O Σίλβα, ο Περέιρα και ο νέος Καζιμιέρσκι

Ο Τσάρλυ είδε Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ και σχολιάζει.

O Σίλβα, ο Περέιρα και ο νέος Καζιμιέρσκι

Από καθαρή τύχη γλίτωσε ο Ολυμπιακός το κάζο στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό. Η εμφάνιση της ομάδας του Σίλβα προβληματίζει και δημιουργεί έντονη ανησυχία για την συνέχεια αλλά και για την ποιότητα των μεταγραφικών αποκτημάτων. Είναι ακόμα νωρίς, αλλά στα δύο πρώτα επίσημα παιχνίδια ο Ολυμπιακός παρουσιάζεται υπερβολικά αργός, με αμυντικά προβλήματα που δεν τα έχει πληρώσει λόγω του χαμηλού επιπέδου των αντιπάλων που έχει αντιμετωπίσει. Επίσης φαίνεται πως ο Σίλβα δεν έχει τα όπλα που χρειάζεται για να εφαρμόσει το ποδόσφαιρο από τα άκρα που έχει στο μυαλό του.

Η 31η Αυγούστου είναι η τελευταία μέρα μεταγραφών και η λογική λέει πως στον Ολυμπιακό θα έχουμε εξελίξεις. Περιμένουμε να κλείσουν τα θέματα των Κασάμι, Μαζουάκου, πιθανότατα και του Μποτία, δεν μπορεί να αποκλείεται κάποια έκπληξη, ενώ είναι φανερό πως οι ελλείψεις στο ρόστερ παραμένουν πολλές.

Τους πέρναγε ο Μάντζιος σε slow motion!

Το υλικό που έχει αυτή την στιγμή στα χέρια του ο Πορτογάλος δεν δείχνει ικανό να καταφέρει, να γεμίσει μπάλα τους οπαδούς του συλλόγου, ούτε δίνει την δυνατότητα στον Σίλβα να δημιουργήσει έναν ανταγωνιστικό Ολυμπιακό στα επίπεδα που ζητά η πλειοψηφία του κόσμου του συλλόγου. Με τον Λεβαδειακό ή για την ακρίβεια απέναντι στον Βαγγέλη Μάντζιο, το δίδυμο Ντα Κόστα, Σιόβα φόβισε. Ένας αργός ποδοσφαιριστής, με καλό κοντρόλ και κράτημα της μπάλας, τους έκανε ό,τι ήθελε.

Παρακολουθώντας τον Μάτζιο να τους περνά και να τους ταλαιπωρεί παίζοντας σε σλόου μόσιον αναρωτιέσαι τι θα συμβεί απέναντι σε Μπάγερν και Άρσεναλ. Σίγουρα διαφορετικά παιχνίδια, διαφορετική η τακτική προσέγγιση που θα ακολουθηθεί, αλλά εδώ υπάρχει ένα φανερό πρόβλημα. Οι αντιδράσεις του αμυντικού δίδυμου του Ολυμπιακού είναι αρκετά αργές και πρέπει να θυμίσουμε πως στα δύο πρώτα παιχνίδια για το Τσάμπιονς Λιγκ θα λείψει ο Μιλιβόγεβιτς. Αν σκεφτούμε πως με τα όσα δοκιμάζει ο Σίλβα, μοιάζει αυτήν την στιγμή επικρατέστερος για τον άξονα ο Μπουχαλάκης, μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς, πως τουλάχιστον στην θεωρία τα παιχνίδια με Μπάγερν και Άρσεναλ τακτικά δεν βγαίνουν.

Κινδυνεύει να την πατήσει όπως ο Περέιρα

Αλλά ας αφήσουμε το Τσάμπιονς Λιγκ. Εδώ φαίνεται πως υπάρχει και τεράστιο πρόβλημα για το ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός το Σάββατο έφθασε κοντά σε γκέλα από τον απροετοίμαστο Λεβαδειακό στο ΟΑΚΑ. Ο Σίλβα θέλει παιχνίδι από τα άκρα, αλλά αν δεν γίνει σήμερα μεταγραφή κάποιου κλασάτου εξτρέμ, θα αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα που είχε πέρυσι ο Περέιρα. Θα εγκλωβιστεί από την φιλοσοφία του, που θέλει πολύ ακούμπημα μπάλας στα άκρα και δημιουργία από τις πλευρές.

Στα δύο πρώτα παιχνίδια ο πιο δραστήριος εξτρέμ του Ολυμπιακού είναι ο Ντοσεβί, που πλέον γνωρίζουμε το χαμηλό του ταβάνι. Ο Πάρντο εγκλωβίζεται παίζοντας σε μία ομάδα που δεν βρίσκει χώρους. Έχει μάθει να περνά τον αντίπαλο του ανοίγοντας την μπάλα και εκμεταλλευόμενος το καλό δυναμικό αρχικό πέταγμα που διαθέτει. Δεν διαθέτει όμως την ντρίπλα του τεχνίτη, δεν έχει την ικανότητα να περάσει αντίπαλο σε μικρό χώρο και προς το παρόν δείχνει να ταλαιπωρείται στα δεδομένα που έχει βρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχω κουραστεί να διαβάζω για τον αναγεννημένο Ντουρμάζ! Φάνηκε και με τον Λεβαδειακό πως είναι πολύ σημαντικό η διοίκηση του Ολυμπιακού να καταφέρει έστω την τελευταία μέρα των μεταγραφών να απαλλαγεί από τον Τζίμι και να αποκτήσει έναν εξτρέμ, ικανό να ξεκινήσει και να τελειώσει προσωπική ενέργεια.

Με Σαλίνο και Χάρα!

Δεν τελειώνουν όμως εδώ τα προβλήματα του Ολυμπιακού. Έχουν μείνει πολλά για την τελευταία στιγμή. Δεν ξέρω τι ετοιμάζει για τις τελευταίες ώρες η διοίκηση του, αλλά οι μεταγραφές τελειώνουν και ο Ολυμπιακός έπαιξε με αριστερό μπακ τον Σαλίνο και με σέντερ φορ τον Χάρα. Μην ξεχνάμε πως ο Σίλβα από τον αριστερό του μπακ στην Σπόρτινγκ -Τζέφερσον- είχε πάρει 11 ασίστ, μέχρι στιγμής βλέπει τον Μαζουάκου απρόθυμο και αναγκάζεται να στηρίζεται στον δεξιόστροφο Σαλίνο.

Δύο αμυντικά χαφ για τον Μάντζιο

Ο ίδιος ο Σίλβα εκτός από τα προβλήματα που έχει το ρόστερ του, αρχίζει να καταλαβαίνει τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε ένα μεγάλο ποσοστό παιχνιδιών, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει ομάδες που δεν θέλουν να πάρουν το παραμικρό ρίσκο και τον αντιμετωπίζουν με καθαρά αμυντική προσέγγιση σε ολόκληρο το παιχνίδι, ακόμα και αν μένουν πίσω στο σκορ. Στο κανονικό ποδόσφαιρο το 4-2-3-1 επιλέγεται σαν επιθετικογενές σύστημα, που ελευθερώνει 4 ποδοσφαιριστές.

Τον Ολυμπιακό όμως, ομάδες όπως ο Πανιώνιος και ο Λεβαδειακός τον παίζουν με 10 ποδοσφαιριστές πίσω από την σέντρα και τον απειλούν πρακτικά με έναν, άντε δύο ποδοσφαιριστές. Δεν έχει και τόσο νόημα, να σπαταλάς δύο αμυντικά χαφ για να φυλάξεις τον Μάντζιο. Όταν ο Σίλβα πέρασε χαμηλά σαν δεύτερο χαφ τον Φορτούνη, απέκτησε μία μεγαλύτερη φρεσκάδα ο Ολυμπιακός και το γεγονός πως έμπαινε κάθετα ποδοσφαιριστής από τον άξονα, βοήθησε στο να δημιουργηθεί παραπάνω πίεση, άσχετος αν το γκολ που ξεκλείδωσε την άμυνα του Λεβαδειακού ήρθε από μία τυχερή κόντρα.

Θέλει φορ και να βγει ο Ντίντακ

Θετικά μηνύματα έδειξε η ΑΕΚ στα Πηγάδια, αλλά έβγαλε και τα δύο μεγάλα θέλω που έχει σαν ομάδα. Είναι καταρχάς απαραίτητο να βγει ο Ντίντακ. Προς το παρόν δεν μοιράζονται ορθολογικά οι επιθέσεις και η ΑΕΚ παίζεται πολύ πιο εύκολα, αν ο αντίπαλος προπονητής περιορίσει τον Πλατέλα, όπως έκανε ο Λουτσέσκου το περασμένο Σάββατο.

Η ΑΕΚ είναι φανερό ότι μπατάρει και βγάζει μικρό αριθμό επιθέσεων από τα αριστερά, για να φθάσει στον αριθμό νικών που θα της δώσει το δικαίωμα να διεκδικήσει πρωτάθλημα χρειάζεται την ώθηση από την απόκτηση ενός φορ. Ο Λάφερτι που γράφτηκε είναι τρομερή περίπτωση. Η ΑΕΚ χρειάζεται φορ περιοχής. Αν γίνει μία τέτοια μεταγραφή, εκτός ότι θα αξιοποιηθεί η πολύ καλή κυκλοφορία μπάλας και το γεγονός πως στην ενδεκάδα αγωνίζονται πολύ ποδοσφαιριστές που ξέρουν μπάλα και είναι καλοί δημιουργοί για την θέση τους, θα αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος το ρόστερ.

Για παράδειγμα στα Πηγάδια, ο Δέλλας έπαιξε το τελευταίο του χαρτί, γυρνώντας σε 4-4-2, βάζοντας τον Κρισάντους στην θέση του Βάργκας, περνώντας στα πλάγια τον Αραβίδη, και μεταφέροντας τον Πλατέλα δίπλα στον Κρισάντους. Βγήκε η φάση στο 84ο λεπτό που αν υπήρχε κάποιος καλύτερος ποδοσφαιριστής από τον Κρισάντους, μπορεί μια απόφαση του προπονητή για να αλλάξει το παιχνίδι να έδινε ένα μεγάλο τρίποντο.

Οργανωμένη μεσοαμυντικά

Το παιχνίδι στην Ξάνθη πάντως είναι από τα πιο δύσκολα που μπορεί να δώσει μία ομάδα στο πρωτάθλημα. Μην ξεχνάμε πως πέρυσι η ομάδα του πολύ έξυπνου προπονητή Λουτσέσκου είχε ρίξει από 4 γκολ σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. Και είναι πολύ σημαντικό που απέναντι σε μία ομάδα, που έχει πολύ καλό αμυντικό πλάνο, βγάζει πολλά κλεψίματα και διαθέτει ποδοσφαιριστές που μπορούν να χτυπήσουν στην κόντρα, κατάφερε η ΑΕΚ να μην δεχτεί την παραμικρή απειλή από αντεπίθεση. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως έχει δημιουργηθεί ένα πολύ σοβαρό σύνολο. Και τα δύο δίδυμα των Γιόχανσον, Σιμόες και Τζανετόπουλου, Κολοβέτσιου έχουν δέσει άριστα μεταξύ τους.

Ο νέος Μπίσκαν, ο νέος Καζιμιέρσκι και ο Μάικ Σμολ

Το 3-4-2-1 που προσπαθεί να εφαρμόσει ο Τούντορ, δεν έχει καταφέρει να λύσει τα αμυντικά προβλήματα του ΠΑΟΚ και οι νέοι ποδοσφαιριστές που έχουν αποκτηθεί δεν έχουν δέσει με την ομάδα και αρχίζουν να φαίνονται σαν προβληματικές επιλογές.

Για τον κλώνο του Μπίσκαν τα είχαμε γράψει την προηγούμενη Δευτέρα. Το παράδειγμα Σάμπο είναι άλλος ένας στην λίστα με τις αδικαιολόγητες, μεταγραφικές κινήσεις ομάδων που βασανίζουν τους οπαδούς των συλλόγων. Μεταγραφή που δεν γίνεται να δικαιολογηθεί. Δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό πως είναι δυνατόν να δεις αυτόν τον ποδοσφαιριστή στα δύο παιχνίδια με την Δυναμό Τιφλίδας και να εισηγηθείς να δοθούν στον αντίπαλο σου 500 χιλιάρικα για να τον αποκτήσεις. Ο Σάμπο, φάνηκε στην πρεμιέρα με την Ξάνθη πως αποτελεί μία λανθασμένη επιλογή και δεν μπορεί να προσφέρει το παραμικρό και πως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει θέση για το σωματότυπό του. Παρόλα αυτά ο Τούντορ τον ξεκίνησε και στους Ζωσιμάδες. Και όχι μόνο τον ξεκίνησε δεν τον άλλαξε ούτε στο ημίχρονο, παρότι η ομάδα του έχανε με 1-0 και ο Σάμπο δεν είχε την οποιαδήποτε συμμετοχή στο παιχνίδι. Στην επανάληψη δεν άντεξε και τους το κάρφωσε.

Δεν είναι όμως μόνο ο Σάμπο το πρόβλημα. Και οι υπόλοιπες επιλογές είναι προβληματικές. Το ποδόσφαιρο είναι δίκαιο. Στον ΠΑΟΚ αδικείται φανερά ο Γλύκος για να παίζει η μεταγραφή του καλοκαιριού. Ούτε ο Καζιμιέρσκι δεν είχε προλάβει σε τόσο μικρό διάστημα να δεχτεί τόσα πολλά γκολ από προσωπική του ευθύνη. Και το χειρότερο όλων είναι πως με τον Όλσεν προστέθηκε ένα πρόβλημα εκεί που δεν υπήρχε. Ο Γλύκος δεν είναι ο Ντασάεφ αλλά είναι αξιοπρεπέστατος.

Μου κάνει εντύπωση, που παρότι έχουν γίνει πολλές κινήσεις, δεν έχουν λυθεί προβλήματα. Η άμυνα είναι χάλια, δεν έχει αποκτηθεί κάποιος ποιοτικός χαφ, δεν υπάρχει καθαρός φορ και το σύστημα του Τούντορ είναι προβληματικό. Ο Ζάιρο που αποβλήθηκε, μου θυμίζει κάποιους επιθετικούς που έπαιζαν ποδόσφαιρο την περασμένη εικοσαετία, τύπου Μάικ Σμολ. Ποδοσφαιριστής χωρίς ταυτότητα, δεν είναι στράικερ, δεν είναι εξτρέμ, ούτε δεκάρι. Επιθετικός, παλιάς σχολής για 4-4-2 σε χαμηλό επίπεδο. Είναι φανερά χειρότερος του Περέιρα, δεν έχει τα πόδια του Αργεντίνου και δεν θα προσφέρει στον ΠΑΟΚ ούτε πολλά γκολ, ούτε δημιουργία. Είναι νωρίς ακόμα, αλλά ήδη ο ΠΑΟΚ έμεινε 5 πόντους από την κορυφή και φαίνεται πως το ρόστερ που έχει δημιουργηθεί, δεν είναι για πολλά.

Σέντερ φορ και άμεσα αλλαγή τακτικής!

Έστω την τελευταία στιγμή, είναι απαραίτητο να αποκτηθεί σέντερ φορ, μετά την διακοπή να επιστρέψει ο Γλύκος στην βασική ενδεκάδα, να μην ξαναεμφανιστεί ο Σάμπο και να αλλάξει τακτική ο Κροάτης τεχνικός. Μου κάνει εντύπωση που όλα τα στημένα τα δίνει ο Τούντορ στον Κάτσε. Λες και είναι ο Κούμαν, ο Αλβανός χαφ παίρνει όλα τα φάουλ και τα κόρνερ. Τα έκανε όλα χαμηλά με περισσότερη, δύναμη από ότι έπρεπε και ο ΠΑΟΚ δεν πήρε την παραμικρή φάση από στημένο. Μου φαντάζει αδύνατον ο Μακ, να εκτελεί χειρότερα από τον Κάτσε τα κόρνερ και τα φάουλ. Επίσης, όταν λες σε έναν καθαρό κόφτη κάνε όλα τα στημένα τον ψηλώνεις και του χαλάς το μυαλό. Είναι καθαρά ψυχολογικό, τον κάνεις να πιστεύει ότι είναι απαραίτητος στο παιχνίδι με την μπάλα και δεν παίζει το ίδιο συγκεντρωμένος χωρίς αυτήν.

Η απόφαση του Τούντορ να χρησιμοποιεί ψηλά στην επίθεση τον Μακ του κάνει ζημιά. Στην ουσία τον εξαφανίζει. Όταν ο αντίπαλος είναι συμπαγής, η μπάλα δεν φθάνει συχνά σε αυτόν, αλλά και όταν αυτό συμβαίνει δεν υπάρχει καθαρός στράικερ να συνεργαστεί μαζί του και να ελευθερωθεί. Με τα όσα έχω δεν μέχρι σήμερα από τον ΠΑΟΚ, αρχίζω να πιστεύω πως η καλύτερη μεταγραφή είναι ο Μυστακίδης. Ο μόνος νέος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ που ξέρει μπάλα...

ΥΓ: Για Παναθηναϊκό δεν γράφω. Κάνω απεργία για τον αποκλεισμό από την Καμπάλα...

Διαβάστε ακόμα:

Όλα τα γκολ της 2ης αγωνιστικής

News 24/7

24MEDIA NETWORK