Ο μόνος δρόμος για τον Άγγελο και το ξεγύμνωμα στην Ξάνθη

Ο Τσάρλυ υποστηρίζει ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να σώσει τη χρονιά και να παραμείνει εντός στόχων του μόνο με νίκη επί του Λεβαδειακού, ενώ εξηγεί ότι το ξεγύμνωμα του Παναθηναϊκού στην Ξάνθη είναι αποτέλεσμα των λαθών που δεν διορθώθηκαν το καλοκαίρι.

Ο μόνος δρόμος για τον Άγγελο και το ξεγύμνωμα στην Ξάνθη

ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός διασύρθηκαν στα Ιωάννινα και στην Ξάνθη. Στους "Ζωσιμάδες", ο ΠΑΟΚ έδειξε πως έχει μείνει από λάστιχο. Δεν αντέχει άλλο η ομάδα. Ο καθένας μπορεί να μοιράζει ευθύνες όπου θέλει, η αλήθεια, όμως, είναι πως αυτό το ρόστερ βρίσκεται ακόμα στην πρώτη θέση μόνο και μόνο επειδή ο Αναστασιάδης παλεύει από την πρώτη ημέρα γι' αυτόν τον στόχο.

Λάθη έχει κάνει, αλλά είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως κάποιος άλλος στη θέση του θα ήταν ήδη αρκετά πίσω στη βαθμολογία και θα έβρισκε άλλοθι στο έλλειπες ρόστερ. Θα τόνιζε συνεχώς το πόσοι ποδοσφαιριστές χάθηκαν το καλοκαίρι και την έλλειψη λύσεων που υπάρχει στο ρόστερ. Έχοντας εξασφαλίσει το άλλοθι της αποτυχίας, θα περίμενε απλά την στιγμή που θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί το ποσό της αποζημίωσης. Έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα.

Ο μόνος δρόμος

Ο Αναστασιάδης δεν είναι αυτού του στιλ. Έχει μάθει να παλεύει με ό,τι του δίνει ο κάθε σύλλογος. Δεν γκρινιάζει, δεν απαιτεί πράγματα από τον ιδιοκτήτη, αλλά είναι απαιτητικός από τους ποδοσφαιριστές. Άλλωστε, αν δείξεις δημόσια πως δεν πιστεύεις τους παίκτες σου, δεν μπορείς να βάζεις και να ζητάς από αυτούς να επιτύχουν υψηλούς στόχους. Πολύς κόσμος δεν το αντιλαμβάνεται, αλλά ο δρόμος που ακολουθεί ο Άγγελος είναι ο μοναδικός που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε ένα σύνολο ποδοσφαιριστών να ξεπεράσουν το ταβάνι τους. Σε όλα, όμως, υπάρχει ένα όριο κι αν πιέσεις πολύ για κάτι ανέφικτο, είναι πιθανότερο να έρθει η έκρηξη.

Είναι δεδομένο πως με αυτό το ρόστερ, η σεζόν δεν βγαίνει. Δεν βγαίνει λόγω των απαιτήσεων που δημιουργήθηκαν με το καλό ξεκίνημα. Είναι θέμα χρόνου να έρθει η κατάρρευση.

Για να σωθεί η χρονιά και να μπορέσει ο ΠΑΟΚ να διεκδικήσει τον τίτλο μέχρι τέλους, υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Νίκη με οποιοδήποτε τρόπο με τον Λεβαδιακό και άμεσα μεταγραφές. Είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η πίστη στην ομάδα του "Δικεφάλου", να κάνει γιορτές ο ΠΑΟΚ πρώτος. Την Κυριακή όλοι πρέπει να δώσουν ό,τι τους έχει απομείνει για να πάρουν τον αγώνα και στη συνέχεια να έρθει η μεταγραφική ενίσχυση.

Τι φταίει;

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για το τι φταίει και έχει αυτήν την εικόνα μετά από τον θρίαμβο στο "Καραϊσκάκης", η απάντηση είναι απλή: οι απουσίες, που δεν είναι δυνατόν βάσει ρόστερ να καλυφθούν.

Για ένα μεγάλο διάστημα, ο Αναστασιάδης κατάφερνε με κάποια ποδοσφαιρικά τρικ να κρύψει τις αδυναμίες που είχε το ρόστερ του στην ανάπτυξη από τον άξονα, αλλά και στο κέντρο της άμυνας. Έδωσε μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη από την πλευρά των Ρατς, Μακ. Στο καλό διάστημά του, αυτό που θαυμάσαμε περισσότερο είναι ο τρόπος που μεταφερόταν η μπάλα από τα δεξιά στα αριστερά και η ποιότητα που ολοκληρώνονταν οι επιθέσεις από την πλευρά των Ρατς - Μακ.

Στα Γιάννενα, για παράδειγμα, στα αριστερά έπαιζε αναγκαστικά ο Σπυρόπουλος και μπροστά εξτρέμ δεν υπήρχε. Μοιραία, ο τρόπος ανάπτυξης έπρεπε να περάσει από τον άξονα. Και εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα του "Δικεφάλου", που δεν γίνεται να μην λυθεί τον Ιανουάριο. Δεν γίνεται να κάνει πρωταθλητισμό χωρίς έναν παίκτη να μπορεί να πάρει μία σωστή απόφαση από τον άξονα. Όντως, οι Κάτσε, Τζανδάρης καταπίνουν χιλιόμετρα και είναι συγκινητικοί, χρειάζεται, όμως, να υπάρχει και ένας χαφ να ξέρει να μοιράσει σωστά την μπάλα, να την κρατήσει με σιγουριά.

Όπως, λοιπόν, συνέβαινε και στα προηγούμενα παιχνίδια, δεν υπήρξε σωστή απόφαση στον μικρό χώρο και το λάθος ερχόταν εύκολα. Λάθος στον άξονα απέναντι σε αντίπαλο που παίζει πολυπρόσωπη άμυνα, σημαίνει κενοί χώροι στην πλάτη σου.

Σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού ήταν πολύ σημαντικός ο Τζιόλης, στη θέση 6. Λειτουργούσε σαν ασπίδα. Από πλευρά τακτικής, έπαιζε εκπληκτικά τη θέση μπροστά από τα στόπερ και δεν έδινε το δικαίωμα στους αντιπάλους να φτάσουν απευθείας πάνω στους κεντρικούς αμυντικούς του ΠΑΟΚ. Η απουσία του αφήνει ένα μεγάλο κενό, το οποίο αναδεικνύει τις λάθος πάσες στον άξονα. Η απουσία ποδοσφαιριστή στην πλάτη αυτού που κάνει το λάθος στερεί τη δυνατότητα της νέας διεκδίκησης. Πέρα από τη χρησιμότητα που έχει στην αμυντική λειτουργία ο Τζιολης, όταν ο ΠΑΟΚ επιτίθεται βοηθά να κρυφτεί και το μεγάλο πρόβλημα στο κέντρο άμυνας.

Για το καλό του ΠΑΟΚ και για να μην χαθεί από εσωστρέφεια ο κόπος που έχει κάνει η ομάδα μέχρι σήμερα, ο Αναστασιάδης έπραξε σοφά στη συνέντευξη Τύπου που ξεκαθάρισε το θέμα της Εθνικής Ελλάδας. Το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό είναι ίσως το πιο κρίσιμο για το μέλλον αυτής της ομάδας από την αρχή της χρονιάς.

Ήρθε ο διασυρμός που γλύτωσε στην Τρίπολη

Το κακό που υπάρχει με το ελληνικό ποδόσφαιρό είναι πως οι περισσότερες ομάδες δεν έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν τις αδυναμίες του αντιπάλου. Δυστυχώς, για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα από το ευρύ κοινό, θα πρέπει να φανεί αυτό στο αποτέλεσμα.

Ίδια ακριβώς προβλήματα με αυτά που αντιμετώπισε με την Ξάνθη υπήρχαν και με την Τρίπολη. Απλά στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ο Αστέρας είχε γκίνια, ο Στιλ βρέθηκε σε εκπληκτική ημέρα, το τερέν ήταν πολύ βαρύ κάτι που δεν βοήθησε την ποιοτική ομάδα και ο Βεργέτης στο 60' γύρισε την ομάδα πίσω. Ο διασυρμός που δεν ήρθε στην Τρίπολη ήρθε στην Ξάνθη.

Στην Ξάνθη ξεγυμνώθηκε

Τέσσερα και λίγα έφαγε ο Παναθηναϊκός στην Ξάνθη. Ο Αναστασίου έχει χρησιμοποιήσει κι άλλες φορές ενδεκάδα με τον Μέντες στόπερ, παρτενέρ του Σίλντενφελντ, με τον Πράνιτς εσωτερικό χαφ και με τον Μπούρμπο δεξί μπακ.

Στην Ξάνθη, όμως, ξεγυμνώθηκε. Ο Λουτσέσκου έχει κάνει την ομάδα του να λειτουργεί πολύ καλά με την μπάλα. Όπως έχει εξελιχθεί το ποδόσφαιρο, τα σκορ ανοίγουν εύκολα. Δεν είναι τίποτα να φας 3 και 4 γκολ. Οι παίκτες, πλέον, καλύπτουν με τον διασκελισμό τους μεγάλες αποστάσεις και αν πας να κυνηγήσεις το σκορ και βρεθείς σε άσχημη ημέρα, μπορεί να χάσεις με βαρύ σκορ από οποιονδήποτε.

Η Ξάνθη, όμως, κέρδισε τον Παναθηναϊκό στα ίσια. Του πήρε την μπάλα και έδειξε πως είναι καλύτερη. Δεν κλείστηκε, δεν κοίταξε όσο τα Γιάννενα με τον ΠΑΟΚ την άμυνα της. Έπαιξε το ποδόσφαιρό της, εκμεταλλεύτηκε την καλή επαφή των παικτών της με την μπάλα και φανέρωσε όλες τις αμυντικές αδυναμίες του Παναθηναϊκού. Τον χτύπησε παντού, στα στημένα, στην δεξιά πλευρά που καλύπτει με αντιτουριστικό τρόπο ο Μπούρμπος, στο κέντρο άμυνας και στον χώρο που τακτικά πρέπει να καλύπτει ο Πράνιτς.

Η απλή επαφή του Κλέιτον

Είναι αλήθεια πως παρακολουθούμε με ενδιαφέρον το πρωτάθλημα. Προσέξτε, όμως: βλέπουμε συνεχώς παιχνίδια, που αποκτούν ενδιαφέρον μέσα από την αδυναμία της θεωρητικά ισχυρής ομάδας, να επιβάλλει ορθόδοξα το παιχνίδι της.

Το πόσο λείπει η ποιότητα από το πρωτάθλημα μας αποδεικνύεται από τη διαφορά που μας κάνει στο μάτι η επαφή με την μπάλα που έχει ο Κλέιτον. Δεν κάνει κάτι εξεζητημένο, δεν είναι σε θέση να κάνει τίποτα παραπάνω από την απλή επαφή. Το κάνει, όμως, αρμονικά, στον σωστό χρόνο, στον σωστό χώρο, ακουμπά την μπάλα με τη δύναμη που χρειάζεται, όχι πιο δυνατά, όχι πιο σιγά, και μπορεί και αξιοποιεί τις κινήσεις των Λουσέρο, Σολτάνι, Καπετάνου ακόμα και τα ανεβάσματα του Βασιλακάκη.

Τα προβλήματα που δεν λύθηκαν το καλοκαίρι

Είναι περίεργο, αλλά και αληθές. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε στην Τρίπολη και στην Ξάνθη και ήταν φανερά κατώτερος ποιοτικά με την μπάλα. Αυτό το πρόβλημα θα βοηθήσει να λυθεί η παρουσία του Νίνη. Το πρόβλημα στην ποιότητα, στην ανάπτυξη, είναι από αυτά που περιμέναμε να διορθωθούν το καλοκαίρι, αλλά δεν διορθώθηκαν. Όπως δεν διορθώθηκε το κενό στα δεξιά της άμυνας και η έλλειψη επιθετικότητας στις αντιδράσεις των στόπερ.

