Ο Ολυμπιακός έχασε γιατί δεν μπορούσε να κερδίσει

Ο Τσάρλυ γράφει για τον "γυμνό" από ποδοσφαιριστές Ολυμπιακό, ο οποίος "πληρώνει" τις επιλογές του Ιανουαρίου που δεν ενίσχυσαν πραγματικά το ρόστερ και έφεραν το 2-0 από την Ντνίπρο.

Ο Ολυμπιακός έχασε γιατί δεν μπορούσε να κερδίσει

Στον Ολυμπιακό μπορεί να επιλέγουν την εύκολη λύση και να τα ρίχνουν στη διαιτησία, η αλήθεια είναι όμως πως το παιχνίδι με την Ντνίπρο ανέδειξε όλες τις παθογένειες που έχουν οι "ερυθρόλευκοι".

"Αλεπού" ο Μάρκεβιτς

Η Ντνίπρο είναι μία πειθαρχημένη ομάδα μ' έναν έξυπνο προπονητή που ξέρει πώς να κρύβει τις αδυναμίες του ρόστερ της μέσα από συντηρητικό και σκληρό ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός έπρεπε να αντιμετωπίσει την ομάδα που κάνει τα περισσότερα φάουλ και έχει τις περισσότερες κάρτες στη διοργάνωση.

Παρακολουθήσαμε ένα πρώτο ημίχρονο στο οποίο και οι δύο προπονητές έπαιξαν για το 0-0. Ο Μάρκεβιτς έδειξε την πρόθεση να κρατήσει το μηδέν και να "χτυπήσει" στην κόντρα, βάζοντας στράικερ τον Ζοζούλια. Ο Περέιρα προσπάθησε να έχει η ομάδα του κατοχή κοντά στο 50%, αλλά ήθελε μέσα από αυτήν να διαφυλάξει το μηδέν και όχι να κυνηγήσει το γκολ.

Ο Ολυμπιακός έχασε γιατί δεν μπορούσε να κερδίσει, γιατί δεν διαθέτει επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές που να μπορούν να περάσουν τους αντιπάλους τους. Για να ανοίξει την άμυνα μίας ομάδας που παίζει με πολυπρόσωπη αμυντική λειτουργία, θα πρέπει είτε να ανεβάσει πλάγια μπακ είτε να ανεβάσει τους κεντρικούς χαφ, κάτι που ο Περέιρα στο συγκεκριμένο παιχνίδι φοβόταν να κάνει.

Αυτόν το φόβο διάβασε ο Μάρκεβιτς και σαν να έπαιζε σκάκι, έκανε μία κίνηση που μέσα σε 8 λεπτά μετέτρεψε το 0-0 σε 2-0. Από τη στιγμή που δεν ένιωθε απειλή, έβαλε τον καθαρό στράικερ Κάλινιτς στην κορυφή της επίθεσης και πέρασε περιφερειακό φορ τον Ζοζούλια. Αποτέλεσμα να πάρει άμεσα μέτρα η Ντνίπρο, να μην βγαίνουν τα μαρκαρίσματα και να φανεί το τεράστιο πρόβλημα που έχει, αν πιεστεί το δίδυμο των Σαντάνα - Σιόβα.

Φοβήθηκε την μπάλα

Το πρώτο γκολ ο Ολυμπιακός το δέχεται επειδή με τον τρόπο που δημιουργείται η φάση, δεν βρίσκεται έξω από την αντίπαλη περιοχή κανένας από τους δύο κεντρικούς χαφ του Περέιρα. Κάτι που κλήθηκε να διορθώσει ο στόπερ Σαντάνα. Ο Βραζιλιάνος, με ύψος 1,94μ., φοβήθηκε να μην χτυπήσει η μπάλα πάνω του και... πονέσει, έστριψε το σώμα του, γύρισε πλάτη και έγινε το 1-0.

Μην ψάχνετε για αίτια. Ο Ολυμπιακός ήθελε κεντρικό αμυντικό και εξτρέμ και πήρε τον Σαντάνα και τον Φράνκο Χάρα. Ο πρώτος είναι ο λόγος που κινδυνεύει ο Ολυμπιακός να αποκλειστεί από το Europa League και από το κύπελλο, ο δεύτερος δεν είναι καν άξιος να αγωνιστεί. Η διοίκηση του Ολυμπιακού, όταν ο ΠΑΟΚ ήταν πρώτος στη βαθμολογία, είχε φροντίσει να καθησυχάσει τους φίλους της ομάδας, λέγοντας πως θα γίνουν οι απαιτούμενες μεταγραφές. Αρχικά ακούστηκαν μεγάλα ονόματα, μόλις όμως έγινε αντιληπτό πως ο ΠΑΟΚ καταρρέει, ήρθαν οι Σαντάνα και Χάρα.

Χαμηλού επιπέδου εξτρέμ

Έχω αναφέρει πολλές φορές πως ο Περέιρα έχει σουλουπώσει την ομάδα, με την απόφαση να παίζει μόνιμα με δύο καθαρούς εξτρέμ, να κόψει τα ανεβάσματα των πλάγιων μπακ και να καθιερώσει το δίδυμο των Μανιάτη-Κασάμι στον άξονα. Απέναντι στις ελληνικές ομάδες που προσφέρουν κατοχή χωρίς να δίνουν μάχη, κάποια πράγματα θα πάρεις από τους Ντοσεβί, Αφελάι και Ντουρμάζ.

Η συγκεκριμένη τριάδα εξτρέμ, όμως, παραμένει χαμηλού επιπέδου. Δεν μπορούν να περάσουν ένα πραγματικά καλό μπακ, αλλά το κυριότερο είναι πως δεν συμμετέχουν σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού. Το γεγονός πως στην Ευρώπη ο Μίτσελ έπαιζε με πολλούς κεντρικούς χαφ ταυτόχρονα, έκανε πιο σκληρό τον Ολυμπιακό, σκληράδα που έχασε με τον Περέιρα.

Τα λάθη του Περέιρα και το εύκολο άλλοθι

Ακόμα κι αν δεχθούμε πως ο κάθε προπονητής έχει τη φιλοσοφία του και δεν την αλλάζει, γιατί θέλει μέσα από αυτή να βελτιώσει και να εξελίξει την ομάδα του, φέρει ευθύνη για την επιμονή του στον Σαντάνα. Έχω δε την αίσθηση πως κράτησε στον πάγκο τον πιο δραστήριο από τους τρεις -χαμηλού επιπέδου- εξτρέμ που διαθέτει.

Τα υπόλοιπα είναι για να βρούμε άλλοθι. Στο χέρι του Εζίγιο, η μπάλα χτυπάει πρώτα στο πόδι του μπακ της Ντνίπρο και είναι ορισμός του ακούσιου, ενώ είναι φανερό πως στο γκολ που πετυχαίνει, ο Μήτρογλου σπρώχνει με τα δύο χέρια.

Διαβάστε ακόμη

Σταύρος Γεωργακόπουλος: Ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε κι ο ρέφερι

LIVE CHAT με τον Θέμη Καίσαρη

Ντνίπρο - Ολυμπιακός 2-0 (VIDEOS)

Περέιρα: "Με πείραξε που δεν ήμασταν ο εαυτός μας"

Καραπαπάς: "Καλύτερα να σφυρίζουν ο Ντάλας και ο Αλαφούζος" (VIDEO)

News 24/7

24MEDIA NETWORK