Ο καλύτερος όλων, ο άτεχνος, το λάθος και η βελτίωση

Ο Τσάρλυ αναλύει τη νίκη του Παναθηναϊκού στο Αγρίνιο και λαμβάνει αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον.

Ο καλύτερος όλων, ο άτεχνος, το λάθος και η βελτίωση
Μπεργκ-Καρέλης-Παναθηναϊκός INTIME SPORTS

Για την λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος ήταν πολύ σημαντικό ο Παναθηναϊκός να περάσει νικηφόρα από το Αγρίνιο.

Το πέτυχε γιατί είχε την τύχη:

1) Ο νέος προπονητής του Παναιτωλικού να μην διαχειριστεί σωστά το προβάδισμα του πρώτου ημιχρόνου

2) Ο Στιλ να είναι καλύτερος τερματοφύλακας από τον Στεφανάκο

3) Ο Κούσας να μην ξέρει να παίζει άμυνα ψηλά

4) Να διαθέτει τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του πρωταθλήματος, τον Μπεργκ

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε δυνατά το παιχνίδι. Ο Νίνης ήταν φρέσκος, έπαιξε πολύ στην πλευρά του Νάνο και μαζί δημιούργησαν προβλήματα στον Κουτρουμάνο, έβγαλαν φάσεις στο πρώτο δεκάλεπτο, όλες όμως τις χάλαγε ο Καρέλης.

Φιλότιμος, αλλά εκνευριστικά άτεχνος

Για τον Καρέλη, η διοίκηση αξίωνε πολλά χρήματα αυτό το καλοκαίρι. Είναι ένα φιλότιμο παιδί, που δίνει και την ψυχή του κάθε φορά που αγωνίζεται. Με το πάθος που πάει πάνω στην μπάλα πολλές φορές καταφέρνει και κερδίζει τον ίδιο του τον εαυτό και ξεπερνά τις δυνατότητές του. Η αλήθεια, όμως, είναι πως πρόκειται για ένα παιδί που δεν γνωρίζει τα βασικά του αθλήματος που αγωνίζεται, δυσκολεύεται να κάνει με την μπάλα αυτό που έχει στο μυαλό του και την περίοδο που η φόρα και η ορμή δεν τον βοηθούν μόνες τους να τελειώσει φάσεις, γίνεται εκνευριστικός. Δεν τον απαξιώνω, πέρυσι ήταν χρήσιμος, το ίδιο θα συμβεί και φέτος, όμως ο Αναστασίου οφείλει να δουλέψει πλάνο με πέντε χαφ, καθώς ο επόμενος φορ, ο Πέτριτς, περπατάει.

Ο Καρέλης σπατάλησε με ευκολία καθαρές φάσεις του Παναθηναϊκού και για να ανοίξει το σκορ αλλά και στην επανάληψη, για να ανατραπεί το παιχνίδι.

Η πλάτη του Μαρκόφσκι

Μετά από το πρώτο δεκάλεπτο, οι ποδοσφαιριστές του Αναστασίου σταδιακά έχαναν μέτρα. Γεγονός που κυρίως συνέβαινε από την αδυναμία των Κουτρουμπή, Ταυλαρίδη να ελέγξουν το παιχνίδι με πλάτη του Μαρκόφσκι. Ο στράικερ του Παναιτωλικού έβαζε συνεχώς στην πλάτη του τους δύο στόπερ. Στο 27ο λεπτό είχε προλάβει να τους φορτώσει με κίτρινες κάρτες και με τις μάχες που κέρδιζε, κράταγε ψηλά τον Παναιτωλικό, βάζοντας και τους συμπαίκτες του στο παιχνίδι, κυρίως τον Κάπελ.

Ο Κουτρουμπής γενικά έχει πρόβλημα στην αντιμετώπιση των δυνατών φορ που ξέρουν να βάζουν πλάτη, τον βάζουν εύκολα πίσω τους, του παίρνουν την μπάλα, την κατεβάζουν και πολλές φορές τους δίνει χρόνο και για περιστροφή. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που δεν κάνει για στόπερ και είναι προτιμότερο να δίνει λύσεις στη θέση 6. Ο Ταυλαρίδης, όμως, δεν μας έχει συνηθίσει, να αντιδρά παθητικά σε συνεχόμενες φάσεις στην πλάτη του αντιπάλου φορ. Στο Αγρίνιο είχε το χειρότερο ημίχρονο με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Δεν γυρνούσε το παιχνίδι με Χάβο

Στην επανάληψη, δεν ξέρω αν συνέβη επειδή απλά κουράστηκε ο Μαρκόφσκι αλλά το μεγάλο πρόβλημα της άμυνας του Παναθηναϊκού διορθώθηκε. Αν ο Παναιτωλικός δεν είχε αλλάξει προπονητή το καλοκαίρι, το παιχνίδι δεν θα γυρνούσε. Γιατί πολύ απλά ο Χάβος, αν είχε να υπερασπιστεί το 1-0 του πρώτου ημιχρόνου, δεν θα πιανόταν κορόιδο, να έχει τους Κούσα, Παπάζογλου στο ύψος της σέντρας. Η ομάδα του, όταν είχε να υπερασπιστεί αποτέλεσμα, ήταν πολύ πιο μαζεμένη, τα στόπερ του έπαιζαν βαθιά και ο Γοδόι ήταν κοντά τους.

Εξέθεσε ο Πόντες τον Κούσα

Ο Πόντες δηλώνει πως θέλει να κάνει πιο επιθετικό τον Παναιτωλικό και αυτό βοήθησε το έργο της ομάδας του Αναστασίου. Προσπάθησε να πιέσει τα στόπερ του Παναθηναϊκού στην πρώτη πάσα, να του χαλάσει την ανάπτυξη και να μην φθάνει εύκολα η μπάλα στους Νίνη, Ζέκα. Το παράδοξο ήταν πως πράγματι τα κατάφερε και οδήγησε τα στόπερ του Αναστασίου σε μεγάλες μπαλιές, το πρόβλημα όμως ήταν πως αυτές δεν μπορούσε να τις ελέγξει το δίδυμο Κούσα, Παπάζογλου.

Ειδικά ο πρώτος, που είχε μάθει μόνιμα να παίζει βαθιά, με τον Μαλεζά δίπλα του και τον Γοδόι μπάστακα μπροστά του, έμοιαζε σαν πολίστας έξω από το νερό. Ο Παναθηναϊκός, μπορούσε -χωρίς να είναι σε θέση να βγάλει οργανωμένη επίθεση- να απειλεί με μεγάλη συχνότητα. Ισοφάρισε, από το δώρο του Στεφανάκου (ήταν το δεύτερο, υπήρχε και μία ασθενής απόκρουση σε σουτ του Νίνη, που προσέφερε την μπάλα στον Καρέλη, αλλά αυτός τη βρήκε με τον ώμο) και θα μπορούσε επίσης να είχε πετύχει νωρίτερα το δεύτερο τέρμα, αν ο Καρέλης συγχρόνιζε, το τρέξιμο του με την μπάλα, σε μία από τις τρεις φορές που βγήκε με χώρο στην πλάτη των στόπερ του Πόντες.

Μπατάρει από τα δεξιά

Έστω κι έτσι, η αποστολή για τον Παναθηναϊκό εξετελέσθη, η νίκη στο Αγρίνιο ήρθε και τώρα χρειάζεται απλά να συμβεί το αυτονόητο, να περάσει τη χαμηλού επιπέδου Καμπάλα, να κερδίσει την Κυριακή την Καλλονή και με ηρεμία, χωρίς πίεση, να εκμεταλλευτεί τη διακοπή για να βελτιωθούν τα κακώς κείμενα και να "μπουν' στην ομάδα οι μεταγραφές.

Επιμένω πως θα πρέπει, έστω και την ύστατη ώρα, να κοιτάξουν για δεξί μπακ. Είναι μεγάλο το λάθος που έγινε με τον Βέμερ. Παίζοντας είτε με τον Γερμανό είτε με τον Μπούρμπο, η ανάπτυξη μπατάρει.

Προσέξτε, ο Αναστασίου παίζει ρόμβο, σε αυτήν την τακτική μαζεύονται πολλοί παίκτες στον άξονα και το πλάτος δίνεται με ανεβάσματα των μπακ. Όποιος έχει παρακολουθήσει, με στοιχειώδη προσοχή τα τέσσερα φετινά επίσημα παιχνίδια του Παναθηναϊκού, θα έχει παρατηρήσει πως από ανέβασμα του δεξιού του μπακ δεν έχει πάρει ούτε μία σωστή ενέργεια. Χρειάζεται -επαναλαμβάνω- αποδοχή του λάθους και διορθωτική κίνηση.

Ενσωματώνει τα τρία "βαριά χαρτιά" και βελτιώνεται

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να ενταχθούν στην ομάδα, οι Εσιέν, Αμπέντ, Σάντσεθ και να δούμε πόσο μπορούν να ανεβάσουν επίπεδο τον Παναθηναϊκό τα τρία "βαριά χαρτιά" που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι. Για τον Γκανέζο, ο Αναστασίου είπε πως θα τον δούμε με την Καλλονή. Περιμένουμε να δούμε τον βαθμό ετοιμότητάς του. Θα είναι σημαντικό να μπορέσει να παίξει γύρω στο 50% των αγώνων του Παναθηναϊκού.

Ο Αμπέντ λογικά θα βγάλει από την ενδεκάδα τον Πράνιτς. Είναι απίστευτο που συνεχώς κάτι συμβαίνει και ο Κροάτης βρίσκεται βασικός. Έχει γίνει κατανοητό εδώ και δύο χρόνια πως είναι... ξεζουμισμένος, όμως πάντα βρίσκει τον χώρο του. Η λογική λέει πως η προσθήκη του Αμπέντ θα κλείσει μία τρύπα στον άξονα και μαζί με τον Ζέκα θα δημιουργήσουν ένα πολύ δυνατό δίδυμο εσωτερικών μέσων.

Είναι αμαρτία από την ανικανότητα να βρεθεί ένας αξιοπρεπής δεξιός μπακ, να βγει ο Ζέκα από το κέντρο, είναι αλήθεια όμως πως η προσθήκη του Αμπέντ προσφέρει την επιλογή ο Πορτογάλος να καλύψει σε ορισμένα παιχνίδια τη θέση του δεξιού μπακ χαφ.

Σημαντικό είναι να δέσουν οι Σάντσες - Ταυλαρίδης σαν δίδυμο. Ο Αναστασίου αυτήν την φορά είχε βιώσει πιο έντονα από τις προηγούμενες τις μουρμούρες, το παιχνίδι στο Αγρίνιο το φοβόταν και ήταν προσεχτικός. Δεν δικαιώθηκε από τον τρόπο που λειτούργησε, αλλά έδειξε πως αυτήν την στιγμή νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια με το δίδυμο Ταυλαρίδη-Κουτρουμπή.

Για τον Ισπανό έχω ξαναγράψει. Έχει αδυναμίες, δεν έχει σωματότυπο στόπερ και έκανε καριέρα στη θέση, παίζοντας με το μυαλό και το στόμα. Έχει μάθει να είναι αυτός που δίνει τις κατευθύνσεις και μέχρι τώρα δεν τα έχουν βρει με τον Ταυλαρίδη, που θέλει και αυτός να φωνάζει. Στο μικρό διάστημα που έπαιξε στο Αγρίνιο πρόλαβε να κάνει δύο λαθάκια, όμως έγινε και φανερό πως την μπάλα τη μεταφέρει με μεγαλύτερη ποιότητα από τους υπόλοιπους αμυντικούς. Το τέρμα του Μπέργκ μπορεί να ήρθε από λάθος του Κούσα, αλλά ο Σάντσεθ την μπάλα την ζήτησε, τον Μπεργκ τον είδε και αυτές οι μακρινές μεταβιβάσεις είναι στο ρεπερτόριο του.

Επαναλαμβάνω, αυτό που είχα γράψει στο κείμενο μετά από το 0-0 με την Καμπάλα. Το ρόστερ του Παναθηναϊκού είναι καλύτερο από ό,τι το έχει κάνει στα πρώτα φετινά παιχνίδια να φαίνεται ο Αναστασίου. Περιμένουμε να μπουν σε αυτό οι Εσιέν, Αμπέντ, Σάντσεθ και ακόμα να επιστρέψει ο Κλωναρίδης που δίνει διαφορετικά στοιχεία και περισσότερο πλάτος στην ανάπτυξη του Παναθηναϊκού. Πολύ βασικό, όλα αυτά να συμβούν χωρίς να έχει γίνει κάποια ζημιά, το πιο επικίνδυνο παιχνίδι πέρασε.

Διαβάστε ακόμη

Νίκος Γιαννόπουλος: Μπα; Μπορεί να παίξει καλά ο Παναθηναϊκός;

Παναιτωλικός - Παναθηναϊκός 1-2

Αναστασίου: "Λογικά με Εσιέν την Κυριακή"

News 24/7

24MEDIA NETWORK