Αλλαγές με ΛΟΓΙΚΗ και άρωμα Παναθηναϊκού

Ο Τσάρλι γράφει για την τάξη που μπαίνει στον Παναθηναϊκό μετά το... χάος. Στέκεται στην απομάκρυνση Σαμαρά, στα "εγκλήματα" που έγιναν με Καπίνο, Ρισβάνη, αναλύει την επιστροφή Λυμπερόπουλου, Φύσσα, Καρβουνίδη, Κώτση, τη μεταγραφή Κουρμπέλη και καταλήγει με τη χρησιμότητα της πρόσληψης του Τάκη Μπαλτάκου στην "πράσινη" ΠΑΕ.

Αλλαγές με ΛΟΓΙΚΗ και άρωμα Παναθηναϊκού

Στον Παναθηναϊκό γίνεται στα μέσα της περιόδου καινούργιο ξεκίνημα. Η διοίκηση κατάλαβε στην πράξη πως το πλάνο του Στραματσόνι ήταν καταστροφικό. Όχι μόνο στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, αλλά συνολικά στη λειτουργία της ομάδας.

Στον Ιταλό προπονητή, δόθηκαν τα κλειδιά και δημιούργησε ένα... χάος. Το πλάνο χωρίς Έλληνες παίκτες, δεν λειτούργησε και απέτυχε, όχι μόνο από πλευράς αποτελεσμάτων, αλλά στην καθημερινή λειτουργία της ομάδας. Δημιουργήθηκε μία άναρχη κατάσταση και ο Γιάννης Αλαφούζος κατάλαβε, πως μέσα στην ομάδα δεν είχαν δημιουργηθεί τα στεγανά, για να ελεγχθεί.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΑ ΘΕΛΩ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να σταματήσει να είναι έρμαιο του κάθε προπονητή. Δεν μπορεί να παραδίδεται στα θέλω του κάθε Φερέιρα, Αναστασίου, Στραματσόνι, Ουζουνίδη. Δεν γίνεται ενός τόσο μεγάλου συλλόγου η πορεία να εξαρτάται αποκλειστικά από τον τρόπο δουλειάς ενός ανθρώπου. Ο Παναθηναϊκός, ως σύλλογος, θα πρέπει να δημιουργήσει το δικό του μηχανισμό, ώστε να εξυπηρετεί το πλάνο του μακροπρόθεσμα.

Ο ιδιοκτήτης του δεν γνωρίζει πως λειτουργούν οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι. Δεν τον κρίνω δεν είναι και η δουλειά του να γνωρίζει. Θα πρέπει, όμως, αυτοί που είναι πιο κοντά του να τον ενημερώσουν, πως η θέση του τεχνικού διευθυντή είναι μακροπρόθεσμη. Ο τεχνικός διευθυντής είναι το αφεντικό του ποδοσφαιρικού τμήματος, είναι θέση διοικητική και δεν μπορεί να κρίνεται από το αποτέλεσμα, αλλά μέσα από καθορισμένο μακροχρόνιο πλάνο.

Ο προπονητής, ειδικά στην Ελλάδα, κρίνεται σε σύντομο χρόνο, οπότε γνωρίζει πως δεν έχει και πραγματικό λόγο να κοιτάξει το μέλλον του συλλόγου. Μέσα του ξέρει πως δεν θα είναι αυτός που θα καρπωθεί τα οφέλη από την ανάδειξη ενός νέου παιδιού. Οπότε βαδίζει με ό,τι θεωρεί πιο ασφαλές ως επιλογή. Του είναι, λοιπόν, εύκολο να απορρίψει το κάθε παιδί που ανεβαίνει από την ακαδημία, από το να δουλέψει για την εξέλιξη του.

Ο Παναθηναϊκός επειδή, αφηνόταν στις αποφάσεις του κάθε προπονητή και δεν υπήρχε άνθρωπος να υποστηρίξει τις ίδιες τις ανάγκες του σωματείου, έχασε ένα δικό του περιουσιακό στοιχείο, τον Σπύρο Ρισβάνη.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΑΜΑΡΑ

Ανεπίτρεπτο, να μην έχει φροντίσει ο σύλλογος, να εξασφαλίσει πως θα του ανήκει ένας ποδοσφαιριστής που βγήκε από τα σπλάχνα του Παναθηναϊκού. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας ποδοσφαιριστής που να υπολογίζεται ως βασικός και να έχει βγει από τις ακαδημίες του συλλόγου και το πιο πιθανό είναι από της ακαδημίες του Παναθηναϊκού, ο Ολυμπιακός να έχει σύντομα δύο!

Δεν πρέπει να περνά αψήφιστα αυτό. Δείχνει ένα συνολικά λανθασμένο -σαθρό- πλάνο διοίκησης. Δεν είναι απλό να παράγεις ποδοσφαιριστές που να μπορούν να παίζουν στην πρώτη ομάδα. Ο Παναθηναϊκός αντικαθιστά τον Γιάννη Σαμαρά. Προσωπικά δεν μπορώ να κρίνω την δουλειά του. Γνωρίζω μόνο πως είναι σοβαρός άνθρωπος, που δουλεύει πολύ, σε δύσκολες συνθήκες, καθώς το προπονητικό κέντρο δεν βοηθά στην καθημερινότητα του.

Στις ημέρες που εργαζόταν στις ακαδημίες βγήκαν δύο ποδοσφαιριστές, που θα μπορούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα να είναι κολόνες του Παναθηναϊκού. Δεν είναι μικρό πράγμα να βγάλεις τον βασικό σου τερματοφύλακα και τον βασικό σου στόπερ από τις ακαδημίες. Δεν περιμένεις από την δουλεία αυτή να βγάλεις όλη την ομάδα, αλλά κάθε φουρνιά να σου παράγει κάποιους που να μπορούν να σταθούν στην πρώτη ομάδα.

ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΑΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Ο Καπίνο έφυγε χωρίς να πάρει ο σύλλογος το αντίτιμο που αναλογούσε και με τον Ρισβάνη έγινε έγκλημα. Υπάρχουν και άλλα παιδιά που δεν έπρεπε να αποχωρήσουν εντελώς από την ομάδα και ο σύλλογος έπρεπε να κρατήσει δικαιώματα. Το να βγάλεις παίκτες δεν είναι απλό, δεν φθάνει μόνο να παράγει ταλέντο η ακαδημία σου. Πέρα από τις ποδοσφαιρικές βάσεις που πρέπει να αποκτήσουν τα παιδιά, είναι σημαντικό να αποκτήσουν τη σωστή νοοτροπία.

Μέσα από μία ενιαία νοοτροπία δημιουργείται και η έννοια της ομάδας. Όλα αυτά, χρειάζονται πλάνο και γνώση, ώστε να μπορεί το πολύ μικρό ποσοστό που θα προχωρήσει, να απορροφηθεί από την πρώτη ομάδα. Αν είναι η ακαδημία, να λειτουργεί για να προσφέρει ποδοσφαιριστές στον... Ολυμπιακό να την κλείσουν.

ΨΑΧΝΕΙ ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Στον Παναθηναϊκό, γίνεται μία συνολική αλλαγή στην στελέχωση του. Είναι περίεργο που αυτό συμβαίνει μέσα στην διάρκεια μίας σεζόν, αναδεικνύει όμως και τον πρόχειρο τρόπο που δουλεύει ο σύλλογος. Θα ήμουν αισιόδοξος για το εγχείρημα αν δεν υπήρχε το πρόσφατο παρελθόν. Δηλαδή γνωρίζουμε πως μέχρι σήμερα, ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού δεν σχεδιάζει πλάνο, αλλά με τις εύκολες αλλαγές προσώπων, δημιουργεί αχυρανθρώπους. Μέχρι σήμερα οι αλλαγές γίνονται πολύ εύκολα. Επειδή ο ίδιος δεν νοιώθει στέρεος στο τιμόνι του Παναθηναϊκού χρειάζεται ανθρώπους για να πληρώνουν την νύφη στη δύσκολη. Είναι φανερό πως με τις αλλαγές κερδίζει χρόνο.

Ο Νταμπίζας, αντικαταστήθηκε από τον Τάκη Φύσσα, οι Φύσσας, Βόκολος έφυγαν μετά από έναν χρόνο, το καλοκαίρι ήρθε ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, ο οποίος κρίθηκε γρήγορα ακατάλληλος. Οι αλλαγές όλες έγιναν σε περίοδο που έπρεπε ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού να κερδίσει χρόνο. Όλες τις φορές, όμως, πρόβλημα και κρίση ξαναδημιουργήθηκε, με το σύλλογο να επιστρέφει στην ίδια αφετηρία.

Με κύριο γνώρισμα πως δεν υπάρχει πραγματικό ποδοσφαιρικό πλάνο, λειτουργεί η ομάδα εφήμερα και έχει χάσει ο Παναθηναϊκός το DNA του.

ΚΑΡΒΟΥΝΙΔΗΣ, ΚΩΤΣΗΣ

Υπό αυτό το πρίσμα, η επιλογή των ανθρώπων που έχουν μπει στο σύλλογο είναι σε σωστό δρόμο. Όμως, χρειάζεται να γίνει αντιληπτό πως πλέον ο Παναθηναϊκός πρέπει να δουλέψει με μεθοδικότητα. Ο Μαρίνος Ουζουνιδης, από την πρώτη ημέρα έχει σταθεί στη νοοτροπία βλέπει συμπεριφορές που δεν υπήρχαν στον δικό του Παναθηναϊκό. Είναι σημαντικό πως πλέον σε σοβαρές θέσεις μέσα στην καθημερινότητα της ομάδας, στην πραγματική ζωή του συλλόγου, μπαίνουν άνθρωποι με όρεξη να πετύχουν που έχουν γνώση πως πρέπει να λειτουργεί ο σύλλογος.

Ο Λυμπερόπουλος φέρνει μαζί του τον Καρβουνίδη, που ειδικεύεται στην αποκατάσταση και είναι ο αγαπημένος φυσιοθεραπευτής της πλειοψηφίας των Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Λυμπερόπουλος επέμενε στον Γιάννη Αλαφούζο να εγκρίνει την πρόσληψη του, όπως και του εργοφυσιολόγου Γιάννη Κωτσή. Από αυτές τις λεπτομέρειες, δημιουργείται ομάδα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ

Τις επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε τι θα γίνει με την περίπτωση Μπαλτάκου. Ο Γιάννης Αλαφούζος, δέχεται πιέσεις από ανθρώπους που βρίσκονται στο περιβάλλον του για να φέρει τον Τάκη Μπαλτάκο στον Παναθηναϊκό και να κάνει λίγο πίσω. Ο ίδιος έχει επαγγελματικές νέες συμφωνίες που πρέπει να τρέξει, οπότε το πιθανότερο σενάριο είναι σύντομα να δούμε σε ενεργό ρόλο με δυνατό τίτλο τον Τάκη Μπαλτάκο, ο οποίος θα τρέξει και θέματα που ειδικεύεται, ενώ έχει τον τρόπο του να κρατήσει όποτε χρειαστεί και τους οργανωμένους.

Ο Τάκης Μπακτάκος προορίζεται να πάρει σημαντικές αρμοδιότητες σε ένα καθαρά υψηλό διοικητικό πόστο που, όμως, δεν θα μείνει μόνο στον τίτλο, αλλα θα τριφτεί με την καθημερινότητα, σε θέματα που υπήρχε ένα σημαντικό κενό.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΑΡΩΜΑ

Υπάρχουν, λοιπόν, αλλαγές, σε όλη την λειτουργία του συλλόγου. Μπήκαν και θα προστεθούν άνθρωποι Λυμπερόπολος, Μπαλτάκος, Φύσσας, Ουζουνίδης, Κόλα, Καρβουνίδης σε διάφορες κομβικές στην λειτουργία του συλλόγου θέσεις που έχουν ζήσει επιτυχίες με το σύλλογο και ξέρουν τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργεί.

Για να αποκτήσει, όμως, ο Παναθηναϊκός ξανά το χαμένο του DNA χρειάζεται σε αυτή τη νέα προσπάθεια, να δοθεί χρόνος. Να πάρει ο κάθε άνθρωπος στο πόστο του τον χώρο και τον χρόνο του, να δουλέψει και να κριθεί σε βάθος χρόνου, για να μην έρθουν όλα τούμπα, όταν θα νοιώσει πίεση ο Γιάννης Αλαφούζος. Επειδή οι ομάδες φτιάχνονται από μέσα, θεωρώ σημαντικές τις εσωτερικές προσθήκες σε θέσεις που δεν είναι βιτρίνας.

ΚΟΥΡΜΠΕΛΗΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΜΕ ΛΟΓΙΚΗ

Για τις προσθήκες που χρειάζεται και θα κάνει η πρώτη ομάδα, υπάρχει χρόνος. Ο Κουρμπέλης θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ώρες από τον Παναθηναϊκό. Μεταγραφή στην λογική που θα πρέπει να κινείται ο σύλλογος. Έλληνας 23 ετών, που μπορεί να παίξει με ευκολία δύο θέσεις.

Είναι αστείο ο Παναθηναϊκός να βρίσκεται σε μία εποχή που τα οικονομικά του δεν είναι καλά και πρέπει να αποκτήσει κορμό η ομάδα που θα αποτελεί και οικονομικό κεφάλαιο για την διοίκηση, να ψάχνει ποδοσφαιριστή να μπορεί να καλύπτει τη θέση 6, αλλά κι ως παρτενέρ του Μολέδο και αντί να κοιτάξει τον Κουρμπέλη, να ασχολείται με τον Ρέις. Και να γεμίζει την ομάδα με τελειωμένους ποδοσφαιριστές από το εξωτερικό που έχουν κάνει βαριές επεμβάσεις. Στο σύλλογο φαίνεται σαν να επιστρέφει η λογική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα είπαν Λυμπερόπουλος-Ουζουνίδης και παίρνουν... σκούπα!
Οι όροι του συμβολαίου του Λυμπερόπουλου
Ανακοίνωσε Λυμπερόπουλο και Φύσσα ο Παναθηναϊκός

News 24/7

24MEDIA NETWORK