Ο Σφαιρόπουλος έδιωξε τα φαντάσματα

Ο Τσάρλυ γράφει για την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό, βγάζει το καπέλο στον Γιάννη Σφαιρόπουλο και στέκεται στην επόμενη μέρα του Παναθηναϊκού για να μην ταλαιπωρείται ο Διαμαντίδης.

Ο Σφαιρόπουλος έδιωξε τα φαντάσματα

Στην σειρά των τελικών δεν είδαμε τίποτα άλλο από την επιβεβαίωση της λογικής. Η ομάδα που ολόκληρη την σεζόν δούλεψε καλύτερα, ακολούθησε ένα συγκεκριμένο πλάνο και έδειξε σε επίπεδο Ευρωλίγκας πόσο πιο υψηλό ήταν το επίπεδο ανταγωνιστικότητας της, κατέκτησε έναν εύκολο τίτλο. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα όσο εμφατικά άξιζε και έπρεπε. Έπρεπε να γίνει ορατή η διαφορά οργάνωσης των δύο ομάδων. Το πρωτάθλημα κατακτήθηκε με σκούπα και μία μεγάλη διαφορά στον τελευταίο τελικό. Για τον Σφαιρόπουλο και τους παίκτες του κλείνει γλυκά μία πολύ επιτυχημένη χρονιά.

Ο μεγάλος κερδισμένος

Μεγάλος κερδισμένος αυτής της χρονιάς ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Ο 48χρονος τεχνικός φέτος άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Όταν παραιτήθηκε ο Μπαρτζώκας από την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, δεν ήταν ψηλά στην λίστα των Αγγελόπουλων. Προτάθηκε πρώτος, όμως εξετάστηκαν πολλές περιπτώσεις, μέχρι να βγει μπροστά το όνομα του και τελικά να κλείσει στους ερυθρόλευκους.

Με την δουλειά του έδειξε πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπός για την συγκεκριμένη θέση. Σκληρός προπονητής, από την πρώτη στιγμή, επέβαλε την πειθαρχία και τις δυνατές προπονήσεις, ταυτόχρονα διάβαζε τους αντίπαλους, προετοίμαζε καλά τους παίκτες του και τους βοήθησε να είναι σε θέση να κοντράρουν ομάδες με πιο μεγάλα μπατζετ.

Δεν ήταν όμως μόνο το κομμάτι του μπάσκετ που έπρεπε να ασχοληθεί, έπρεπε να διώξει τα φαντάσματα απέναντι στον αντίπαλο που θα έδινε την μάχη για τους εγχώριους τίτλους. Ανέλαβε σε μία εποχή που ο Παναθηναϊκός είχε πάρει τον αέρα στον Ολυμπιακό, τα τελευταία δύο χρόνια είχε κατακτήσει όλους τους εγχώριους τίτλους και προερχόταν από μία ταπεινωτική για τους ερυθρόλευκους ήττα στο κύπελλο, με βάση τις συνθήκες που είχε διεξαχθεί ο αγώνας. Ο Σφαιρόπουλος από το πρώτο παιχνίδι του στο ΣΕΦ με τον Παναθηναϊκό, έδειξε πως ξέρει τον δρόμο για να βοηθήσει τους παίκτες του να ξεμπλοκάρουν και να εκμεταλλευτούν πως την φετινή χρονιά είναι πολύ ανώτεροι. Δεν κοίταγε καν τους διαιτητές. Έχει παίξει ο Σφαιρόπουλος 5 παιχνίδια με τον Ολυμπιακό και δεν θυμάμαι μία εικόνα του να διαμαρτύρεται, δεν έχασε ποτέ τον αυτοέλεγχο του!

Σήμερα μετράει ένα 5-0, απέναντι στον Παναθηναϊκό, έφερε τον Ολυμπιακό στον τελικό της Ευρωλίγκας κατέκτησε το πρωτάθλημα και έγινε ο πρώτος προπονητής του Ολυμπιακού που σε τελικούς κέρδισε με σκούπα τον Παναθηναϊκό.

Οι δύο σημαντικές αποφάσεις των Αγγελόπουλων

Η φετινή χρονιά βγάζει τον Ολυμπιακό δυνατό, πρωταθλητή, έχοντας καταρρίψει εμφατικά το ψυχολογικό πλεονέκτημα που είχε ο Παναθηναϊκός απέναντι του. Η αμέσως επόμενη ημέρα ακούει στο όνομα Κώστας Σλούκας, είναι κομβικής σημασίας για την συνέχεια και το χτίσιμο της επόμενης ημέρας η παραμονή του. Από εκεί και πέρα σημαντική είναι η απόφαση για το μέλλον του Ντάνστον. Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να βελτιωθεί μέσα από κάποιες καλύτερες επιλογές σε Αμερικάνους. Ο Ντάνστον όμως είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση.

