Πολύ άδικο για τον Λεμονή όλο αυτό...

Οποια και αν είναι η κατάληξη του προπονητικού σήριαλ στον Ολυμπιακό, είναι σαφές ότι ο Τάκης Λεμονής δεν άξιζε αυτού του είδους τη συμπεριφορά. Πότε ουσιαστικά "τελείωσε" ο Ελληνας τεχνικός και τι ακριβώς κατάφερε από τη στιγμή που διαδέχθηκε τον Χάσι. Γράφει ο Τσάρλυ.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΟΣΦΠ - ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ / CHAMPIONS LEAGUE / OLYMPIAKOS - JUVENTUS / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΟΣΦΠ - ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ / CHAMPIONS LEAGUE / OLYMPIAKOS - JUVENTUS / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Παραμονή πρωτοχρονιάς έσκασε το θέμα με τον Όσκαρ Γκαρσία από τα ισπανικά ΜΜΕ. Στην πρώτη ανάγνωση της, η είδηση έμοιαζε τραβηγμένη. Όχι γιατί έμοιαζε απίθανο ο Ολυμπιακός να έχει δίαυλο επικοινωνίας και να εξετάζει περιπτώσεις προπονητών για την επόμενη ημέρα, αλλά γιατί δεν μοιάζει κατάλληλη η εποχή για να αλλάξει προπονητή.

Όσο προχωρούσαν οι ώρες και δεν έβγαινε κάποια διάψευση, κάποια διαρροή στήριξης προς τον Λεμονή και οι Ισπανοί συνάδελφοι δεν έκαναν πίσω, άρχισε το θέμα Όσκαρ Γκαρσία να μοιάζει και πιο αληθινό.

Από τη Δευτέρα, για το site "transfermarkt" ο Όσκαρ Γκαρσία είναι προπονητής του Ολυμπιακού! Είτε βγει επίσημα η ανακοίνωση πριν από το παιχνίδι με την Λάρισα, είτε καθυστερήσει κάποιες ημέρες, προκύπτει πως υπάρχει και καπνός και φωτιά.

ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ

Πιστεύω πως είναι άδικο και για τους δύο να προκύψει τώρα αυτή η συμφωνία. Ο Λεμονής θα απολυθεί παρότι κατάφερε να κρατήσει τον Ολυμπιακό μέσα στην μάχη του τίτλου, να βρει σταθερές στην ομάδα, να δημιουργήσει πρωταγωνιστές και το κυριότερο φυσικά, να ανατρέψει το -5 και να το κάνει +1.

Ο Όσκαρ Γκαρσία, ο όποιος φαίνεται να είναι ο εκλεκτός της επόμενης ημέρας, καλό θα ήταν να αναλάβει τον Ολυμπιακό από το καλοκαίρι. Να έχει χρόνο να μάθει την ομάδα του και να κριθεί για κάτι που θα γνωρίζει και θα έχει χρόνο να δουλέψει. Το να φέρεις σε αυτό το πρωτάθλημα, με μία ομάδα που έχει κενά και δεν είναι δικιά του, έναν ξένο προπονητή που δεν έχει γνώση ούτε του ρόστερ, ούτε της ελληνικής πραγματικότητας, είναι ρίσκο.

ΔΥΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΝ "ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ"

Από τη διοίκηση του Ολυμπιακού ο Λεμονής κρίθηκε μετά την ήττα στην Λεωφόρο. Δεν χρειάζεται να είσαι ρεπόρτερ του Ολυμπιακού, ούτε καν να ανήκεις στο χώρο, παρακολουθώντας συγκεκριμένες αρθρογραφίες και τον φιλικά προσκείμενο Τύπο στη διοίκηση του Ολυμπιακού, καταλαβαίνει κανείς πως από εκείνη την ημέρα άλλαξαν πολλά.

Στη συνέχεια, η απόφαση του να παίξει χωρίς φορ στην Λισαβόνα χτύπησε πολύ άσχημα. Ο Λεμονής πέτυχε να ανατρέψει την κατάσταση, γιατί είχε κάτι που δεν συναντάς εύκολα στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Ρεαλισμό. Είναι έμπειρος προπονητής, ξέρει καλά το σύλλογο και κατάλαβε πως ο Ολυμπιακός που έχει στα χέρια του δεν διαθέτει το ρόστερ να κυριαρχήσει στην Ελλάδα με ανωτερότητα και να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ χωρίς να κρυφτεί.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΣΤΑΘΕΡΕΣ, ΕΙΧΕ ΠΛΑΝΟ...

Η αποστολή που του δόθηκε, ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Πήρε μία ομάδα που η διοίκηση μαζί με τον προκάτοχο του, είχαν αφήσει πολλά κενά στο ρόστερ. Ο ίδιος από πολύ νωρίς δήλωνε πως λείπουν κάποια συγκεκριμένα προσόντα.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη σεζόν μ' έναν τεχνικό που δεν δημιούργησε ισχυρές βάσεις. Θυμίζω πως στο ξεκίνημα της περιόδου, ο Ρομαό έπαιζε στόπερ, στη λίστα για το Τσάμπιονς Λιγκ δηλώθηκε μόνο ένας αριστερός μπακ, ο άπειρος Κούτρης και είχαν "κοπεί" οι Σισέ, Ανσαριφάντ.

Ο Λεμονής κατάφερε με τους "κομμένους" Σισέ, Ανσαριφάντ να δημιουργήσει σταθερές. Στις ημέρες που βρίσκεται στον Ολυμπιακό, η ομάδα απέκτησε αυτό που χρειαζόταν, ένα πλάνο που βοήθησε να βελτιωθούν ποδοσφαιριστές.

Ο Σισέ, μέσα από τις αδυναμίες του, έγινε το βασικό στόπερ του Ολυμπιακού, επιλογή που δικαίωσε τον Λεμονή, ο Ρομαό μονιμοποιήθηκε στη θέση 6, ο Φορτούνης βρήκε ξανά τον εαυτό του, όπως και ο Ομάρ άρχισε να θυμίζει τον ποδοσφαιριστή που μας συστήθηκε την πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα, ενώ ο "κομμένος" Ανσαριφάντ κατάφερε να αποδείξει πως είναι πολύ καλύτερος από όσους υπάρχουν στο ρόστερ και μπορεί να κάνει διαφορά στο πρωτάθλημα.

ΔΕΝ ΔΙΑΣΥΡΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Όλα αυτά έγιναν μέσα από ρεαλισμό. Πράγματι, ο Ολυμπιακός στο Τσάμπιονς Λιγκ, δεν έπαιξε. Ο Λεμονής πήγε στη λογική να θυσιάσει κάθε επιθετικότητα για να μην γνωρίσει κάποιο διασυρμό η ομάδα του. Όποιος έχει αμφιβολίες για το αν έπραξε σωστά, ας κάτσει να παρακολουθήσει ξανά, το πρώτο ημίχρονο με τη Σπόρτινγκ και να σκεφτεί τι θα μπορούσε να συμβεί, με μία τόσο επιθετική -στα όρια της αφέλειας- λογική.

Το φετινό ρόστερ του Ολυμπιακού ήταν φτιαγμένο για να γνωρίσει... διασυρμούς σε παιχνίδια υψηλού ρυθμού. Ο Λεμονής πήρε την απόφαση, να χρησιμοποιήσει ειδικά σχήματα με μοναδικό στόχο, να μην χρεωθεί κάποια βαριά ήττα.

Πράγματι, η εικόνα του Ολυμπιακού στους ομίλους ήταν αποκαρδιωτική, δεν τα έπαιξε τα παιχνίδια γιατί δεν ήταν σε θέση να το κάνει. Ήταν η τύχη του Ολυμπιακού που ο προπονητής του το κατάλαβε και τουλάχιστον κατάφερε να βγάλει αυτή την πολύ δύσκολη διαδικασία παιχνιδιών χωρίς να έρθει κάποιο υπερβολικά βαρύ σκορ, που θα έμενε στην ιστορία.

Ο Τάκης Λεμονής κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση στο ελληνικό πρωτάθλημα και να φέρει τον Ολυμπιακό στην πρώτη θέση. Αντί να αποθεώνεται γι' αυτό που έχει πετύχει, δέχεται κριτική επειδή οι νίκες έρχονται με δύσκολο τρόπο.

Η αλήθεια είναι πως είχε παρθεί η απόφαση να... χαιρετήσει. Η ήττα στην Λεωφόρο και η επιλογή να παίξει χωρίς επιθετικό στη Λισαβόνα και στο τέλος να μειώσει αρκετά το ρόστερ που έχει στα χέρια του, με την ειλικρινή και ρεαλιστική παραδοχή πως η Σπόρτινγκ είναι καλύτερη ομάδα, έφεραν το δικό του τέλος. Χρειαζόταν απλά μία γκέλα στην Ελλάδα, για να οριστικοποιηθεί. Γκέλα που δεν ήρθε πότε.

Ο Ολυμπιακός που σε 9 παιχνίδια έκανε 5 γκέλες, πέτυχε ένα 6 στα 6 και πάτησε στην κορυφή. Η βελτίωση ήταν σημαντική και για μένα αρκετή για να τον κρατήσει μέχρι τέλους της σεζόν στον πάγκο του Ολυμπιακού. Πιστεύω πως ό,τι και να γίνει τον Μάιο, ο Ολυμπιακός πρέπει να κοιτάξει μπροστά και να κάνει μία επιλογή που θα ταιριάζει στο προφίλ του. Αυτή την στιγμή είναι άδικο, για τον Λεμονή αλλά και για αυτόν που θα τον διαδεχθεί.

Για τον Όσκαρ Γκαρσία θα μιλήσουμε, όταν και αν θα ανακοινωθεί. Αυτή την στιγμή, είναι άδικο τόσο για τον Λεμονή όσο και για τον Ίσπανό τεχνικό να αναλάβει αυτή την αποστολή. Είναι πολύ άδικο για τον Τάκη Λεμονή που κλήθηκε να βοηθήσει σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, έβγαλε το καράβι από την φουρτούνα και το έβαλε σε ήρεμα νερά...

News 24/7

24MEDIA NETWORK