Ο Μαρίνος Ουζουνίδης σε αποστολή αυτοκτονίας

Ο Παναθηναϊκός και ιδιαίτερα ο προπονητής του βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Ο Ζέκα δεν μπορεί να αναπληρωθεί εύκολα, ποδοσφαιριστής με τα προσόντα του Εμποκού δεν θα έχει έρθει στο ρόστερ, η διοίκηση δεν στηρίζει. Ποιο ήταν επίσης το φάουλ του Ουζουνίδη. Γράφει ο Τσάρλυ.

27/08/2017 Panathinaikos Vs Levadiakos for Superleague season 2017-18 in Apostolos Nikolaidis Stadium, in Athens - Greece

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
27/08/2017 Panathinaikos Vs Levadiakos for Superleague season 2017-18 in Apostolos Nikolaidis Stadium, in Athens - Greece Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography 27/08/2017 PANATHINAIKOS VS LEVADIAKOS FOR SUPERLEAGUE SEASON 2017-18 IN APOSTOLOS NIKOLAIDIS STADIUM, IN ATHENS - GREECE PHOTO BY: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Η αγωνιστική που πέρασε είχε εξ αρχής μία σημαντική δυσκολία για τις ομάδες που προσπάθησαν να μπουν σε ευρωπαϊκούς ομίλους.

Ποδοσφαιριστές μαζί με τα τεχνικά επιτελεία από την πρώτη ημέρα που μαζεύτηκαν είχαν σαν αποστολή να βάλουν τις ομάδες τους στους ομίλους. Είτε το κατάφεραν είτε όχι, είναι απόλυτο φυσιολογικό το τέλος αυτής της προσπάθειας να δημιουργήσει εκτός από σωματική κόπωση και ψυχολογικό άδειασμα. Τα παιχνίδια του Σαββατοκύριακου που πέρασε ήταν εξορισμού δύσκολα για τους 4 Ευρωπαίους.

Φυσικά όλα έχουν και ένα πάτωμα. Η εμφάνιση του Παναθηναϊκού ήταν τόσο προβληματική που κανένα άλλοθι δεν μπορεί να σταθεί. Όταν είσαι Παναθηναϊκός, έχεις το δικαίωμα όπως όλες οι ομάδες να κάνεις γκέλες και λάθη ακόμα και στο γήπεδο σου με αδύναμες ομάδες, δεν γίνεται όμως να δικαιολογεί καμία απουσία κανένα πρόβλημα αυτή την εικόνα.

Δεν επιτρέπεται μέσα στο γήπεδο σου να μην μπορείς να δημιουργήσεις σε κανένα χρονικό σημείο πίεση και να δέχεσαι με τόσο μεγάλη συχνότητα καθαρές ευκαιρίες.

Φυσικά το πραγματικό πρόβλημα του συλλόγου δεν είναι αγωνιστικό. Και άλλη μία απόδειξη ήρθε πολύ γρήγορα με την ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ανακοίνωση που νόμιζες πως δεν απευθύνεται σε οπαδούς ποδοσφαιρικού συλλόγους αλλά μοιράστηκε σε οργάνωση της ΝΔ. Ο Παναθηναϊκός είναι τεράστιος σύλλογος με μεγάλη ιστορία δεν γίνεται να λειτουργεί σαν θυγατρική κάποιου κόμματος. Ούτε η στάση της διοίκησης σε σημαντικά θέματα να έρχεται με βάση συνεργασίες του ιδιοκτήτη του, που δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα του ίδιου του συλλόγου.

Ο Παναθηναϊκός ήταν για δεύτερη αγωνιστική άθλιος. Ο τεχνικός του στο τέλος του παιχνιδιού, δήλωσε πως η άσχημη εμφάνιση ήταν αναμενόμενη και αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα τραυματισμών και στην ανετοιμότητα κάποιον ποδοσφαιριστών, που σε νορμάλ συνθήκες δεν θα έπρεπε να αγωνιστούν.

