Άθλια στατιστικά Σπανούλη και ρεκόρ Μάντζαρη

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Ολυμπιακό στο μπάσκετ και πώς ο θρίαμβος επί της Ρεάλ δεν πρέπει να καλύψει τα κομβικής σημασίας προβλήματα που προκύπτουν από... Μάντζαρη, Σπανούλη, σχεδιασμό και τραυματισμούς.

Άθλια στατιστικά Σπανούλη και ρεκόρ Μάντζαρη

Ο Ολυμπιακός έδειξε απέναντι στη Ρεάλ το σκληρό μέταλλό του και ετοιμάζεται για δύο τελικούς με Χίμκι και ΤΣΣΚΑ. Δεν θα πρέπει να παραπλανήσει η μεγάλη νίκη που έκανε επί των Ισπανών. Οι τραυματισμοί Γιανγκ και Λοτζέσκι έχουν δημιουργήσει προβλήματα, που αντιμετωπίζονται μόνο με υπερβάσεις.

Αν άλλη ομάδα έχανε το 5άρι που πάνω του έγινε ο βασικός σχεδιασμός και τον μοναδικό κλασικό σουτέρ της, θα κατέρρεε. Ο Ολυμπιακός ξέρει να μάχεται και πλέον έχει δημιουργήσει χαρακτήρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, πως για να έρθει αυτή η μεγάλη νίκη και για να βάλει 99 πόντους ο Ολυμπιακός, χρειάστηκε να συμβεί κάτι απρόοπτο: να βάλει 6/6 τρίποντα ο Μάντζαρης.

Δεν αξίζει αποθέωση ο φετινός Μάντζαρης

Προσωπικά, δεν νιώθω κανέναν λόγο να αποθεώσω τον Βαγγέλη Μάντζαρη. Μπορώ να πω πως με ενόχλησε κιόλας, το πόσο εύκολα κέρδισαν οι "ερυθρόλευκοι" τη μοναδική φορά που ο γκαρντ τους έκανε το αυτονόητο: ευστόχησε στα ελεύθερα σουτ που του προσφέρει το παιχνίδι της ομάδας του. Το 6/6 είναι σημαντικό επίτευγμα και δεν περιμένει κανένας να γίνει ο κανόνας.

Ο παίκτης του Μάντζαρη μαρκάρει τον Σπανούλη

Το γεγονός πως ο Μάντζαρης έβγαλε συνεχόμενα παιχνίδια και δεν κοίταγε το καλάθι, δημιούργησε πρόβλημα στον τρόπο με τον οποίο παίζει ο σύλλογος. Αν επανέλθει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από το παιχνίδι με τη Ρεάλ, ο Ολυμπιακός θα αναγκαστεί να κυνηγήσει διπλό στη Χίμκι και νίκη επί της ΤΣΣΚΑ, χωρίς να είναι σε θέση να ξεπεράσει τους 70 πόντους και δίνοντας τη δυνατότητα στους Ιβάνοβιτς - Ιτούδη να προσαρμόσουν την άμυνα τους πάνω στον Σπανούλη, αφήνοντας μόνο τον Μάντζαρη.

Είναι το στιλ παιχνιδιού του Ολυμπιακού, που έχει πολύ μεγάλη ανάγκη να μπει το ελεύθερο σουτ, από τον παίκτη τον οποίο απελευθερώνει η άμυνα προσαρμογής που παίζουν οι αντίπαλοι προπονητές πάνω στον Σπανούλη. Ο Τρινκέρι, για παράδειγμα, όταν έπαιζε άμυνα τον Σπανούλη και τον Μάντζαρη, είχε αφήσει τον Βαγγέλη εντελώς μόνο του και ουσιαστικά ο παίκτης του τον έπαιζε άμυνα στα 5 μέτρα, ώστε να δίνει βοήθειες στο μαρκάρισμα του Σπανούλη.

Τα άθλια στατιστικά του Σπανούλη

Είναι δεδομένο πως το επιθετικό παιχνίδι του Ολυμπιακού είναι το πιο εξαρτώμενο στην Ευρώπη από τις ορέξεις ενός. Ο Ολυμπιακός είναι εξαρτώμενος από τον Σπανούλη!

Όμως φέτος, οι συμπαίκτες του τον έχει δυσκολέψει πολύ και αυτό φαίνεται από τα άθλια στατιστικά του. Στη φετινή Ευρωλίγκα σουτάρει με 39.3% δίποντα, 24.4% τρίποντα. Στο top 16 έχει καλύτερα ποσοστά στα δίποντα, αφού φθάνουν στο 47.1%. Αν δούμε τις προσπάθειες που παίρνει, όμως, είναι βεβιασμένες οι περισσότερες.

Ο ίδιος έχει σαν στιλ παιχνιδιού να κρατά τη μπάλα στα χέρια του και να "διαβάζει" την αντίπαλη άμυνα. Όταν βοηθούν οι συμπαίκτες του, αυτή φεύγει από τα χέρια του κι η επίθεση του Ολυμπιακού λειτουργεί άψογα. Όταν όμως κολλάει, τότε ο Σπανούλης αναγκάζεται να πάει σε εξεζητημένη απόφαση και τραβά επιθέσεις από τα "μαλλιά", με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται τα πραγματικά ποσοστά του.

Η αλήθεια είναι πως ο Σπανούλης έχει περισσότερες ασίστ από τις 5,4 που του πιστώνει η στατιστική υπηρεσία, γιατί στον Ολυμπιακό δουλεύουν πολύ την έξτρα πάσα που δημιουργείται από το κενό που αφήνει η προσέγγιση της αντίπαλης άμυνας στον Σπανούλη. Είναι αδικαιολόγητο, πάντως, το ποσοστό του στις βολές. Δεν γίνεται να επιτρέπει ο Σπανούλης στον εαυτό του να σουτάρει βολές με ποσοστό χαμηλότερο του 70%. Για την ακρίβεια εκτελεί βολές με 68.5% στο top 16 της Ευρωλίγκα!

Η διοίκηση δεν αντικατέστησε τον Γιανγκ με ισάξιο

Δικαιολογίες για το επιθετικό πρόβλημα του Ολυμπιακού υπάρχουν και μάλιστα σημαντικές. Ο Σφαιρόπουλος, έψαχνε για κάποιον καλύτερο επιθετικά παίκτη από τον Ντόρσεϊ, με γρήγορα πόδια, να είναι καλός στο πικ εν ρολ και να τελειώνει συνεργασίες με τον Σπανούλη.

Ο σχεδιασμός του καλοκαιριού έφερε τον Γιανγκ, τραυματίστηκε κι η διοίκηση δεν βοήθησε με το μπάτζετ που παρείχε να βρεθεί αντικαταστάτης που να μπορεί να προσφέρει τα ίδια.

Αρνητικό παγκόσμιο ρεκόρ από Μάντζαρη

Όπως προείπαμε, το παιχνίδι του Σπανούλη φέρνει ελεύθερα σουτ στον γκαρντ που παίζει στο πλάι του, αλλά και στις θέσεις 3 και 4. Ο Σφαιρόπουλος παίζει τον Μάντζαρη μέσο όρο 22,32 λεπτά.

Ο Μάντζαρης έκανε παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ. Έπαιξε με Χίμκι, ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα, Λαμποράλ, Μπαμπεργκ, Ζαλγκίρης 107 λεπτά και πέτυχε 3 πόντους. Σούταρε 0/7 τρίποντα και 1/4 δίποντα σε 107 λεπτά. Το περίεργο είναι πως έχει αυτά τα νούμερα, ενώ οι αντίπαλοι προπονητές τον αφήνουν μόνο του.

Ενίσχυσε την περσινή συνταγή

Ο Σφαιρόπουλος επέλεξε -και πιθανότατα να έπραξε σοφά- να φτιάξει την ομάδα του προσπαθώντας να ενισχύσει την περσινή πετυχημένη συνταγή. Όταν έχεις περιορισμένο μπάτζετ, πρέπει να επιλέξεις τι θέλεις. Δεν μπορείς να πάρεις ξένους που έχουν ανεπτυγμένα όλα τα στοιχεία τους.

Ο Σφαιρόπουλος διάλεξε τους Χάκετ, Στρόμπερι, που παίζουν πολύ σκληρή άμυνα. Ο Χάκετ αποδεικνύεται βαρόμετρο. Στις καλές βραδιές του Ολυμπιακού είναι πρωταγωνιστής. Η μεταγραφή "βγήκε" στον Σφαιρόπουλο, αποδείχτηκε περισσότερο παίκτης ομάδας, από ό,τι είχε δείξει στην Αρμάνι, αλλά δεν μπορεί να οδηγήσει την επίθεση.

Ο Στρόμπερι είναι καθαρά για άμυνα και στην ομάδα που σχεδιάστηκε, ο μόνος καθαρός σουτέρ είναι ο Λοτζέσκι. Το πρόβλημα, λοιπόν, που παρουσιάστηκε στον Λοτζέσκι (δεν έχει παίξει ο Αμερικάνος), σε συνδυασμό με τα κριτήρια βάσει των οποίων δημιουργήθηκε το ρόστερ, τα όσα χάνει στην επίθεση ο Ολυμπιακός από τον τραυματισμό του Γιανγκ και την παρουσία του Μάντζαρη, έχουν φέρει σε μία δύσκολη κατάσταση τον Ολυμπιακό.

Να φτιάξει ψυχολογία και να ξανακερδίσει μεγάλα ματς στους 70 πόντους

Είναι επικίνδυνο να πιστέψουν στον Ολυμπιακό πως τα προβλήματα λύθηκαν με τη Ρεάλ. Να κάνουν απλά τον σταυρό τους πρέπει, που έβγαλαν έναν τόσο σημαντικό αγώνα, χωρίς να παρουσιαστούν τα γνωστά προβλήματα. Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να ξαναπάει σε τόσο υψηλό σκορ. Μία φορά ήταν του... Ευαγγελισμού και είδαμε πόσο πολύ πιο απλά θα γίνονταν τα πράγματα, αν υπήρχαν περιφερειακοί να βάζουν τα ελεύθερα σουτ.

Αυτή η νίκη, όμως, θα πρέπει να τον βοηθήσει, ώστε να φτιάξει την ψυχολογία, του, τη σκέψη του, τις αποφάσεις του στο τέλος, ώστε να μπορέσει να ξαναπάρει παιχνίδια στους 70 πόντους. Ο περσινός Ολυμπιακός δεν θα έχανε ποτέ τη μάχη στο Μπάμπεργκ.

Μέσα από την ομάδα έβγαινε πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μία μεγάλη νίκη. Μία μεγάλη νίκη θα άλλαζε την ψυχολογία, κάτι που λεγόταν από πολύ σημαντικά χείλη πριν το παιχνίδι με τους πρωταθλητές Ευρώπης. Μένει να δούμε αν αυτά τα λόγια ήταν σοφά.

Η μεγάλη νίκη ήρθε, τώρα πρέπει να δούμε αν ήταν το φάρμακο που χρειαζόταν, για να ξανακάνει τους "ερυθρόλευκους" ομάδα που ξέρει να κερδίζει, χωρίς να είναι απαραίτητα καλύτεροι. Ο Ολυμπιακός καλείται να ξανακάνει κάτι δύσκολο, αλλά έχει αποδείξει πως το γνωρίζει καλά. Να ξεπεράσει το "ταβάνι" του. Το φετινό ρόστερ δεν είναι για Final 4, ούτε όμως το περσινό για τελικό Ευρωλίγκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σωτήρης Γεωργίου: Γιατί όχι στο Final 4 οι "αιώνιοι";

Σφαιρόπουλος: "Ο τελικός των τελικών"

Έμεινε στην Αθήνα λόγω ίωσης ο Μιλουτίνοφ

Photo credits: Action Images

News 24/7

24MEDIA NETWORK