Ρικάρντο Κόστα, το νέο αστέρι του ΠΑΟΚ: Όπλο και στις δύο περιοχές

Ο Τσάρλυ καταγράφει τα αγωνιστικά χαρίσματα του Ρικάρντο Κόστα στα μετόπισθεν αλλά και στην επίθεση, καθώς και τις αρετές που μπορούν να προσφέρουν στον ΠΑΟΚ το κορυφαίο αμυντικό δίδυμο της Ελλάδας.

Ρικάρντο Κόστα, το νέο αστέρι του ΠΑΟΚ: Όπλο και στις δύο περιοχές
INTIME SPORTS

Ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε τον Ρικάρντο Κόστα και πρόσθεσε μία λύση ποιότητας στο κέντρο της άμυνας του. Ο Πορτογάλος στόπερ έρχεται να λύσει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζε μέχρι σήμμερα η ομάδα. Μαζί με τον γρήγορο Βίτορ θα δημιουργήσουν το καλύτερο αμυντικό δίδυμο της χώρας και αυτομάτως, το μειονέκτημα του ΠΑΟΚ θα μετατραπεί σε ένα ισχυρό όπλο.

Το μόνο ερώτημα είναι η ατομική κατάσταση του ποδοσφαιριστή. Αν δεν έχει επηρεαστεί από το πέρασμα του στην Αλ Σαλίγια, σύντομα ο ΠΑΟΚ θα βρει ηρεμία στην άμυνα του.

Αμυντική θωράκιση, σιγουριά στη μεταβίβαση

Είναι πολύ σημαντικό για μία ομάδα που θέλει να παίζει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας να έχει ασφάλεια στην τελευταία γραμμή άμυνας.

Η βελτίωση θα είναι μεγάλη στο κομμάτι της αναχαίτισης, θα υπάρχει ηρεμία και σιγουριά όταν επιτίθεται και θα ανακόπτονται εύκολα προσπάθειες των αντιπάλων να μπουν με μεγάλη μπαλιά στην περιοχή του ΠΑΟΚ. Θα υπάρχει αμυντική θωράκιση στα στημένα και δεν θα γίνονται πλέον εύκολα, αβίαστα λάθη στην τελευταία γραμμή άμυνας.

Ρικάρντο Κόστα, το νέο αστέρι του ΠΑΟΚ: Όπλο και στις δύο περιοχές
2012 GETTY IMAGES

Με τις μεταγραφές Κόστα και Νομπόα, ο ΠΑΟΚ λύνει το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε στη διάρκεια της χρονιάς, αφού αποκτά σιγουριά στη μεταβίβαση.

Παίζοντας με στόπερ κυρίως τον Κατσικά και ποδοσφαιριστές που καλύπτουν αναγκαστικά τον χώρο, επικρατούσε άγχος και ανασφάλεια. Αυτά τα στοιχεία γίνονταν ακόμα πιο έντονα, όταν ο ΠΑΟΚ έπρεπε να ανεβάσει ψηλά τις γραμμές του και στον άξονα έπαιζε μόνιμα με 3 αμυντικούς χαφ. Χαρακτηριστικό ήταν πως από τους μεσοαμυντικούς ποδοσφαιριστές, η πιο σίγουρη μεταβίβαση που έπαιρνε ήταν η μακρινή μπαλιά του Τζιόλη.

Με τις μεταγραφές των Κοστα και Νομπόα ξεκινά μία νέα προσπάθεια, η οποία αρχίζει με ποιότητα και σίγουρη μεταβίβαση από πίσω. Ό Αναστασιάδης φώναζε πως στις ήττες που ήρθαν σε Ξάνθη, Ζωσιμάδες και Τρίπολη οι παίκτες του χάριζαν την μπάλα και μέσα από αβίαστα λάθη την ώρα που η ομάδα του έκανε επίθεση, ο ΠΑΟΚ δέχθηκε τα περισσότερα τέρματα.

Πλέον ο ΠΑΟΚ θα διαθέτει ένα αμυντικό δίδυμο, που για τα δεδομένα του πρωταθλήματός μας έχει σπουδαία μεταφορά μπάλας και η παρουσία του ποιοτικού Νομπόα θα εξασφαλίσει κυκλοφορία μπάλας και δημιουργία με ασφάλεια και ποιότητα.

Πρακτικά βελτιώνεται ακριβώς εκεί που πόναγε, στα ζητήματα που προκάλεσαν τις 3 εκτός έδρας ήττες. Αποκτά ασφάλεια όταν του βάζει ο αντίπαλος την μπάλα βαθιά μέσα στην περιοχή του και μπορεί να τη μεταφέρει, ανεβάζοντας τις γραμμές του με αυτοπεποίθηση.

Ρικάρντο Κόστα, το νέο αστέρι του ΠΑΟΚ: Όπλο και στις δύο περιοχές

Όπλο και στην αντίπαλη περιοχή

Ο Ρικάρντο Κόστα είναι στόπερ που μπορεί να δώσει και επιθετικές λύσεις στις ομάδες που αγωνίζεται. Παρότι είναι 1,83μ., είναι εκπληκτικός στον αέρα. Για την ακρίβεια μοιάζει σαν τον καλό ριμπάουντερ, έχει αντίληψη πού θα πάει η μπάλα, ξέρει πώς να κάνει τον χώρο δικό του και διαθέτει πολύ καλή στόχευση με το κεφάλι.

Διαθέτη δυνατή και στοχευμένη κεφαλιά, κάτι που του επιτρέπει να κερδίζει μονομαχίες, να καθαρίζει φάσεις στη δική του περιοχή και να λειτουργεί σαν επιπλέον σέντερ φορ στην αντίπαλη. Έχει συνδυάσει την καριέρα του με μεγάλα γκολ, τα οποία έχουν προκύψει με το κεφάλι, τόσο σε στημένα, όσο και με ανεβάσματα στη ροή του αγώνα.

Τον γυμνασμένο στόπερ τον αντιλαμβάνεται κανείς από το αν έχει δυνάμεις σε παιχνίδια με ρυθμό, να βρει φάσεις για να πατήσει την αντίπαλη περιοχή. Δεν ξέρω σε τι κατάσταση είναι σήμερα ο Ρικάρντο Κόστα και τι του έχει αφήσει το πέρασμά του από την Αλ Σαλίγια, αλλά ο Κόστα της Βαλένθια έψαχνε να βρει ευκαιρία για να λειτουργήσει ως επιπλέον φορ.

Αντιλαμβάνεστε πως σε ένα πρωτάθλημα που παίζουν τον ΠΑΟΚ κυρίως με πολυπρόσωπες άμυνες και τον περιμένουν πίσω από την σέντρα, ο Κόστα θα βρει πολύ περισσότερες ευκαιρίες, τόσο σε στημένα, όσο και στη ροή του αγώνα, ώστε να αξιοποιήσει την καλή κεφαλιά και τη δυνατότητα να πατά με μεγάλη συχνότητα την αντίπαλη περιοχή.

Με την απόκτησή του δηλαδή, εκτός από έναν στόπερ κλάσης, ο ΠΑΟΚ απέκτησε και έναν καλό φορ σε συνθήκες πίεσης.

Ρικάρντο Κόστα, το νέο αστέρι του ΠΑΟΚ: Όπλο και στις δύο περιοχές

Θα έκανε πλάκα

Ο μόνος τρόπος για να μην βγει η μεταγραφή του Κόστα είναι να τα είχε παρατήσει στο Κατάρ. Αντιλαμβάνεστε πως δεν μπορώ να γνωρίζω την αγωνιστική ετοιμότητά του. Γι' αυτό που είμαι βέβαιος είναι πως ο στόπερ που έπαιζε πέρυσι στη Βαλένθια, θα κάνει πλάκα στην Ελλάδα.

Επιπλέον, με τον Βίτορ μπορούν να συνθέσουν μακράν το καλύτερο αμυντικό δίδυμο στη χώρα και μαζί με τον Νομπόα δίνουν στον ΠΑΟΚ σίγουρη και ποιοτική αρχική ανάπτυξη. Τέλος, γνωρίζω πως ο Άγγελός Αναστασιάδης θα έχει ακόμα ένα όπλο στην αντίπαλη περιοχή.

Αυτό που απομένει για να έχει απόλυτη ισορροπία ο ΠΑΟΚ και να μην χρειάζεται οι παίκτες να καλύπτουν θέσεις που δεν είναι δικές τους, είναι ένα δεξί εξτρέμ. Αν αποκτηθεί, θα βγει σε καλό που δεν έκλεισε ο ποιοτικός Ντέβιτς, καθώς θα κάλυπτε θέσεις που δεν έχει άμεση ανάγκη ο ΠΑΟΚ.

Διαβάστε ακόμη

Το προφίλ του Ρικάρντο Κόστα: Ένας "σκύλος" από την Πορτογαλία

Ήρθε για τον ΠΑΟΚ ο Ρικάρντο Κόστα. Τον ανακοίνωσε η ΠΑΕ

News 24/7

24MEDIA NETWORK