Έχει προπονητή που ξέρει να κοουτσάρει

Ο Τσάρλυ αποθεώνει τον... κανονικό προπονητή του Ολυμπιακού, Μάρκο Σίλβα, και αναλύει γιατί χάθηκε το 1ο ημίχρονο και πώς κερδήθηκε το 2ο κόντρα στην Ντιναμό.

Έχει προπονητή που ξέρει να κοουτσάρει
Ερνάνι-Πάρντο-Σίλβα-Φορτούνης-Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός κέρδισε ένα παιχνίδι που δεν ήταν καλός, δεν του βγήκε το αρχικό σχέδιο και είχε περισσότερο άγχος από όσο χρειαζόταν. Πήρε, όμως, ακόμα ένα παιχνίδι, κάτι που αποδεικνύει πως έχει μεγαλώσει σαν μέγεθος και πως έχει τον τρόπο να κερδίζει τις κατώτερες από αυτόν ομάδες, ακόμα και όταν στραβώνουν τα παιχνίδια.

Έχω την αίσθηση πως δεν έγινε καλή ψυχολογική προεργασία για το παιχνίδι. Οι παίκτες του Σίλβα έμοιαζαν να αγχώνονται από το γεγονός πως ο αντίπαλός τους έβγαζε μεγαλύτερη αντίδραση από ό,τι περίμεναν και δεν λειτουργούσαν με καθαρό μυαλό. Επιπλέον, δεν διαχειρίστηκαν σωστά το πλεονέκτημα που τους έδινε το γεγονός ότι η ισοπαλία δεν ήταν κακό αποτέλεσμα, με βάση την μορφή που έχει πάρει ο όμιλος.

Το πλάνο του Μάμιτς, που εγκλώβισε τον Ολυμπιακό

Το αρχικό σχέδιο του Μάμιτς είχε κάποια κομμάτια στην ανασταλτική λειτουργία που δεν υπήρχαν στο πρώτο παιχνίδι.

Α) Ο δεξιός εξτρέμ Φερνάντες κατέβαινε πολύ χαμηλά, ακόμα και όταν δεν ανέβαινε ο Μαζουάκου και με αυτόν τον τρόπο βοηθούσε τον "αδύναμο κρίκο" στα δεξιά Μάτσελ

Β) Ο αριστερός εξτρέμ Πιάτσα δεν έδινε βοήθειες στον πιο αξιόπιστο μπακ Πίβαριτς και μαζί με τον φορ Χότζιτς βοηθούσαν τους Ρογκ, Άντολιτς στη μάχη του άξονα

Γ) Έδωσε στον Μασάντο έναν ρόλο ελεύθερο ανάμεσα στα στόπερ και έχοντας μπροστά του τέσσερις παίκτες, του ζήτησε να κρατά την μπάλα και να "παγώνει" το παιχνίδι

Δ) Έψαξε επιθέσεις με ανεβάσματα του Πίβαριτς από τα αριστερά. Ενδεικτικό πως το 49% των επιθέσεων βγήκε από την αριστερή πλευρά και μόλις 27% από την απέναντι και το 23% από τον άξονα

Όλα αυτά η Ντινάμο τα υπηρέτησε καλά στο 1ο ημίχρονο και ο Ολυμπιακός συνάντησε πολλές δυσκολίες σε αυτό το διάστημα.

Δεν είχε λύσεις στο 1ο ημίχρονο

Η μπάλα δεν έφτανε εύκολα στον Φορτούνη, που συνήθως ήταν πιο ψηλά από αυτήν. Ο Σεμπά στο 1ο ημίχρονο ήταν εκτός παιχνιδιού και συνήθως βρισκόταν ανάμεσα στον Φερνάντες και στον Μάτσελ. Ο Ερνάνι προσπαθούσε -όπως πάντα- να κάνει το κάτι παραπάνω, δεν είχε ουσία, αλλά το χειρότερο ήταν πως έδινε ανεβάσματα στον Πίβαριτς και το δικαίωμα στον Μάμιτς να ακολουθεί ένα πλάνο που του επέτρεψε να μην ντουμπλάρει τη συγκεκριμένη πλευρά, κατεβάζοντας τον εξτρέμ του Πιάτσα, αλλά να παίρνει από αυτόν επιπλέον βοήθεια στον άξονα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο Ιντέγε, που έδειχνε ορεξάτος και ότι πατάει καλά, να βρίσκεται μόνιμα εκτός περιοχής και να μην τροφοδοτείται.

Μέχρι να κάνει την πρώτη αλλαγή ο Σίλβα, όλα έδειχναν να στραβώνουν. Η Ντιναμό δεν έκανε τίποτα το ιδιαίτερο, αλλά είχε πλάνο που έβγαινε. Ο Ολυμπιακός δεν είχε παιχνίδι ούτε από τον άξονα ούτε από τα άκρα, δέχτηκε γκολ στη μοναδική επίθεση των Κροατών και ο Εντουάρντο στο 54ο λεπτό απόκρουσε το πέναλτι του Φορτούνη.

Όλα άλλαξαν τη στιγμή που ο Σίλβα έκανε την πρώτη παρέμβασή του στο παιχνίδι. Είχε να επιλέξει μεταξύ δύο εξτρέμ που δεν έπαιζαν καλά. Έβγαλε αυτόν που δεν ξέρει να βγάζει ψυχή και πέρασε στη θέση του αυτόν που αδίκησε, τον Πάρντο.

Θύμισε Σιπνιέφσκι

Εδώ θέλω να κάνω μία επισήμανση. Τον Ερνάνι έτσι κι αλλιώς δεν τον πιστεύω. Ήρθε χωρίς σοβαρό βιογραφικό, υπήρχαν κάποια βίντεο που έδειχναν πως έχει καλό διασκελισμό ακόμα και με την μπάλα στα πόδια και μία ικανότητα στην ντρίμπλα.

Με το που τον βλέπεις, καταλαβαίνεις πως δεν ξέρει καλά τα βασικά, έχει έφεση στην ντρμίπλα, αλλά ταυτόχρονα δεν έχει μάθει να προστατεύει την μπάλα και του την παίρνει εύκολα ο αντίπαλος. Την κρατά πολύ περισσότερη ώρα στην κατοχή του από όσο χρειάζεται, με αποτέλεσμα να προσαρμόζεται εύκολα η αντίπαλη άμυνα,. Επιπροσθέτως, αφήνει μεγάλη απόσταση από τον δικό του μπακ και δεν μαρκάρει με την ένταση που πρέπει τον αντίπαλο μπακ.

Αυτός ήταν ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ολυμπιακού, αφού ο Πίβαριτς τον έπαιζε μόνος του, παράλληλα έκανε ανεβάσματα και βοηθούσε με αυτόν τον τρόπο τον Μάμιτς να "δέσει" την ομάδα του.

Την ώρα της αλλαγής του, κατάλαβα, πως δεν πρόκειται για σοβαρή περίπτωση. Από την αντίδραση του Ερνάνι την ώρα που ο Σίλβα κάνει την σωτήρια αλλαγή γίνεται φανερό πως νόμιζε ότι έπαιζε καλά. Μου θύμισε Σιπνιέφσκι σε ένα παιχνίδι με την Γκράτσερ, όταν τον έβγαλε αλλαγή ο συγχωρεμένος Κυράστας και αυτός πίστεψε πως αδικήθηκε. Καθυστερούσε να βγει, ζήτησε το χειροκρότημα των θεατών και αντί για επιβράβευση έλαβε μούντζες.

Επιστρέφοντας στο παιχνίδι, ο Ολυμπιακός το γύρισε για τρεις λόγους.

Α) Ο Σίλβα έχει ρέντα και με το που έβγαλε τη λανθασμένη επιλογή Ερνάνι και πέρασε τον Πάρντο, εκείνος σκόραρε

Β) Ο Σίλβα, εκτός από ρέντα, έχει και μάτι και το σπάνιο στις ημέρες μας χάρισμα να βοηθά τους παίκτες του με το κοουτσάρισμα στη διάρκεια αγώνα, κάνοντας στοχευμένες αλλαγές, σύμφωνες με την αναγκαιότητα της στιγμής

Γ) Το κυριότερο, όμως, ήταν πως οι παίκτες του Μάμιτς δεν είχαν την απαιτούμενη φυσική κατάσταση για να βγάλουν στο 2ο ημίχρονο τα τρεξίματα που χρειαζόταν το αμυντικό σχέδιο του προπονητή τους

Ξέρει να βοηθά τους παίκτες του με τις αλλαγές του

Ο Σίλβα συνεχίζει να αποδεικνύει πως ξέρει να βοηθάει τους παίκτες του από τον πάγκο με το κοουτσάρισμα του. Μέχρι σήμερα τα είχε καταφέρει σε παιχνίδια που ο Ολυμπιακός είχε το σκορ να διαχειριστεί και ο ίδιος "διάβαζε" με τι είδους αλλαγή θα βοηθήσει τους παίκτες του να κρατήσουν το αποτέλεσμα. Στην Τούμπα άλλαξε σύστημα, πήγε σε καθαρό 4-3-3 με τρίτο χαφ τον Καμπιάσο, στην Κροατία πέρασε τον Σαλίνο μπροστά από τον Ομάρ και στην τελευταία φάση έβαλε τρίτο στόπερ.

Στο παιχνίδι με την Ντιναμό έκανε κάτι που είναι πιο δύσκολο. Έδωσε επιθετική ώθηση στην ομάδα του και της επέτρεψε να εκμεταλλευτεί την κούραση των αντιπάλων, αλλά και την αποβολή του Πίβαριτς. Με το που έμεινε με παίκτη λιγότερο η Ντιναμό, πήρε μία δύσκολη απόφαση, η οποία όμως ήταν σύμφωνη με το πνεύμα και την εικόνα του αγώνα.

Με την πιο επιθετική αλλαγή που υπάρχει στο ποδόσφαιρο

Πέρασε δεύτερο φορ, χωρίς όμως να βγάλει έναν εκ των δύο εξτρέμ, ούτε τον δημιουργό του. Προτίμησε να περάσει εκτός γηπέδου το 'εργαλείο" Κασάμι. Είδε πως ο αντίπαλος έχει καταρρεύσει και τον παίρνει να πάει σε φουλ επιθετικό σχήμα. Δεν υπάρχει πιο επιθετικό σύστημα από αυτό με το οποίο τέλειωσε το παιχνίδι ο Ολυμπιακός. Μέσα δύο στράικερ, δύο εξτρέμ και δεκάρι.

Δικαιώθηκε 100% ο προπονητής γιατί την ασίστ την έδωσε ο Φορτούνης που δεν αντικατέστησε. Δικαιώθηκε που δεν φοβήθηκε το ενδεχόμενο να δεχτεί γκολ η ομάδα του στην αντεπίθεση. Δεν φοβήθηκε γιατί διέγνωσε πως ο αντίπαλος έχει "κλατάρει" και πρέπει απλά να βοηθήσει ώστε να πέσει στο καναβάτσο. Κράτησε τον Φορτούνη που έχει τη δυνατότητα να πασάρει και αυτός έδωσε την ασίστ στον Πάρντο και χάρισε στον Ολυμπιακό μία μεγάλη νίκη.

Πολλές φορές είναι σπουδαίο να έχεις προπονητή που ξέρει να κοουτσάρει και να διαβάζει καλά τα παιχνίδια...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σταύρος Γεωργακόπουλος: Ο Σίλβα διόρθωσε το λάθος κι έφερε τα... Πάρντο-κάτω

Τα σενάρια πρόκρισης του Ολυμπιακού

Η θρυλική περιγραφή της νίκης του Ολυμπιακού από τον Sport 24 Radio 103,3

Ολυμπιακός - Ντιναμό Ζάγκρεμπ 2-1

News 24/7

24MEDIA NETWORK