Ο Ίβιτς που έκοψε τη μεταγραφή επιθετικού και η ηλίθια τιμωρία

Με αφορμή το ματς στην Τρίπολη ο Τσάρλυ γράφει για τον έτοιμο Βλάνταν Ίβιτς και την τιμωρία που αφήνει πίσω τον ΠΑΟΚ.Η πίστη στις δυνατότητες του Δικεφάλου του Βορρά, η μεγάλη μεταγραφή που "κόπηκε" και το διάστημα που οφείλει να προσέξει ο Σέρβος τεχνικός στη συνέχεια.

Ο Ίβιτς που έκοψε τη μεταγραφή επιθετικού και η ηλίθια τιμωρία

Ο ΠΑΟΚ στην Τρίπολη πήρε ένα αποτέλεσμα σημαντικό για την ψυχολογία του αποδεικνύοντας -πρώτα απ' όλα στον εαυτό του- πως εφέτος κάτι αλλάζει.

Σε μία έδρα που τον "στοίχειωνε" μετρώντας πέντε σερί και τον αποκλεισμό στα ημιτελικά κυπέλλου επί Δώνη κατάφερε να επιβληθεί με άνεση και να φύγει με το διπλό.

ΚΟΥΒΑΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ

Βλέπω ότι δεν αναφέρεται πουθενά, αλλά το -3 που κουβαλά "πληγώνει". Την ώρα που Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έχουν 6 βαθμούς, η ομάδα του Ίβιτς, αν και έχει πάρει και τα δύο παιχνίδια, είναι στους 3. Σ' ένα πρωτάθλημα που οι "μεγάλοι" έχουν ανοίξει πολύ τη διαφορά τους από τους υπόλοιπους και -όπως βλέπουμε στις πρώτες αγωνιστικές- οι γκέλες δεν έρχονται εύκολα, το να ξεκινάς με τρεις λιγότερους βαθμούς δεν είναι απλή υπόθεση. Αν θυμηθεί κανείς ότι πέρυσι σε ολόκληρο το πρωτάθλημα οι "ερυθρόλευκοι" έχασαν 5 βαθμούς, καταλαβαίνει κανείς πόσο επιζήμιο είναι το -3 που έχει επιβληθεί στον ΠΑΟΚ για όσα έγιναν στο παιχνίδι κυπέλλου με τους Πειραιώτες.

ΠΙΣΤΗ

Βγάζοντας πάντως την εικόνα του βαθμολογικού πίνακα, ο αγώνας στην Τρίπολη σκόρπισε χαμόγελα και χάρισε ακόμα μεγαλύτερη πίστη στο πλάνο του Ίβιτς.

ΕΚΟΨΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΤΑΤΑΓΡΑΦΗ

Στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου ο προπονητής του "Δικεφάλου" πήρε μία απόφαση που δημιούργησε ερωτηματικά. Ζήτησε από τον Ιβάν Σαββίδη να μην φέρει κάποιον στράικερ με βαρύ όνομα, ικανό να πάρει τη θέση του βασικού από τον Κλαούς Αθανασιάδη. Αυτό έχει ως συνέπεια σε μία θέση στην οποία οι ανταγωνιστές του ΠΑΟΚ έχουν δυνατά χαρτιά και λύσεις, ο Ίβιτς να έχει στη διάθεση του μονάχα τους Αθανασιάδης, Κουλούρη, Περέιρα. Ο αγώνας στην Τρίπολη έμοιαζε σαν μία δικιά του προπονητική επιτυχία, σαν μία αρχική δικαίωση για μία απόφαση που έκρυβε ρίσκο.

Ο Βλάνταν Ίβιτς δεν "έκοψε" την επιθυμία το Σαββίδη για κάποιο μεγάλο όνομα στην επίθεση μόνο γιατί στο δικό του πλάνο είχε τον Κλαόυς στην κορυφή της επίθεσης και δεν ήθελε να του προσφέρει πίεση. Αλλά επειδή πίστευε και στον Κουλούρη.

ΤΟΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ

Ο 20χρονος γύρισε μετά από μία χρονιά δανεισμού στην Κύπρο έχοντας κάνει στην Ανόρθωση 21 παιχνίδια, που στο σύνολο τους ήταν 809 λεπτά με 6 τέρματα. Ο Ίβιτς τον έβλεπε να βγάζει μεγάλη συνέπεια στις προπονήσεις και να εκτελεί ό,τι ζητά από αυτόν σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Αυτός ήταν λόγος που δεν ήθελε κάποιο "βαρύ χαρτί" στην επίθεση ούτε τα έβαψε μαύρα όταν τελευταία μέρα δεν έκλεισε ούτε βοηθητικό φορ, θεωρώντας πως ο μικρός είναι έτοιμος να του προσφέρει λύσεις και θα ήταν άδικο να του κλείσει στην πόρτα.

Ο Ίβιτς τού έδωσε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι και -δείχνοντας σίγουρος για την απόφαση του- το μόνο που του είπε όταν του ανακοινώθηκε πως θα είναι βασικός ήταν "μπες χωρίς άγχος και κάνε ο,τι ακριβώς στις προπονήσεις". Άλλωστε από την εικόνα του σε αυτές έχει κερδίσει τον προπονητή του.

Ο Κουλούρης, όπως ο μαθητής που βρίσκεται διαβασμένος στην τάξη, δεν είχε κανένα άγχος. Μπήκε στο γήπεδο και είπε το μάθημα του. Πέτυχε δύο γκολ, το δεύτερο μεγάλου φορ και έκανε τον προπονητή του να χαμογελά πλατιά. Γιατί η απόφαση για έναν νέο τεχνικό να πάει στον ιδιοκτήτη και να του πει "δεν θέλω να τα σκάσεις για σέντερ φορ", δεν είναι απλή. Ειδικά την ώρα που βλέπει ότι οι ανταγωνιστές του έχουν φορτώσει τη συγκεκριμένη θέση.

Δεν λέω πως δικαιώθηκε οριστικά ο Ίβιτς, αφού αυτές οι αποφάσεις κρίνονται στην διάρκεια, αλλά η εμφάνιση του Κουλούρη στην Τρίπολη και τα δύο τέρματα του ήταν μία πρώτη "νίκη" σε μία δύσκολη απόφαση του προπονητή Βλάνταν Ίβιτς.

ΕΚΑΝΑΝ ΠΛΑΚΑ ΣΕ ΜΠΕΡΤΟ-ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ

Ο Σέρβος τεχνικός έχει δημιουργήσει συνολικά μία ομάδα, η οποία βασίζεται πολύ στο ότι είναι αμυντικά δεμένη και τρέχει πολύ στα άκρα με τους δύο γρήγορους εξτρέμ της.

Όπλο της η ταχύτητα των Ροντρίγκες - Κάμπος και οι συνεργασίες που μπορούν να βγουν στα δεξιά, μεταξύ του Κάμπος και του εντυπωσιακού Μάτος.

Στο πρώτο ημίχρονο της Τρίπολης ο αγώνας ήταν πολύ εύκολος για τον ΠΑΟΚ. Οι Ροντρίγκες - Κάμπος βρήκαν δύο βαριά, δύσκολα στο στρίψιμο, κορμιά και τους έκαναν πλάκα. Οι Μπέρτος - Γιαννούλης δεν έχουν αρχίσει καλά τη σεζόν και στα δύο πρώτα παιχνίδια αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για την ομάδα τους. Στη Νέα Σμύρνη τους περνούσαν οι Φούντας - Μπεν όποτε και από όποια πλευρά ήθελαν. Το ίδιο συνέβη και στην Τρίπολη με τους Ροντρίγκες - Κάμπος. Δεν είναι τυχαίο ότι ηρέμησε κάπως η δεξιά πλευρά του Αστέρα μόλις βγήκε ο Μπερτος.

ΝΑ ΞΑΝΑΔΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Ο ΜΠΕΡΤΟΣ

Δεν έχω κάτι με το παιδί. Όταν όμως ήταν να πάρει μεταγραφή σε μεγαλύτερη ομάδα είχα επισημάνει πως για ακραίος μπακ δεν είναι εύκολος στο στρίψιμο. Έχει πιο πολύ κορμί για στόπερ, αν και στην Ξάνθη είχε κάνει πολύ καλά παιχνίδια. Μου έκανε εντύπωση πάντως η εικόνα του στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Έπαιζε χωρίς συγκέντρωση, δεν είχε καθόλου ηρεμία, είχε το μυαλό του στο πώς θα μιλήσει, πώς θα έρθει σε αντιπαράθεση, θα εμπλακεί σε κοκορομαχία παρά το πώς θα παίξει μπάλα.

Νομίζω πως αν κάτσει ό ίδιος και δει το ημίχρονο που έκανε μέχρι να αποβληθεί, θα ντραπεί. Και μαζί θ' αντιληφθεί ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στο παιχνίδι του. Είχε φανερό πρόβλημα συγκέντρωσης και, εκτός από τις ντρίμπλες που δέχθηκε, δεν κατάλαβε καν το σκληρό χτύπημα που έδωσε σε συναθλητή του "χαλώντας" τον κόσμο όταν δικαίως καθυστερημένα και με επιείκεια, καθώς έπρεπε να δει απευθείας κόκκινη, αποβλήθηκε από τον Αρετόπουλο.

Πάντως τζάμπα φασαρία έκανε ο Μπέρτος, γιατί η έξοδος του καλό έκανε στον Αστέρα, καθώς έκλεισε μία σημαντική τρύπα.

ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ Ο ΙΒΙΤΣ

Το πρόβλημα που θα πρέπει να λύσει ο Ίβιτς ήταν το άσχημο διάστημα από το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου μέχρι την είσοδο του Μυστακίδη στο 77'.

Ήταν σαν να μην ήξερε ο ΠΑΟΚ ποια ήταν η κατεύθυνση του στο γήπεδο. Δεν μπόρεσε να κρατήσει μπάλα, παρόλο που ο αντίπαλος έπαιζε με παίκτη λιγότερο, έχασε το κέντρο και αντιμετώπισε δυσκολίες. Ο Ίβιτς άργησε να κάνει τη δεύτερη αλλαγή του, αλλά από τη στιγμή που μπήκε ο Μυστακίδης επανέκτησε μέτρα και έκλεισε εύκολα το παιχνίδι.

Ο ΠΑΟΚ έσπασε την κατάρα της Τρίπολης, κουβαλάει μία ηλίθια τιμωρία που θα την βρει μπροστά του μέσα στη σεζόν, αλλά συνεχίζει με πίστη στο πλάνο του προπονητή του. Ο Ίβιτς δείχνει πιο έτοιμος, πιο διαβασμένος και πιο σοβαρός από τους προκατόχους του τα τελευταία χρόνια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK