Ολυμπιακός για πρωτάθλημα, το άλλοθι σε ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και οι εποχές Βαρδινογιάννη

Ο Τσάρλυ γράφει για την τελευταία μέρα των μεταγραφών και όσα έκαναν και δεν έκαναν οι "μεγάλοι". Στο μικροσκόπιό του ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ.

Ολυμπιακός για πρωτάθλημα, το άλλοθι σε ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και οι εποχές Βαρδινογιάννη

Η μεταγραφική περίοδος ολοκληρώθηκε και απομένουν 10 ημέρες για να καλύψουν οι ομάδες κενά με ποδοσφαιριστές από την ελεύθερη αγορά. Με αθλητές δηλαδή που βρίσκονται χωρίς ομάδα, δεν έχουν κάνει προετοιμασία και χρειάζονται χρόνο για να μπορέσουν να φανούν χρήσιμοι. Να πω την αλήθεια δεν περίμενα, αυτήν την εξέλιξη. Δεν μπορούσα να φανταστώ, πως η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός -ειδικά οι δύο πρώτοι- δεν θα κάνουν την παραμικρή κίνηση.

Επικοινωνιακό πάτημα

Όλα αυτά τα χρόνια παίρνοντας σημαντικές αφορμές από τον τρόπο που λειτουργεί το ελληνικό ποδόσφαιρο επενδύουν σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Προβάλουν τον διαφορετικό τρόπο που αντιμετωπίζονται από τον Ολυμπιακό, τα κακώς κείμενα του εγχώριου προϊόντος που εξυπηρετούν και θεωρούν πως έχουν δημιουργηθεί από την διοίκηση των ερυθρόλευκων. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, βλέπουμε να αποδεικνύεται στην πράξη το επιχείρημα που συχνά προβάλει η ΠΑΕ του Ολυμπιακού και οι υποστηρικτές της.

Η τελευταία μέρα των μεταγραφών έδειξε πως μόνο ένας επενδύει και προσπαθεί μέχρι την τελευταία στιγμή να κλείσει κάποιες από τις τρύπες που έχουν δημιουργηθεί στην ομάδα του. Είμαι ο τελευταίος που θα υποστηρίξει την διοίκηση του Ολυμπιακού. Όμως εδώ έχουμε μία πραγματικότητα. Είδαμε τις ομάδες τις δύο πρώτες αγωνιστικές, όλες έδειξαν αδυναμίες και ξεκάθαρα αγωνιστικά κενά να καλύψουν, μόνο ο Ολυμπιακός έκανε κινήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

Σέντερ φορ που κάνει την διαφορά

Στα δύο πρώτα παιχνίδια ο Ολυμπιακός έδειξε προβληματικός ακόμα και για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Μπορεί λόγω της διαφοράς εσόδων στους φίλους του Ολυμπιακού να μοιάζει σαν αυτονόητη η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, όμως η εικόνα της ομάδας του Σίλβα έδειχνε πως θα έρθουν πολλές γκέλες. Μαζί με τον Θέμη Καίσαρη, στα τελευταία κείμενα και στην ανάλυση που μετά το πέρας της δεύτερης αγωνιστικής, τονίσαμε την έλλειψη σέντερ φορ και πως δεν υπάρχουν τα εξτρέμ που χρειάζεται ο Σίλβα για να εφαρμόσει το επιθετικό του σχέδιο. Την τελευταία μέρα λοιπόν, η διοίκηση του Ολυμπιακού έκανε μία πολύ δυνατή μεταγραφή φέρνοντας τον Ιντέγιε και κατάφερε να καλύψει την επιθυμία του Σίλβα με τον Ερνάνι.

Τις περισσότερες φορές το βιογραφικό που κουβαλά ένας ποδοσφαιριστής μαρτυρά και την αξία του. Στην περίπτωση του Ιντέγιε, αν δεις τους αριθμούς του καταλαβαίνεις πως πρόκειται για μία σημαντική μεταγραφική κίνηση, μακράν την πιο δυνατή που έγινε φέτος στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα θυμάστε οι περισσότεροι την εικόνα του από την Δυναμό Κιέβου, που αγωνίστηκε από το καλοκαίρι του 2011 μέχρι και το '14. Σε 107 παιχνίδια είχε 45 γκολ 13 ασίστ. Προσωπικά τον θυμάμαι από την σεζόν 2010-11, όταν ήταν ο βασικός σέντερ φορ στην καλύτερη σεζόν της Σοσό με τον Ζιγιό στον πάγκο. Η Σοσό εκείνη την σεζόν τερμάτισε στην 5η θέση παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρ και ο Ιντέγιε μόνο στο πρωτάθλημα έπαιξε 35 παιχνίδια και πέτυχε 15 γκολ και 6 ασίστ.

Ποδοσφαιριστής που κατάφερε, με την μικρή Σοσό να έχει 15 γκολ και 6 ασίστ σε μία σεζόν αντιλαμβάνεστε πόσα σπουδαία πράγματα μπορεί να πετύχει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι όμως έτσι το αγωνιστικό του στιλ, που έχει την ικανότητα να κάνει την διαφορά και να δώσει στους ερυθρόλευκους μία σημαντική απειλή και στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Όργια μαζί με τον Μαϊγκά!

Δυνατό κορμί, δεν σπρώχνεται εύκολα, είναι δύσκολο για τον αντίπαλο στόπερ να τον τζαρτζάρει και το γεγονός αυτό του επιτρέπει αν παίζει με ευκολία μόνος του στην κορυφή παρότι δεν είναι ψηλός. Τον βολεύει να δημιουργεί χώρους και να χτυπά με την ταχύτητα του και την ικανότητα του να τρέχει την μπάλα στα κενά, ενώ ο Ολυμπιακός μπορεί να χτίσει παιχνίδι πάνω του. Στα σάιτ τον γράφουν 1.81, έχω την αίσθηση πως πρέπει να είναι λίγο πιο κοντός και το γεγονός αυτό του επιτρέπει -όποτε θα χρειάζεται- να παίζει σε τακτική με δύο επιθετικούς. Τα όργια στην Σοσό τα έκανε παίζοντας δίδυμο με τον Μαϊγκά. Από 15 γκολ είχε πετύχει ο καθένας παίζοντας μαζί στον ρόμβο του Ζιγιό. Στην καριέρα του έχει μόλις δύο χρονιές που δεν ήταν γεμάτες από τέρματα. Την περσινή που δεν έπιασε όπως περίμενε στην Γουέστ Μπρομ και την πρώτη του χρονιά στην Σοσό το 2009-10. Την επόμενη όμως έκανε όργια.

Ο Ιντέγιε είναι μία μεταγραφή που τα νούμερα του αποδεικνύουν πως θα δώσει άμεσα κάτι που δεν είχε στα δύο πρώτα παιχνίδια ο Ολυμπιακός. Πίεση στα αντίπαλα στόπερ από τον σέντερ φορ και την δυνατότητα στον Σίλβα, να εφαρμόσει το πλάνο του, που θέλει να ξεκινά η επίθεση από τα εξτρέμ και να ακουμπά στον φορ για να δημιουργηθεί συνεργασία. Κάτι που δεν πέτυχε ούτε ο Φινμπόγκασον στην πρεμιέρα ούτε ο Χάρα με τον Λεβαδειακό.

Αεράτος ο Ερνάνι!

Τις τελευταίες ημέρες είχε γίνει σίριαλ με τον Ερνάνι. Από τα ρεπορτάζ προκύπτει πως ήταν ο εκλεκτός του Σίλβα και έστω την ύστατη ώρα η διοίκηση του έκανε το χατίρι. Η αλήθεια είναι πως εδώ έχουμε μία διαφορετική περίπτωση. Τόσο πολύ που έχει γραφτεί το όνομα του, ο κόσμος μπορεί να έχει πιστέψει πως πρόκειται για τοπ όνομα, στην πραγματικότητα όμως δεν έχει καμία γεμάτη χρονιά. Εδώ υπάρχει μία αναντιστοιχία. Βλέποντας τον Ερνάνι να αγωνίζεται παρατηρείς έναν ποδοσφαιριστή με διασκελισμό αλόγου, που έχει την δυνατότητα να πάρει την μπάλα, να κοιτάξει τον αντίπαλο αμυντικό, να διαβάσει το σώμα του και να τον περάσει και από τις δύο πλευρές, να ντριπλάρει, αλλάζοντας πάνω στο τρέξιμο του κατεύθυνση. Πράγματα που δεν μπορεί να κάνει ο Πάρντο.

Επειδή το ποδόσφαιρο του Σίλβα, βασίζεται στην δημιουργία από τα εξτρέμ, είναι σίγουρο πως αυτά τα στοιχεία έχει διακρίνει ο Πορτογάλος και πιστεύει πως υπό τις οδηγίες του, θα βοηθηθεί ο ποδοσφαιριστής να κάνει την πρώτη του παραγωγική χρονιά στα 24 του χρόνια. Συνήθως, όταν παρακολουθείς έναν ποδοσφαιριστή με προσόντα, να μην έχει κάνει τίποτα σημαντικό στην καριέρα του και να μην έχει να επιδείξει ούτε μία καλή σεζόν, υπάρχει κάτι που κρύβεται και το διαπιστώνεις, όταν έχει την δυνατότητα να τον παρακολουθήσεις πιο στενά.

Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις, που απλά ο ποδοσφαιριστής χρειάζεται ένα περιβάλλον να τον πιστεύει, μία ομάδα και ένα ποδοσφαιρικό πλάνο να του ταιριάζει για να βγάλει σε διάρκεια τις δυνατότητες του. Για τον Ερνάνι, που για να σηκώσει την καριέρα του πρέπει να φτιάξει τα νούμερα του, ο Ολυμπιακός φαντάζει ιδανικός προορισμός.

Οι επιλογές Ερνάνι, Ιντέγιε, κάλυψαν δύο από τις ανάγκες του συλλόγου. Για τις απαιτήσεις του κόσμου, αλλά και το επίπεδο που καλείται πλέον να είναι ανταγωνιστικός ο Ολυμπιακός έχουν μείνει κάποια κενά που φοβάμαι πως στο Τσάμπιονς Λιγκ θα στοιχίσουν.

Ενισχύθηκε για το πρωτάθλημα, όχι για το Τσάμπιονς Λιγκ

Το κέντρο της άμυνας με Σιόβα-Ντα Κόστα μοιάζει άδειο, οι υπόλοιπες λύσεις των Γούτα, Αυλωνίτη, Μποτία, Bούρου απλά μεγαλώνουν το πρόβλημα, καθώς ο Ολυμπιακός έχει πολλούς στόπερ χαμηλών δυνατοτήτων. Με δεδομένο πως θα κληθεί να αγωνιστεί με Μπάγερν και Άρσεναλ και σε αυτά τα παιχνίδια δεν θα είναι διαθέσιμος ο Μιλιβόγιεβιτς, ο Καμπιάσο δείχνει σε άσχημη ατομική κατάσταση, οι Κασάμι-Μαζουακού έμειναν χωρίς να θέλουν και δεν δείχνουν ενσωματωμένοι και αφοσιωμένοι στην ομάδα, φαντάζει δύσκολο για τον Σίλβα να παρουσιάσει μία στιβαρή αμυντική λειτουργία σε παιχνίδια υψηλού ρυθμού.

Οι δύο κινήσεις που έκανε η διοίκηση θα βοηθήσουν στον τρόπο ανάπτυξης του Ολυμπιακού στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά για το Τσάμπιονς Λιγκ τα κενά που υπάρχουν και η ποιότητα των μεσοαμυντικών ποδοσφαιριστών προβληματίζει, η μάλλον φοβίζει.

Η ρήση του Θανάση

Πάμε στους υπόλοιπους, σε αυτούς που υποτίθεται πως πρέπει να εκθρονίσουν τον κυρίαρχο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πραγματικά δεν μπορούσα να φανταστώ πως θα εξελισσόταν με αυτόν τον τρόπο η τελευταία μέρα του Αυγούστου. Δεν πέρναγε από το μυαλό μου πως μετά την εικόνα της ΑΕΚ στα Πηγάδια, εικόνα που φώναζε πως έλειπε μόνο ένας φορ για να έρθει ένα σπουδαίο διπλό και μετά τις αλλεπάλληλες τοποθετήσεις του Τούντορ, δεν θα γινόταν σε αυτές τις δύο ομάδες, έστω την τελευταία μέρα, κάποια μεταγραφή σέντερ φορ.

Στα ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ, από την στιγμή που φάνηκε ότι η τελευταία μέρα των μεταγραφών θα περνούσε άκαρπη, άρχισε να παράγεται το θέμα με τον Μπερμπάτοφ. Ο Σαββίδης είναι απρόβλεπτος, ο Βούλγαρος είναι (προς το παρόν) χωρίς ομάδα και είναι γνωστό πως ο ατζέντης του είχε βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των ελληνικών ομάδων, όμως ο χρόνος περνάει και είναι λανθασμένο να δημιουργείς άλλοθι στον προπονητή.

Του δίνει το δικαίωμα να αποτύχει

Θυμάμαι μία τυχαία συνάντηση που είχα με τον Θανάση Γιαννακόπουλο πριν αρκετά χρόνια. Ήταν τέλος περιόδου, τέτοια περίπου εποχή και σε μία ερώτηση που του είχα κάνει, για το αν θα γίνει άλλη μεταγραφή, η απάντηση του ήταν αποστομωτική: "Θα γίνει ό,τι ζητήσει ο Ομπραντοβιτς". Στην συνέχεια μου εξήγησε πως η φιλοσοφία είναι να υλοποιούν όλα τα θέλω του προπονητή, γιατί μόνο τότε έχει δικαίωμα η διοίκηση να τον κρίνει και να του ζητήσει ευθύνες αν κάτι δεν πάει καλά. Αν σου ζητήσει κάτι ο προπονητής και δεν του το υλοποιήσεις, του δίνεις το δικαίωμα να αποτύχει. Αυτό το έχει πετύχει ήδη η διοίκηση του ΠΑΟΚ με τον Τούντορ, ενώ άλλοθι προσφέρει και η διοίκηση της ΑΕΚ στον Δέλλα.

Θυμίζει εποχές Βαρδινογιάννη!

Η απόφαση να μην αποκτήσει σέντερ φορ η ΑΕΚ, μου θυμίζει λίγο εποχές... Βαρδινογιάννη. Όταν ο Παναθηναϊκός είχε φθηνούς ποδοσφαιριστές που έπαιζαν πάνω από το επίπεδο που πληρώνονταν, χρειαζόταν μία-δύο μεταγραφές για να ανέβει επίπεδο και αυτές δεν ερχόντουσαν. Στην ΑΕΚ έχει γίνει μία πολύ σωστή δουλειά. Υπάρχει ένα ρεαλιστικό πλάνο και μία συγκεκριμένη δουλειά που ξεκίνησε από πέρυσι και έχει βοηθήσει την ΑΕΚ να παίζει καλό ποδόσφαιρο και να λειτουργεί στο γήπεδο σαν μεγάλη ομάδα, ανεβαίνοντας κατηγορία, χωρίς να χρειαστεί να γίνει κάποια τρομερή μεταγραφική υπέρβαση. Έγιναν κινήσεις αλλά ήταν στα όρια ενός συνετού προγραμματισμού.

Με όλα αυτά συμφωνώ, δεν είμαι και υπέρ των μαζικών κινήσεων, θεωρώ πως μέσα από το πλάνο, την δουλειά και την σωστή αξιολόγηση εξελίσσεται μία ομάδα. Όλα αυτά όμως έχουν συμβεί και έχουν δημιουργήσει ένα καλό σύνολο, με στόπερ ποδοσφαιριστές που παίζουν πάνω από την αξία που αμείβονται, με δύο κεντρικούς χαφ που παρέχουν ασφάλεια και έχουν δέσει την συνολική λειτουργία της ομάδας και πολλούς ποδοσφαιριστές που ξέρουν τα βασικά της μπάλας. Έγινε όμως ξεκάθαρο στα δύο πρώτα παιχνίδια, πως για να μπορέσει να εξαντλήσει στα μουγγά η ΑΕΚ τις πιθανότητες της για να πάρει πρωτάθλημα πρέπει να αποκτηθεί ένας σέντερ φορ που θα κάνει την διαφορά.

Πιστεύω πως όταν καταφέρνεις να έχεις ποδοσφαιριστές με χαμηλό μπάτζετ, μία ομάδα που δείχνει ικανή να πετύχει μεγαλύτερους στόχους, από αυτούς που εσύ έχεις βάλει και αυτή φωνάζει πως θέλει σε μία θέση ενίσχυση για να παλέψει και να δοκιμάσει τα όρια της, οφείλεις σαν επενδυτής να την κάνεις. Δεν περίμενα ο Μελισσανίδης να δώσει το δικαίωμα σε ολόκληρη την χρονιά ο Δέλλας να έχει το άλλοθι πως δεν έχει σέντερ φορ να αξιοποιεί τις φάσεις που δημιουργεί η δουλειά του. Και επειδή ο Δέλλας έχει διαφορετική ιδιοσυγκρασία από τον Τούντορ, μπορεί να μην το πει ποτέ δημόσια, η δικαιολογία όμως θα υπάρχει. Όποτε κολλάει η ΑΕΚ σε παιχνίδια όπως αυτό της Ξάνθης, οι δημοσιογράφοι και ο κόσμος θα πιστεύουν πως με έναν φορ θα άλλαζε η ιστορία. Μπορεί και να μην είναι έτσι, όμως σαν διοίκηση οφείλεις να βοηθήσεις την ομάδα να εξαντλήσει τις δυνατότητες της και στην προκειμένη περίπτωση, δεν το πράττεις.

News 24/7

24MEDIA NETWORK