Ταυτόχρονα, η αποχώρηση του Αμπέντ εμφάνισε ακόμα ένα πρόβλημα, που με την εικόνα που δείχνει ο Πράνιτς και λόγω της χαμηλής αξίας του Μπούι είναι πλέον πολύ έντονο. Δεν υπάρχει καθόλου σκληράδα στην θέση του αριστερού μέσου. Ο Πράνιτς είναι απών. Δεν συμμετέχει σε κανένα κομμάτι του παιχνιδιού. Και για να πρεσάρεις, η θέση του εσωτερικού μέσου είναι η πιο σημαντική. Χρειάζεται να είναι παρών σε όλες τις παγίδες.

Το πρέσινγκ δεν μπορεί να το κάνει ένας μόνος του. Δεν γίνεται να ανέβει πάνω στην μπάλα ο Ζέκα, χωρίς την ανάλογη κίνηση του ποδοσφαιριστή που είναι κοντά του. Αν το κάνει θα ανοίξει η ομάδα. Δύο διαδρόμους προσφέρει συνεχώς ο Παναθηναϊκός στον αντίπαλο, τον διάδρομο που καλύπτει ο δεξιός μπακ, είτε παίζει ο Μπούρμπος είτε ο Τριανταφυλλόπουλος, και αυτόν που καλύπτει ο αριστερός εσωτερικός μέσος, είτε παίζει ο Πράνιτς είτε ο Μπούι.

Να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους

Στον Παναθηναϊκό σκόπιμα έχουν ρίξει τον πήχη, όμως πρέπει να σταματήσουν να κοροϊδεύουν, πρώτα τους εαυτούς τους και στη συνέχεια τον κόσμο. Το ρόστερ έχει πρόβλημα και θέλει εύστοχες επιλογές. Δεν πήρε μόνο 2 πόντους στην Ευρώπη γιατί ήταν "εκπαιδευτική χρονιά", δεν έφταιγε ο Καλογερόπουλος που έγινε ο Παναθηναϊκός η μόνη ομάδα που δεν σκέφτηκε καν να βγάλει επίθεση στο "Καραϊσκάκης', δεν έφαγε συγκυριακά 4 γκολ στην Ξάνθη σε έναν αγώνα που ο αντίπαλος είχε και δύο δοκάρια, δεν αποκλείστηκε λόγω έλλειψης εμπειρίας από την Σταντάρ που στη συνέχεια έκανε 2 μήνες να κερδίσει.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως δεν βγαίνει η χρονιά με δεξί μπακ τον Μπούρμπο, δεν είναι μπακ ο Τριανταφυλλόπουλος, δεν είναι στόπερ ο Μέντες, δεν μαρκάρει ο Πράνιτς, δεν γίνεται να παίρνει χρόνο ο Μπούι και δεν ξέρω αν ακουστεί βαρύ, αλλά αυτές οι διαφημισμένες ακαδημίες δεν έχουν βγάλει και τόσο καλή σοδειά. Σε αυτές τις ηλικίες αλλάζουν αυτά με δουλειά, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί κάποιο παιδί που να σε κάνει να πεις πως αυτή η θέση κλείδωσε για τα επόμενα χρόνια.

Το άφησα για το τέλος. Ο Αναστασίου έσπασε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Έγινε ο πρώτος προπονητής στον κόσμο που πραγματοποιεί ανανέωση βάζοντας 7 παίκτες πάνω από 29 ετών στη βασική ενδεκάδα.

Διαβάστε ακόμη

Θέμης Καίσαρης: Η "στούκα" του ΠΑΟΚ και ο "πρωταθλητισμός" του Παναθηναϊκού

Σταύρος Καραΐνδρος: Γυρίσαμε στο σημείο μηδέν

Κώστας Κεφαλογιάννης: Οι ευθύνες του Αναστασιάδη

News 24/7

24MEDIA NETWORK