Ο Τούντορ που σώθηκε κι ο εφευρέτης Στραματσόνι

Ο Τσάρλυ γράφει για τη νίκη του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ, τον Τούντορ που κέρδισε από αυτό το ματς, την "εφεύρεση" του Στραματσόνι και τον Παναθηναϊκό που είναι ομάδα διαμαρτυρίας.

Ο Τούντορ που σώθηκε κι ο εφευρέτης Στραματσόνι

Κι όμως! Σίλβα και Τούντορ είδαν τους ποδοσφαιριστές τους να παίζουν πολύ άσχημα, αλλά και οι δύο έφυγαν χαμογελαστοί και ήρεμοι από το "Καραϊσκάκη". Ο Σίλβα πέτυχε ακόμα μία νίκη σε εγχώριο ντέρμπι, ο Τούντορ έχασε, αλλά το σκορ και η εικόνα του αγώνα του επιτρέπει να δουλέψει με ηρεμία μέχρι τον επαναληπτικό κυπέλλου με τον Πανιώνιο.

Ξέχασε έναν χαφ!

Ο Κροάτης τεχνικός ξέχασε να βάλει έναν χαφ ακόμα με τη βασική ενδεκάδα. Η αρχική του επιλογή άφηνε συνεχώς την ομάδα του με ποδοσφαιριστή λιγότερο. Ξεκίνησε το ντέρμπι με 4 επιθετικούς και μόλις με δύο χαφ. Ο Κλάους, όπως συνηθίζει, ήταν αόρατος, δεν ακούμπησε μπάλα, ο Μακ στα αριστερά έμοιαζε ξεχασμένος και παρότι πολλές φορές υπήρχε κενός χώρος για να τροφοδοτηθεί, η μπάλα δεν έφτανε σε αυτόν.

Παρότι, στο αρχικό σχέδιο Τούντορ έλειπε ένας χαφ και οι δύο από τους 4 παίκτες που έπαιζαν ψηλά είχαν μικρή συμμετοχή, ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να γίνει απειλητικός και να δημιουργήσει πολλές επιθέσεις.

Τον περιόρισε ο Ζντιέλαρ

Σε αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο και η επιλογή του Σίλβα να ξεκινήσει με τον Ζντιέλαρ, δίπλα στον Μιλιβόγεβιτς που περιόρισε τον Ολυμπιακό. Το τελευταίο διάστημα ο Τύπος είναι ιδιαίτερα φιλικός με τον Ζντιέλαρ, πιθανότατα επειδή έχει μία καλά μικρή πάσα και την δυνατότητα να μοιράζει σωστά από χαμηλά το παιχνίδι. Η αλήθεια, όμως, είναι πως παίζει αρκετά συντηρητικά, κινείται σε συγκεκριμένα μέτρα και δεν κάνει τίποτα διαφορετικό από τον Μιλιβόγεβιτς και δεν τον φοβάται καθόλου μία οργανωμένη άμυνα με τον τρόπο που παίζει.

Παίζοντας οι δυό τους ταυτόχρονα, ο Ολυμπιακός έχει δύο καθαρά 6άρια στον άξονα του που δεν απειλούν. Η παρουσία και των δύο, πιθανότατα, να βοήθησε ώστε να μην βγάλει φάσεις ο ΠΑΟΚ και να αξιοποιήσει τα διαστήματα υπεροχής του, όμως δημιουργικά περιόρισε αρκετά τον Ολυμπιακό.

Για να βγάλουν επίθεση οι ερυθρόλευκοι, έπρεπε να κάνει κάποια ατομική ενέργεια ο Φορτούνης, που δεν του βγήκε, να δημιουργηθούν συνεργασίες με τον Ιντέγιε, ο οποίος όμως έχασε μάχες από το αμυντικό δίδυμο του ΠΑΟΚ, είτε από ανεβάσματα των ακραίων μπακ όπου ήρθε και το γκολ του Ομαρ.

