Προστατεύοντας τον Λεντέσμα

Η τακτική του Στραματσόνι για ένα ημίχρονο είχε εξουδετερώσει το 4-4-2 του Γιάνκοβιτς. Όμως το άδικο πέναλτι στο τέλος του ημιχρόνου και η έλλειψη δυνάμεων στο δεύτερο μέρος μετέτρεψαν μία σίγουρη νίκη σε αυταπάρνηση για να μην χαθεί ο βαθμός. Ο Τσάρλυ αναλύει τα όσα είδε στη Λιέγη.

Προστατεύοντας τον Λεντέσμα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Παναθηναϊκός είχε ένα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο, έφτασε κοντά στην 100η ευρωπαϊκή του νίκη και τελικά έφτυσε αίμα στην κυριολεξία για να πάρει τον βαθμό. Μία απόφαση άλλαξε την ιστορία. Ο βοηθός που βρισκόταν πίσω από το τέρμα τιμώρησε μία σκέψη που έκανε, αλλά μετάνιωσε ο Κουτρουμπής.

Η Σταντάρ μείωσε στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου και πήρε ώθηση για να πιέσει και να εξαντλήσει στην επανάληψη τους παίκτες του Παναθηναϊκού, που μπορούν να μείνουν με την ικανοποίηση πως έδωσαν μάχη.

Τον βόλεψε το 4-4-2 του Γιάνκοβιτς

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Παναθηναϊκός έπαιζε με έναν αντίπαλο που τακτικά τον βόλευε πολύ. Ο Γιάνκοβιτς ακολουθεί ένα καθαρό 4-4-2, το οποίο κούμπωνε τέλεια στο 3-5-2 του Παναθηναϊκού. Η τακτική του Στραματσόνι, προσέφερε παραπάνω παίκτη στο μαρκάρισμα των δύο φορ της Σταντάρ, επιπλέον ποδοσφαιριστή στον άξονα και χώρο για τον Ιμπάρπο.

Ο Ιμπάρμπο ήταν αποφασισμένος να πάρει ρεβάνς από τον εαυτό του για τις ευκαιρίες που έχασε στο Βίγο. Η τακτική της Σταντάρ και η απόφαση να παίξει ο Γιάνκοβιτς χωρίς τον σκληροτράχηλο Ενόχ και με δύο καθαρά 8άρια στον άξονα πρόσφερε ελεύθερα μέτρα στον Ιμπάρμπο ανάμεσα στους δύο χαφ και στα στόπερ.

Ο Ιμπάρμπο είχε ελεύθερα μέτρα και κράτημα μπάλας ψηλά από τον Λέτο. Οι δύο τους είχαν άψογη συνεργασία σε όλο το παιχνίδι και στα δύο τέρματα των πρασίνων.

ΑΠΑΙΡΑΙΤΗΤΟΣ Ο ΙΜΠΑΡΜΠΟ

Ο Ιμπάρμπο σε όλα τα ευρωπαϊκά παιχνίδια έχει τις τελικές ευκαιρίες, όταν τις χάνει δέχεται το ανάθεμα, όμως έχει προσόντα απαραίτητα για να κάνουν γρήγορο και απειλητικό τον φετινό Παναθηναϊκό.

Το πόσο χρειάζεται τα προσόντα του Ιμπάρμπο η ομάδα που θέλει να δημιουργήσει ο Στραματσόνι, φάνηκε στο παιχνίδι με την Ξάνθη. Όταν και έλειπε η ταχύτητα, τα τρεξίματα του που κουράζουν την αντίπαλη άμυνα, δημιουργούν διαδρόμους και ελευθερώνουν τον σέντερ φορ.

ΣΤΗΡΙΓΜΑ Ο ΛΕΤΟ

Η συνεργασία των Λέτο, Ιμπάρμπο ήταν άψογη στα πρώτα 45 λεπτά. Ο Λέτο όπως και στο δεύτερο ημίχρονο με την Μπρόντμπι, έχοντας τον ίδιο ρόλο, βοήθησε με την ικανότητα που έχει να παίζει πλάτη να κρατά μπάλα και να ελευθερώνει με τις πάσες του.

Ήταν πολύ σημαντικός, επέτρεψε στους συμπαίκτες του να του ακουμπήσουν 44 φορές την μπάλα πάνω του, να μείνει η μπάλα ψηλά και βοήθησε τον Ιμπάρμπο, να εκμεταλλευτεί τα κενά μέτρα στο πρώτο ημίχρονο και συνεργάστηκε μαζί του και στα δύο του τέρματα.

Το πέναλτι στο τέλος του ημιχρόνου επέτρεψε στους παίκτες της Σταντάρ να μπουν με πάθος στον αγώνα και δημιούργησε φόβο στους παίκτες του Παναθηναϊκού.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΚΟΒΙΤΣ

Οι πράσινοι ξεκίνησαν το παιχνίδι για να πάρουν ένα διπλό με ποιότητα και οδηγήθηκαν στο να πάρουν την ισοπαλία με αυτοθυσία.

Η εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου ήταν εντελώς διαφορετική. Ο Γιάνκοβιτς είδε πως χρειάζεται ενίσχυση στον άξονα, τράβηξε τον Ντοσεβί προς τα μέσα και από το 64ο λεπτό τον Μπενζά που μπήκε στην θέση του, ο μπακ Φαγέ πήρε όλη την πλευρά και ο Μπελφοντί πήγε πιο πίσω.

Τις αλλαγές και την ένταση που ανέβασε στο παιχνίδι της η Σταντάρ δεν την άντεξε ο Παναθηναϊκός. Ο Χουλκ δεν μπορούσε να ελέγξει τα ανεβάσματα του Φαγέ, ενώ σιγά σιγά έβγαιναν τα ατομικά προβλήματα που είχαν οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού.

"ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ" ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΛΕΝΤΕΣΜΑ

Το παιχνίδι άλλαξε και οι παίκτες του Παναθηναϊκού πήραν παθητικό ρόλο και όσο η ώρα κύλαγε πήγαιναν σε υπερπροσπάθεια. Αν πρέπει να προβληματίσει κάτι το επιτελείο του Παναθηναϊκού είναι πως για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι οι ποδοσφαιριστές "άδειαζαν" όσο πέρναγε ο χρόνος.

Παίζει ρόλο πως όλοι πρέπει να τρέχουν περισσότερο για να καλύπτουν τον Λεντέσμα. Ο Ιταλός τεχνικός δίνει στον Λεντέσμα περισσότερο χρόνο από ότι μπορεί να αντέξει ο ίδιος αλλά και οι συμπαίκτες του.

Προσπάθησε να το κλειδώσει με 3-6-1

Σε όλο το δεύτερο ημίχρονο η λογική ήταν να κρατηθεί το σκορ με ηρωισμό. Σε αυτήν την λογική που πήγε ο αγώνας, ο Στραματσόνι έκανε σωστές αλλαγές. Για να καλύψει τις πλευρές πήγε σε 3-6-1, αρχικά πηγαίνοντας τον Βιγιαφάνιες αριστερό χαφ και περνώντας στην θέση του τον Λούντ και μόλις τραυματίστηκε ο Ζέκα με τον Εμποκού και ξανακατεβάζοντας τον Βιγιαφάνες.

Μέσα στην ατυχία του Παναθηναϊκού μπορούμε να βάλουμε πως όταν οι πράσινοι διάβασαν τακτικά και έλεγξαν τα ανεβάσματα που έπαιρνε εύκολα ο δεξιός μπακ της Σταντάρ, ήρθε το τέρμα της ισοφάρισης από τον Μπελφοντί.

ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΓΚΟΛ ΤΟ 2016

Τέρμα που δέχεται ο Στιλ επειδή δεν είναι συγκεντρωμένος και δεν έχει σωστή στάση σώματος όταν εκτελείται το φάουλ. Ο Άγγλος τερματοφύλακας έχει δεχτεί στη Θέλτα, με την Ξάνθη και χθες στην Λιέγη τέρματα από φάουλ. Δεν υπάρχουν αυτά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Δεν γίνεται τερματοφύλακας να νικιέται με τόσο μεγάλη ευκολία από εκτέλεση φάουλ, η θέση έχει εξελιχτεί πολύ, όσον αναφορά τις τοποθετήσεις, αλλά φυσικά και τα προσόντα του τερματοφύλακα. Απευθείας φάουλ πάνω του, δεν τρώει τερματοφύλακας το 2016 ούτε στο ερασιτεχνικό! Πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό η επιπολαιότητα που δείχνει ο Στιλ, γιατί δεν φρόντισαν το καλοκαίρι να υπάρχει αξιοπρεπή εναλλακτική λύση.

Μετά το γκολ της ισοφάρισης φάνηκε πως το 3-6-1 του Στραματσόνι βοήθησε στο να κλείσουν οι τρύπες και υπήρξαν κενά μέτρα για να βγει μία σωστή αντεπίθεση. Δεν υπήρχαν όμως ξεκούραστα πόδια και μυαλά. Στο τέλος μένει μία πικρή γεύση, μία γλυκιά και κάποιες διαπιστώσεις.

ΤΑ ΕΔΩΣΑΝ ΟΛΑ

Ο Παναθηναϊκός έχασε μεγάλη ευκαιρία για να πάρει την πρώτη του νίκη στους ομίλους. Σίγουρα όμως μένει πως έδωσε μάχη μέχρι την τελευταία φάση. Οι ποδοσφαιριστές τα έδωσαν όλα, χρειάστηκε ακόμα να θυσιαστούν και τουλάχιστον αυτή την φορά πήραν κάτι. Αυτός ο βαθμός δίνει το δικαίωμα αν έρθει η νίκη με την Σταντάρ στην Λεωφόρο να μπορεί να παλέψει τις δύο τελευταίες αγωνιστικές. Άλλωστε πέρα από τον τελικό στόχο, αυτό που χρειάζεται φέτος ο Παναθηναϊκός είναι να ξαναχτίσει νοοτροπία και να βρει φιλοσοφία.

Το τεχνικό επιτελείο και τον κόσμο του Παναθηναϊκού μπορεί και πρέπει να τους ευχαριστεί το πάθος που έβγαλαν οι ποδοσφαιριστές του. Αυτό όμως που πρέπει να απασχολήσει και να λυθεί στο μέλλον είναι το γεγονός πως χρειάζεται τόση αυταπάρνηση για να βγει ένα παιχνίδι με την Σταντάρ Λιέγης.

Δεν δικαιολογείται για να πάρεις βαθμό από την Σταντάρ και να βγάλεις ένα παιχνίδι με αντίπαλο την συγκεκριμένη ομάδα να χρειαστεί τόσο αυτοθυσία και να υπάρξουν τόσες πολλές απώλειες. Υπάρχει θέμα διαχείρισης δυνάμεων, αλλά και δυναμικού.

ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΕΧΟΥΝ

Τα παιχνίδια με Ξάνθη και Σταντάρ δείχνουν τον δρόμο. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να επενδύσει σε ποδοσφαιριστές που του επιτρέπουν να γίνει πιο γρήγορος και δημιουργικός. Ο Λεντέσμα θα είναι πιο χρήσιμος αν παίζει λιγότερο. Επίσης όταν ο Παναθηναϊκός παίζει με δύο στην άμυνα ο Σάμπα θα πρέπει να είναι στον πάγκο. Ο Κουλιμπαλί είναι πολύ πιο αξιόπιστος από τον Μέστο και ήρθε η ώρα να δούμε μαζί στην βασική ενδεκάδα του Παναθηναϊκού τον Ιμπάρμπο με τον Εμποκού.

Το ρόστερ, έχει κενά, αλλά και προσόντα που μπορούν να επιτρέψουν στον Παναθηναϊκό να γίνει πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμος για τις αντίπαλες άμυνες. Υπάρχουν όμως οι Λεντέσμα, Ιβάνοφ, Σάμπα, Μέστο που τα αργά τους πόδια κουράζουν και τους υπόλοιπους, που χρειάζονται να δώσουν περισσότερη ένταση για να καλύπτουν τις δικές τους αδυναμίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κι αυτό "σύμπτωση", κ. Θόδωρε!
ΚΑΤΑΡΑ! Ρέφερι και... Στιλ στέρησαν το διπλό!

News 24/7

24MEDIA NETWORK