Μακάρι ο Λέτο να προσφέρει όμορφες ποδοσφαιρικές στιγμές

Ο Τσάρλυ γράφει για την επιλογή του Αλαφούζου να φέρει πίσω τον Σεμπάστιαν Λέτο και τη δυνατότητα που απλώνεται στον Αργεντινό να προσφέρει πάλι όμορφες ποδοσφαιρικές στιγμές στον κόσμο.

Μακάρι ο Λέτο να προσφέρει όμορφες ποδοσφαιρικές στιγμές

Η διοίκηση του Παναθηναϊκού έκανε μία όμορφη κίνηση. Ανεξάρτητα, από το αν θα μπορέσει να προσφέρει στο γήπεδο ο Σεμπαστιάν Λέτο, η επιστροφή του είναι μία όμορφη ποδοσφαιρική ιστορία. Το ποδόσφαιρο, θέλει και ρομαντισμό. Ο φίλαθλος της κάθε ομάδας έχει την ανάγκη να δένεται με ανθρώπους. Ο Σεμπαστιάν Λέτο στον Παναθηναϊκό έπαιξε την καλύτερη μπάλα της καριέρας του, δέθηκε ο κόσμος μαζί του και ο σύλλογος τώρα του προσφέρει μία ευκαιρία να σηκώσει ξανά την καριέρα του.

Επιλογή Αλαφούζου

Η μεταγραφή Λέτο είναι καθαρά απόφαση Αλαφούζου, στο πλαίσιο της αναθέρμανσης της σχέσης της διοίκησης με τον κόσμο και να βοηθηθεί η νέα προσπάθεια που ξεκίνησε με την αλλαγή πλάνου. Η απόλυση Αναστασίου και η πρόσληψη Στραματσόνι έφερε και μία αλλαγή σχεδιασμού η οποία ξεκίνησε μέσα στην διάρκεια της σεζόν και απαιτεί και την στήριξη του κόσμου. Ποδοσφαιριστές, που η εξέδρα τους αγαπάει, συμβάλουν ώστε το κλίμα στην εξέδρας να είναι ζεστό προς τους ποδοσφαιριστές. Αγωνιστικά, κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν ο Λέτο είναι σε θέση να βοηθήσει και τι ακριβώς μπορεί να δώσει στον Παναθηναϊκό.

Σήκωνε την εξέδρα

Ο Λέτο αγαπήθηκε γιατί είχε ένα προσόν, το οποίο έλειπε για πολλά χρόνια από το παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Έφεση στην ντρίπλα και την δυνατότητα να πάει σε απρόβλεπτη προσωπική ενέργεια. Ακόμα και την μεγάλη τριετία, από το 2000 ως το 2003, που ο Παναθηναϊκός ήταν ανταγωνιστικός, σε διάρκεια στο πιο υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν υπήρχε στο ρόστερ του κάποιος φαντεζί, ποδοσφαιριστής ικανός, να πάει σε προσωπική ενέργεια και να σηκώσει όρθια την εξέδρα.

Ο Λέτο, λοιπόν πέρα, από ουσιαστικά πράγματα και μεγάλα γκολ, έδωσε στον φίλαθλο το αλατοπίπερο, το θέαμα. Δυστυχώς, το πρόβλημα στο γόνατο του, έμελλε να του στερήσει το όπλο του. Τον διασκελισμό του. Ο Λέτο είχε την ντρίπλα διασκελισμού, αλλά επειδή ήταν και τεχνίτης, είχε την δυνατότητα να του ακουμπήσεις την μπάλα να δει τον αντίπαλο μπακ, να τον διαβάσει και να τον περάσει.

Όργια σαν φορ

Ο Ζεσουάλντο Φερέιρα, όταν έχασε ο Παναθηναϊκός τον Σισέ, είχε μία έμπνευση που παραλίγο να δώσει στον Παναθηναϊκό έναν ανέλπιστο τίτλο. Να περάσει τον Λέτο στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας. Παίζοντας, είτε σαν φορ είτε πίσω από τον φορ, έκανε έναν ανεπανάληπτο πρώτο γύρο, την σεζόν 2011-12. Σε 17 παιχνίδια που πρόλαβε να αγωνιστεί είχε 15 γκολ, και 6 ασίστ. Δεν αποκλείεται η ιστορία να γραφόταν με διαφορετικό τρόπο, αν δεν τραυματιζόταν. Δυστυχώς το πρόβλημα στο γόνατο του ήρθε την εποχή που ο Λέτο πέταγε.

Έχασε το όπλο του

Μετά από τη σοβαρή επέμβαση δεν επέστρεψε στο ίδιο επίπεδο. Ήταν σαν να έφαγε σφαίρα στο δυνατό του σημείο. Στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στον διασκελισμό και στη δυνατότητά του να ντριμπλάρει με το μεγάλο άνοιγμα των ποδιών. Πλέον δεν μπορεί να βγάλει την ίδια ένταση στο τρέξιμο του. Την πρώτη του χρονιά στην Κατάνια είχε σε 27 παιχνίδια, μόλις 3 τέρματα και 2 ασίστ. Η ομάδα του έπεσε. Ο ίδιος έχασε το "όπλο" του και το γεγονός αυτό του προκαλούσε εκνευρισμό.

Τσακώθηκε με δύο προπονητές και τον έδιωξαν

Την επόμενη χρονιά στην Σέριε Β τσακώθηκε με τον προπονητή του Μαουρίτζιο Πελεγκρίνο. Δείτε την αντίδραση του όταν τον έκανε αλλαγή στο παιχνίδι με την Περούτζια:

Μετά από το συγκεκριμένο παιχνίδι, η διοίκηση της Κατάνια... σούταρε τον Πελεγρίνο, έφερε στη θέση του τον Τζιουζέπε Σανίνο, ο οποίος προσπάθησε να επενδύσει στον Λέτο, χρησιμοποιώντας τον στην επίθεση στο 4-4-2, όπως ο Φερέιρα. Ο Λέτο, όμως, δεν ανταποκρίθηκε και στον αγώνα με την Μπάρι είχε ακριβώς την ίδια αντίδραση, όταν ο επόμενος προπονητής του Σανίνο αποφάσισε να τον κάνει αλλαγή. Στον επόμενο αγώνα, στην Τερνάνα, ξεχείλισε το ποτήρι, όταν κόλλησε τα μούτρα του, στον διαιτητή και αποβλήθηκε.

Μετά το επεισόδιο και με δεύτερο προπονητή στην σειρά, η διοίκηση της Κατάνια αποφάσισε να απαλλαγεί. Πάνε περίπου 13 μήνες, όταν η Κατάνια, ψαχνόταν να δώσει δανεικό τον Λέτο. Είχε γραφτεί και τότε, πως υπάρχει πιθανότητα επιστροφής του Λέτο στον Παναθηναϊκό και σημείωνα, στο κείμενο μου στο Contra.gr, πως μόνο στην Ελλάδα και στην Αργεντινή, μπορούν να ασχοληθούν σοβαρά μαζί του.

Κατέληξε στην Λανούς

Πρακτικά λοιπόν, ο Σεμπαστιάν Λέτο από το καλοκαίρι του 2013, που έφυγε από τον Παναθηναϊκό, έχει παίξει μία σεζόν στην Κατάνια το 2013-14, με 27 παιχνίδια, 3 γκολ και 2 ασίστ. Η ομάδα του έπεσε κατηγορία, έπαιξε 14 παιχνίδια, στην Σέριε Β, όπου σε 14 ματς είχε 2 γκολ, 3 κίτρινες, τσακώθηκε με 2 προπονητές και είχε και 2 αποβολές. Ενώ πήρε και 219 λεπτά στην Λανούς. Εδώ πρέπει να θυμίσουμε πως τον Φεβρουάριο του 2015 με το που είχε πάει δηλαδή ο Λέτο στην Λανούς, είχε τον σοκαριστικό τραυματισμό, όταν του έπεσαν βάρη στο κεφάλι, ενώ γυμναζόταν. Αυτός, είναι και ο λόγος που το πρώτο του παιχνίδι στην Λανους το έκανε στις 23/8.

Το επίπεδο είναι χαμηλότερο από αυτό που άφησε

Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα τι ακριβώς μπορεί να δώσει ο Λέτο. Το επίπεδο που θα βρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που άφησε το καλοκαίρι του 2012, όταν και αποχώρησε. Ο ίδιος, όμως είναι άλλος ποδοσφαιριστής.

Θεωρώ πως αν μπορεί να βρει ένα έστω μικρό ποσοστό του εαυτού του στο φτωχό πρωτάθλημα που έχουμε θα προσφέρει. Έχει την δυνατότητα να αγωνιστεί σε όλες της μεσοεπιθετικές θέσεις. Μας συστήθηκε σαν καθαρός αριστερός εξτρέμ στην πορεία αποδείχθηκε πως βρίσκει πιο εύκολα τέρμα, παίζοντας πιο κοντά στην περιοχή και βολεύεται να πέφτει στα αντίπαλα στόπερ.

Πρέπει να περιμένουμε να δούμε το επίπεδο που βρίσκεται, τα σπριντ, που μπορεί να βγάλει, το άνοιγμα των ποδιών του, που ήταν και το μεγάλο του όπλο, για να αρχίσουμε να συζητάμε τι μπορεί να δώσει στον Παναθηναϊκό. Αποτελεί η επιστροφή του, μία όμορφη ποδοσφαιρική ιστορία, από αυτές που ζεσταίνουν τον κόσμο. Μακάρι να μην μείνει μόνο στο επικοινωνιακό και στο ρομαντικό κομμάτι, να μπορέσει να προσφέρει στον Παναθηναϊκό και να μας χαρίσει όμορφες ποδοσφαιρικές εικόνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Δημήτρης Κριτής: Και το τραγούδι ξαναρχίζει

News 24/7

24MEDIA NETWORK