Βρήκε ηγέτη στο πρόσωπο του Ρίβερς

Ο Κέι Σι Ρίβερς που ζει και πεθαίνει από τα σούτ, ο Παππάς και τα ρεκόρ του Σφαιρόπουλου με Έλληνες διαιτητές. Ο Τσάρλυ γράφει για το τελευταίο μπασκετικό ντέρμπι των "αιωνίων".

BASKET LEAGUE / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ (ÃÅÙÑÃÉÁ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÕ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ (ÃÅÙÑÃÉÁ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÕ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Το ντέρμπι των αιωνίων στο μπάσκετ δεν έκρινε τίποτα σημαντικό. Σίγουρα κρατάει την πρώτη θέση ανοιχτή καθώς η ΑΕΚ είναι υπολογίσιμος αντίπαλος και θυμίζω πως πέρυσι είχε επιβληθεί ο Ολυμπιακός στην παράταση, γλιτώνοντας από θαύμα.

ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΡΟΛΟ ΤΟ ΑΒΑΝΤΑΖ ΕΔΡΑΣ

Στην πράξη όμως βλέπουμε πως και το αβαντάζ έδρας πλέον δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο. Δεν είναι όπως παλιότερα που οι δύο ομάδες επηρεάζονταν πολύ όταν έπαιζαν η μία στην έδρα της άλλης. Η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια είναι πως έχουν χάσει στα ντέρμπι αιωνίων τη δύναμη τους οι έδρες, τα μεταξύ τους παιχνίδια ξεκινούν χωρίς πλεονέκτημα και ο Ολυμπιακός έχει πολλές νίκες επί Σφαιρόπουλου στο ΟΆΚΑ ο Παναθηναϊκός αρκετά νωρίτερα είχε καταφέρει να αποβάλει το κόμπλεξ του ΣΕΦ.

Αν ψάξουμε να βρούμε τα κέρδη και τις ζημιές από τη χθεσινή νίκη του Παναθηναϊκού, αυτά έχουν να κάνουν περισσότερο με το γεγονός πως μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η ομάδα του Πασκουάλ κερδίζει για δεύτερη φορά τον Ολυμπιακό.

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΟΙ ΝΙΚΕΣ

Όλοι θυμόμαστε τους ερυθρόλευκους να βγάζουν ένα ψυχικό πλεονέκτημα στα δύο παιχνίδια Ευρωλίγκας. Είχαν δημιουργήσει ένα σερί 6 συνεχόμενων νικών με νίκες με σκληρό για τον αντίπαλο τους τρόπο και ειδικά το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ για την Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός το κέρδισε με κεκτημένη ταχύτητα από τις προηγούμενες επιτυχίες. Θυμίζω πως όταν ο Παναθηναϊκός πήρε προβάδισμα με το τρίποντο του Φώτση δύο λεπτά πριν από το τέλος δεν ξαναέκανε σωστή επίθεση. Είχε λοιπόν δημιουργηθεί ένα ψυχολογικό πλεονέκτημα υπέρ του Ολυμπιακού. Το αν ανατράπηκε θα το δείξει ο χρόνος, όμως για τον Παναθηναϊκό αυτές οι δύο νίκες είναι ευεργετικές.

ΒΡΗΚΕ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Και είναι ακόμα πιο σημαντικό που σε αυτά τα παιχνίδια, πλέον έχει βρει τον δικό του ηγέτη. Οι δύο νίκες συνδυάστηκαν με τεράστια παιχνίδια του Ρίβερς που δημιουργούν μία αίσθηση πως ο Παναθηναϊκός εκτός από έναν πολύ σοβαρό αθλητή, έχει βρει και έναν νικητή που μπορεί να κάνει διαφορά σε αυτά τα παιχνίδια.

Ο Παναθηναϊκός, μέχρι να μπει στο γήπεδο ο Ρίβερς έμοιαζε χαμένος, δεν είχε ενέργεια σε άμυνα, δεν είχε ηγέτη στην επίθεση, μπήκε ο Ρίβερς έβαλε το πρώτο τρίποντο και το ΟΑΚΑ πήρε φωτιά, ο πάγκος σηκώθηκε η ψυχολογία άλλαξε. Ακολούθησαν και οι Σίνγκλετον-Τζέιμς, έκανε και ένα εντυπωσιακά έξυπνο παιχνίδι ο Παππάς και ήρθε η δεύτερη συνεχόμενη νίκη απέναντι σε έναν λαβωμένο Ολυμπιακό. Δεν υπάρχουν πολλά να κρατήσει το τεχνικό τιμ των πρασίνων από αυτήν τη νίκη.

ΖΕΙ ΚΑΙ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΡΙΝΟ ΣΟΥΤ

Ο Παναθηναϊκός δεν έπαιξε καλά, στηρίχτηκε σε μεγάλα σουτ που μπήκαν και στην ενέργεια που βγάζει στην άμυνα του. Είναι ομάδα που ζει και πεθαίνει μέσα από τα τρίποντα και από τα διαστήματα που μπορεί να παίζει με ένταση επιθετική άμυνα. Για αυτό το λόγο όμως δυσκολεύεται μακριά από το ΟΑΚΑ. Στην επίθεση δεν έχει βρει, αν βγάλουμε εκτός κουβέντας το παιχνίδι στο ΣΕΦ για το κύπελλο, οπού κι εκεί στο τέλος χρειάστηκε μεγάλα σουτ, εναλλακτικά πλάνα. Η μπάλα ακουμπάει λιγότερο απ' ό,τι πρέπει στον Μπουρούση, μέχρι πρότινος υπήρχε η λογική πως δεν είναι καλά ο σέντερ του Παναθηναϊκού, αλλά υπάρχουν παιχνίδια όπως στο Καζάν που ο Μπουρούση είναι έτοιμος να τα πάρει μόνος του και η μπάλα δεν πάει σε αυτόν.

ΤΖΕΝΤΙΛΕ

Σίγουρα ο Ισπανός τεχνικός έχει το άλλοθι πως δεν έχει φτιάξει ο ίδιος την ομάδα και μέσα στη σεζόν μπήκαν σημαντικοί παίκτες που της άλλαξαν την ισορροπία της. Ο ίδιος καλείται συνέχεια να μοιράζει ρόλους και να δημιουργεί ιεραρχίες. Δεν του έχει βγει ακόμα η επιλογή Τζεντίλε.

Είναι φανερό πως προσπαθεί να τον καλουπώσει, δεν του δίνει τη δυνατότητα που είχε στην Αρμάνι, να παίρνει την μπάλα και να έχει τους συμπαίκτες στις 4 γωνίες και να αποφασίζει ο ίδιος τι θα κάνει. Από τον Ιταλό ζητάει περισσότερο ποστάρισμα, να εκμεταλλευτεί το σώμα του και του δίνει λιγότερες ελευθερίες από ότι στους Αμερικάνους. Επίσης, όταν βλέπει πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην προσωπική του άμυνα δεν τον περιμένει, τον πετά στον πάγκο και δεν τον επαναφέρει εύκολα. Ο χρόνος θα δείξει, αν μέσα από αυτήν την λογική ο Τζεντίλε θα βρει ρόλο στον Παναθηναϊκό.

Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΑΠΠΑΣ

Αυτός που το πέτυχε είναι ο Νίκος Παππάς. Και πλέον το δείγμα αρχίζει να γίνεται μεγαλύτερο. Ο Παππάς το 2017 είναι ένας εντελώς διαφορετικός παίκτης. Παίρνει ειδικές αποστολές, κάνει σπουδαία δουλειά στην άμυνα, κερδίζει μονομαχίες είτε με μυαλό είτε με ενέργεια που δίνουν κατοχές και ψυχολογία στην ομάδα του. Στο ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, στο διάστημα που ο ίδιος αγωνίστηκε πήρε ο Παναθηναϊκός τη διαφορά.

Κάποια στιγμή υπήρχε το στατιστικό με τον Παππά να έχει παίξει 12 λεπτά να είναι απόντος, αλλά σε αυτό το χρονικό διάστημα που ήταν μέσα στο παρκέ να κερδίζει ο Παναθηναϊκός με 22 πόντους. Στο σύνολο ο Παππάς έπαιξε 16,38 έβαλε 2 πόντους με 1/4δίποντα 0/2 τρίποντα, είχε 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα.

Η στατιστική δεν λέει την αλήθεια με τον Παππά στο γήπεδο ο Παναθηναϊκός κέρδισε 18 πόντους. Στην ουσία ο Πασκούαλ το τελευταίο διάστημα διαχειρίζεται έναν γκάρντ που δεν υπήρχε στο ρόστερ του, κάνει σημαντική βρώμικη δουλειά θυσιάζεται για την ομάδα, κερδίζει διεκδικούμενες μπάλες και μέσα σε αυτήν την λογική ο Παππάς βρήκε ξανά ρόλο και χρόνο στην ομάδα.

ΤΟ ΝΤΕΦΟΡΜΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΘΗ

Είμαστε σε ένα διάστημα που ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει το ντεφορμάρισμα του Καλάθη. Αναφορά έκανα σε πρόσφατο κείμενο μου, όπου τα στατιστικά του στο πρώτο γύρο της Ευρωλίγκας λένε όλη την αλήθεια. Έκανε τόσα πράγματα μαζί, έπαιζε μόνιμα πάνω από 33 λεπτά καλούμενος να κάνει τα πάντα στο γήπεδο. Ήταν φυσιολογικό κάπου να σβήσει ο οργανισμός του, φαίνεται πως έχει χαλάσει και η αυτοπεποίθηση του που στον συγκεκριμένο αποτελεί σημαντικό θέμα.

Με τον Ολυμπιακό ο Πασκουάλ πήρε μία σοφή απόφαση να τον αφήσει στον πάγκο, να του δώσει μόνο 8,32, έχασε 9 πόντους ο Παναθηναϊκός στα 8,32 του Καλάθη και να αφήσει την ομάδα στα χέρια του Τζέιμς, όπου τον χρησιμοποίησε 31.34. Είναι σημαντικό που με τον Τζέιμς οργανωτή ο Παναθηναϊκός είχε σε ολόκληρο το παιχνίδι μόνο 7 λάθη, ο ίδιος ο Αμερικάνος μόλις 1 και 4 ασίστ.

ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ Ο ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Ολυμπιακός δεν έχασε τίποτα σπουδαίο από ένα ψυχολογικό πλεονέκτημα που είχε αποκτήσει. Η ήττα που πόνεσε περισσότερο ήταν αυτή στο κύπελλο όπου χάθηκε ένας τίτλος. Νομίζω πως χάθηκε και το μέτρο και ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είχε αποκτήσει η ομάδα επί Σφαιρόπουλου.

Το πρώτο πράγμα που άλλαξε με το που ανέλαβε ο τεχνικός του Ολυμπιακού, ήταν πως έφερε στην ομάδα μία ηρεμία. Την απεγκλώβισε από την κουβέντα και το άλλοθι της διαιτησίας. Ενώ ο Ολυμπιακός επί Σφαιρόπουλου μετρά δίκαια πολλές επιτυχίες και συνεχόμενες νίκες με Έλληνες διαιτητές, ο προπονητής του Ολυμπιακού σε ένα παιχνίδι που χάθηκε κατά κράτος και η ομάδα του ήταν φανερά κατώτερη έβαλε ξανά την κουβέντα για τη διαιτησία στο τραπέζι.

ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΤΗΤΕΣ

Το βάζω σαν ένα νέο δεδομένο, ο Ολυμπιακός με τον Σφαιρόπουλο είχε συνεχόμενες νίκες με Έλληνες διαιτητές, είχε δημιουργήσει ένα ψυχολογικό πλεονέκτημα. Δεν περίμενα ενώ ο ίδιος έχει ρεκόρ σε τελικούς πρωταθλήματος απέναντι στον Παναθηναϊκό 6-1 στην πρώτη ήττα μετά από ένα σερί 6 νικών, οι 4 με Έλληνες διαιτητές, να ξαναβάλει μέσα στην ομάδα του το μικρόβιο και την αμφιβολία. Φοβάμαι πως μπήκε ένας αρνητικός παράγοντας στον Ολυμπιακό ενόψει των τελικών.

ΠΙΟ ΕΤΟΙΜΗ ΟΜΑΔΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός είναι φανερά πιο έτοιμος σαν ομάδα από τον Παναθηναϊκό. Δεν μπορεί να κριθεί από το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ ήταν αποδεκατισμένος. Είναι και σημαντικό πως με τόσες απουσίες ήταν για τρία δεκάλεπτα μέσα το παιχνίδι και επίσης, ότι μπορεί να ηττήθηκε αλλά αυτό συνέβη βλέποντας τον αντίπαλο το να παίζει κακό μπάσκετ.

Πέρα από την άνεση που έχει αποκτήσει σε αυτά τα παιχνίδια ο Ρίβερς δεν έχουν κάτι άλλο να φοβηθούν οι ερυθρόλευκοι.Συνεχίζουν τον αγώνα του και οι δύο στην Ευρωλίγκα, μένουν ακόμα 10 παιχνίδια για να δούμε που θα τερματίσουν και μην ξεχνάμε πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες να δούμε μεταξύ τους πλέι οφ στην Ευρωλίγκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο Ρίβερς είναι ο STOIXIMAN.GRMVP της αγωνιστικής
Κόκκινο πανί για τον Ρίβερς ο Ολυμπιακός!
Τόμιτς για Ρίβερς: "Άλλα είχαμε πει εμείς..."
Ρίβερς: "Ήμουν... ζεστός"
Ρίβερς "έπνιξε" τον Ολυμπιακό στον ΟΑΚΑ, δεν καλύφθηκε η διαφορά

News 24/7

24MEDIA NETWORK