Ο Ουζουνίδης θα τον κάνει ξανά μεγάλο

Ο Τσάρλυ γράφει για τον τυχερό Παναθηναϊκό που βρήκε επιτέλους έναν προπονητή που ξέρει με ποιους αξίζει να πορευτεί και ποιοι δεν είχαν θέση στο Κορωπί. Η ατομική βελτίωση παικτών και η δικαίωση για τις ικανότητες του Πολ Εμποκού, όταν κάποιοι τον... χλεύαζαν.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΠΑΟ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
panathinaikos zeka ebokou berg EUROKINISSI SPORTS

Η πρόοδος του Παναθηναϊκού συνεχίζεται. Η εικόνα στην Τρίπολη ήταν μία απόλυτη δικαίωση του Μαρίνου Ουζουνίδη και της δουλειάς που κάνει. Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού αποφάσισε να μην χαλάσει καθόλου την λογική του. Παρά την απουσία του Βιγιαφάνες, δεν χρησιμοποίησε τον Λούντ, αλλά έδωσε ευκαιρία, στον απογοητευτικό μέχρι το παιχνίδι με τον Αστέρα, Μπουμάλ, προτιμώντας να έχει κάποιον καθαρό ακραίο στα δεξιά. Δικαιώθηκε και για αυτήν την απόφαση, καθώς από τον Μπουμάλ πήρε τρεξίματα, την κάθετη για το πρώτο γκολ και τον είδε να πετυχαίνει στο τέλος ένα γκολ που θα τον βοηθήσει να ξεμπλοκάρει στην συνέχεια.

ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Παναθηναϊκός από την πρώτη φάση του αγώνα, έδειξε πως δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί στα μέτρα που αποφάσισε να παίξει άμυνα ο Ελευθερόπουλος. Ο Αστέρας πήρε πολύ χαμηλό βαθμό στο παιχνίδι χωρίς μπάλα, καθώς είχε την τελευταία γραμμή άμυνας ψηλά χωρίς να υπάρχει πίεση στην μπάλα και στην πάσα, ούτε η ικανότητα για να διαβάσουν τα στόπερ και να ακολουθήσουν τις κινήσεις των επιθετικών του Παναθηναϊκού. Οι ποδοσφαιριστές του Ουζουνίδη είχαν καλά τρεξίματα στον κενό χώρο, υπέροχες μεταβιβάσεις και ποιοτικά τελειώματα.

ΚΑΛΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΤΑΛΕΝΤΟΥ

Είναι φανερό πως η δουλειά του Ουζουνίδη αποδίδει σε όλα τα επίπεδα. Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού πέρα από την δουλειά που έχει κάνει, την φανερή βελτίωση στην φυσική κατάσταση, την μονιμοποίηση μίας συγκεκριμένης τακτικής που έχει ωφελήσει πολύ τους ποδοσφαιριστές του, αποδεικνύεται και καλός αξιολογητής ατομικού ταλέντου.

Ήξερε να ξεχωρίσει με ποιους πρέπει να πάει και ποιους να διώξει από τον Παναθηναϊκό. Αποδεικνύεται μεταγραφή ουσίας ο Κουρμπέλης, ακριβώς στα πρότυπα που χρειαζόταν ποδοσφαιριστή ο Παναθηναϊκός. Έλληνας ποδοσφαιριστής κορμού στα 23 του χρόνια.

Δεν ακύρωσε όλες τις μεταγραφές του καλοκαιριού, αλλά ήξερε με ποιους αξίζει να πορευτεί και ποιοι δεν είχαν θέση στο Κορωπί. Πέρα από όσους έδιωξε, πάρκαρε τον συμπαθή ποιοτικό αλλά παλαίμαχο Μέστο και έκανε αναντικατάστατο τον Κουλιμπαλί που τουλάχιστον για τα Ελληνικά δεδομένα παίρνει για πλάκα την πλευρά.

ΟΠΛΟ ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΧΟΥΛΤ, ΚΟΥΛΙΜΠΑΛΙ

Όπως επισήμανα έγκαιρα το δίδυμο στα άκρα, Χούλτ, Κουλιμπαλί αποτελεί ένα τεράστιο όπλο, καθώς δίνει την δυνατότητα να παίζει ο Παναθηναϊκός με δύο επιθετικούς, επιτρέπει στον Κλωναρίδη να μην ξεκινά στα άκρα αλλά να λειτουργεί σαν καθαρό φορ και να εκμεταλλεύεται την ταχύτητα του πέφτοντας απευθείας πάνω στα αντίπαλα στόπερ. Επίσης δίνει την δυνατότητα στους δύο ακραίους επιθετικούς να παίζουν πιο μέσα να περνάνε εύκολα κάθετες και επιτρέπουν στον Παναθηναϊκό πρακτικά να παίζει μία τακτική με 4 κεντρικά χαφ. Στην τεράστια πρόοδο του Παναθηναϊκού παίζουν καθοριστικό ρόλο οι Χούλτ, Κουλιμπαλί.

ΞΕΧΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΕΜΠΟΚΟΥ

Φυσικά την μεγάλη διαφορά κάνει ο Εμποκού. Ο Ουζουνίδης, από το πρώτο παιχνίδι που τον χρησιμοποίησε με την Θέλτα στην Λεωφόρο, σε μία εποχή που ο ίδιος ο Εμποκού δεν ήταν καλά καθώς δεν είχε βοηθηθεί από την ομάδα και το προηγούμενο τεχνικό επιτελείο, τον ξεχώρισε και τον μονιμοποίησε. Τώρα όποιος σχολιάζει τον Παναθηναϊκό μιλάει για τον Εμποκού, προσωπικά σας τα έγραφα από την ημέρα που ακούστηκε το όνομα του για τον Παναθηναϊκό και επέμενα για τα προσόντα του, όταν το όνομα του γραφόταν με απαξίωση.

Ο χρόνος δίνει τις απαντήσεις του. Στην συγκεκριμένη περίπτωση χρειάστηκε να έρθει και ο κατάλληλος άνθρωπος, για να βοηθήσει στην ομαλή εξέλιξη. Ο Ουζουνίδης, με τον Εμποκού απλά έκανε αυτό που θα έπραττε οποιοσδήποτε κανονικός προπονητής. Πολλές φορές όμως το προφανές, το αυτονόητο είναι πολυτέλεια και το δύσκολο. Κάτι που το είδαμε και από κρίσεις ακόμα και συναδέλφων τον καιρό, που το τεχνικό επιτελείο δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να καθαρίσει τον Παναθηναϊκό και να διώξει την σαβούρα από το Κορωπί.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΑ

Στην Τρίπολι το γκολ του Κλωναρίδη ακολούθησε ένα ρεσιτάλ του Εμποκού μέχρι την λήξη του ημιχρόνου. Ασίστ στον Μπεργκ με κάθετη, εκτέλεση φάουλ συστημένη στο κεφάλι του Μολέδο και ο ίδιος από εξαιρετική μεταβίβαση του Κουρμπέλη έκανε το 4-0.

Εδώ και δύο εβδομάδες για τον Εμποκού γράφουν οι πάντες, σημασία έχει όμως να μπορείς και να ξεχωρίζεις. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση η πρόβλεψη ήταν εύκολη, καθώς πρόκειται για ποδοσφαιριστή που δεν του λείπει τίποτα. Ποιότητα, κοντρόλ, τεχνική κατάρτιση, κάθετη, ομαδικότητα, εκτέλεση, δημιουργία, ταχύτητα με μπάλα, κίνηση στον κενό χώρο, στημένα, νοοτροπία. Όλα τα έχει ανεπτυγμένα. Είναι πολύ σημαντικό για τον Παναθηναϊκό να μην χάσει παιχνίδια από την ενόχληση που ένιωσε στον προσαγωγό.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΛΩΝΑΡΙΔΗ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Ο Παναθηναϊκός πέρα από τον Κουρμπέλη, τις τελευταίες ημέρες των μεταγραφών έκλεισε τον Κλωναρίδη και τον Μόλινς. Για τον Μόλινς μαθαίνω πως δείχνει καλά στοιχεία στις προπονήσεις, φθηνή λύση ανάγκης είναι, θα δώσει ο χρόνος τις απαντήσεις του. Με τον Κλωναρίδη όμως έχει κάνει μεγάλη μαγκιά. Όχι μόνο έφερε με πολύ μικρό αντίτιμο έναν ποδοσφαιριστή που έκοψε ο προκάτοχος του και ποτέ δεν πίστεψε ο Αναστασίου, αλλά του προσφέρει και έναν ρόλο που του ταιριάζει γάντι. Τον βοηθά να εκμεταλλευτεί τον διασκελισμό του και τον πάει σε κάθε παιχνίδι σε καθαρές εκτελέσεις.

Δεν τον χρησιμοποιεί σαν εξτρέμ, αλλά άμεσα πάνω στα αντίπαλα στόπερ. Με τον εντυπωσιακό άνοιγμα ποδιών και τον αρχικό καλπασμό που έχει ο Κλωναρίδης δημιουργεί συνθήκες για κάθετες πάσες και χώρους. Πέρα από ότι δεν αναλώνεται σε κινήσεις στα πλάγια και λειτουργεί σαν φορ, επειδή αναγκάζει τα στόπερ να ασχολούνται μαζί του ελευθερώνει και τον Μπεργκ, ενώ δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην συνοχή της ομάδας όταν γυρνάει προς τα πίσω ο Σουηδός.

Ο ΜΠΕΡΓΚ ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όλα αυτά που αναφέραμε έχουν σαν αποτέλεσμα, ο Μπεργκ να είναι φτιαγμένος και γεμάτος όρεξη ξανά για ποδόσφαιρο. Τροφοδοτείται από παντού, έχει μαζί του πλέον ποδοσφαιριστή με τεράστια ποιότητα (Εμποκού), που τον φτιάχνει, αλλά και την δυνατότητα να γυρνά προς τα πίσω και να παίρνει με τις πολλές επαφές που έχει με την μπάλα ενέργεια και αυτοπεποίθηση.

Όταν ο Μπεργκ κάνει κινήσεις προς τους χαφ και τους εξτρέμ, υπάρχει ο γρήγορος Κλωναρίδης και κάθε κίνηση του αντίπαλου στόπερ προς τον Μπεργκ σημαίνει χώρος κενός για κάθετη πάσα στον Βίκτωρ. Επίσης κάτι που είναι πολύ σημαντικό, ο Μπεργκ όταν κινείται προς τους τέσσερις επί της ουσίας χαφ που έχει ο Παναθηναϊκός βρίσκει κοντά του παίκτες που μπορούν να συνεργαστούν μαζί του και αυτό τον φτιάχνει.

Πλέον όλοι έχουν αναληφθεί πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ο Παναθηναϊκός να κυνηγήσει το κύπελλο και πάνω από όλα πως έχει βρεθεί ο προπονητής που είναι ικανός με την δουλειά του να δημιουργήσει την επόμενη σαιζόν έναν Παναθηναϊκό, ικανό να διεκδικήσει τους στόχους που οφείλει να βάζει ο σύλλογος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK