Πρώτα το πρωτάθλημα και μετά το 4ο

Ο Τσάρλυ γράφει για αυτά που χρειάζεται ο Ολυμπιακός για να φτάσει στο 4ο ευρωπαϊκό και τη μεγάλη διαφορά δυναμικότητας με τον Παναθηναϊκό.

Πρώτα το πρωτάθλημα και μετά το 4ο

Τον Ολυμπιακό το τέλος της εφετινής Ευρωλίγκα τον βρίσκει πολύ δυνατό. Γνωρίζουν πλέον οι πάντες πως υπάρχει ένα έτοιμο ρόστερ με Ελληνόπουλα που είναι έτοιμο να διεκδικήσει της επόμενες Ευρωλίγκες. Έχει δημιουργηθεί ένα σύνολο που έχει πίσω του παρελθόν, από τα δύο ευρωπαϊκά και την φετινή εκπληκτική πορεία και μέλλον. Ο Ολυμπιακός ήταν γνωστό πως είχε σαν όπλο την ψυχή, την πίστη των αθλητών του, αλλά και πως όλοι είχαν συγκεκριμένους ρόλους που τους γνωρίζουν και τους επιτρέπει να παίζουν ακόμα και πιο πάνω από το ταβάνι τους.

Άστοχοι εκτελώντας χωρίς αντίπαλο!

Επίσης ήταν γνωστό πως ο Ολυμπιακός είναι η πιο εξαρτώμενη ομάδα στην Ευρώπη από έναν παίκτη. Η επίθεση του στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό στις αποφάσεις που παίρνει ο Σπανούλης. Το Final Four μας έδειξε πως σε υψηλό επίπεδο και σε παιχνίδια που καίνε οι αντίπαλοι προπονητές έχουν και τους παίκτες αλλά και την γνώση να δυσκολέψουν την ζωή του αρχηγού. Είδαμε σε δύο παιχνίδια τον Σπανούλη να βάζει μόνο 5 καλάθια και ούτε ένα από αυτά να μην είναι εύκολο. Με το που πέρναγε τον προσωπικό του αντίπαλο αμέσως έβγαιναν πάνω του θηρία στις βοήθειες.

Πάντα όταν ένας προπονητής παίρνει μία απόφαση να πάει σε πιο σύνθετη άμυνα για να αντιμετωπίσει κάποιον παίκτη κάτι αφήνει. Είδαμε και στα δύο παιχνίδια, ειδικά στον τελικό να μένουν αρκετά εύκολα σουτ για τους υπόλοιπους. Αν θέλουμε απλοϊκά να δούμε τους λόγους που έχασε ο Ολυμπιακός από την Ρεάλ, είναι γιατί ο Κάρολ έβαλε στην 3η περίοδο 3 τρίποντα πάνω σε αντίπαλο, ενώ οι παίκτες του Σφαιρόπουλου ήταν άστοχοι εκτελώντας χωρίς αντίπαλο. Το 12/26 βολές σε τελικό είναι κάτι που δεν μπορείς να υπολογίσεις. Πρακτικά με ένα φυσιολογικό νούμερο ευστοχίας στις βολές και αν οι Μάτζαρης, Πρίντεζης, Λαφαγιέτ, Ντάρντεν δεν είχαν 0/10 τρίποντα σε σουτ που εκτέλεσαν εντελώς μόνοι τους, η τύχη του τελικού θα ήταν διαφορετική.

Δεν είναι τύχη αλλά ικανότητα. Ο Ολυμπιακός έχει πολλή ψυχή, παίκτες που μπορούν να μυρίσουν το φόβο του αντιπάλου και να χτυπάνε την κρίσιμη στιγμή, αλλά στον τελικό πλήρωσε το κοντό ρόστερ, την έλλειψη δυνάμεων που άφησε ο ημιτελικός και πως πλην του Λοτζέσκι δεν υπήρχε άλλος να εκμεταλλευτεί τα ελεύθερα σουτ που άφησε η άμυνα της Ρεάλ.

Βγήκε το πλάνο του Σφαιρόπουλου

Έχω την αίσθηση πως το πλάνο του Σφαιρόπουλου βγήκε, η άμυνα του Ολυμπιακού άφησε εκτός τελικού τον Ρούντι και πρακτικά η Ρεάλ έπαιξε και πήρε την διαφορά δίχως αυτόν στο παρκέ. Επίσης δεν επέτρεψε στον Ροντρίγκες να τρέξει και να δώσει ρυθμό στην ομάδα του και μόνο στο τελευταίο 3λεπτό, όταν κρίθηκε το παιχνίδι συνέβη αυτό, οδήγησε τους Γιούλ, Κάρολ σε τραβηγμένες επιλογές και δεν αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα από την θέση 5. Ενώ στο επιθετικό κομμάτι, τα ελεύθερα σουτ βγήκαν. Ο προπονητής όταν σχεδιάζει ένα παιχνίδι, ο ρόλος του στο επιθετικό κομμάτι περιορίζεται στο να δημιουργήσει συνθήκες οι παίκτες του να σουτάρουν μόνοι τους. Ο Σφαιρόπουλος γνώριζε πως για να αντιμετωπιστεί ο Σπανούλης ο Λάσο θα δώσει βοήθειες χαμηλά και θα αφήσει ελεύθερα σουτ, αυτά βγήκαν αλλά εύστοχος ήταν μόνο ο Λοτζέσκι.

Πρώτα οι τελικοί και μετά η επόμενη μέρα

Στον Ολυμπιακό, έχω την εντύπωση πως πρέπει αρχικά να ασχοληθούν με το πώς θα πετύχουν να κλείσουν επιτυχημένα την χρονιά. Έχω την αίσθηση πως η διαφορά με τον φετινό Παναθηναϊκό είναι μεγάλη και από την στιγμή που έχασε μετά τον Γκιστ και τον Παππά, ό,τι και να σκαρφιστεί ο Μανωλόπουλος δεν είναι στο χέρι του να δημιουργήσει μία ανταγωνιστική ομάδα. Αφού πάρουν οι ερυθρόλευκοι το πρωτάθλημα πρέπει να σχεδιάσουν τον Ολυμπιακό της επόμενης ημέρας. Την ομάδα δηλαδή που θα μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτό που ήδη έχει δημιουργηθεί και να πάρει ξανά την Ευρωλίγκα.

Το ευρωπαϊκό της Κωνσταντινούπολης, του Λονδίνου, οι φετινές επιτυχίες υπέρβασης με Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ, έχουν δημιουργήσει ένα σύνολο, που όχι μόνο δεν φοβάται τα μεγάλα παιχνίδια αλλά τα επιζητά, του δίνουν δύναμη. Οι Σπανούλης, Πρίντεζής, Μάντζαρης, Σλούκας, Παπαπέτρου, Αγραβάνης, μαζί με τους Πέτγουεϊ, Λοζέσκι και τον έναν εκ των Ντάνστον, Χάντερ που θα παραμείνει, δημιουργούν έναν κορμό που εγγυάται πως ο Ολυμπιακός θα είναι παρόν και στα επόμενα μεγάλα ραντεβού. Αυτό που χρειάζεται είναι κάποιες πινελιές, ώστε να μην είναι τόσο εξαρτώμενο το παιχνίδι του Ολυμπιακού από τον Σπανούλη, να μπορεί αν εκμεταλλευτεί, ή ακόμα και να επιζητά οι αντίπαλες άμυνες προσαρμόζονται πάνω στον αρχηγό και να έχει την ικανότητα να χτυπάει παιχνίδια ακόμα και σε πιο υψηλό σκορ.

Φέτος ξέραμε πως μόνο αν κρατήσει χαμηλά το σκορ, απέναντι στις ομάδες με τα μεγαλύτερα μπάτζετ έχει ελπίδα να κερδίσει. Πλάνο που πετυχαίνει δεν αλλάζει, αυτό που χρειάζεται είναι να γίνουν κάποιες επιλογές που θα φέρουν σκορ και θα απελευθερώσουν τον Σπανούλη. Δεν θα του πάρουν την μπάλα ούτε το διάβασμα του παιχνιδιού, αλλά φέτος ήταν πρόβλημα που παρότι ο Ντάρντεν τα περισσότερα τρίποντα τα έπαιρνε ελεύθερος, σούταρε στην Ευρωλίγκα με 26%. Επίσης έχω την αίσθηση πως χρειάζεται στα γκαρντ έναν καλύτερο σκόρερ, παίκτη που να έχει κάποια από τα στοιχεία του Λο και πάνω από όλα ένα 5άρι που να δίνει την ικανότητα στον Σπανούλη να παίζει μαζί του το πικ εν ρολ και να συνεισφέρει επιθετικά περισσότερο από τους 7 πόντους μέσο όρο του Ντάνστον.

Ο Σπανούλης τελείωσε την φετινή Ευρωλίγκα με 5.5 ασίστ μέσο όρο, αυτήν την εποχή είναι πιο ώριμος, από ποτέ, ο Σφαιρόπουλος του επιτρέπει να διαβάζει το παιχνίδι και αν στους Πρίντεζη, Μάντζαρη, Σλούκας, Παπαπέτρου, Αγραβάνη, Λοτζέσκι, Πέτγουεϊ, Χάρντεν προστεθούν ένα καλός σουτέρ, ένα γκαρντ που θα μπορεί να αλλάζει τον ρυθμό και ένα πιο καλό επιθετικα 5άρι από τον Ντάνστον, ο Σπανούλης θα μπορεί στα μεγάλα παιχνίδια για πλάκα να έχει διψήφιο αριθμό ασίστ. Πρακτικά και φέτος θα το είχε αλλά έχαναν πολλά οι συμπαίκτες του αμαρκάριστοι.

Κέρδισε προπονητή και δύο παίκτες για το μέλλον

Ο Ολυμπιακός με την παρουσία του στο F-8 και στο Final Fοur, απέδειξε πως βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και έχει δημιουργήσει ένα στιλ μπάσκετ, έναν κορμό που αν ενισχυθεί έχει την δυνατότητα να πάρει κί άλλες Ευρωλίγκες. Το μέλλον του ανήκει, αρκεί να καταλάβει τα όπλα του και να στοχεύσει το καλοκαίρι στα δύο τρία κομμάτια του παιχνιδιού του που θέλουν βελτίωση. Στην Μαδρίτη μπήκε η σφραγίδα πως ο Σφαιρόπουλος είναι προπονητής που αξίζει να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και να επενδύσει πάνω του η διοίκηση και πως οι Παπαπέτρου, Αγραβάνης έχουν να δώσουν πολλά περισσότερα τα επόμενα χρόνια.

Η Ρεάλ του Λάσο άλλωστε απέδειξε πως αν δεις με προσοχή γιατί έχασες στον τελικό μπορείς να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις για να πάρεις τον επόμενο. Η Ρεάλ, έβαλε φέτος στο παιχνίδι της σκληράδα, στοιχείο που δεν υπήρχε στα προηγούμενα χρόνια και στον τελικό αυτό το έξτρα στοιχείο που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και μπήκε φέτος, ήταν που της έδωσε το τρόπαιο μετά από 20 χρόνια.

Διαβάστε ακόμη:

Παντελής Βλαχόπουλος: Τι να του πει και να του δείξει ο Μασιούλις

Δημήτρης Καρύδας: Η άμυνα της Ρεάλ και η επίθεση του Ρούντι

Τάσος Μαγουλάς: Γενναίος, αλλά ηττημένος

News 24/7

24MEDIA NETWORK