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ

Υπάρχει στο πρόσφατο παρελθόν ένα σενάριο που δημιουργεί κάποια μικρή ελπίδα. Ήταν 29 Ιανουαρίου όταν ο Παναθηναϊκός ξανά με πολλά προβλήματα έπαιζε στην Λεωφόρο με τον Λεβαδιακό και με άθλια εμφάνιση έμεινε στο 0-0.

Την επόμενη αγωνιστική η επιστροφή κάποιων ποδοσφαιριστών, με κυριότερη την ενσωμάτωση του παροπλισμένου με Στραματσόνι Εμποκού από το Κόπα Άφρικα, αλλά και η επιστροφή ως δανεικός του Κλωναρίδη έφερε την αγωνιστική βελτίωση. Ο Παναθηναϊκός έκανε στις 4 Φεβρουαρίου ένα καταπληκτικό παιχνίδι στους Ζωσιμάδες, που από ατυχία δεν το κέρδισε, όμως ήταν φανερό πως το νερό είχε μπει στο αυλάκι.

Αυτή την στιγμή Εμποκού δεν υπάρχει στο ρόστερ και αντικαταστάτης του δεν αποκτήθηκε. Παίκτες ήρθαν, αλλά στο ρόστερ δεν προστέθηκε ποδοσφαιριστής με την ποιότητα του Εμποκού, ούτε με την ταχύτητα πάνω στα στόπερ του αντιπάλου που μπορούσε να βγάλει ο Κλωναρίδης.

Στην καλή εικόνα του Παναθηναϊκού η παρουσία του Εμοκού ήταν κομβική και μέχρι σήμερα δεν έχει αποκτηθεί κάποιος να παίζει στα αριστερά, να φοβίζει τον αντίπαλο μπακ, να μπορεί να μπει στον άξονα και να λειτουργήσει σαν έξτρα δημιουργός, να κινηθεί στα άκρα σαν εξτρέμ και φυσικά να βάλει ποιότητα στις ενέργειες του και στα στημένα.

Αν υπολογίσουμε τις απουσίες του Βιγιαφάνες και του Χουλτ, αλλά και την άσχημη περίοδο με συχνούς τραυματισμούς που περνά ο Κουλιμπαλί, μπορεί να γίνει αντιληπτό, για ποιον λόγο παρουσιάζει ένα τόσο κακό πρόσωπο ο Παναθηναϊκός. Σε όλα αυτά προσθέστε και μία αμυντική αδυναμία που δεν είχε φανεί τόσο έντονα στο τελευταίο κομμάτι της περσινής περιόδου.

ΔΕΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ Ο ΖΕΚΑ

Ο Παναθηναϊκός στήριξε την περσινή σαιζόν την πρόοδο του σε ένα συγκεκριμένο ποδόσφαιρο, ποιότητας από τα άκρα, με δημιουργία από τα εξτρέμ, ανεβάσματα από τα μπακ, ασφάλεια από τον άξονα με το δίδυμο Κουρμπέλη, Ζέκα και συνδυασμός ταχύτητας με προσωπικότητα και ποιότητας από το δίδυμο Κλωναρίδης, Μπεργκ.

Αν τα βάλουμε κάτω, κινδυνεύει αυτά τα στοιχεία να μην τα έχει ούτε μετά τη διακοπή. Ειδικά στο άσχημο σενάριο να πωληθεί ο Ζέκα και να μην αποκτηθεί ποδοσφαιριστής με τα τρεξίματα του και ποιοτικός ακραίος τα πράγματα θα γίνουν εξαιρετικά δύσκολα.

Για τον κόσμο, τα πράγματα είναι απλά, εύκολο να επισημάνεις την αδυναμία και όχι το πλεονέκτημα και να θεωρείς εύκολη την αντικατάσταση του. Στην πράξη η απάντηση είναι απλή. Όλα αυτά τα χρόνια, ο Παναθηναϊκός έχει πάρει πολλά χαφ, δεν έχει βρει σε κανέναν τα τρεξίματα και τη δουλειά που κάνει ο Ζέκα.

Επίσης παρακολουθήσαμε έναν αγώνα, που το μεγαλύτερο πρόβλημα επιθετικά ήταν, πως κανείς πλην ελαχίστων περιπτώσεων του Ζέκα, δεν μπορούσε να πάρει την μπάλα και να την μεταφέρει. Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ τον Παναθηναϊκό που είδα με τον Λεβαδειακό να μην έχει ούτε τον Ζέκα.

Ο Γιάννης Αλαφούζος μετά την λήξη του πρώτου παιχνιδιού με την Μπιλμπάο, ζήτησε από τον Μαρίνο Ουζουνίδη να βρεθεί 1,5 εκατομμύρια ευρώ από κάποια πώληση. Οπότε, το μοναδικό σενάριο που γεμίζει το ρόστερ και εξασφαλίζονται και χρήματα για τις άμεσες ανάγκες του συλλόγου είναι να πωληθεί ο Ζέκα πάνω απο 2,5 εκατομμύρια ευρώ και με 1 εκατομμύριο διαθέσιμο να αποκτηθεί μέσα σε δύο ημέρες αντικαταστάτης του και αντι Εμποκού.

Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν δημιουργικός εξτρέμ που να κάνει διαφορά, ο αντικαταστάτης του Ζέκα που θα καλύψει τα τρεξίματα του και να μπούν και στα ταμεία 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η αποστολή του Έλληνα τεχνικού μοιάζει αυτοκτονίας.Συνολικά, τα πράγματα είναι απλά, καθώς έχουμε δείγμα από τη δουλειά του Έλληνα τεχνικού. Αν για παράδειγμα το ρόστερ που θα υπάρχει στις 31 Αυγούστου μείνει ως έχει και αποκτηθεί ο Μουνιέ που πραγματικά έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται η ομάδα και δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερη περίπτωση και πιο οικονομική για αντικαταστάτη του Εμποκού, τότε ναι θα μπορούσα να είμαι αισιόδοξος.

Όπως έχουν τα πράγματα, σε μία εποχή που έτσι κι αλλιώς ο Μαρίνος Ουζουνίδης πρέπει να μάθει τον Παναθηναϊκό να επιτίθεται και να είναι αποτελεσματικός δίχως τον Μπεργκ, δεν μου φαίνεται και τόσο εύκολο να πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντικατασταθεί και ο Ζέκα.

Σαν αστερίσκο, θέλω να σημειώσω, πως ο Μουνιέ είναι μία εξαιρετική περίπτωση και αν αποκτηθεί μεσα θα κάνει την διαφορά. Έχει τη δημιουργία από τα αριστερά, την ικανότητα να περάσει τον αντίπαλο, να τρέξει την μπάλα και να εκτελέσει με ποιότητα τα στυμμένα, στοιχεία που έλλειπαν στα δύο πρώτα παιχνίδια.

Επειδή έχουμε δείγματα, έχουμε δει τον Μαρίνο Ουζουνίδη να ανασταίνει ένα ερείπιο την περσινή σεζόν, μπορούμε να υποθέσουμε πως σε περίπτωση που αποκτηθεί ποδοσφαιριστής στα αριστερά με την ποιότητα του Εμποκού, δουλέψει στη φυσική κατάσταση το επιτελείο και το ρόστερ κλείσει με μία μορφή που θα είναι κοντινή με την ομάδα που δημιούργησε ο Ουζουνίδης στο δεύτερο γύρο πέρυσι, τότε ναι μπορεί στην επιστροφή να υπάρχει σοβαρή βελτίωση.

Αν δεν αποκτηθεί δημιουργός από τα αριστερά, τότε όλο το βάρος θα πέφτει στον Βιγιαφάνιες, από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει άλλος πόλος θα είναι εύκολη η προσαρμογή του αντιπάλου στο παιχνίδι του και όποτε δεν θα παίζει ο Αργεντινός, η εικόνα του Παναθηναϊκού θα είναι μόνιμα προβληματική και φυσικά αν φύγει και ο Ζέκα τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα καθώς ανοίγει κι άλλο η τρύπα.

Έχει τέτοια στοιχείο ο αρχηγός του Παναθηναϊκού που δεν είναι εύκολο να βρεθεί αντικαταστάτης την τελευταία ώρα. Ο ίδιος ο Ουζουνίδης άλλωστε δήλωσε στο τέλος του παιχνιδιού με τον Λεβαδιακό πως δεν γίνεται να ανοίγει κάθε εβδομάδα και άλλο θέμα, εκεί που πας να κλείσεις ένα, σου προκύπτει ένα άλλο. Σαν μήνυμα δυσαρέσκειας μου ακούστηκε η συγκεκριμένη δήλωση.

Όπως είναι σήμερα η κατάσταση, με τα προβλήματα που έχει έτσι κι αλλιώς η ομάδα και με τον Γιάννη Αλαφούζο να ζητά να μπουν από πώληση 1,5 εκατομμύρια ευρώ δεν μπορεί να γίνει κάποια αισιόδοξη κουβέντα για το φετινό μέλλον του Παναθηναϊκού. Όσο καλά και να δουλέψει ο Ουζονίδης, με το τεχνικό επιτελείο του, θα υπάρχουν σοβαρά κενά. Πρέπει να περιμένουμε να κλίσει η μεταγραφική περίοδο για να μιλήσουμε με ασφάλεια για το τι να περιμένουμε από τον φετινό Παναθηναϊκό.

ΦΑΟΥΛ Ο ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ

Το παιχνίδι με τον Λεβαδιακό δεν χωρά πολύ συζήτηση, από το αποτέλεσμα αδικείται η ομάδα του Ανιγκό που άξιζε να φύγει με το διπλό, ο ίδιος ο Μαρίνος Ουζουνίδης, δήλωσε στο τέλος του παιχνιδιού πως δεν περίμενε καλύτερη εικόνα.

Εδώ για εμένα ο τεχνικός του Παναθηναϊκού είναι φάουλ, η αλήθεια είναι πάντως πως ήταν τόσο κακός ο Παναθηναϊκός που δεν χωράνε οι δικαιολογίες. Ναι υπάρχουν άλλοθι για να μην κερδίσεις, αλλά σαν Παναθηναϊκός που είσαι πρέπει να βρεις έστω ένα διάστημα που να δείχνεις πως είσαι η μεγάλη ομάδα, δεν υπήρξε κανένα διάστημα που να κερδίσει σε διάρκεια μέτρα ο Παναθηναϊκός.

Μία μεγάλη ομάδα θα πρέπει στην άσχημη της ημέρα να έχει ένα πάτωμα, να υπάρχει και ένα όριο, πιστεύω πως ήταν υπερβολικά άσχημη εμφάνιση για να δικαιολογείται τόσο εύκολα από τον προπονητή του. Δεν βρέθηκε και ο ίδιος σε καλή ημέρα, από την ομάδα του έλειπε ταχύτητα και ο μόνος που μπορούσε να την δώσει ήταν ο Καμπέσας. Κανένας από όσους έπαιξαν μπακ δεν είχε τα απαιτούμενα μέτρα, όποτε με την απόφαση του να βγάλει τον Καμπέσας στο ημίχρονο στέρησε εντελώς το πλάτος από την ομάδα του και έκανε πιο εύκολο το έργο του Λεβαδειακού.

Επαναλαμβάνω πως στην ίδια θέση είχε βρεθεί στις 29 Ιανουαρίου και ο ίδιος την βρήκε την άκρη, οπότε και εμείς πρέπει να περιμένουμε. Χρειάζεται όμως και να τον βοηθήσει η διοίκηση. Δεν υπάρχει τώρα περιθώριο για να φύγει και ο Ζέκα, δεν είναι η κατάλληλη ώρα να χαθεί ένα τόσο σημαντικό γρανάζι. Αν συμβεί, ανοίγουν πολλά μέτωπα για έναν προπονητή. Ο Ουζουνίδης και το επιτελείο του θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να παρουσιάσουν μία ομάδα με συνολικά καλή λειτουργία. Ο Ζέκα επηρεάζει πολύ το ανασταλτικό κομμάτι και τον τρόπο που πιέζει ο Παναθηναϊκός και όλα αυτά σε μία χρονιά που πρέπει να μάθει να ζει χωρίς τον Μπεργκ. Δεν είναι στην πράξη όλα τόσο εύκολα.

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography

News 24/7

24MEDIA NETWORK