Βλέποντας συνολικά την σεζόν, αν χρειάζεται να βελτιώσουν κάτι οι ερυθρόλευκοι αυτό είναι να μπορέσουν να χτυπάνε μεγάλα παιχνίδια και σε πιο μεγάλα σκορ. Ήταν υποχρεωτικό φέτος να κρατηθεί χαμηλά το σκορ, για να διεκδικήσει νίκες με τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Σε αυτήν την λογική πιθανότατα, να αποτελεί σωστή κίνηση να αποκτηθεί ένας σέντερ που θα μπορεί να βάζει με μεγαλύτερη ευκολία την μπάλα στο καλάθι από τον Ντάνστον και θα έχει περισσότερες επιθετικές κινήσεις. Στην πράξη όμως, η συγκεκριμένη απόφαση μόνο εύκολη δεν είναι. Πώς θα αφήσεις να φύγει τον παίκτη που δύο χρόνια οι προπονητές της Ευρωλίγκα τον ψήφησαν καλύτερο αμυντικό; Ο κίνδυνος θέλοντας να προσθέσεις κάτι στην ομάδα, να χαλάσεις τα θεμέλια που πάνω σε αυτά έχει χτιστεί, είναι μεγάλος. Βέβαια αυτά, είναι συζητήσεις που ανήκουν στην επόμενη ημέρα. Για τον Ολυμπιακό, τώρα είναι ώρες χαράς, προσφέρονται για αποφόρτιση, πανηγυρισμούς και διασκέδαση.

Μασιούλις-Λάσμε δεν βρίσκεις εύκολα

Η επόμενη ημέρα απασχολεί άμεσα τον Παναθηναϊκό. Η διοίκηση του, θα πρέπει να βρει πιο πλάνο θέλει να υποστηρίξει. Λάθη έγιναν πολλά. Αυτό που δεν μπόρεσα να καταλάβω ήταν η ευκολία που έσπασαν το συμβόλαιο των Μασιούλις, Λάσμε και τους άφησαν να φύγουν. Στην πορεία της καινούριας προσπάθειας που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012, ευτύχησε ο Παναθηναϊκός να βρει 3 σκληρούς παίκτες, που κόλλησαν με τον σύλλογο, ήταν παρών στα μεγάλα παιχνίδια και είχαν πάρει και τον αέρα από τον Ολυμπιακό.

Ασφαλώς μιλάω για τον Γκίστ, που φέτος πλήρωσε ο σύλλογος ένα αδικαιολόγητο για επαγγελματία λάθος του και τους Μασιούλις-Λάσμε. Η διοίκηση αποφάσισε να τους σπάσει τα συμβόλαια, να τους αφήσει να φύγουν χωρίς να τους αντικαταστήσει. Έλειπε σε ολόκληρη την σεζόν ένα τριάρι να μπορεί να ποστάρει, να μαρκάρει από την θέση 1-4 και να παίρνει την μπάλα στα κρίσιμα. Επίσης ταλαιπώρησε υπερβολικά τον Διαμαντίδη η απουσία ενός σέντερ που να μπορεί να εκμεταλλεύεται τις σκέψεις του και να μπορεί να τον αξιοποιήσει τελειώνοντας φάσεις πάνω από το στεφάνι.

Αμαρτία να ταλαιπωρείται!

Επαναλαμβάνω, είναι γραφικό να ζητάς μεταγραφές, ειδικά σε άθλημα χωρίς ανάλογα έσοδα με αυτά που απαιτείται να βάλει η διοίκηση του Παναθηναϊκού για να δημιουργήσει ανταγωνιστική ομάδα, στο επίπεδο που έχουμε συνηθίσει τον σύλλογο. Επαναλαμβάνω, όμως πως αξίζει ένα καλύτερο τέλος στην καριέρα του Διαμαντίδη, είναι αμαρτία να βλέπουμε στα τελειώματα του να ταλαιπωρείται. Φέτος είχε δίπλα του χαμηλού επιπέδου περιφερικούς, ψηλό που δεν μπορούσε να τελειώσει φάση δίχως να κάνει βήματα, δεν υπήρχε κανένας να ποστάρει στην θέση 3 και ψηλός για να παίξει πάνω από το στεφάνι.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο, να τρέχει η σαιζόν, με φανερά κενά σε κομβικές θέσεις, να αλλάζει ο προπονητής πριν από το Final-8, να έρχονται δύο παίκτες πριν τους τελικούς του πρωταθλήματος. Χρειάζεται να αποφασίσουν πιο πλάνο ταιριάζει στον σύλλογο, ανάλογα με αυτό να γίνει η επιλογή του νέου προπονητή, η στελέχωση του ρόστερ και όποια απόφαση παρθεί να υποστηριχτεί μέχρι τέλους.

Ο Διαμαντίδης, αυτές τις ημέρες θα δεχτεί κριτική. Ένα όμως είναι σίγουρος, πως διαβάζει τόσο καλά την αντίπαλη άμυνα, είναι τόσο αναπτυγμένη η ικανότητα του στο δημιουργικό κομμάτι, που αν η διοίκηση του προσφέρει αξιόλογους συμπαίκτες, έχει ακόμα δύο χρόνια μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο. Είναι στενάχωρο να αφήνουν αυτόν τον παικταρά να ταλαιπωρείται στο κλείσιμο της καριέρας του και να μην αφήσει την τελευταία εικόνα που μπορεί και πρέπει να πάρουμε από αυτόν.

Διαβάστε ακόμη:

Π. Αγγελόπουλος: "Είχαμε βαρεθεί να διαβάζουμε πως τα κάνουμε όλα λάθος"

Τελικοί 2015: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 93-74

Η απονομή των πρωταθλητών

News 24/7

24MEDIA NETWORK