Προτίμησε να χάσει με 1-0 ο Τούντορ

Ο Ολυμπιακός, συνολικά έχει συγκεκριμένους τρόπους ανάπτυξης και δεν διαθέτει ακραίους με ικανότητα στην προσωπική ενέργεια, βολεύεται όταν ανοίγει νωρίς το σκορ. Μόλις γίνεται το 1-0 και ο αντίπαλος αναγκάζεται να σκεφτεί πιο επιθετικά, οι ερυθρόλευκοι μεταμορφώνονται. Αυτό συμβαίνει, επειδή, βρίσκουν πιο πολλούς κενούς χώρους, είναι πιο εύκολο να βγάλουν επιθέσεις σε ανοργάνωτες άμυνες και κυρίως οι Ντουρμάζ-Πάρντο να κινηθούν στην πλάτη των αντίπαλων μπακ. Αυτό δεν συνέβη με τον ΠΑΟΚ, επειδή ο Τούντορ προτίμησε να χάσει με 1-0 από το να ρισκάρει με κίνδυνο να ηττηθεί η ομάδα του με πιο βαρύ σκορ, το οποίο και δεν θα μπορούσε ο ίδιος να διαχειριστεί.

Ο αγώνας έβγαλε μόνο κέρδη για τον Τούντορ

Ο Κροάτης τεχνικός είδε την ομάδα του να χάνει αλλά να έχει μία αξιοπρεπή εικόνα, που δεν μπορεί να αναζωπυρώσει συζήτηση για αλλαγή προπονητή. Οπότε έχει την ευκαιρία να σχεδιάσει το παιχνίδι της Πέμπτης με τον Πανιώνιο ήρεμα και αν περάσει να έχει σαν όπλο την συμμετοχή της ομάδας στα ημιτελικά του κυπέλλου. Όσο το κύπελλο μένει ανοιχτό, ο Τούντορ θα έχει την στήριξη του Σαββίδη.

Μετά από πολύ καιρό, ο ΠΑΟΚ, αγωνίστηκε με δίδυμο κανονικών στόπερ. Ο Χατζηισαϊας έκανε ένα πολύ καλό παιχνίδι, πήρε πολλές μάχες από τον Ιντέγιε και έδειξε πως τουλάχιστον -παίζοντας σε χαμηλά μέτρα- είναι έτοιμος άμεσα να δώσει στοιχεία που έλειπαν στο κέντρο άμυνας του ΠΑΟΚ.

Τσίμιροτ και Μπερμπάτοφ

Μεστό παιχνίδι έκανε ο Τσίμιροτ. Πρόκειται για την καλύτερη μεταγραφή του Άρνεσεν, απλά ο ΠΑΟΚ στάθηκε άτυχος που ο Τσίμιροτ έπαθε θλάση στο πρώτο του παιχνίδι και το τελευταίο διάστημα αρχίζει να δίνει πραγματικές βοήθειες στον άξονα. Κράτησε μπάλα, την έτρεξε, κάλυψε χώρους, απλά ακόμα του λείπει η καλή τελική επιλογή. Ήταν φανερό πώς ο Τούντορ έκανε το προφανές και χρησιμοποιούσε τον Κάτσε, αντί του αόρατου Αθανασιάδη και έπαιζε 4-3-3 με Κάτσε, Τσίμιροτ εσωτερικούς χαφ, θα μπορούσε να πάρει με μεγάλη ευκολία τον άξονα από την τριάδα των Ζντιέλαρ, Μιλιβόγεβιτς,, Φορτούνη.

Φαίνεται πως στην ιδιωτική συζήτηση που είχαν, ο Σαββίδης πήρε τις εγγυήσεις από τον Τούντορ για αξιοποίηση του Μπερμπάτοφ. Ο Βούλγαρος δεν τρέχει, αλλά έχει την ικανότητα παίζοντας με πλάτη να κρατά την μπάλα στα πόδια του, να κερδίζει χρόνο και να δίνει την δυνατότητα στους συμπαίκτες του να παίρνουν μέτρα να τον πλησιάζουν και να συνδυάζονται μαζί του. Είναι αστείο που χάθηκε τόσος χρόνος για να βλέπει ο Τούντορ τον Αθανασιάδη να έρχεται με επαφή με την μπάλα μία φορά σε κάθε δύο παιχνίδια!

Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται οπωσδήποτε, για να μπορεί να λειτουργεί με στόχους, την πρόκριση στο κύπελλο και από εκεί και πέρα θα περιμένει η προσθήκη του Χατζηισαΐα, η άνοδος του Τσίμιροτ και η καθιέρωση του Μπερμπάτοφ, να τον βελτιώσουν, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει την πρόκρισή του στον τελικό.

Εφεύρεση η τακτική με 3 εξτρέμ

Πάμε στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού το Σάββατο. O Στραματσόνι βοήθησε πολύ την διοίκηση του Παναθηναϊκού να κάνει γρήγορες κινήσεις σε θέσεις που πονούσε. Η μεταγραφική ενίσχυση συνολικά βοήθησε να φτιάξει το κλίμα και να δημιουργηθούν συνθήκες ώστε να γίνουν μέσα σε θετικό για την διοίκηση κλίμα τα πρώτα παιχνίδια μετά την τιμωρία στην Λεωφόρο.

Όμως ο Ιταλός τεχνικός δείχνει πως είναι κακός κόουτς. Στο παιχνίδι με την Ξάνθη εφάρμοσε μία τακτική που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία! Δεν έχει εφευρεθεί στο ποδόσφαιρο τακτική με 3 εξτρέμ! Ο Στραματσόνι, όμως, με την Ξάνθη αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ταυτόχρονα τους Βιγιαφάνες, Καλτσά, Κλωναρίδη και να βάλει τον Πέτριτς σε ρόλο δεκαριού. Δηλαδή, τόσο καιρό, έκανα κριτική στον Αναστασίου, όποτε χρησιμοποιούσε τον Πέτριτς δεκάρι στον ρόμβο, για να έρθει ο επόμενος να τον βάλει πίσω από τρεις.

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η απόφαση του να βάλει τον Εσιέν, ενώ η ομάδα του έπαιζε ήδη με ποδοσφαιριστή λιγότερο! Δεν θέλω, να είμαι σκληρός, ούτε άδικος. Στον Παναθηναϊκό έγιναν 9 μεταγραφές, ποδοσφαιριστών που στην πλειοψηφία τους ήρθαν για να βοηθήσουν άμεσα, μέσα σε μία σεζόν που τρέχει. Είναι δύσκολο, ακόμα και στο χαμηλού επιπέδου ελληνικό Πρωτάθλημα, να έρθουν τόσο πολλοί ποδοσφαιριστές, να αλλάξει εντελώς τακτική και φιλοσοφία η ομάδα και να μην υπάρξει ένας μεταβατικός χρόνος που θα κοστίσει σε αποτελέσματα. Μόνο που δεν έχει παρουσιάσει ο Στραματσόνι ένα σχήμα που να δημιουργεί προοπτική χτισίματος. Έγιναν και καλές μεταγραφές τον Ιανουάριο στο ρόστερ του Παναθηναϊκού. Όμως τον κόουτς Στραματσόνι τον φοβάμαι, τόσο από το έργο που άφησε σε Ίντερ-Ουντινέζε, αλλά και με τον τρόπο που μέχρι σήμερα διαχειρίζεται τον Παναθηναϊκό.

Ομάδα διαμαρτυρίας

Πέρα από το κοουτσάρισμα του Ιταλού, δεν ταιριάζει στον σύλλογο να τον μετατρέπουν σε ομάδα διαμαρτυρίας. Δεν γίνεται να προσπαθούν να αλλάξουν το DNA του Παναθηναϊκού σε τέτοιο βαθμό. Το μόνο που καταφέρνουν, με την επικοινωνιακή πολιτική της διοίκησης, είναι οι ποδοσφαιριστές να μην είναι συγκεντρωμένοι, να μπορούν να κάνουν παραβάσεις και να έχουν το δικαίωμα, να διαμαρτύρονται.

Λυπάμαι, αλλά η αποβολή του Ζέκα ήταν καθαρή. Όπως, επίσης, σε πολλές φάσεις χαλούσαν τον κόσμο οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, χωρίς να υπάρχει λόγος. Έκανε ένα απαράδεκτο κοουτσάρισμα ο προπονητής, έχασε ο Παναθηναϊκός κατά κράτος από την Ξάνθη και αντί να δουν τι πήγε λάθος, ασχολούνται με φωνές για ένα παιχνίδι που κανείς δεν τους πείραξε!

Απέναντι στον Άρθο έκανε όργια και ο Λε Ταλέκ

Στο Περιστέρι, φάνηκαν οι αδυναμίες που έχει η ΑΕΚ και δεν διορθώθηκαν στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Το πρόβλημα στο κέντρο άμυνας τεράστιο. Δεν είναι τυχαίο που ο Λε Ταλέκ, που αποτελεί πρόβλημα σε όλη την σαιζόν για τον Ατρόμητο, ήρθε σε τόσες πολλές επαφές με την μπάλα και απέναντι στον Άρθο έκανε το πιο γεμάτο φετινό του παιχνίδι. Ενώ υπήρξαν πολλά ελεύθερα μέτρα τα οποία εκμεταλλεύτηκε ο Μπρίτο, αλλά και ο Ματέι, όταν μπήκε για να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του.

Πλήγμα ο τραυματισμός Μπαρμπόζα

Είναι βαρύ και άδικο για τον Μπαρμπόζα που τραυματίστηκε, ενώ βρισκόταν στην καλύτερη του κατάσταση. Είναι, όμως, σαν ο θεός του ποδοσφαίρου, με τον τραυματισμό του Μπαρμπόσα, να τιμωρήσει την διοίκηση της ΑΕΚ που δεν ενίσχυσε τον Πογέτ στα άκρα της επίθεσης, όπως είχε ζητήσει.

Αναγκαστικά, θα καταφύγει σε αρκετά παιχνίδια στην λύση Αραβίδη. Όμως ο Αραβίδης κουράζει με την ταχύτητα του περισσότερο τα στόπερ όταν παίζει επιθετικός, γιατί τα αναγκάζει να βγαίνουν από τον χώρο τους. Παίζοντας στα άκρα και αφήνοντας τον Τζεμπούρ μπροστά, οι Λαζαρίδης-Φυτανίδης έβγαλαν για πλάκα τον αγώνα. Σίγουρα σε κάποια παιχνίδια στο ΟΑΚΑ θα λειτουργήσει το σχήμα με φορ και Αραβίδη στην μία πλευρά να κινείται σαν δεύτερος επιθετικός. Στα εκτός, όμως, στερεί ταχύτητα και πίεση στην τελευταία γραμμή άμυνας του αντιπάλου. Βαρύς, αναχρονιστικός φορ μου έδειξε ο Πέκχαρτ, τα απαραίτητα προς το παρόν κάνει ο Σουκουλίνι, ο οποίος πάντως φαίνεται να έχει περισσότερα από αυτά που μέχρι στιγμής είναι σε θέση να προσφέρει.

Καλές μεταγραφές έκανε ο Ατρόμητος

Αντίθετα, ο Ατρόμητος πήρε πολλά από τις μεταγραφές. Η ομάδα του Περιστερίου έκανε καλές κινήσεις, δείχνει ικανή να κάνει καλό κλείσιμο στην σεζόν και περιμένει πολύ δύσκολο απόγευμα την Τετάρτη τον Παναθηναϊκό.

Η τριάδα στον άξονα, των Κειτά, Ούμπιδες, Σουμπίνιο, έχει τα πάντα. Ύψος, ποιότητα, δημιουργία, πατήματα και στις δύο περιοχές. Ενώ έδειξε πολύ καλά δείγματα και ο Ματέι πού ήρθε για αντικαταστάτης του Ναπολεόνι και έδειξε πως έχει την ικανότητα να κινείται ακριβώς στους ίδιους χώρους. Γρήγορος, βγαίνει στα άκρα, με καλή ντριπλά, αν έχει και καλά τελειώματα, θα αποδειχτεί πολύ έξυπνη μεταγραφική κίνηση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK