Πήγε αποκλεισμένος στο Περιστέρι

Ο Τσάρλυ αναλύει τα αίτια της ήττας του Παναθηναϊκού στο Περιστέρι που έφεραν τον αποκλεισμό από το κύπελλο.

Πήγε αποκλεισμένος στο Περιστέρι

Δεν ήθελα να γράψω σήμερα δεν χρειαζόταν. Ο διευθυντής μού ζήτησε να υπάρχει κείμενό μου στο site. Εξακολουθώ να θεωρώ πως οι 1.800 λέξεις που ακολουθούν είναι αχρείαστες.

Η πρόσφατη αρθρογραφία μου έδειχνε πού οδηγούνταν τα πράγματα. Το μόνο που είχα να κάνω στο παρακάτω κείμενο ήταν να συμμαζέψω σκέψεις μου από τα τελευταία άρθρα και να τις βάλω σε ένα κείμενο.

Ανήμπορος να προσπαθήσει

Ο τίτλος που έβαλε το Contra.gr μετά από το τέλος του παιχνιδιού στο Περιστέρι ήταν στον πόντο. Ατρόμητος-Aνήμπορος 1-0. Είδαμε ένα ανήμπορο σύνολο. Μία ομάδα ανήμπορη να προσπαθήσει. Όχι να πετύχει, αλλά ούτε καν να προσπαθήσει δεν ήταν ικανό το ρόστερ του Στραματσόνι.

Δεν ήταν ικανό, για τον απλούστατο λόγο πως όλο αυτό το διάστημα δεν έχει δημιουργηθεί κάτι ικανό για να δώσει μάχες. Δεν έχει βρεθεί και δεν έχει δουλευτεί ένα σχήμα που θα μπορούσε να παλέψει την κατάλληλη ώρα.

Τα δείγματα είχαν φανεί

ο Παναθηναϊκός επί Στραματσόνι έχασε στο "Καυτανζόγλειο", με τον Πανθρακικό στο γήπεδό του, από τον ΠΑΣ Γιάννενα και από την Ξάνθη, έφερε 0-0 στο πρώτο παιχνίδι με τον Ατρόμητο, αλλά αυτά τα αποτελέσματα δεν είχαν "πονέσει".

Βλέπετε, ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια έχει την πολυτέλεια να χάνει από τον Πανθρακικό, από την Ξάνθη και η ζωή να συνεχίζεται κανονικά. Κανένας να μην ιδρώνει, κανείς την επόμενη μέρα δεν βρίσκεται σε πίεση. Μία πολυτέλεια που για έναν σύλλογο όπως ο Παναθηναϊκός μπορεί να είναι ωφέλιμη για μία σεζόν. Όπως ήταν τη σεζόν 2013-14. Όταν αυτό επεκτείνεται όμως, υπάρχει πρόβλημα. Αλλοιώνεται το DNA, μικραίνει ο σύλλογός.

Παρατηρούσαμε λύπηση για το επίπεδο, την έλλειψη γνώσης, αλλά και τη χαμηλή ικανότητα αξιολόγησης, αποθεωτικά κείμενα για νίκες με την Καλλoνή, τον Λεβαδειακό, τον Πλατανιά.

Κέρδισε αγώνες με ρυθμό κακοζωισμένων παλαιμάχων

Το επίπεδο του ποδοσφαίρου που παρατηρούμε φέτος είναι υπερβολικά χαμηλό. Με διαφορά βλέπουμε το χειρότερο ποδόσφαιρο και το κατώτερο θέαμα από κάθε άλλη χρονιά. Στα παιχνίδια που σας ανέφερα, το 90λεπτο πέρναγε βασανιστικά. Ο ρυθμός ήταν απελπιστικά αργός κι οι αγώνες έμοιαζαν σαν να παρακολουθείς κακοζωισμένους παλαιμάχους. Σε αυτό το χαμηλό επίπεδο και με άθλια εικόνα, ο Παναθηναϊκός έκανε και νίκες. Νίκες που δεν εκτιμήθηκαν σωστά και παρέσυραν κόσμο.

Μετά από τον αγώνα με την Καλλονή, έγραψα πως αν είναι να γίνονται με αυτόν τον τρόπο οι κρίσεις, καλύτερα να μην βλέπουμε τα παιχνίδια και κουραζόμαστε, αλλά να μαθαίνουμε απλά το σκορ και να αρθρογραφούμε. Μην μου πει κανείς πως υπερβάλω. Οι κρίσεις που βγήκαν μετά από αυτά τα τρία παιχνίδια που κέρδισε εύκολα ο Παναθηναϊκός, σε έστελναν στον οφθαλμίατρο, αν είχες αντίληψη, αλλά και χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Πήγε αποκλεισμένος στο Περιστέρι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Αγαπάει το ποδόσφαιρο αλλά δεν έχει πετύχει πουθενά

Επαναλαμβάνομαι. Αλλά ίσως σήμερα να μπορέσουν κάποια πράγματα να γίνουν κατανοητά πιο εύκολα. Ο Σταματσόνι στην Ιταλία πήρε δύο δουλειές σε αντρική ομάδα (Ίντερ, Ουντινέζε). Με τα αποτελέσματα που έφερε στη χώρα του σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας, δύσκολα θα ξαναδούλευε. Είναι συμπαθής, του αναγνωρίζουν όλοι όσοι τον γνωρίζουν πως αγαπάει το ποδόσφαιρο, έχει φίλους και γνωριμίες, αλλά είναι πολύ κακός κόουτς.

Δεν έχει συγκεκριμένη τακτική. Αλλάζει συχνά διατάξεις ακόμα και μέσα στο ίδιο παιχνίδι χρησιμοποιεί πολλούς ποδοσφαιριστές. Μα πάνω από όλα, σε αντρική ομάδα δεν έχει καμία επιτυχία. Για να είμαι ακριβής, έχει μόνο δύο δουλειές απόλυτα αποτυχημένες. Με Ίντερ, Ουντινέζε έσπασε τα αρνητικά ρεκόρ, βγάζοντας τις ομάδες του στις χειρότερες θέσεις της σύγχρονής ιστορία τους.

Ποτέ δεν δίνεις τα κλειδιά σε έναν άνθρωπό που δεν έχει πετύχει κάπου. Μπορεί να του δώσεις μία ευκαιρία, όχι όμως τα κλειδιά και το απόλυτο κουμάντο. Αναρωτιέμαι αν ο Αλαφούζος θα έδινε την θέση διευθυντή στον ΣΚΑΙ σε κάποιον που βούλιαξε τη RAI, όταν είχε αναλάβει την ίδια θέση.

Δεν δουλεύει σχηματισμό ικανό να εξελιχτεί και να πετύχει

O Στραματσόνι ανέλαβε να αλλάξει το ρόστερ. Σαν μάνατζερ θα κριθεί αργότερα. Αποδείχθηκε γρήγορος και με διασυνδέσεις. Το πρόβλημα, όμως, είναι που όλο αυτό το διάστημα δεν εφάρμοσε μία διάταξη με προοπτική. Σχηματισμό που όταν βλέπεις την ομάδα να αγωνίζεται, να σε κάνει με λογική ποδοσφαιρική κρίση να πιστεύεις πως ο χρόνος είναι σύμμαχός. Ότι με δουλειά θα έρθει εξέλιξη. Το πιο σημαντικό για όποιον παράγει είναι να έχει σύμμαχο τον χρόνο. Αυτό, όμως, συμβαίνει μόνο όταν εργάζεσαι σωστά και μεθοδικά.

Μη αθλητές σε χώρους που θέλουν πνευμόνια

Στον χώρο που στο ποδόσφαιρο παίζουν όσοι πνευμόνια και μέτρα βλέπαμε έναν ποδοσφαιριστή που δεν μπορεί να λογίζεται ως αθλητής αυτήν την εποχή. Το λέω με ειλικρίνεια και με σεβασμό στον αγαπημένο αμυντικό χαφ μου της περασμένης δεκαετίας. Βλέποντας τον Εσιέν να αγωνίζεται στο γήπεδο, δεν μπορείς να πεις πως παρακολουθείς έναν αθλητή. Παρατηρείς έναν άνθρωπο που ταλαιπωρείται. Στο Περιστέρι έλειπε και ο Ζέκα, του έβαλε ο Στραματσόνι τον Λουντ δίπλα και στο τέλος ακουμπούσε την μπάλα και έπεφτε.

Δεν γίνεται λοιπόν να μην είναι ανήμπορη να παλέψει όταν θα χρειαστεί, μία ομάδα που δουλευόταν με τον Εσιέν και τον Πράνιτς στις θέσεις που απαιτούν τα τρεξίματα.

Να τελειώσει αυτή η βλακεία. Δεν ήμουν εχθρός του Παναθηναϊκού όταν έλεγα πως δεν έχει προοπτική εξέλιξης το σχήμα που δουλεύεται. Απλά τόνιζα το αυτονόητο, όταν βλέπεις μη αθλητές να παίζουν στις θέσεις που το ποδόσφαιρο απαιτεί τρεξίματα, είναι δεδομένο πως ο βασιλιάς είναι γυμνός. Είναι ευάλωτος και εύθραυστος.

Ο Παναθηναϊκός πήγε αποκλεισμένος στο Περιστέρι

Του "φώναξαν" οι ποδοσφαιριστές της Ξάνθης ότι υπάρχει πρόβλημα και ο Ατρόμητος έκανε το καλύτερο φετινό παιχνίδι την επόμενη ημέρα με την ΑΕΚ. Στον Παναθηναϊκό, όμως, δεν πήραν χαμπάρι, τα έβαλαν με τον Μάνταλο και στη συνέχεια ανήγαγαν σε μέγα ζήτημα τη θύρα που δεν άνοιξε για να κάτσουν οι οργανωμένοι.

Το έγραψα και στο χθεσινό κείμενο, αλλά είπαμε σήμερα είναι ένα... μάζεμα προηγούμενων κειμένων. Ο Παναθηναϊκός έχασε κατά κράτος από μία μικρότερη επαρχιακή ομάδα και δεν βρήκε κανείς το σθένος να παραδεχτεί την ανωτερότητα του αντιπάλου. Δεν ήταν μόνο το αποτέλεσμα, αλλά η συνολική εικόνα. Δεν έκανε φάση. Ούτε μία ευκαιρία στο γήπεδο του κόντρα στην Ξάνθη. Για ένα παιχνίδι που δεν υπάρχει η παραμικρή φάση για διαμαρτυρίες, που δεν έχει καν ένα ψεύτικο τηλεοπτικό πέναλτι που δεν δόθηκε, για να σε βοηθήσει να αποπροσανατολίσεις, έκτισες επικοινωνιακό πόλεμο για τον Μάνταλο.

Πήγε αποκλεισμένος στο Περιστέρι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Αλαφούζος τους έκανε να πιστέψουν πως δουλεύουν σωστά

Στην ομάδα δεν έφταιγε κανένας. Ο αρχηγός σου και μακράν πιο χρήσιμος ποδοσφαιριστής αποβλήθηκε για χτύπημα εκτός φάσης, έχασε τον αυτοέλεγχό του φορώντας τη φανέλα και το περιβραχιόνιο του Παναθηναϊκού και είχε την πλήρη στήριξη του προέδρου του.

Ο προπονητής, σε μία εποχή που ο στόχος ήταν να ζεσταθεί ο κόσμος και να στηρίξει την ομάδα στην επιστροφή του από την τιμωρία, παρουσίασε μία διάταξη που δεν επέτρεψε να γίνει ευκαιρία στην Ξάνθη. Αντί να λάβει έστω μία δυσφορία με την στάση της διοίκησης, του προσφέρθηκε απλόχερα άλλοθι.

Εδώ θέλω να μου επιτρέψει ο Σταύρος Καραΐνδρος να χρησιμοποιήσω μία μεγάλη κουβέντα που τον άκουσα να λέει στη χθεσινοβραδινή εκπομπή στον Sport 24 Radio 103,3, που δείχνει και τη διαφορά στρατηγικής.

Χάνει ο Παναθηναϊκός στο μπάσκετ από τον Ολυμπιακό χωρίς να δώσει την απαιτούμενη μάχη και αμέσως γίνεται το έλα να δεις, την επόμενη ο Τζόρτζεβιτς βρίσκεται στο γραφείο του Δημήτρη Γιανακόπουλου για εξηγήσεις . Χάνει από τον Ερυθρό Αστέρα, πρόστιμο στους παίκτες. Τους περνάς κατευθείαν το μήνυμα "ή θα παλέψετε ή δεν ανήκετε εδώ". Βλέπουμε τη διαφορά στα τελευταία παιχνίδια, τουλάχιστον στο μέγεθος της προσπάθειας. Ο Αλαφούζος τους έκανε να πειστούν πως αυτοί τα έκαναν όλα καλά.

Στο πιο κρίσιμο παιχνίδι, ο Μπεργκ ζέσταινε τον πάγκο

Το αποτέλεσμα το είδαμε. Ο Στραματσόνι ξαναέπαιξε με τρία εξτρέμ και η εικόνα του Παναθηναϊκού ήταν όπως με την Ξάνθη. Δεν έκανε φάση. Ούτε ευκαιρία για ευκαιρία.

Αν του είχε εκφραστεί η δυσαρέσκεια και τον είχαν κάνει να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να μείνει ο Παναθηναϊκός στο κύπελλο, ίσως ο Μπεργκ να μην έβλεπε το παιχνίδι από τον πάγκο. Ένα 70λεπτο τον μήνα να μπορεί να παίξει ο Μπεργκ, αυτό ήταν το παιχνίδι που έπρεπε να πάρει. Δεν ήταν ματς για να ζεσταίνει τον πάγκο. Δεν θα μου έκανε εντύπωση να άκουγα πως φταίει ξανά ο Μάνταλος, άλλωστε όσο έφταιγε για την ήττα από την Ξάνθη την ίδια ευθύνη έχει και για ένα παιχνίδι που δεν διαιτήτευσε.

Είχε καλύτερους ποδοσφαιριστές ο Ατρόμητος

Για τον αγώνα δεν χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα. Η πρόκριση στο Περιστέρι χάθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Όσο και να μην θέλουν να το κατανοήσουν πολλοί, στο γήπεδο παρατάχθηκε μία σύνθεση χειρότερη από αυτή του Ατρόμητου.

Η τριάδα στον άξονα των Κειτά - Ούμπιδες - Σουμπίνιο, που αγωνίστηκε μαζί για πρώτη φορά με την ΑΕΚ και έδειξε πως μπορεί να πρεσάρει πολύ και να δημιουργήσει από τον άξονα, είναι πολύ ανώτερη από αυτή των Εσιέν - Λουντ - Αμπέντ. Αν τρέξουν στην ευθεία οι έξι τους, τις τρεις τελευταίες θέσεις θα τις πάρουν με διαφορά οι χαφ του Παναθηναϊκού. Και ξέρετε, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο την άνοδο του επιπέδου που παρακολουθείς, την αντιλαμβάνεσαι από την αύξηση του ρυθμού του παιχνιδιού.

Ο Ατρόμητος κέρδισε χωρίς να απειληθεί από τον Παναθηναϊκό, χωρίς να είναι καλός. Δεν είχε καμία σχέση η χθεσινή εμφάνιση με αυτήν της Κυριακής.

Πήγε αποκλεισμένος στο Περιστέρι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Δέλλας έκανε λάθος αλλαγή, αλλά ο Παναθηναϊκός ήταν ανήμπορος

Ούτε ο Δέλλας κοούτσαρε καλά τον αγώνα. Απορώ πώς γίνεται να αφήσει τον Λε Ταλεκ να βγάλει ολόκληρο το 90λεπτο. Ο άξονας του Παναθηναϊκού ήταν υπερβολικά αργός και οι αποστάσεις που έμεναν από τους εξτρέμ τεράστιες, δεν υπήρχε ούτε μεταφορά μπάλας ούτε πίεση στον αντίπαλο. Φώναζε ο αγώνας πως αν βγει ο βαρύς Λε Ταλέκ και μπει ο Ματέι η ο Παπαδόπουλος στη θέση του, η άμυνα του Παναθηναϊκού θα δεινοπαθήσει.

Ο Δελλας έκανε και μία αλλαγή που ήταν τραγική. Αφαίρεσε χαφ, ενώ είχε σκορ πρόκρισης. Στο 69ο λεπτό, ο Σουμπίνιο αντικαταστάθηκε από τον Ματέι που πήγε στα άκρα και ο Ατρόμητος έπαιξε με χαφ λιγότερο μέχρι το 82ο λεπτό που ήρθε διορθωτική κίνηση με Ουσέρο αντί Μπρίτο.

Ο Παναθηναϊκός βέβαια, όντας ανήμπορος, δεν κατάφερε ούτε να προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί. Άσχημο να μην μπορείς ούτε να προσπαθήσεις.

Στον αθλητισμό υπάρχουν κανόνες που πρέπει να σεβαστείς

Το τέλος του παιχνιδιού βρίσκει τον Παναθηναϊκό χωρίς στόχο από τις 10 Φεβρουαρίου.

Τώρα μπορούν να καταλάβουν πόσο ερασιτεχνικά φέρθηκαν αυτές τις τέσσερις ημέρες. Τώρα μπορεί πιο εύκολα να γίνει κατανοητό πως στον ομαδικό αθλητισμό υπάρχουν κανόνες. Διατάξεις και θέσεις που πρέπει να σεβαστείς. Ομάδα δεν κάνεις με μη αθλητές, δεν υπάρχει σύστημα στο ποδόσφαιρο με τρεις εξτρέμ.

Επίσης, ο Κλωναρίδης δεν είναι σέντερ φορ. Έχει ως όπλο τον διασκελισμό του, θέλει γήπεδο για να τρέξει, όποτε αν τον βάζεις με πλάτη, τον διασύρεις.

Μαζέψτε τον Μολέντο

Και κάτι τελευταίο. Το γράφω τώρα, πριν πάθει κανένας ποδοσφαιριστής κανένα κακό. Μαζέψτε τον Μολέντο. Πιθανότατα να φταίει πως δεν είναι ακόμα έτοιμος. Μπορεί να φταίει ότι έχει να παίξει καιρό και θέλει να βγάλει ψυχή για να αποδείξει πως μπορεί να προσφέρει. Όμως είναι επικίνδυνος. Πηγαίνει με πολλή δύναμη, συνεχώς σε λάθος χρόνο, ατσούμπαλα, με μεγάλη φορά και ένταση στον αντίπαλο. Βλέπει ότι χάνει τον παίκτη του και δεν σταματά τη φόρα του. Είναι επικίνδυνος να κάνει ζημία σε συναθλητή του. Αυτό είναι και το σημαντικό. Μη τραυματίσει κανέναν άνθρωπο. Άλλωστε, για τα αβίαστα λάθη του που θα στοιχίσουν στον Παναθηναϊκό, θα φταίει ο Μάνταλος...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κριτής: Επειγόντως στο χειρουργείο ο Παναθηναϊκός!

Στραματσόνι: "Είμαι θυμωμένος"

Ατρόμητος - Παναθηναϊκός 1-0

News 24/7

24MEDIA NETWORK