Οι ελλείψεις και τα κενά Ολυμπιακού, ΑΕΚ, Παναθηναϊκού

Ο Τσάρλυ αναλύει τα πεπραγμένα της 14ης αγωνιστικής. Η ταχύτητα που έλειπε από την ΑΕΚ, τα τρεξίματα που λείπουν από τον Ολυμπιακό και ο Παναθηναϊκός που δεν βλέπεται με ρόμβο.

Οι ελλείψεις και τα κενά Ολυμπιακού, ΑΕΚ, Παναθηναϊκού

Στην Νέα Σμύρνη ο Πανιώνιος με την ΑΕΚ έδωσαν μία μεγάλη μάχη και προσέφεραν δύο όμορφες ποδοσφαιρικές ώρες. Ο αγώνας, είχε δύσκολες φάσεις για τον διαιτητή, επειδή μας αρέσει να χάνουμε το ποδοσφαιρικό κομμάτι και να ασχολούμαστε για την διαιτησία, σε ένα παιχνίδι γεμάτο φάσεις, την συζήτηση της επόμενης ημέρας την μονοπώλησαν οι αποφάσεις του Στυλιάρα. Προσωπικά κρατώ πως δεν ευνοήθηκε μία ομάδα αλλά τουλάχιστον τα σφυρίγματα και τα λάθη μοιράστηκαν.

Έλειπε ένας χαφ από τον Πανιώνιο

Η ΑΕΚ για μεγάλο διάστημα εκμεταλλεύτηκε πως από τον άξονα του Πανιωνίου, έλειπε ένας μέσος. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης, δοκιμάζει εδώ και καιρό ένα σχήμα το οποίο αποδίδει και φέρνει βαθμούς. Πίσω από τον Ανσαριφάντ, παίζει ένας εκ των Μπακασέτα, Καραμάνου. Απέναντι όμως στην ΑΕΚ που έχει την δυνατότητα να κρατήσει μπάλα και να αναπτυχθεί με πολλούς ποδοσφαιριστές, η απουσία τρίτου καθαρού χαφ στοίχισε. Οι Σιώπης, Κόρμπος, ήθελαν έναν ακόμα καθαρό χαφ μπροστά τους, ο Μπακασέτας δεν προσέφερε στο κράτημα μπάλας τις απαραίτητες βοήθειες και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η ΑΕΚ να έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού.

Είχε τον έλεγχο της έλειπε ταχύτητα

Για ακόμα ένα παιχνίδι η ομάδα του Πογέτ, έδειξε πως μπορεί να έχει καλή κυκλοφορία, να αναπτύσσεται ορθολογικά, έλειπε όμως η ταχύτητα από τις πλευρές. Κάτι που ο Ουρουγουανός Πογέτ το έχει αναληφθεί και για έναν τέτοιον ποδοσφαιριστή ψάχνουν για να κάνουν μεταγραφή. Η ΑΕΚ τον Ιανουάριο δεν ψάχνει για σέντερ φορ, αλλά για έναν σύγχρονο εξτρέμ. Είναι φανερό, πως ο Πογέτ γνωρίζοντας πως παίζεται το σύγχρονο ποδόσφαιρο, δεν υπολογίζει για την δημιουργία της νέας ΑΕΚ σε παλαιολιθικά δεκάρια. Στα άκρα δεν θέλει τους Μπουονανότε, Βάργκας αλλά γρήγορους ποδοσφαιριστές. Το πρόβλημα για τους Λατίνους της ΑΕΚ είναι μεγάλο, καθώς στο 4-3-3 που χρησιμοποιεί, δεν μπορούν να βρουν στον άξονα χώρο σαν επιτελικοί χαφ, καθώς ο δημιουργός από τον άξονα παίζει πολύ χαμηλά και χρειάζεται δυνατά πόδια για να μαρκάρει. Είναι λοιπόν φανερό πως η ΑΕΚ, θα χτιστεί πάνω στο καθαρό 4-3-3 και θα προσπαθήσει να γίνει πιο γρήγορη, βάζοντας ταχύτητα στα άκρα.

Στην Νέα Σμύρνη, εκτός από την ταχύτητα και την κίνηση χωρίς μπάλα, έλλειπε και η βοήθεια από τον σέντερ φορ. Ο Τζεμπούρ δεν βοήθησε και έπρεπε να βγει νωρίτερα. Από την στιγμή που η ΆΕΚ έπαιξε με παίκτη λιγότερο, ήταν υπερβολή που έπαιζαν ταυτόχρονα οι Αραβίδης, Τζεμπούρ. Το γεγονός αυτό, έδωσε την δυνατότητα στον Πανιώνιο να κερδίσει μέτρα και να ασκήσει πίεση στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού.

Πάντως και για τις δύο ομάδες το πρόσημο που βγήκε από το παιχνίδι στην Νέα Σμύρνη ήταν θετικό, καθώς, προσέφεραν ένα όμορφο ποδοσφαιρικό 90 λεπτό, με αρκετές φάσεις και επιβεβαίωσαν πως δουλεύουν σωστά.

Χωρίς τρεξίματα τον τελευταίο μήνα οι παίκτες του Σίλβα

Ο Ολυμπιακός για ακόμα ένα παιχνίδι δεν ήταν καλός και αυτήν την φορά αποδοκιμάστηκε.

Ο Σίλβα δοκίμασε κάποιες καινούριες ιδέες, χρησιμοποίησε ταυτόχρονα τους Φορτούνη, Τσόρι στην βασική ενδεκάδα, με τον Φορτούνη να παίζει στα άκρα και τους Μιλιβόγεβιτς, Καμπιάσο δίδυμο στα χαφ. Ο αγώνας, μετά από αποκλεισμό στο Champions League είναι δύσκολος για όλες τις ομάδες. Είδαμε το Σάββατο να μην μπορεί να τον διαχειριστεί ούτε η Γιουνάιτεντ του Φαν Χαλ. Πέρα από το ψυχολογικό άδειασμα των ποδοσφαιριστών του Σίλβα, είναι φανερό τον τελευταίο μήνα πως οι ερυθρόλευκοι δεν έχουν τα τρεξίματα και την φυσική κατάσταση του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου.

Αν εξαιρέσουμε την τελευταία χρονιά του Ερνέστο Βαλβέρδε, το συγκεκριμένο θέμα, το αντιμετωπίζουν όλοι οι προπονητές του συλλόγου τα τελευταία χρόνια. Κανένας που δεν βρίσκεται κοντά στην ομάδα δεν μπορεί να ξέρει που οφείλεται, όμως συμβαίνει και εκεί θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή του ο Πορτογάλος τεχνικός. Ο Ολυμπιακός για να είναι ανταγωνιστικός στο Europa League, αλλά και για να ξαναπαίξει καλό ποδόσφαιρο πρέπει να δουλέψει καλά στην φυσική κατάσταση.

Με τον Παναιτωλικό δεν υπήρχαν τρεξίματα και ιδέες. Πιθανότατα αν δεν του τύχαινε η φάση της αποβολής του Κυριακίδη, που δημιούργησε μία μικρή αναστάτωση, να μην κατάφερνε να βρει το γκολ της νίκης.

Τα τρία προαπαιτούμενα για να διεκδικήσει προκρίσεις στο Europa

Ο Σίλβα, στο διάστημα που δουλεύει, έχει δημιουργήσει έναν καλό κορμό, ο ίδιος πρέπει να φροντίσει, μετά την διακοπή των Χριστουγέννων, να αποκτήσει ξανά τρεξίματα και ενέργεια η ομάδα του και από την διοίκηση πρέπει να ζητήσει, έναν εξτρέμ, με μεγαλύτερη ποιότητα από τον Σεμπά και έναν κλασάτο στόπερ. Αυτά είναι τα τρία ικανά προαπαιτούμενα, που θα επιτρέψουν στον Ολυμπιακό, να διεκδικήσει μία καλή πορεία στο Europa League. Το να αποκλείσεις σε νοκ άουτ παιχνίδι αντίπαλο, μετά τον Ιανουάριο, μόνο εύκολο δεν είναι και ο Ολυμπιακός τελευταία φορά τα είχε καταφέρει επί Βαλβέρδε, απέναντι στη Ρούμπιν Καζάν. Πρόκειται για ελκυστικό, στόχο που αξίζει επιτέλους να τον βάλει η διοίκηση του συλλόγου.

Δεν βλεπόταν με ρόμβο!

Για το χρονικό διάστημα που ξεκίνησε την δουλειά του ο Αντρέα Στραματσόνι είναι πολύ σημαντικό που έχει πετύχει δύο συνεχόμενες νίκες. Στο ξεκίνημα του παιχνιδιού ο Ιταλός τεχνικός πήρε μία περίεργη απόφαση. Ξεκίνησε τον αγώνα με τον Αστέρα με ρόμβο, αφήνοντας τον Νίνη εκτός αποστολής. Κάποιος θα πρέπει να πει στον Ιταλό πως αν ήταν ο Παναθηναϊκός να συνεχίσει να παίζει ρόμβο, δεν χρειαζόταν την αλλαγή προπονητή.

Αυτήν την τακτική την εφάρμοζε και ο Αναστασίου. Αυτό που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός είναι να βρεθεί ένας άνθρωπός που να μάθει την ομάδα να παίζει και από τα άκρα να ασχοληθεί, με τους Κλωναρίδη, Καλτσά και θα ήταν σημαντικό τον Ιανουάριο, να βοηθήσει και αυτός την διοίκηση, ώστε να βρεθεί ποδοσφαιριστής που να έχει την ικανότητα να δημιουργεί από τα άκρα.

Ο Παναθηναϊκός στο πρώτο ημίχρονο δεν βλεπόταν, ήταν αδύνατον για φυσιολογικό άνθρωπό να δει το πρώτο 45λεπτό χωρίς να τον πάρει ο ύπνος ή να βασανιστεί από πονοκεφάλους.

Ο Καλτσάς και το 4-3-3 άλλαξαν την εικόνα του αγώνα

Ευτυχώς για όσους ήμασταν υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουμε και το δεύτερο ημίχρονο στην ανάπαυλα έκανε μία αλλαγή, που έμελλε να αλλάξει και την μοίρα του αγώνα. Έβγαλε τον βαρύ Αμπέντ, (είναι περίεργο να επιλέγεται στην κατάσταση που βρίσκεται αυτός αντί του Νίνη για επιτελικός μέσος στον ρόμβο), και πέρασε στην θέση του τον Καλτσά. Ο Παναθηναϊκός με το 4-3-3 δούλεψε καλύτερα. Είχε πλάτος, ήταν πιο γρήγορος και το πιο σημαντικό ήταν, πως όταν υπήρχε ανάπτυξη από τον άξονα, ο ποδοσφαιριστής που την μετέφερε είχε επιλογές. Στην φάση για παράδειγμα που έγινε το 1-0, ο Καρέλης, βρέθηκε πιο εύκολα αμαρκάριστος, καθώς ταυτόχρονα ο Καλτσάς κάνει κίνηση στα δεξιά, επιτρέπει λοιπόν στον Πέτριτς να επιλέξει μεταξύ δύο επιλογών και κάνει πιο δύσκολη την προσαρμογή για την άμυνα του Αστέρα.

Μετά το γκολ του Καρέλη τα συστήματα χάθηκαν, ο Βεργέτης αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ταυτόχρονα τους Γιάννου, Παπαδόπουλο στην επίθεση, αλλά και να δώσει εντολή από το 85ο λεπτό στον Σανκαρέ, να μείνει στην επίθεση. Ο Στραματσόνι βλέποντας το σοφτ δίδυμο των Κουτρουμπή, Σάντσεθ να αφήνει δύο φορές αμαρκάριστο τον Σανκαρέ, υποχρεώθηκε να απαντήσει και να περάσει 3ο στόπερ.

Στο 92ο λεπτό ο Κουρμπέλης παραλίγο να κάνει την ζημιά στον Παναθηναϊκό και να δικαιώσει το ρίσκο του Βεργέτη, η μπάλα πήγε στο δοκάρι. Αφού, δεν εισέπραξε το all in που έκανε ο Βεργέτης το παιχνίδι έκλεισε με τον σωστό πρωταγωνιστή. Ο Καλτσάς ήταν ο άνθρωπός, που άλλαξε την εικόνα του Παναθηναϊκού, έδωσε έναν διάδρομό ανάπτυξης που δεν υπήρχε και η λογική λέει πως θα αναγκάσει τον Στραματσόνι να ασχοληθεί μαζί του, αλλά και να δουλέψει περισσότερο το 4-3-3, που ταιριάζει περισσότερο στον Παναθηναϊκό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σταύρος Γεωργακόπουλος: Ο Σίλβα, τα παράπονα και το λίφτινγκ του Γενάρη

Διονύσης Βερβελές: Οι επαγγελματίες και τα... παιδιά της αγγαρείας

Δημήτρης Κριτής: Ο Αλαφούζος "πέταξε το γάντι" στα σενάρια

News 24/7

24MEDIA NETWORK