναι να το πας στο μεγαλύτερο σου στάδιο.

Στην Γερμανία ο τελικός του Κυπέλλου διεξαγόταν για χρόνια στο Μόναχο, πλέον γίνεται στο Ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου. Στην Ιταλία από την στιγμή που έγινε ο τελικός ένα παιχνίδι συνήθως στο Ολύμπικο, αλλά και όποτε πήγε σε άλλο γήπεδο. Ο ορισμός ήταν γνωστός πριν ξεκινήσει η διαδικασία της κλήρωσης για την πρώτη φάση. Στην Αγγλία που σέβονται τον θεσμό κανένας δεν διανοείται να πειράξει την έδρα από το Ουέμπλει.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΕΔΡΑ ΟΡΙΖΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Τον τελικό τον ορίζεις από την αρχή της σεζόν. Αν τώρα σαν ομοσπονδία δεν θες να το κάνεις κάθε χρόνο στο Ολυμπιακό Στάδιο, που θα ήταν και το σωστό, για να μην δυσαρεστηθεί ο ΠΑΟΚ, οφείλεις να γνωρίζεις ποια γήπεδα πληρούν τις προϋποθέσεις και να έχεις ανακοινώσει την έδρα του τελικού.

Αν πάει ο ΠΑΟΚ πήγε αυτό δεν γίνεται να σε αφορά και να περιμένεις το ζευγάρι για να ανακοινώσεις την έδρα του τελικού. Όταν γίνεται η κλήρωση για την πρώτη φάση ανακοινώνεις γήπεδο και ημερομηνία.

Έχεις όλο των χρόνο για να ετοιμάσεις, με ασφάλεια και σιγουριά έναν αγώνα γιορτή. Και προσέξτε, εδώ στην χώρα μας υπάρχει και μία ιδιαιτερότητα, πρόκειται για το μοναδικό παιχνίδι τον χρόνο που διεξάγεται με οπαδούς και των δύο ομάδων και πέρυσι ο τελικός έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ

Σε αυτή την χώρα και ειδικά στον χώρο του ποδοσφαίρου είναι απίστευτο το πώς καταστρατηγείται η κοινή λογική. Παρότι υπάρχει νόμος για το ηλεκτρονικό εισιτήριο αποφάσισαν τελευταία στιγμή να ορίσουν το παιχνίδι σε ένα γήπεδο που δεν πληρεί αυτή την προϋπόθεση. Προχώρησαν εν έτη 2017 σε έκδοση μη αριθμημένων εισιτηρίων και έχει δημιουργηθεί ένα μπάχαλο.

Μιλάμε για κινήσεις που δεν μπορεί να τα χωνέψει ανθρώπινος νους. Αναρωτιέμαι αν τελικά έχουμε επεισόδια ποιες θα είναι οι εξελίξεις. Ας αφήσουμε αυτή την κουβέντα και να πάμε στα αγωνιστικά, με την ελπίδα να κυλήσουν όλα ομαλά.

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έχουν τα όπλα τους και τις αδυναμίες τους. Και οι δύο προπονητές εμφάνισαν έναν σφιχτό με βαρύ κέντρο 4-3-3 το οποίο αποφάσισαν το τελευταίο διάστημα να το πειράξουν και να το κάνουν κάπως πιο επιθετικό.

ΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΒΙΤΣ

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΣΥΝ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΣΥΝ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ίβιτς που βρίσκεται από την αρχή της σεζόν στον ΠΑΟΚ, έδωσε έναν μεγάλο αριθμό ντέρμπι με Κάνιας, Σάκχοφ, Τσίμιροτ στην βασική ενδεκάδα. Στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό ο Ουάρντα ήταν ο ποδοσφαιριστής που έσπασε την τριάδα.

Στην Λεωφόρο φάνηκε πως ο άξονας του ΠΑΟΚ δεν μπορεί να αντέξει χωρίς τον Τσίμιροτ, με αποτέλεσμα στην ρεβάνς να θυσιαστεί ο Κάνιας. Η πρόκριση μπορεί να ήρθε, όμως δεν αλλάζει πως σε αυτό τον χώρο για ένα ημίχρονο ο Παναθηναϊκός έκανε πάρτι.

Κατανοητή η ανάγκη να πάει με πιο δημιουργική και ελαφριά τριάδα ο ΠΑΟΚ, όμως στον χώρο που καλύπτει ο Κάνιας παίζει ο Μάνταλος και βγαίνει ο Αραούχο. Πιθανότατα το γεγονός αυτό να οδηγήσει τον Ίβιτς να επαναφέρει την δυσλειτουργική επιθετικά τριάδα του, για να βελτιώσει την αμυντική του λειτουργία.

Έχει αποδειχτεί πως με Κάνιας, Σάκχοφ, Τσίμιροτ η δημιουργία του ΠΑΟΚ είναι φτωχή.

ΜΠΙΣΕΣΒΑΡ, ΟΠΛΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ

Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει με το όπλο που λέγεται Μπίσεσβαρ ο Ίβιτς. Τον χρησιμοποιεί σαν έναν δημιουργό πολυτελείας. Τον φοβάται στα δύσκολα και του δίνει διαστήματα που του επιτρέπουν να κάνει την διαφορά. Δεν γίνεται όμως να ξεχάσει κανείς πως ο Μπίσεσβαρ έκρινε σε 45 λεπτά συμμετοχής μία σειρά που για τρία ημίχρονα δεν είχε αγωνιστεί καθόλου.

Αν δεν ξεκινήσει και μπει ενώ ο ΠΑΟΚ θα είναι πίσω στο σκορ και το κύπελλο χαθεί, η κριτική που θα δεχτεί ο Ίβιτς θα είναι μεγάλη. Μέσα από τα ελαττώματα και τις αδυναμίες του είναι ο μοναδικός χαφ του ΠΑΟΚ που μπορεί να δημιουργήσει σε υψηλό επίπεδο.

Συνήθως ο Ίβιτς δεν τον ξεκινά στα δύσκολα. Το πιο πιθανό ο Μπίσεσβάρ να είναι αυτός που θα κλιθεί από τον πάγκο να αλλάξει την ροή του αγώνα. Ένα από τα όπλα του ΠΑΟΚ είναι πως μπορεί ο Ίβιτς να αλλάξει περισσότερα πράγματα με παρεμβάσεις του απ τον πάγκο.

Να αλλάξει με Μπίσεσβαρ σχηματισμό, να χρησιμοποιήσει τον Ενρίκε παίρνοντας παιχνίδι και ενέργεια από τα άκρα.

ΠΕΝΤΕ ΧΑΦ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΘΕΣΕΙΣ

Ο Ίβιτς έχει έναν μεγάλο πονοκέφαλο. Πέντε ποδοσφαιριστές στον άξονα για τρεις θέσεις. Όποιον και να βγάλει κάτι θα χάσει. Αν δεν βάλει τον Κάνιας, ο χώρος στην θέση 6 υπάρχει κίνδυνος να μείνει κενός και εκεί η ΆΕΚ έχει Μάνταλο και Αραούχο.

Ο Τσίμιροτ είναι ο χαφ που καλύπτει τους περισσότερους χώρους και προσφέρει επιθετικό μαρκάρισμα και είναι ο μόνος που δεν γίνεται να πειραχτεί.Ο Σάκχοφ είναι ο μοναδικός χαφ που πατά περιοχή και μπορεί να βοηθήσει τον Πρίγιοβιτς κινούμενος κάθετα χωρίς μπάλα όταν η ανάπτυξη είναι από τα άκρα.

Ο Ουάρντα έχει με διαφορά το πιο σίγουρο κράτημα μπάλας και παγώνει τον ρυθμό και ο Μπίσεσβαρ είναι ο καλύτερος με διαφορά δημιουργός, αλλά για τον Ίβιτς δεν έχει την δυνατότητα να βγάζει σε υψηλούς ρυθμούς 90 λεπτά.

Οπότε έχοντας σαν βάση τον Τσίμιροτ, στο μυαλό μας την εκτίμηση που έχει ο Ίβιτς στον Σάκχοφ και την μόνιμη επιλογή να φέρνει από τον πάγκο τον Μπίσεσβαρ περιμένουμε να δούμε τα τελικά του πλάνα.

ΚΑΜΠΟΣ-ΠΕΛΚΑΣ ΣΤΑ ΑΚΡΑ

Η εικόνα της ομάδας του κανονικά θα έπρεπε να οδηγήσει τον Ίβιτς, να βρει σχήμα χωρίς τον Κάμπος. Απουσία ενός ποδοσφαιριστή που δεν δίνει πολλά πράγματα σε θέση που πρέπει να πάρεις την διαφορά, θα τον βοηθούσε να βρει σχήμα με Μπίσεσβαρ ψηλά ή να χρησιμοποιήσει και τον Ενρίκε και τον Πέλκα.

Ο Ίβιτς για κάποιον λόγο που ο ίδιος ξέρει, έχει κόλλημα με τον Τζάλμα Κάμπος. Στις προπονήσεις, δοκίμασε περισσότερο Πέλκα στα αριστερά όπως με τον Παναθηναϊκό στην ρεβάνς και σε μία προπόνηση πήγε με τον Ενρίκε.

ΜΠΑΚ ΚΑΙ ΠΕΛΚΑΣ

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟΚ - ΠΑΟ (MOTION TEAM)
pelkas MOTIONTEAM

Στο πιθανό σενάριο να δούμε τριάδα Κάνιας, Τσίμιροτ, Σάκχοφ και Πέλκα αριστερά. Θα πρέπει να γνωρίζει το δίδυμο Σιμόες, Γιόχανσον, πως εκτός από τις κάθετες κινήσεις του Σάκχοφ χωρίς μπάλα, περισσότερο θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους την δημιουργία του Πέλκα.

Μέχρι να μπει ο Μπίσεσβαρ, η μεγαλύτερη απειλή δημιουργίας για την άμυνα της ΆΕΚ θα είναι οι δύο μπακ και ο Πέλκας. Δεν έχουν πολλές φάσεις να φτιάξουν οι χαφ του ΠΑΟΚ.

Ο Κάμπος συνήθως παίζεται εύκολα από τον μπακ και ο Ντίντακ στα μεγάλα παιχνίδια συνηθίζει να είναι αξιόπιστος, οπότε στην αντιμετώπιση της ανάπτυξη του ΠΑΟΚ, το κλειδί είναι να μην ανεβαίνουν με μεγάλη συχνότητα οι Μάτος, Λέοβατς και να μην επιτραπεί να βρει ρυθμό και να έχει μεγάλη συμμετοχή στον Πέλκα, που η παρουσία του δημιουργεί έναν ασύμμετρο ρόμβο.

Στην πράξη 4-3-3 καθαρό δεν θα υπάρχει γιατί ο Πέλκας θα μπαίνει συνεχώς προς τα μέσα για να ζητά μπάλα, και στην πλάτη του θα ανεβαίνει ο Λέοβατς. Όταν θα συμβαίνει αυτό, ο ΠΑΟΚ θα μπορεί να απειλήσει με Πρίγιοβιτς αλλά και με τον Σάκχοφ.

ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΜΕ ΠΑΤΙΤΟ ΚΑΙ Ο ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ

Επίσης ο Μάτος έχει προσωπικότητα, χαρακτήρα και ποιότητα, ξέρει να βοηθά με διάφορους τρόπους. Αν βάλει τον Πατίτο πάνω του ο Χιμένεθ θα έχουμε ένα μεγάλο ρίσκο από την ΑΕΚ, καθώς ο Αργεντινός δεν είναι συνεπής στο μαρκάρισμα του αντίπαλου μπακ. Συχνά δεν έχει επιστροφές και αν συμβεί αυτό ο Μάτος θα μπορέσει να το εκμεταλλευτεί.

Φυσικά το όπλο του ΠΑΟΚ είναι ο Πρίγιοβιτς. Ένα θηρίο μέσα στην περιοχή που ξέρει μπάλα και απέναντι του θα έχει ένα δίδυμο που δεν έχει δέσει και δεν μπορεί να εγγυηθεί αμυντική ασφάλεια.

Η ΑΕΚ έχει συνολικό πρόβλημα φέτος, όταν ο αντίπαλος της βάζει την μπάλα μέσα στην περιοχή και ο Πρίγιοβιτς έχει χαρακτηριστικά που δεν ταιριάζουν στον τρόπο που αμύνεται η ΑΕΚ.

Το πόσο θα αξιοποιηθεί, η συχνότητα που θα φθάνει η μπάλα σε αυτόν και το αν θα μπορέσει το δίδυμο Βράνιες, Τσιγκρίνσκι να ανταποκριθεί στο μαρκάρισμα του αποτελεί ένα από τα στοιχήματα του τελικού.

ΜΕ 4-2-3-1 Ο ΧΙΜΕΝΕΘ

Η ανάλυση του τελικού: Ο Ίβιτς επιλογές και βάθος, ο Χιμένεθ τον καλύτερο παίκτη

Για τον Χιμένεθ τα πράγματα όσο αναφορά την βασική ενδεκάδα έγιναν πιο απλά από την στιγμή που ο Αιντάρεβιτς έμεινε εκτός αποστολής. Η ΑΕΚ θα κρατήσει το 4-2-3-1 που εφαρμόζει σε μία συντηρητική λογική μετά το χαμένο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό.

Ο Χιμένεθ για ένα μεγάλο διάστημα έψαξε και βρήκε αμυντική ισορροπία με τριάδα στον άξονα των Γιόχανσον, Αιντάρεβιτς, Σιμόες ο Παναθηναϊκός του έδειξε πως το συγκεκριμένο σχήμα είναι πολύ βαρύ.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ Η ΑΕΚ

Όπως αναλύσαμε και πιο πάνω, αυτά που πρέπει να προσέξει, είναι τα ανεβάσματα, Μάτος, Λέοβατς, την παρουσία του Πέλκα στα άκρα που θα συγκλίνει και θα δημιουργεί συνθήκες για να συνεργαστεί με τον Λεόβατς, αλλά και να φτάσει η μπάλα στον Πρίγιοβιτς.

Ενώ θα πρέπει να είναι έτοιμος για το πώς θα χειριστεί την αλλαγή που μπορεί να φέρουν στην ροή του αγώνα κατά πρώτον λόγο ο Μπίσεσβαρ αλλά και ο Ενρίκε.

Είναι ρίσκο να ξεκινήσει τον Πατίτο. Πάντως αν θέλει την ποιότητα του και να εκμεταλλευτεί το απρόβλεπτό που μπορεί ο Αργεντίνος να του προσφέρει, θα πρέπει να τον έχει κάνει να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να μην αφήσει μέτρα και χώρους στον Μάτος.

ΤΟ ΟΠΛΟ 'ΑΡΑΟΥΧΟ'

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Στο επιθετικό κομμάτι το μεγάλο όπλο λέγεται Σέρχιο Αραούχο. Η ΆΕΚ έχει ένα μεγάλο αβαντάζ που πολλές φορές κρίνει τέτοια παιχνίδια. Έχει την τύχη να έχει στον τελικό αυτή τον καλύτερο.

Τον ποδοσφαιριστή που μπορεί να τον κρίνει ατομικά, να ξεκινήσει και να τελειώσει μία φάση μόνος του. Δεν είναι απλό να περιορίσεις τον Αραούχο, γιατί κινείται σε πολλούς χώρους. Ξέρει μπάλα δημιουργού, την κουβαλά σαν εξτρέμ, παίζει με τον διπλανό του εκτελεί σαν φορ.

Κινείται με ευκολία εκτός περιοχής σε χώρους που αν γίνει λάθος και δεν τον πάρει το 6άρι, αλλά ανέβουν ψηλά οι στόπερ μπορεί να την πατήσουν. Επίσης αν γίνει το λάθος και πάνε παθητικά με πίσω βήματα, μπορεί να βρει μία απρόβλεπτη εκτέλεση σαν αυτή που έκανε στην άμυνα του ΠΑΟΚ στο τρίτο τέρμα στο ΟΑΚΑ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΛΩΝΑΡΙΔΗΣ

Ο τρόπος που παίζει ο Αραούχο, η δυνατότητα του να συνεργάζεται με τον Μάνταλο, με κάνει να πιστεύω πως ο Ιβιτς δεν γίνεται να μην ξεκινήσει τον Κάνιας. Η ΆΕΚ έχει τον ποδοσφαιριστή που τις επιτρέπει να πιστεύει πως θα δημιουργήσει ρήγματα και φάσεις, ακόμα και αν δεν λειτουργήσει καλά συνολικά.

Μία λανθασμένη τοποθέτηση της άμυνας του ΠΑΟΚ, μία συνεργασία μπορεί να είναι αρκετή για καθαρό τελείωμα και ο Αραούχο δεν είναι Κλωναρίδης. Αν του προσφέρεις καθαρή φάση θα στο βάλει.

Συνολικά η ΑΕΚ έμαθε να κινείται στον ρυθμό του επιθετικού της. Σταμάτησε να παίρνει τόσα πολλά πράγματα επιθετικά από τα μπακ της, να χρειάζεται τα κάθετα μέτρα του Γιόχνασον και επιτίθεται με συνεργασίες και ατομικές ενέργειες των τεσσάρων που παίζουν ψηλά.

Ένας παράγοντας που καθορίζει το πρόσωπο που δείχνει η ΑΕΚ είναι ο Μάνταλος. Στο Καραϊσκάκης για παράδειγμα ήταν σε καλή ημέρα και όσο πέρναγε ο χρόνος η ομάδα του κέρδιζε σε αυτοπεποίθηση καθώς έβρισκε σίγουρη κατοχή και καλές επιλογές.

Ο Μάνταλος είναι το μυαλό της ΑΕΚ και συνήθως καθοριστικός για την εικόνα της ομάδας του.

Η ΜΑΧΗ ΣΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ

Ο Χριστοδουλόπουλος φέτος είναι πολύ πειθαρχημένος στον τακτικό του ρόλο και όταν βρίσκει ρυθμό περνά με μεγάλη συχνότητα τον αντίπαλο μπακ. Θα δούμε πολλές φορές την απευθείας μονομαχία των Λέοβατς, Χιρστοδουλόπουλου είναι ένα ενδιαφέρον ζευγάρι στον τελικό, όπως επαναλαμβάνω κλειδί είναι το πώς θα λειτουργήσει ο ποδοσφαιριστής που θα κλιθεί να πάει πάνω στον Μάτος.

Ειδικά αν είναι ο Πατίτο θα έχει πάρει ο Χιμένεθ ένα μεγάλο ρίσκο και με μεγάλη συχνότητα ο Ντίντακ θα πρέπει να τα βγάλει πέρα και με τον Κάμπος και με τον Μάτος.

Η ελπίδα είναι να τελειώσει ο τελικός και να έχουν νόημα αυτές οι κουβέντες. Να έχουμε μία ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο και να μπορούμε να κουβεντιάζουμε μόνο για μπάλα. Στο γήπεδο, οι δύο ομάδες έχουν αδυναμίες και τα δικά τους όπλα, φαβορί δεν φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρα.

Ο Ίβιτς διαθέτει πιο πολλές επιλογές και μεγαλύτερο βάθος, ο Χιμένεθ έχει στα χέρια του τον ποδοσφαιριστή που μπορεί να κάνει την διαφορά και παίκτες κοντά του ικανούς να συνεργαστούν μαζί του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK