Ο Χιμένεθ δημιούργησε την πιο σκληρή ΑΕΚ όλων των εποχών

Η ΑΕΚ επιβραβεύτηκε για την συνολική της φιλοσοφία. Για την υπομονή και για τον τρόπο που αποφάσισε η διοίκηση να διαχειριστεί την επιστροφή της. Το "ερχόμαστε", έγινε πράξη, με πλάνο και υπομονή. Ο Τσάρλυ γράφει για τη δικαίωση του Χιμένεθ που έμαθε ξανά την Ένωση να πολεμάει.

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Οι φίλοι της ΑΕΚ γέμισαν το ΟΑΚΑ και πανηγύρισαν με την ψυχή τους την κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 24 χρόνια. Φυσικά εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσης του ΠΑΟΚ, αλλά η κοινή λογική λέει πως δεν γίνεται να αλλάξει κάτι. Η ΑΕΚ επιβραβεύτηκε για την συνολική της φιλοσοφία. Για την υπομονή που έδειξε, για τον τρόπο που αποφάσισε η διοίκηση να διαχειριστεί την επιστροφή της. Το "ερχόμαστε", έγινε πράξη, με πλάνο και υπομονή.

Η επιτυχία ήρθε μέσα από έναν δρόμο ασφάλειας και σύνεσης, χωρίς ακρότητες και με γνώση των πραγματικών δεδομένων. Αυτή ήταν και η διαφορά της ΑΕΚ, με τον ΠΑΟΚ. Κινήθηκε στα σίγουρα, δεν σπατάλησε χρήματα για ποδοσφαιριστές που δεν ήταν σίγουρο ότι θα προσφέρουν, δεν απαίτησε με λόγια το πρωτάθλημα, δεν θεώρησε πως τίποτα θα της χαριστεί εύκολα. Γνώριζαν πως τους δίνεται η ευκαιρία για να διεκδικήσουν το φετινό πρωτάθλημα, αλλά χρειάζεται να πολεμήσουν.

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΙΜΕΝΕΘ

Η ΑΕΚ πέτυχε την φετινή χρονιά μία τεράστια πρόοδο. Η κάθε ομάδα, πρώτα οφείλει να συναγωνίζεται τον εαυτό της, να κοιτά κάθε σεζόν να βελτιώνεται, να ανεβάζει το επίπεδο που μπορεί να είναι ανταγωνιστική. Και η φετινή ΑΕΚ, σε αυτήν την λογική πέτυχε εντυπωσιακά επιτεύγματα. Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη ομάδα, να ανέβασε τόσο πολύ τον πήχη μέσα σε μία σεζόν. Η ΑΕΚ δεν είχε σκοράρει στην Ευρώπη για 6 ολόκληρα χρόνια και όχι μόνο κατάφερε να φθάσει στους "32" του Γιουρόπα, αλλά ήταν σαφώς ανώτερη και στα δύο παιχνίδια με την Ντιναμό Κιέβου. Πέρασε για πλάκα την Μπριζ, έφερε δύο ισοπαλίες με την Μίλαν βγάζοντας πολύ θάρρος.

Μεγάλο μερίδιο αυτής της επιτυχίας έχει ο Μανόλο Χιμένεθ. Είναι μία μεγάλη δικαίωση η κατάκτηση του πρωταθλήματος για τον Ισπανό προπονητή. Επέστρεψε στην ΑΕΚ σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τον ίδιο. Είχε μείνει 2 χρόνια χωρίς δουλειά, ήταν κλειστές οι πόρτες στην πατρίδα του και κάθε φορά που είχε θέμα προπονητή η ΑΕΚ, πρότεινε τον εαυτό του. Την 3η φορά του δόθηκε η ευκαιρία.

Στις 19 Ιανουαρίου του 2017 όταν ο Χιμένεθ επέστρεφε στην ΑΕΚ, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα έχει τόσο μεγάλη διάρκεια η συνεργασία τους και φυσικά το μέγεθος της επιτυχίας. Κατάφερε πέρυσι να πείσει πως αξίζει να του ανανεωθεί στο συμβόλαιο, θυμίζω πως είχε έρθει μόνο για να ολοκληρωθεί η σεζόν και με τον ιδιοκτήτη της ομάδας να μην είναι και τόσο ζεστός με την προοπτική της παραμονής του.

ΕΜΑΘΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΑΕΚ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑΕΙ

Πολύ γρήγορα όμως έμαθε την ΑΕΚ να πολεμάει, κάτι που με τον Κετσπάγια και τον Μοράις είχε "πεθάνει". 9-4-1 ήταν το ρεκόρ της ΑΕΚ με τον Χιμένεθ στο περσινό πρωτάθλημα, πήρε την πρώτη θέση στα πλέι οφ και έχασε το κύπελλο στον τελικό με το γκολ οφσάιντ του Ενρίκε. Πορεία που του έδωσε το δικαίωμα να ξεκινήσει την επόμενη σεζόν, όμως δεν του είχε δώσει ασφάλεια. Γνώρισε ξανά την αμφισβήτηση μετά τον αποκλεισμό από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και μετά την ήττα στην Τρίπολη. Ο ίδιος γνωρίζει πως την θέση του την κράτησε με δύο αποτελέσματα. Με την πρόκριση επί της Μπριζ και στο διπλό στην Νέα Σμύρνη.

Η ΑΕΚ με τον Μανόλο Χιμένεθ σε 42 παιχνίδια πρωταθλήματος έχει γνωρίσει μόλις 3 ήττες, 29-10-3 είναι το ρεκόρ της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα από την ημέρα που την ανέλαβε ο Ισπανός. Κατάφερε και έκανε όπλο την μεγάλη της αδυναμία.

ΤΗΣ ΕΔΩΣΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Η ΑΕΚ που ανέλαβε ήταν μία εύθραυστη ομάδα που δεν μπορούσε να κρατήσει αποτέλεσμα και είχε μεγάλο αμυντικό πρόβλημα. Εκεί έκανε την μεγάλη διαφορά, η αδυναμία που παρουσίαζε το κέντρο άμυνας εξαφανίστηκε, για την ακρίβεια το κέντρο άμυνας από πρόβλημα έγινε η δύναμη της ΑΕΚ. Ο Σιμόες βρήκε με τον Μανόλο τον καλό του εαυτό, ήταν ο ηγέτης στον άξονα και είτε παίζοντας με γρήγορο αμυντικό χαφ, είτε με πιο μπαλάτο δίπλα του φρόντιζε να αφήνει λιγότερη δουλειά για τα στόπερ.

Σημαντικό μερίδιο για την εικόνα που παρουσίασε η άμυνα της ΑΕΚ είχε ο Μπακάκης. Το κλειδί του Χιμένεθ, ένα παιδί που ήρθε σαν ταλέντο από τον Παναιτωλικό όμως στην ΑΕΚ έδειχνε να μένει στην σκιά του Γκάλο. Ο Χιμένεθ κατάλαβε πως έχει ανάγκη την σκληράδα του και μπορεί να του δώσει ρόλο στην απέναντι πλευρά. Πήρε μία επιλογή προσωπική, απόφαση προπονητή που αρκετές φορές κατακρίθηκε.

Ο Χιμένεθ δίνοντας στον Μπακάκη ρόλο στα αριστερά είχε την ευχέρεια λόγω του φιλότιμου που έβγαζε να μπορεί να αλλάζει τον σχηματισμό της άμυνας του από τετράδα σε τριάδα και το αντίστροφο. Με την μεταγραφή του Χουλτ, βρήκε ένα επιπλέον πλάνο παίζοντας ακόμα και με τρία μπακ. Όμως οι Γκάλο, Μπακάκης, Χουλτ δεν είναι απλά μπακ.

Ο Βραζιλιάνος έχει εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, ο Χουλτ ποιοτικά και συχνά ανεβάσματα και ο Μπακάκης είναι το εργαλείο που ο Χιμένεθ θέλει στο γήπεδο. Όλα αυτά βοήθησαν τα στόπερ της ΑΕΚ. Ακόμα και στα διαστήματα που η ΑΕΚ, έπαιζε βαθιά και άφηνε την κατοχή στον αντίπαλο της, οι δουλειές που είχαν να κάνουν οι κεντρικοί αμυντικοί ήταν συγκεκριμένες.

ΕΙΧΕ ΗΓΕΤΕΣ ΣΤΑ ΜΕΤΩΠΙΣΘΕΝ

Φυσικά για να πετύχεις χρειάζεσαι και τύχη και στην ΑΕΚ είχαν την τύχη, να έχουν φέτος περισσότερο Τσιγκρίνσκι. Η ποιότητα του, δεδομένα δεν είναι για να παίζει στην Ελλάδα, όμως είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς. Ο Τσιγκρίνσκι πέρυσι έπαιξε μόλις 10 παιχνίδια πρωταθλήματος, την φετινή σεζόν 16 και ήταν διαθέσιμος το κρίσιμο διάστημα. Μαζί με τον Βράνιες δημιούργησαν ένα δίδυμο ηγετικό. Οι ομάδες για να πετύχουν τους στόχους τους έχουν ανάγκη να έχουν ηγέτες πίσω.

Να υπάρχουν ισχυρές προσωπικότητες, που θα δίνουν ασφάλεια και επειδή βλέπουν όλο το γήπεδο θα καθοδηγούν. Για μεγάλο διάστημα είχε βοηθήσει σημαντικά ο Τσόσιτς, μία μεταγραφή στοχευμένη, αποτέλεσμα καλού σκάουτινκ. Η ΑΕΚ έβαλε στο ρόστερ της έναν γρήγορο στόπερ που ήταν εύκολο να ταιριάξει με τον Τσιγκρίνσκι και τον Βράνιες και ήταν ιδανικός για σύστημα με τριάδα στην άμυνα.

Ο τραυματισμός του έδωσε χρόνο ξανά στον Λαμπρόπουλο, σε ένα παιδί που την περσινή σεζόν φαινόταν πως είναι υπερβολικό το γεγονός πως αγωνίζεται στην ΑΕΚ και έμοιαζε πως το ατομικό του ταλέντο να μην του επιτρέπει να αγωνίζεται σε σύλλογο που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό. Δημιουργήθηκαν όμως οι προϋποθέσεις, ώστε όταν είναι στο γήπεδο, να είναι προστατευμένος και να χρειάζεται από αυτόν η ομάδα συγκεκριμένα πράγματα που είναι σε θέση να τα προσφέρει.

ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΜΙΛΗΣΕ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΤΑΛΕΝΤΟ

Αυτή ήταν και η λογική της επιτυχίας, όλοι είχαν ρόλους που ήταν ικανοί να εκτελέσουν και τους βοήθησε να φθάσουν στο ταβάνι τους. Η επιτυχία ξεκίνησε από την άμυνα, για να πάρεις όμως πρωτάθλημα δεν φθάνει να έχεις μία καλή αμυντική λειτουργία και αυτό το είδαμε και φέτος. Οι μεγάλες νίκες ήθελαν ατομικό ταλέντο, είδαμε σπουδαία τέρματα, αποφάσεις, δημιουργίες εκτελέσεις από τους Λαζαρο, Αραούχο, Λιβάγια και από τον Μάνταλο πριν τραυματιστεί, όμως η πίστη ότι μπορεί να διεκδικήσει στόχους που μέχρι πέρυσι δεν ήταν σε θέση να ονειρευτεί ήρθε μέσα από την απίστευτη βελτίωση στον τρόπο που αμύνεται η ΑΕΚ συνολικά.

Μόλις 12 τέρματα σε 27 παιχνίδια έχει δεχτεί φέτος η ΑΕΚ, που κατάφερε να παίξει δύο αγώνες με την Μιλαν και να μην δεχτεί γκολ, δυο παιχνίδια με την ΜπρΙζ χωρίς να δεχτεί γκολ και με πίστη που διοχέτευσε το γεγονός πως είναι σε θέση να πάρει μπάλα και να κερδίσει μέτρα διατηρώντας αμυντική ασφάλεια, πήρε την μπάλα στο Κίεβο και έψαξε το γκολ της πρόκρισης.

ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ

Η φετινή ΑΕΚ δεν είναι η πιο ποιοτική που έχουν δει οι οπαδοί της ομάδας, δεν έβγαζε συνεργασίες με όλες τις γραμμές της και συχνά έμοιαζε να απειλεί αποκλειστικά με τους τρείς ή τέσσερις παίκτες που ελευθέρωνε ο Χιμένεθ και να ψάχνει το γκολ από το ατομικό ταλέντο ακόμα και με μακρινά σουτ. Αδιαμφισβήτητα όμως η ομάδα του Χιμένεθ, είναι η πιο σκληρή ΑΕΚ που έχει παρουσιαστεί. Και αυτή η σκληράδα έχει την υπογραφή του Χιμένεθ. Για να έρθει το πρωτάθλημα, η πρόκριση στους "32" και η δυνατότητα που της παρουσιάζεται να πάρει νταμπλ μετά από 40 χρόνια, χρειάστηκαν και τα μαγικά του Χριστοδουλόπουλου. Η άμυνα σε κάνει να πιστεύεις, σε κάνει ανταγωνιστικό, οι τίτλοι όμως θέλουν και μεγάλα γκολ, θέλουν και ταλέντο και η φετινή ΑΕΚ, όταν χρειάστηκε τα στοιχεία αυτά τα βρήκε. Και κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί το καλοκαίρι πως όλα αυτά θα συμβούν χωρίς τον Μάνταλο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK