Ο Σπανούλης που χρειάστηκε και ο "Ράτζα" Λουκάς

Ο Τσάρλυ αναλύει τον δεύτερο τελικό μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού και σχολιάζει τους βίους αντίθετους Σπανούλη - Διαμαντίδη, τα πλάνα των προπονητών και την εμφάνιση... παραμονής του Ντάρντεν.

Ο Σπανούλης που χρειάστηκε και ο "Ράτζα" Λουκάς

Στο ΟΑΚΑ απλά επιβεβαιώθηκε η λογική. Η καλύτερη ομάδα κέρδισε και οδεύει σε ένα δίκαιο και εύκολο πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός, για να κάνει το μπρέικ με 76-69, απλά έπρεπε να αποβάλει το άγχος του και να διαβάσει καλύτερα τις αδυναμίες του Παναθηναϊκού, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα.

Από πολύ νωρίς φάνηκε η απόφαση του τεχνικού τιμ του Ολυμπιακού να αλλάξει την τακτική του σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι και να ακουμπά συνεχώς η μπάλα στο ποστ. Ακόμα και τα μεγάλα καλάθια που μπήκαν στο τέλος, όπως το τρίποντο του Σπανούλη που έκανε το 56-65 και το ντράιβ του Σλούκα που ουσιαστικά τελείωσε το παιχνίδι, ήρθαν από κίνηση και εκμετάλλευση φάσης στο χαμηλό ποστ.

Η μαγκιά του Σφαιρόπουλου

Ο Σφαιρόπουλος καταφέρνει να έχει τον Παναθηναϊκό στο 4-0, να τον έχει κερδίσει δύο φορές μέσα στο ΌΑΚΑ και πρακτικά να έχει εξασφαλίσει το άμεσο μέλλον του στον Ολυμπιακό και την αγάπη του κόσμου.

Η μεγαλύτερη μαγκιά του ήταν πως ποτέ δεν ασχολήθηκε με τη διαιτησία. Ακόμα και στο 3ο δεκάλεπτο, όταν ο Μαυροκεφαλίδης έπαιρνε τα φάουλ λες και ήταν ο Ντάνκαν, ο Σφαιρόπουλος κράτησε την ψυχραιμία του, δεν κοίταξε να δημιουργήσει άλλοθι για τον εαυτό του και τους συμπαίκτες του σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά και χαθεί το παιχνίδι. Με αυτόν τον τρόπο τους κράτησε συγκεντρωμένους στο πλάνο, δεν τους δημιούργησε αρνητικές σκέψεις και τους βοήθησε να εκμεταλλευτούν μέχρι τέλους πως είναι η καλύτερη ομάδα.

Για τον Ολυμπιακό δεν χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα. Ολόκληρη τη σεζόν έχει αποδείξει με την πορεία του πως είναι η καλύτερη ομάδα. Έπρεπε απλά να το καταλάβουν οι ίδιοι οι παίκτες του στο γήπεδο, να παίξουν με σιγουριά, αυτοπεποίθηση και συγκέντρωση μέχρι το τέλος.

Ο Σφαιρόπουλος φαίνεται πως θα κλείσει την χρονιά απόλυτα επιτυχημένος. Έφτασε τον Ολυμπιακό στον τελικό της Euroleague, θα πάρει -εκτός απροόπτου- με "σκούπα' το πρωτάθλημα και τουλάχιστον μέχρι σήμερα είναι αήττητος από τον Παναθηναϊκό. Σίγουρα είναι τυχερός, καθώς έπεσε πάνω στον χειρότερο Παναθηναϊκό των τελευταίων 23 ετών. Σε αυτό το θετικό σερί, όμως, βοήθησε ότι αντιμετωπίζει τα παιχνίδια όπως και όλα τα υπόλοιπα. Δεν "ασπρίζει", δεν χάνει την ψυχραιμία και τον αυτοέλεγχο του στο πρώτο ανάποδο σφύριγμα. Γιατί αν δουν οι παίκτες τον προπονητή να χάνει την ψυχραιμία του, έχουν βρει και έναν ασφαλή τρόπο να χάσουν, χωρίς να φταίνε.

Κερδίζει πόντους παραμονής ο Ντάρντεν

Η σύνθετη άμυνα του Παναθηναϊκού πάνω στον Σπανούλη, η επιλογή του Ολυμπιακού να ακουμπά συνεχώς η μπάλα στο ποστ, δημιούργησε ελεύθερα σουτ στο Ντάρντεν, τα οποία τα έβαλε. Ο Ντάρντεν φαίνεται πως "κουμπώνει" τέλεια στα παιχνίδια με τον Παναθηναικό, καθώς παίζει άμυνα και κουράζει τον Διαμαντίδη.

Η απόφαση που συνήθως παίρνουν οι προπονητές του Παναθηναϊκού, να υπάρχουν βοήθειες εκεί που ακουμπά η μπάλα, αφήνει εντελώς αμαρκάριστο τον Ντάρντεν που μένει στις γωνίες, λειτουργεί χωρίς μπάλα και δεν θεωρείται καλός σουτερ. Με τον Παναθηναικό, εκτός από άμυνα στον Διαμαντίδη, βάζει και τα σουτ που του δίνει η άμυνα και έχει δώσει δύο "διπλά" στο ΟΑΚΑ.

Από το τέλος του πρώτου τελικού στο ΣΕΦ υπήρξαν κάποιες δεύτερες σκέψεις στον Ολυμπιακό για την παραμονή του Αμερικανού. Η νέα μεγάλη εμφάνιση στο ΟΑΚΑ νομίζω πως είναι ικανή να ανατρέψει τα δεδομένα και να τον κρατήσει στην ομάδα.

Όταν χρειάστηκε μίλησε ο Σπανούλης

Ο Σπανούλης μπορεί να μην έλαμψε, αλλά αν δει κανείς προσεκτικά τις φάσεις, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως τα ξεμαρκάριστα σουτ του Ντάρντεν και άλλων παικτών που δεν μπήκαν, προκαλούνται διότι υπάρχει αυτός στο παρκέ.

Ο Παναθηναϊκός επέλεξε να κουράσει πολύ τον Σπανούλη στην άμυνα. Σε μεγάλο ποσοστό των επιθέσεων, η μπάλα έχει ακουμπήσει στον παίκτη που μάρκαρε ο Σπανούλης, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να αποβληθεί με 5 φάουλ.

Όταν χρειάστηκε, όμως, μίλησε και ο Ολυμπιακός πήρε τις δύο διαφορές την ώρα που ο Σπανούλης αποφάσισε να μιλήσει. Στη 2η περίοδο, όταν το σκορ ήταν στο 26-24, ανέλαβε δράση, έβαλε τρίποντο, έδωσε ασίστ στον Λοτζέσκι, ασίστ στον Αγραβάνη, έβαλε 2 βολές και δεύτερο τρίποντο και έφερε τον Ολυμπιακό μπροστά 33-38 στο ημίχρονο με 8 πόντους, 2 ασίστ.

Και στο κρίσιμο κομμάτι, με το σκορ 56-60, ουσιαστικά "καθάρισε" το παιχνίδι, δίνοντας ασίστ για κάρφωμα στον Ντάνστον και στη συνέχεια με το δικό του τρίποντο πήγε την διαφορά στους 9 (56-65).

Οι Μανωλόπουλος, Λυκογιάννης έβγαλαν από την μύγα... ξύγκι

Με βάση τη χρονιά που έκαναν οι δύο ομάδες, το πιθανό 3-0 του Ολυμπιακού είναι και η πιο δίκαιη κατάληξη. Είναι άδικη, όμως, για δύο ανθρώπους που μπήκαν μπροστά στα δύσκολα και έκαναν εκπληκτική δουλειά, παίζοντας χωρίς ξένους, με 1,5 ψηλό και προσπάθησαν να βγάλουν από τη μύγα... ξύγκι.

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού στο τέλος χειροκρότησε, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο το μεγαλείο της ομάδας, αλλά και της προσπάθειας που έγινε. Με βάση το υλικό που είχαν, οι Μανωλόπουλος - Λυκογιάννης παίρνουν άριστα. Μπορεί να χάσουν στο τέλος με 3-0, έχουν παρουσιάσει ένα σύνολο, όμως, που ξέρει τι παίζει, το πώς θα κρύψει τις επιθετικές αδυναμίες των παικτών που διαθέτει, τον τρόπο που θα αναδείξει οποιοδήποτε πλεονέκτημα υπάρχει σε σχέση με τον αντίπαλο και που θα παίζει σκεπτόμενο μπάσκετ.

Αυτό που μπορεί να κάνει ο προπονητής είναι να βγάλει τον παίκτη σε πλεονέκτημά να σουτάρει, να βάλει αυτός το καλάθι δεν μπορεί. Δεν γίνεται να πάρεις πρωτάθλημα με ξένους τους Μόργκαν, Κούπερ, Σλότερ, Νέλσον, Μπλουμς. Είναι αδύνατον...

Έκαναν Ράτζα τον Μαυροκεφαλίδη και τον Νέλσον να μην ντρέπεται

Το νέο τεχνικό τιμ του Παναθηναϊκού κατάφερε με τον τρόπο που δούλεψε να κάνει τον Μαυροκεφαλίδη να μοιάζει με κράμα Ράτζα - Ντανκαν, τον Νέλσον να έχει ρόλο που τον βοηθάει στην επίθεση και να μην ντρέπεται που βρίσκεται στο παρκέ, τους Μποχωρίδη, Μπλουμς, Γιάνκοβιτς, Μόργκαν, Κούπερ, Σλότερ τουλάχιστον να ξέρουν τι θέλει η ομάδα από αυτούς, αλλά με αυτό το ρόστερ δεν παίρνεις πρωτάθλημα.

O Διαμαντίδης χρειάζεται δίπλα του καλούς παίκτες

Άφησα για το τέλος τον Διαμαντίδη. Δεν ξέρω αν έγινε αντιληπτό, αλλά στους δύο τελικούς ήταν συγκινητικός. Δεν ήθελε να πεθάνει, αλλά δεν μπορούσε να βάλει και την μπάλα μέσα. Βλέπετε, δεν υπάρχει κάποιος άλλος να διαβάσει το παιχνίδι για να τον ξεκουράσει και να του επιτρέψει να κάνει ένα εύκολο σουτ. Ακόμα και στο τέλος, όμως, αρνήθηκε να πεθάνει. Έβγαλε τον Μποχωρίδη μόνο του δύο φορές να σουτάρει... πέναλτι από το τρίποντο, την πρώτη αστόχησε και πήρε ο Διαμαντίδης επιθετικό ριμπάουντ ψυχής, τη δεύτερη ο Μποχωρίδης αντί να σουτάρει φοβήθηκε, έπεσε πάνω στον Σπανούλη και οι διαιτητές έδωσαν 5ο φάουλ στον αρχηγό του Ολυμπιακού.

Είχα γράψει κείμενο και ενδιάμεσα των παιχνιδιών με την ΤΣΣΚΑ όπου ανέφερα πως αξίζει ένα καλύτερο τέλος στον Διαμαντίδη. Το μπάσκετ δεν έχει έσοδα, δεν μπορείς να ζητάς από κανέναν να ματώνει απλά για να απολαμβάνεις εσύ ένα καλύτερο θέαμα και νίκες για την ομάδα που υποστηρίζεις.

Είναι πολύ σημαντικό που υπάρχουν δύο οικογένειες που διατηρούν τις δύο ομάδες σε υψηλά επίπεδα, ακόμα και αν για τον Παναθηναϊκό η πτώση είναι πιο έντονη. Πιστεύω, πάντως, πως ο Διαμαντίδης, με τον τρόπο που διαβάζει τις άμυνες και επειδή είναι ψηλός, πασάρει από ψηλά, δημιουργεί με άνεση και υλοποιεί σε υψηλό επίπεδο όσα παράγει το μυαλό του, χρειάζεται και αξίζει να έχει δίπλα του καλύτερους συμπαίκτες για να κλείσει ένδοξα την καριέρα του.

Διαβάστε ακόμη

Τελικοί 2015: Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 69-76

Τάσος Μαγουλάς: Ο Ολυμπιακός δεν χάνει από τους ψηλούς του Παναθηναϊκού

News 24/7

24MEDIA NETWORK