Ο Τσάνας έχασε την ευκαιρία του, πάμε για τον επόμενο

Ο Τσάρλυ σχολιάζει την παρουσία της Εθνικής στο 0-0 με τη Ρουμανία στο Βουκουρέστι.

Ο Τσάνας έχασε την ευκαιρία του, πάμε για τον επόμενο
INTIME SPORTS

Μετά από ένα παιχνίδι που ήταν δύσκολο να σε κρατήσει ξύπνιο και -να πω την αμαρτία μου- με βασάνισε που έπρεπε να το παρακολουθήσω, η Εθνική Ελλάδας πήρε έναν βαθμό στο Βουκουρέστι. Η εικόνα της καλύτερης -θεωρητικά- ομάδας του ομίλου μας μαρτυρά και το πόσο απαράδεκτη ήταν η παρουσία μας στον όμιλο. Οι διεθνείς έχουν πετύχει κάτι πραγματικά πάρα πολύ δύσκολο. Σε όμιλο που έχει μόνο αδύναμες και προβληματικές ομάδες, έχουν πετύχει μόλις 2 τέρματα, κανένα στο γήπεδο τους και έχουν πάρει μόλις 3 βαθμούς, όλους με ισοπαλίες εκτός έδρας.

Ο αγώνας που θα άλλαζε την ιστορία

Δεν άλλαξε τίποτα σε αυτά τα δύο παιχνίδια. Σε αυτήν την προκριματική φάση κάναμε μόνο ένα καλό παιχνίδι. Αυτό στη Βουδαπέστη, στην πρεμιέρα του Μαρκαριάν. Έχω την αίσθηση πως αν ο Αθανασιάδης -που είχε παίξει τότε στην κορυφή της επίθεσης- εκμεταλλευόταν τις καλές συνεργασίες που βγάλαμε από τα δεξιά, θα είχε αλλάξει η ιστορία. Δεν έγινε και η συνέχεια είναι γνωστή.

Το λάθος του Μαρκαριάν

Μου έχει κάνει εντύπωση που ο Κώστας Τσάνας δεν διδάχτηκε από τον τρόπο που ήρθε η καλή εμφάνιση στη Βουδαπέστη. Σε εκείνο το παιχνίδι, το "όχημα" για να είμαστε επιθετικοί είχε έρθει από τα πολλά κλεψίματα που έβγαζαν στο κέντρο του γηπέδου οι Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Παπαδόπουλος.

Το δυστύχημα ήταν πως στα Νησιά Φαρόε, ο Κυριακός ήταν τραυματίας. Ο Μαρκαριάν έκανε το λάθος να πιστέψει πως ο Χριστοδουλόπουλος μπορεί να υπερασπίσει τον αμυντικό ρόλο του, παίζοντας εσωτερικός χαφ, και για να γίνουμε επιθετικοί, χρησιμοποίησε τριάδα τους Σάμαρη, Κονέ, Λάζαρο. Απόφαση καταστροφική. Στην πράξη αποδείχθηκε πως οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές ούτε με τα Νησιά Φαρόε δεν έχουν την προσωπικότητα και την ικανότητα να καλύψουν ένα κενό που άφησε μία επιλογή του προπονητή τους.

Θα είναι σημαντικό, ο επόμενος προπονητής να καταλάβει πως δεν έχει το περιθώριο να αφήσει στον πάγκο κάποιον από τους Παπασταθόπουλο, Μανωλά, Παπαδόπουλό. Ο Κώστας Τσάνας με τους Φινλανδούς άφησε στον πάγκο τον Μανωλά και στο Βουκουρέστι τον Παπαδόπουλο. Ειδικά του Κυριάκου, γυαλίζει το μάτι του, δεν γίνεται να τον αφήνεις στον πάγκο.

Έχασε την ευκαιρία του με την Φινλανδία

Ο Κώστας Τσάνας ανέλαβε να καθοδηγήσει την Εθνική μας σε δύο παιχνίδια χωρίς άγχος. Ανθρώπινο, όμως είναι, όπως όλοι οι υπηρεσιακοί τεχνικοί, να έχει και εκείνος στο μυαλό του πως αν του πάνε καλά αυτά τα δύο παιχνίδια, θα βγάλει την ΕΠΟ από τη διαδικασία εύρεσης νέου προπονητή και να γίνει από προσωρινός, μόνιμος.

Πήρε την ευκαιρία του αλλά έδειξε πως δεν έχει το ειδικό βάρος, ούτε τις γνώσεις για να καθίσει περισσότερο στον πάγκο της Εθνικής μας. Στο παιχνίδι με τη Φινλανδία εφάρμοσε τακτική με 3 φορ. Δεν διαχειρίστηκε καλά ένα εύκολο παιχνίδι, που ο αντίπαλος δεν πίεζε, άφηνε τους διεθνείς μας να έχουν μία εύκολη κατοχή μπάλας και το μόνο που χρειαζόταν ήταν καλές ιδέες για να πετύχουμε την πρώτη μας νίκη.

Παρότι ήταν φανερό πως δεν παίρναμε τίποτα από τους Καρέλη, Αραβίδη και χρειαζόμασταν κάποιον ακραίο να βοηθήσει τους Βύντρα, Χολέμπας που έκαναν πολλά ανεβάσματα και τον Φορτούνη, που στο 1ο ημίχρονο έδειχνε πως αν βρει βοήθεια από κάποιον συμπαίκτη του, θα κάνει τη διαφορά, ο προπονητή Τσάνας δεν έκανε καμία αλλαγή μέχρι το 69ο λεπτό και όταν επενέβη, αποφάσισε να κρύψει τον Φορτούνη στα αριστερά.

Φαντάζομαι ήταν άβολη και αμήχανη η στιγμή για τον ίδιο, όταν χάναμε, ήμασταν στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού και έπρεπε να κάνει την τελευταία αλλαγή, κοίταξε στον πάγκο και αντιλήφθηκε πως δεν έχει διαθέσιμο κανέναν επιθετικογενή ποδοσφαιριστή και τελικά έβαλε τον Ταχτσίδη.

Κατέβασε τον πήχη

Το χειρότερο, όμως, πέρα και από το γεγονός πως ένας νέος προπονητής παίρνει μία ευκαιρία και εφαρμόζει τακτική με 3 φορ, ήρθε στη συνέντευξή Τύπου, όταν κατέβασε υπερβολικά τον πήχη, δηλώνοντας ευχαριστημένος από την απόδοση των διεθνών. Το ίδιο έκανε και μετά το 0-0 στη Ρουμανία. Μοίρασε συγχαρητήρια σε παίκτες, που σε δύο παιχνίδια δεν ανάγκασαν τον αντίπαλο τερματοφύλακα να κάνει μία επέμβαση.

Ο Κώστας Τσάνας έδειξε ακατάλληλος με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το παιχνίδι της Παρασκευής, από πλευράς αρχικής τακτικής, διαχείρισης στη διάρκεια του αγώνα, αλλά και όσων είπε στην συνέντευξη Τύπου.

Στο παιχνίδι με τους Ρουμάνους φάνηκε το έγκλημα που έχει συμβεί σε αυτήν την προκριματική φάση. Παίξαμε με το θεωρητικά μεγαλύτερο όνομα και είδαμε πόσο χαμηλό είναι το επίπεδο. Δεν μπορούσαν οι ποδοσφαιριστές του Ιορντανέσκου να βγάλουν καθαρές ευκαιρίες σε μία ομάδα που έπαιξε τόσο άθλια όπως η δική μας. Δεν ξέρω τι θα γραφεί, αλλά δεν βλεπόμασταν. Δεν είναι ντροπή να παίζεις πίσω από την μπάλα και να προσπαθείς μέσα από την τακτική σου να πάρεις αποτέλεσμα. Ντροπή είναι να παίζεις με έναν αγχωμένο, χωρίς ιδέες αντίπαλο, που δεν μπορεί να σου ανοίξει την άμυνα και εσύ να μην είσαι ικανός ούτε να σκεφτείς να απειλήσεις.

Ο πάγκος του έκανε καλό

Το χρώμα της μπλούζας του τερματοφύλακά τους το είδαμε πρώτη φορά στο 56ο λεπτό, σε ένα σουτ του Κονέ από του... διαόλου την μάνα. Οφείλω εδώ να πω, ότι βλέπω πως ο πάγκος έκανε καλό στον Κονέ. Σε αυτά τα δύο παιχνίδια που μπήκε σαν αλλαγή έδειξε διάθεση. Στο Βουκουρέστι, τις λίγες φορές που κρατήσαμε μπάλα και κερδίσαμε μέτρα ήταν για χάρη του. Στα προηγούμενα παιχνίδια ήταν απογοητευτικός και μαζί με τον Σάμαρη αποτελούν βασικές αιτίες της άθλιας προκριματικής φάσης που διανύουμε.

Περιμένουμε τον επόμενο

Δεν έχει νόημα να γράψουμε κάτι περισσότερο. Μέχρι να ανακοινώσει η ΕΠΟ τον επόμενο προπονητή, δεν υπάρχει και λόγος να κάνουμε την παραμικρή αναφορά. Όποιος αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο, καταλαβαίνει πως η μεγάλη ευθύνη δεν βαραίνει ούτε τον Ρανιέρι ούτε τον Μαρκαριάν ούτε τον Τσάνα ούτε φυσικά κάποιον τεχνικό διευθυντή σε Εθνική ομάδα. Το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης βαραίνει τους διεθνείς, τους κληρονόμους της γενιάς του 2004, που χάρη στη δουλειά των παλιότερων, πλούτισαν εύκολα, άκοπα και δεν πάλεψαν καν για να είναι αντάξιοι των απαιτήσεων.

Αυτά, όμως, τα έχουμε επισημάνει πολλές φορές. Πρέπει να περιμένουμε την επιλογή της ΕΠΟ και να δούμε την κατεύθυνση που ο νέος προπονητής θα θελήσει να δώσει στην Εθνική και τις αλλαγές που θα θελήσει να κάνει. Το σίγουρο είναι πως ο νέος ομοσπονδιακός, εκτός από καλός προπονητής, πρέπει να ξέρει να αξιολογεί χαρακτήρες και προσωπικότητες. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να ξεχωρίσει αυτούς που θέλουν να βρίσκονται και να παλέψουν για την Εθνική ομάδα και να απομακρύνει όσους κάνουν ζημιά με τη νοοτροπία τους.

Διαβάστε ακόμη:

Το μήνυμα του Ρεχάγκελ για την Εθνική

Η απάντηση του Παπασταθόπουλου για την Εθνική

Τσάνας: "Βαρύ το φορτίο της τελευταίας θέσης"

Τουλάχιστον δεν χάσαμε: Ρουμανία - Ελλάδα 0-0

News 24/7

24MEDIA NETWORK