Η άνοδος του Φορτούνη και το μεγάλο κέρδος με τον Πογέτ

Ο Τσάρλυ σχολιάζει τις νίκες ΑΕΚ και Ολυμπιακού σε Χανιά και Νέα Σμύρνη αντίστοιχα.

Η άνοδος του Φορτούνη και το μεγάλο κέρδος με τον Πογέτ

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να περάσει και από την Νέα Σμύρνη και να κάνει την 16η συνεχόμενη νίκη. Το πρώτο ημίχρονο έμοιαζε σαν μία συνέχεια των προηγούμενων παιχνιδιών, με τον Ολυμπιακό να παρουσιάζεται νωθρός, στατικός, χωρίς τρεξίματα.

Ο Σίλβα, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μαζί τους Φορτούνη-Τσόρι. Ο Φορτούνης, στο πρώτο ημίχρονο, έμοιαζε χαμένος στα άκρα, δεν έμπαινε προς τα μέσα και δεν ζήταγε μπάλα. Ο Πανιώνιος, έμοιαζε να έχει εγκλωβίσει την ομάδα του Σίλβα, με το κλασικό 4-2-3-1 που εφαρμόζει ο Ουζουνίδης, με τον Μπακασέτα ανάμεσα στους Σιώπη, Κόρμπο και στον Ανσαριφάντ.

Η άνοδος του Φορτούνη έκανε την διαφορά

Ο Πανιώνιος έπαιζε άμυνα στο ύψος της σέντρας, είχε συνοχή, έβγαζε κλεψίματα, όμως δεν απειλούσε στην κόντρα. Η απουσία του Μπουμάλ ήταν φανερή και ο Βιγιάλμπα, έπαιζε στα άκρα περισσότερο κρατώντας την μπάλα και όχι προσπαθώντας να την τρέξει. Στην επανάληψη την διαφορά την έκανε ο Φορτούνης, αλλά και η κόπωση της ομάδας της Νέας Σμύρνης, που από ένα σημείο και μετά έπαιζε μόνο άμυνα και δεν μπορούσε να κρατήσει μπάλα.

Πιθανότατα, όταν πήρε την απόφαση ο Σίλβα να περάσει τον Πάρντο στον αγωνιστικό χώρο και να χρησιμοποιήσει στον άξονα χαμηλά τον Φορτούνη, να χρειαζόταν ο Πανιώνιος μία διαφορετική επιλογή από τον προπονητή του, από το να αλλάξει τον Μασούρα με τον Χαλκιαδάκη. Ίσως θα ήταν προτιμότερο εκείνη την στιγμή να μπει ένας τρίτος καθαρός μέσος να βοηθήσει την προσπάθεια που έκαναν οι Κόρμπος-Σιώπης στην κατοχή.

Ο Πανιώνιος ισοφάρισε στο 63ο λεπτό, μέχρι το 73ο που δέχθηκε το 2ο τέρμα δεν πήρε ανάσα και δεν κράτησε μπάλα. Επίσης φάνηκε πως οι παίκτες του Ουζουνίδη επηρεάστηκαν από τον τρόπο που είχαν πάρει οι ερυθρόλευκοι τα προηγούμενα παιχνίδια και σε κάθε φάση είχαν το νου με τους διαιτητές, δεν είχαν συγκέντρωση και καθαρό μυαλό στις αντιδράσεις τους. Ο Ολυμπιακός, στο δεύτερο ημίχρονο, πήρε μέτρα, έκλεισε τον Πανιώνιο και πέτυχε μία δίκαιη νίκη.

Παγωμένος ο κόσμος της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ έκανε καλό ποδαρικά στον νέο χρόνο και η αλήθεια είναι πως οι οπαδοί της ομάδας, έχουν ανάγκη να δουν νίκες και πειστικές εμφανίσεις από την ομάδα τους. Στους οπαδούς της ΑΕΚ υπήρχε μία μεγάλη προσμονή για την επιστροφή της στην πρώτη κατηγορία. Προσμονή, που δεν δικαιώθηκε απόλυτα. Μιλώντας, την περίοδο των εορτών, με φίλους της ΑΕΚ, διαπίστωσα πως υπάρχει μία παγωμάρα. Ότι το ερχόμαστε το περίμεναν διαφορετικά, πίστευαν πως η ομάδα τους, θα είναι πιο ανταγωνιστική με την επιστροφή της.

Μετά τις πρώτες αγωνιστικές, έγινε φανερό πως το ρόστερ δεν είναι τόσο ανταγωνιστικό, όσο περίμεναν. Στόπερ καλύτερος από αυτούς που ανέβασαν την ομάδα στην Α' Εθνική δεν αποκτήθηκε, στην θέση του φορ, η επιλογή του Τζεμπούρ, αποδείχθηκε γρήγορα προβληματική, οι Βάργκας- Μπουονανότε δεν είναι ποδοσφαιριστές που μπορούν αν κάνουν την διαφορά και δεν έχουν την ταχύτητα που απαιτεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο από τους ακραίους επιθετικούς. Σε σχέση με το περσινό ρόστερ, βελτίωση υπήρχε μόνο με την προσθήκη του Σιμόες και την αυτόματη δημιουργία ενός αξιόπιστου δίδυμου με τον Γιόχανσον και τις προσθήκες στα άκρα των Γκάλο, Ντιντάκ. Σίγουρα ο κόσμος της ΑΕΚ περίμενε περισσότερα.

Ο Μελισσανίδης δημιούργησε προσδοκίες

Η παρουσία του ισχυρού πλέον οικονομικά Δημήτρη Μελισσανίδη δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες. Είναι δεδομένο πως το περασμένο καλοκαίρι η διοίκηση κινήθηκε σε ρηχά νερά. Για εμένα είναι λογικό να γίνονται σταθερά βήματα. Έχει αποδειχτεί άλλωστε πως ο σωστός τρόπος για να μεγαλώσει μία ομάδα είναι αυξάνοντας τα έσοδά της και όχι τα έξοδα της. Υπάρχουν όμως κάποιες ειδικές περιπτώσεις που πρέπει η διοίκηση να δίνει το στίγμα της και πως βάζει τον πήχη ψηλά. Δεν θα τιναζόταν ο προϋπολογισμός στον αέρα αν δινόταν ένα καλό συμβόλαιο για στόπερ το καλοκαίρι και αν την περίοδο του τραυματισμού του Τζεμπούρ η διοίκηση έκανε συμβόλαιο σε έναν ελεύθερο επιθετικό.

Από το πάνω ράφι η επιλογή Πογέτ

Στην αντίθετη κατεύθυνση λειτούργησε η διοίκηση του συλλόγου όταν έψαξε τον αντικαταστάτη του Δέλλα. Μπορεί να ήταν άδικο για τον Τραϊανό να κριθεί από μία λανθασμένη του αλλαγή και να άξιζε να του δοθεί χρόνος για να βελτιώσει την αδυναμία του στο κοουτσάρισμα, όμως από την στιγμή που αποφασίστηκε να υπάρξει αντικατάσταση του, το θετικό ήταν πως η επιλογή που έγινε ήταν από το πάνω ράφι. Η ΑΕΚ έχει για προπονητή έναν άνθρωπό, που όταν ψάχνουν ομάδες στο επίπεδο της Σουόνσι προπονητή, τον έχουν στην λίστα τους. Το αρνητικό βέβαια είναι, πως ο Πογέτ έχει συμβόλαιο μόνο μέχρι το καλοκαίρι.

Κομβικής σημασίας ο ακραίος επιθετικός

Στη λογική εξέλιξης και βελτίωσης της ομάδας, ο Ουρουγουανός προπονητής έχει ζητήσει έναν σύγχρονο ακραίο επιθετικό που θα μπορεί να δημιουργεί από τα άκρα και να κάνει πιο γρήγορη την ανάπτυξη της ΑΕΚ. Περιμένω με ενδιαφέρον να δω ποια θα είναι η συγκεκριμένη επιλογή, το μπάτζετ που υπάρχει για συμβόλαιο σε αυτήν την θέση. Ο κόσμος χρειάζεται μία ώθηση για να συνεχίσει να πηγαίνει στο γήπεδο.

Η πρώτη χρονιά σίγουρα δεν μπορεί προς το παρόν να χαρακτηριστεί απογοητευτική, όμως υπήρξαν από τον ίδιο τον σύλλογο φανερά πιο χαμηλές προσδοκίες, από αυτές που είχαν καλλιεργηθεί στον κόσμο της ομάδας. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε αυτήν την νέα προσπάθεια είναι το να ξενερώσει γρήγορα ο κόσμος. Ήδη υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια. Στα τελευταία παιχνίδια το ΟΑΚΑ ήταν άδειο, ο κόσμος της ΑΕΚ μουρμουράει, η διοίκηση πρέπει να κάνει μία κίνηση και να δώσει στον Πογέτ τον ποδοσφαιριστή που χρειάζεται στα άκρα.

Το καθάρισαν ο Αραβίδης και ο Πογέτ

Ας μιλήσουμε λίγο και για το αγωνιστικό. Στον Πλατανιά, ο Πογέτ βρέθηκε σε καλή ημέρα. Είναι από τα παιχνίδια που τυχαίνει να βγουν οι σκέψεις και οι αποφάσεις του προπονητή. Ο Ουρουγουανός κράτησε τον Τζεμπούρ στον πάγκο, χρησιμοποίησε τον Αραβίδη στην κορυφή της επίθεσης και όχι στα άκρα. Ο Αραβίδης έκανε δύο εντυπωσιακές ενέργειες και ουσιαστικά βοήθησε τους συμπαίκτες του να πάρουν προβάδισμα δύο τερμάτων στο πρώτο ημίχρονο.

Ο Πογέτ έχει δείξει πως ξέρει να βοηθά την ομάδα του με το κοουτσάρισμα. Διαπίστωσε πως από το 60ο λεπτό οι παίκτες του Πλατανιά ακούμπαγαν την μπάλα συνέχεια στα δεξιά και πήγαιναν σε σέντρες. Μέχρι το 68ο λεπτό με αυτόν τον τρόπο ασκούσαν πίεση και στο 61ο και στο 65ο λεπτό ο Κουλιμπαλί είχε κερδίσει τους στόπερ της ΑΕΚ, ενώ και ο Γκάλο σαν επιπλέον αμυντικός δεν λειτούργησε σωστά. Η απόφαση να περάσει στον αγωνιστικό χώρο τον Λαμπρόπουλο, τον Τζεμπούρ και να γυρίσει σε 3-5-2, κλείδωσε το παιχνίδι.

Δεν σημαίνει πώς αν δεν γινόταν ο αγώνας θα γύριζε, αλλά ήταν μία παρέμβαση που στην πράξη αποδείχθηκε πως ήταν αυτή που ακριβώς χρειάζονταν οι παίκτες του. Η ΑΕΚ έδεσε πίσω και με την προσθήκη του φρέσκου Τζεμπούρ έγινε πιο απειλητική. Ένα παιχνίδι που πήγαινε για να γίνει 1-2, η αλλαγή του Πογέτ το πήγε στο 0-3 και πιθανότατα αν δεν ακυρωνόταν το γκολ του Τζεμπούρ να γινόταν και 0-4.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πανιώνιος - Ολυμπιακός 1-3

Πλατανιάς - ΑΕΚ 0-3

Άκης Γεωργίου: Γλυκιά νίκη, μέτρια ΑΕΚ, κάκιστος επόπτης

Διονύσης Βερβελές: Γι' αυτό o Ολυμπιακός παίρνει το πρωτάθλημα για πλάκα

News 24/7

24MEDIA NETWORK