Ο Καρντόσο ήρθε για να αποφευχθεί το Βατερλώ

Ο Τσάρλυ γράφει για τη μεταγραφή του Όσκαρ Καρντόσο στον Ολυμπιακό και καταγράφει τα στοιχεία που μπορεί να δώσει στο παιχνίδι των "ερυθρολεύκων" ως άλλος... Ιμπραχίμοβιτς.

Ο Καρντόσο ήρθε για να αποφευχθεί το Βατερλώ
PEDRO NUNES

Σε ένα καλοκαίρι που θα μείνει στις μνήμες των οπαδών του με άσχημα συναισθήματα, ο Ολυμπιακός κατάφερε έστω και την ύστατη ώρα να κάνει μια μεταγραφή που μπορεί να φέρει πίσω το χαμόγελο των οπαδών του και να δημιουργήσει θετική αύρα και προσδοκίες.

Είχα αναφέρει τον Καρντόσο ως ιδανική επιλογή για τα "θέλω" του Ολυμπιακού. Στην κατάσταση που βρέθηκαν, οι "ερυθρόλευκοι" χρειάζονταν έναν φορ που μόλις κατέβει από το αεροπλάνο, θα έχει 15 γκολ αυτήν την σεζόν και την προσωπικότητα για να αλλάξει τον αέρα με την είσοδο του στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη. Ο Καρντόσο ήταν ο μόνος από αυτούς που υπήρχαν στην αγορά που ήταν εντός των ρεαλιστικών δυνατοτήτων του Ολυμπιακού που εκπληρώνει αυτήν την ανάγκη.

ΜΗΧΑΝΗ ΤΕΡΜΑΤΩΝ

Ο Καρντόσο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Όσοι παρακολουθούν ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο τον γνωρίζουν καλά. Ρίχνοντας όμως και μία ματιά στο βιογραφικό του, με τα νούμερα που τον συνοδεύουν καταλαβαίνεις πως πρόκειται για μια μηχανή τερμάτων. Σε μια σεζόν στη Νιούελς είχε 21 τέρματα σε 33 παιχνίδια. Σε 7 σεζόν στην Μπενφίκα 165 τέρματα, 37 ασίστ, σε 287 παιχνίδια. Δεν υπήρξε σεζόν που να πέφτει σε μονοψήφιο αριθμό τερμάτων.

ΣΤΟΝ ΚΑΡΝΤΟΣΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ "ΑΛΛΑ"

Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έχει -ορθώς- πονηρευτεί. Κι αυτό γιατί έχουν έρθει πολλοί ποδοσφαιριστές ως μεγάλα ονόματα και δεν έχουν πιάσει. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει και ένα "αλλά".

Είτε έχει δυνατό όνομα, αλλά ήρθε στην Ελλάδα γιατί έχει περάσει πολλούς τραυματισμούς. Είτε διαθέτει πολλά προσόντα, αλλά πέρυσι ο προπονητής του δεν τον έβαζε καθόλου και δεν πέτυχε γκολ. Είτε υπήρξε παικταράς αλλά έχει να παίξει από τον περασμένο Νοέμβριο. Όλοι φέρνετε στο μυαλό σας ένα σωρό ποδοσφαιριστές που τους συνοδεύει αυτό το "αλλά".

Στην περίπτωση του Καρντόσο αυτό περιορίζεται στο γεγονός πως δεν έπιασε τα τελευταία δύο χρόνια στην Τράμπζονσπορ. Το "δεν έπιασε" του Καρντόσο μεταφράζεται σε 28 γκολ και 6 ασίστ σε δύο σεζόν. 28 γκολ και 6 ασίστ, σε μία ομάδα που δεν έκανε πρωταθλητισμό και δεν είχε και πολλές τελικές επιθέσεις.

ΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΣΕΖΟΝ

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Παραγουανού φορ είναι η γρήγορη και απρόβλεπτη εκτέλεση με το αριστερό σε μικρό χώρο. Πλεονέκτημα που του δίνει την δυνατότητα να σκοράρει σε στιγμές που η ομάδα του κυνηγάει το γκολ απέναντι σε αντίπαλο που αμύνεται μαζικά. Όσοι παρακολουθούν την Μπενφίκα έχουν δει μεγάλα γκολ στο τέλος των παιχνιδιών από τον Καρντόσο. Εδώ είναι και το μυστικό. Ο Καρντόσο μπορεί να αλλάξει την σεζόν για τον Ολυμπιακό.

Οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν μία άθλια προετοιμασία. Η ομάδα φωνάζει πως δεν έχει μπει σε ένα συγκεκριμένο πλάνο εξέλιξης και ο ρόλος του Μπέντο είναι πολύ δύσκολος. Στην πράξη η προετοιμασία του Ολυμπιακού ξεκίνησε την ημέρα που ανέλαβε ο Μπέντο, καθώς με κομβική απόφαση της διοίκησης έγινε restart και άλλαξαν τα πάντα.

Κι αυτό έγινε στα μέσα Αυγούστου, γεγονός που σημαίνει 1,5 μήνα λιγότερης δουλειάς από τους υπόλοιπους. Στην πράξη αυτό μεταφράζεται σε μία δυσκολία στους αυτοματισμούς. Αυτή η δυσλειτουργία έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες, όπως με τους πολλούς ποδοσφαιριστές που ενσωματώθηκαν αργά στην ομάδα, το χαμηλό επίπεδο των ακραίων μπακ, το ντεφορμάρισμα σημαντικών στην ανάπτυξη του παιχνιδιού ποδοσφαιριστών και την έλλειψη ταχύτητας που έχει η τριάδα του κέντρου του Ολυμπιακού.

Η ελπίδα είναι όλα αυτά να τα λύσει ο Καρντόσο επειδή έχει την δυνατότητα να σκοράρει, χωρίς να χρειαστεί να τον... ταΐσεις ιδανικά. Είναι μεγάλο πράγμα για τον φετινό Ολυμπιακό το γεγονός πως απέκτησε επιθετικό, που αρκείται στο να του περάσεις την μπάλα μέσα στην περιοχή για να εκτελέσει, είτε χαμηλά, είτε στον αέρα.

ΟΠΩΣ Ο ΖΛΑΤΑΝ ΣΤΗ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

Ο Ολυμπιακός περιμένει από τον Καρντόσο, τουλάχιστον το πρώτο διάστημα, να λειτουργήσει όπως ο Ιμπραχίμοβιτς στη Γιουνάιτεντ. Το ποδόσφαιρο είναι αναλογικό, και ο Ζλάταν προσφέρει στον Μουρίνιο στο ξεκίνημα το εύκολο γκολ και την δυνατότητα να μένει η μπάλα ψηλά και να φοβάται η άμυνα, χωρίς να χρειάζεται να υπάρξει η τέλεια ανάπτυξη.

Για παράδειγμα το παιχνίδι της δεύτερης αγωνιστικής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Σαουθάμπτον, ήταν ένα από τα κλασικά παιχνίδια, που η περσινή ομάδα θα έφερνε 0-0. Ο Ιμπραχίμοβιτς όμως μετέτρεψε μια σέντρα του Ρούνεϊ σε γκολ, πηδώντας πάνω από τον αμυντικό. Δίχως να υπάρχει σε εκείνο τον αγώνα η απαιτούμενη δημιουργία για να ανοίξει η άμυνα της Σαουθάμπτον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΤΟ ΒΑΤΕΡΛΩ

Ο Καρντόσο είναι ικανός να δώσει αυτό το στοιχείο. Θεωρώ δεδομένο πως χωρίς αυτή τη μεταγραφή, η φετινή σεζόν ήταν καταδικασμένη, πήγαινε για... Βατερλώ.

Ο Καρντόσο δημιουργεί την ελπίδα να προσφέρει κάποιες εύκολες νίκες με προσωπικά γκολ του, να κρατήσει την μπάλα ψηλά, να κερδίσει μέτρα για την ομάδα του και να βάλει αυτός τους συμπαίκτες του μέσα στην περιοχή. Κάτι που μόνο οι μεγάλοι φορ μπορούν να προσφέρουν και ο Καρντόσο είναι ένας μεγάλος σέντερ φορ.

Ένας μεγάλος σέντερ φορ που αποτελεί την τελευταία ελπίδα για να βγει η χρονιά χωρίς άλλα παρατράγουδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τι έδινε η Ζενίτ για Μίλι, η ρήτρα Μπεργκ και η εκδίκηση Γιαννιώτα

News 24/7

24MEDIA NETWORK