Η σωστή απόφαση με Σίλβα και το ρίσκο με Βίκτορ

Ο Τσάρλυ γράφει για το "διαζύγιο" του Ολυμπιακού με τον Μάρκο Σίλβα και σκιαγραφεί το προπονητικό προφίλ του Βίκτορ Σάντσεθ.

Η σωστή απόφαση με Σίλβα και το ρίσκο με Βίκτορ

Είναι περίεργος ο τρόπος που ήρθε το διαζύγιο του Ολυμπιακού με τον Σίλβα. Το γεγονός πως άμεσα με την ανακοίνωση ήρθε και το όνομα του αντικαταστάτη, σημαίνει πως αιφνίδια ήταν η εξέλιξη για τους απ έξω όχι για την διοίκηση του Ολυμπιακού. Από την στιγμή που υπήρχε ήδη αντικαταστάτης, σημαίνει πως οι εξελίξεις είχαν δρομολογηθεί εδώ και καιρό ( εξάλλου το θέμα με Γιαννιώτα που αποκαλύψαμε, δείχνει ακριβώς αυτό).

Μπορεί να αντιληφθεί εύκολα κανείς πως ήταν προαποφασισμένη η λύση συνεργασίας με Σίλβα, μόνο και μόνο αν σκεφτεί πως είναι η πρώτη σεζόν που είμαστε στα τέλη του Ιουνίου και πέρα από την απόκτηση Φιγκέιρας, που έγινε πολύ νωρίς, δεν έχει γίνει η παραμικρή κίνηση για ενίσχυση του ρόστερ.

Δεν ήταν λογικό να παραμείνει ο Σίλβα

Να πω την αμαρτία μου, δεν μου φαινόταν φυσιολογικό να παραμείνει ο προπονητής που έχασε δύο συνεχόμενες φορές από την AΕΚ του Μελισσανίδη. Δεν έβγαινε από τα ρεπορτάζ και για αυτόν τον λόγo δεν μπορούσα να το γράψω. Είχα επισημάνει μερικές φορές στην εκπομπή με τον Θέμη, πως από την στιγμή που έχασε το κύπελλο μου φαίνεται δύσκολο να παραμείνει, αλλά δεν έβγαινε κάτι από το ρεπορτάζ .

Ο Σίλβα το ποδόσφαιρο το σκέπτεται πολύ συντηρητικά, δεν ικανοποίησε κόσμο και διοίκηση με την ποιότητα του ποδοσφαίρου που έπαιξε ο Ολυμπιακός, δεν ικανοποίησε με τις μεταγραφικές του επιλογές, δεν εκμεταλλεύτηκε όσο θα έπρεπε το μεταγραφικό δώρο του προέδρου με Καμπιάσο, έχασε το κύπελλο και δύο συνεχόμενες φορές από την ΑΕΚ.

Συγγνώμη, αλλά αυτό το προφίλ δεν ήταν δυνατόν να το δεχτεί ο Ολυμπιακός. Και για αυτό τον λόγο πίστευα πως μετά τον χαμένο τελικό δεν θα είναι ο Σίλβα προπονητής στον Ολυμπιακό.

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Ο Πορτογάλος τεχνικός, όμως είναι σκληρός διαπραγματευτής, κάτι που η διοίκηση το γνώριζε με την περσινή ιστορία και την τροπή που είχε πάρει το διαζύγιο με την Σπόρτινγκ. Στην πράξη, η διοίκηση του Ολυμπιακού δεν περίμενε, είχε πάρει από νωρίς τις αποφάσεις της. Ο αντικαταστάτης είχε βρεθεί στο πρόσωπο του παλιού γνωρίμου Βίκτορ Σάντσεθ και έπρεπε να βρεθεί άκρη, για να ανακοινωθεί η συνεργασία τους. Μοναδικός δρόμος ήταν η παραίτηση του Σίλβα.

Όλες αυτές τις ημέρες με το που έβλεπα ρεπόρτερ του Ολυμπιακού τον ρωτούσα αν γνωρίζει για πιο λόγο καθυστερούν οι μεταγραφές, κανείς δεν είχε απάντηση. Όλοι όμως μου τόνιζαν πως είναι περίεργο καθώς ο Ολυμπιακός ξεκινά προετοιμασία φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και έχει προκριματικά στα τέλη Ιουλίου.

Πιστεύω, πως η απάντηση δόθηκε. Δεν έγιναν κινήσεις, γιατί δεν υπήρχε η παραμικρή θέληση να υλοποιηθεί το πλάνο και οι μεταγραφικές επιλογές Σίλβα. Προσέξτε δεν κρίνω αρνητικά αυτό που έχει συμβεί. Απλά να μην "τρώμε" ό,τι θέλει να περάσει για τους δικούς της σεβαστούς επικοινωνιακούς λόγους η κάθε διοίκηση.

ΧΑΘΗΚΕ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Δεν τρελάθηκε ο Σίλβα και δεν ήταν συγκεντρωμένος στην δουλειά του, όπως ειπώθηκε. Οδηγήθηκε σε παραίτηση καθώς έβλεπε πως είχε χάσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων του Ολυμπιακού, κάτι που είχε γίνει γνωστό από όσα ειπώθηκαν από διοικητικά στελέχη της ομάδας στις Βρυξέλλες, μετά την ήττα του Ολυμπιακού από την Άντερλεχτ.

Παρατηρούσε μεγάλη καθυστέρηση στα μεταγραφικά, να μην υπάρχει καμία θέληση να πραγματοποιηθούν οι επιλογές του και πήγε σε μία προετοιμασία, που με τους ποδοσφαιριστές που είχε στην διάθεση του να μην φθάνουν για να διεξαχθεί ούτε διπλό! Ο ρεπορτέρ του Sport24 radio, έλεγε την Τετάρτη στο μαγκαζίνο των Παντελη Βλαχόπουλου και Ανδρέα Παλομπαρίνι, πως δεν θυμάται να ξεκινά άλλη φορά προετοιμασία με τόσους λίγους ποδοσφαιριστές.

Την επόμενη ο Σίλβα παραιτήθηκε και ο Βίκτορ, που είχε κάνει μία καλή σεζόν στη Λα Κορούνια, είχε μείνει ελεύθερος και ταυτόχρονα ανακοινώνεται από τον Ολυμπιακό.

ΔΕΝ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΟΥ

Στο ερώτημα για το αν πέτυχε ή όχι ο Σίλβα η απάντηση δεν είναι εύκολη. Δεν μπορεί κανείς να πει αποτυχημένο προπονητή που έκανε μόλις 1 ήττα και μία ισοπαλία στο πρωτάθλημα, που κέρδισε στο Έμιρετς και στην Κροατία, όμως δεν είναι εύκολο να μιλήσει και με ενθουσιασμό για το αποτέλεσμα της δουλειάς του Σίλβα.

Δεν έπαιξε όμορφο ποδόσφαιρο ο Ολυμπιακός, δεν βοήθησε το ρόστερ σε αυτό, όμως ούτε και οι δικές του μεταγραφικές επιλογές. Εμφάνισε την ομάδα κατώτερη των περιστάσεων στα νοκ άουτ παιχνίδια με την Άντερλεχτ και δεν κατάφερε να κρατήσει τους ποδοσφαιριστής του συγκεντρωμένους στον στόχο για τον τελικό με την ΑΕΚ.

ΟΜΑΔΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΩΝ

Την διοίκηση του Ολυμπιακού μπορεί να την βόλεψε που βρέθηκε άλλοθι για τον χαμένο τελικό από την ΑΕΚ, όμως στην πράξη η διαχείριση του αγώνα ήταν ερασιτεχνική και το γεγονός πως μία ολόκληρη αποστολή στις 17 Μαΐου διαμαρτυρόταν μετά τον αγώνα γιατί δεν έχει φύγει για διακοπές και δεν ασχολούνταν κανένας με την ήττα, ήταν μία αιτία για να... παρθούν πολλά κεφάλια.

Ο Ολυμπιακός του Σίλβα σε μία σημαντική ημέρα για τον σύλλογο, στον τελικό κυπέλλου, λειτούργησε σαν ομάδα μισθοφόρων. Και το γεγονός αυτό χρεώνεται κυρίως στον προπονητή. Απαράδεκτο βέβαια, που αυτή η στάση υιοθετήθηκε και υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη που βρίσκονται χρόνια στον σύλλογο και γνωρίζουν το πόσο διαφορετικά έχει λειτουργήσει ο σύλλογος σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ο Σίλβα έπεσε πολύ στα μάτια μου με την στάση του μετά τον τελικό. Πρακτικά με την απόφαση του να μην μιλήσει για τις αγωνιστικές αιτίες που χάθηκε ο τελικός, έδειξε πως έχει τεράστια ευθύνη, που δεν υπήρξε συσπείρωση καθώς και το δικό του μυαλό ήταν να πάρει την άδεια του και να φύγει. Πληρώνονται πολύ καλά για να χουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται που δεν έφυγαν από τα τέλη του Απριλίου και το γεγονός αυτό να προσφέρει άλλοθι να μην πολεμήσουν στον τελικό.

Επαναλαμβάνω πως έπρεπε να πέσουν πολλά κεφάλια μόνο και μόνο από τον τρόπο που διαχειρίστηκε η αποστολή του Ολυμπιακού τον τελικό. Ο Σίλβα ήταν ένα από αυτά. Ο Γεωργάτος άλλο ένα για λανθασμένους όμως λόγους.

ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο Σίλβα έφυγε και πιστεύω πως ένας από τους λόγους που δεν έκανε για τον Ολυμπιακό είναι πώς ήταν αρκετά ουδέτερος. Κανείς δεν θα κλάψει, δεν θα νιώσει και την ανάγκη να χαρεί και ιδιαίτερα. Ο Σίλβα δεν είχε φανατικούς φίλους ούτε φατικούς haters.

Ήταν η δουλειά του, η σκέψη του και η ποδοσφαιρική φιλοσοφία του αρκετά συγκεκριμένη και συντηρητική. Δεν μπορεί κανείς να πει πως είναι κακός προπονητής, δεν δημιουργεί χαοτικές καταστάσεις και διαθέτει συγκεκριμένο πλάνο που προσπαθεί να το εφαρμόσει. Όμως είναι αρκετά προβλεπόμενος και δεν ταίριαζε με την φιλοσοφία του συλλόγου.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΓΙΑΝΝΙΩΤΑ

Όπως αποκαλύψαμε το βράδυ της Πέμπτης, από τον Ολυμπιακό ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα και με το θέμα του Γιάννη Γιαννιώτα για τον οποίο ο Πορτογάλος προπονητής είχε αρνητική άποψη χωρίς να τον έχει δει! Από τον Ολυμπιακό θεωρούσαν αδιανόητο να μη θέλει έναν ποδοσφαιριστή χωρίς να τον έχει δει σε μία προπόνηση και συνάμα έναν ποδοσφαιριστή που ήταν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κυπριακού πρωταθλήματος (με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ).

Ο ΣΑΝΤΣΕΘ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΚΕΡΔΙΣΕΙ

Ο Σάντσεθ είναι στοίχημα. Στον Ολυμπιακό είναι σίγουροι πως δεν ρισκάρουν, τους είχε κερδίσει όλους όταν ήταν συνεργάτης του Μίτσελ και πιστεύουν πως η αποχώρηση του το καλοκαίρι του 2014, ήταν και ο κύριος λόγος που ξεγυμνώθηκε τελείως ο Μίτσελ στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν. Ξεγύμνωμα που συνεχίστηκε και στη Μαρσέιγ.

Ο Βίκτορ εργάστηκε στην Ντεπορτίβο σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες από αυτές που θα συναντήσει στον Ολυμπιακό. Την πήρε κάτω από την ζώνη του υποβιβασμού και χρειάστηκε το δώρο την πρώτη σεζόν από την Μπαρτσελόνα για να μείνει στην κατηγορία.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως η Ντέπορ είχε δύο συνεχόμενους υποβιβασμούς με άμεση επιστροφή, ο Βίκτορ κατάφερε να σταματήσει αυτή τη διαδικασία-ασανσέρ.

Και πέρυσι πέτυχε τον στόχο της παραμονής, αλλά η χρονιά για τον ίδιο τελείωσε πολύ χειρότερα από ό,τι όταν στην διάρκεια της σεζόν. Η Ντέπορ έκανε γιορτές Χριστουγέννων στην 6η θέση. Η διοίκηση έκανε νέο συμβόλαιο στον Βίκτορ μέχρι το 2018, γίνονταν όνειρα για επιστροφή στην Ευρώπη.

Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Στα πρώτα 12 παιχνίδια πρωταθλήματος το 2016 η Ντέπορ έμεινε από... λάστιχο: 6 ήττες και 6 ισοπαλίες. Η Ντεπορτίβο κινδύνεψε ακόμα και με υποβιβασμό σε μία χρονιά που έμοιαζε στο πρώτο μισό ονειρική. Κέρδισε το 2016 μόνο την χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος Λεβάντε και προκειμένου να μείνει στην κατηγορία χρειάστηκε να κερδίσει την προτελευταία αγωνιστική την αδιάφορη Βιγιαρεάλ σε έναν αγώνα που το άφησε η ομάδα του Μαρσελίνιο, έχοντας πετύχει τους στόχους της.

Συνολικά πάντως δεν μπορεί να πει κανείς πως έφυγε σαν αποτυχημένος. Ίσα-ίσα που την άφησε στην πρώτη κατηγορία και με αυτόν στο τιμόνι σταμάτησε να είναι ομάδα-ασανσέρ.

ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕ... ΔΕΝ ΕΧΑΝΕ

Δεν μπορεί να ξέρει κανείς τι θα εφαρμόσει στον Ολυμπιακό. Με την Λα Κορούνια έπρεπε να μείνει στην κατηγορία, έφτιαξε μία ομάδα ικανή να χτυπά στην αντεπίθεση και έπαιζε το 4-2-3-1 με φορ τον Λούκας. Ένας από τους λόγους που του έσπασαν το συμβόλαιο ήταν πως δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το Ριαθόρ.

Το παλιό φόβητρο ήταν πέρυσι με τον Βίκτορ στον πάγκο η χειρότερη έδρα της Primera Division! Μόλις 4 νίκες και 20 κερδισμένοι βαθμοί σε 19 παιχνίδια. Πήρε δύο βαθμούς περισσότερους στα εκτός έδρας ματς, όταν και το παιχνίδι των αντεπιθέσεων ήταν και πιο εύκολο να εφαρμοστεί.

Εκτός έδρας πήρε 22 βαθμούς, συνολικά 8η βαθμολογική επίδοση. Δείγμα της ομάδας που δημιούργησε μπορεί να πάρει κανείς και από το γεγονός πως έχασε μόλις 5 εκτός έδρας παιχνίδια για το πρωτάθλημα και οι 18 ισοπαλίες ήταν επίδοση ρεκόρ για το πρωτάθλημα.

ΤΟΝ ΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ

Βάσει βιογραφικού, ο Βίκτορ είναι ένας ανερχόμενος προπονητής που η επιλογή του αποτελεί ρίσκο, καθώς έχει δουλέψει μόνο μία γεμάτη σεζόν σαν πρώτος προπονητής, σε συνθήκες εντελώς διαφορετικές από αυτές που θα αντιμετωπίσει στον Ολυμπιακό και με ένα πλάνο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα εγχώρια παιχνίδια.

Το ρίσκο γίνεται μικρότερο καθώς οι άνθρωποι που τον προσλαμβάνουν, τον γνωρίζουν καλά, έχουν δουλέψει μαζί του, ξέρουν τις σκέψεις του για το ποδόσφαιρο και από την στιγμή που έφυγε από συνεργάτης του Μίτσελ με στόχο να γίνει πρώτος, τον είχαν στο μυαλό τους σαν έναν από τους επόμενους προπονητές του Ολυμπιακού. Στην πράξη θα φανεί αν είχαν δίκιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η ρήξη με τον Σίλβα για τον Γιαννιώτα και τις "διαρροές"
Γιατί έφυγε ο Σίλβα, γιατί ήρθε ο Βίκτορ
Τι λέει ο Καραπαπάς για την απομάκρυνση του Σίλβα
Το προφίλ του Βίκτορ
Η συζήτηση με τον Θέμη Καίσαρη
POLL: Συμφωνείτε με την αλλαγή προπονητή στον Ολυμπιακό;

News 24/7

24MEDIA NETWORK