Σε έντεκα μήνες ο Μανόλο έκανε... θαύματα

Ο Τσάρλυ πάει κόντρα στο ρεύμα και αναλύει πως ο Μανόλο Χιμένεθ, ουσιαστικά, από το ξεκίνημα της σεζόν παίζει με το ίδιο σύστημα που ξεγελάει αντιπάλους και... δημοσιογράφους. Η "χρυσή" ευκαιρία για κάτι σπουδαίο και η αποκάλυψη για τις δυο μεταγραφές που ετοιμάζει η Ένωση τον Γενάρη.

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΑΟΥΣΤΡΙΑ ΒΙΕΝΝΗΣ - ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE / AUSTRIA WIEN - AEK / ΧΙΜΕΝΕΘ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
manolo jimenes EUROKINISSI

Η ΑΕΚ έκανε το "ερχόμαστε" πράξη. Μετά από 10 χρόνια θα βρεθεί ξανά στην νοκ άουτ φάση του Γιουρόπα Λιγκ και έχει καταφέρει να συνδυάσει μία σπουδαία Ευρωπαϊκή επιτυχία κάνοντας πρωταθλητισμό στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Μανόλο Χιμένεθ μπορεί να νοιώθει πως ότι και να συμβεί από εδώ και πέρα έχει βάλει την υπογραφή του για κάτι σπουδαίο. Το 0-0 στην Βιέννη έφερε μία επιτυχία που θα μείνει στην ιστορία του συλλόγου, την πρώτη της συμμετοχή σε νοκ άουτ φάση Φεβρουαρίου μετά την επιστροφή του συλλόγου στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το πόσο έχει μεγάλη απόσταση έχει διανύσει η ΑΕΚ τους τελευταίους 11 μήνες που δουλεύει με τον Χιμένεθ, το καταλαβαίνει κανείς από δύο πράγματα. Αν θυμηθεί το που βρισκόταν όταν την παρέλαβε ο Χιμένεθ από τον Μοράις και πως ο αρχικός ευρωπαϊκός της στόχος ήταν να πετύχει επιτέλους ένα γκολ. Δεν πάει πολύς καιρός από τότε, είναι λίγο λιγότερο από 11 μήνες από την ημέρα που γύρισε ο Χιμένεθ.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Ο Μανόλο στο πρώτο του πέρασμα ήταν αμφιλεγόμενος. Πήρε τον τελευταίο τίτλο της ΑΕΚ πριν υποβιβαστεί, είχε έναν ιδιόρρυθμο χαρακτήρα, που τον βοήθησε να δημιουργήσει εχθρούς και φίλους. Ένας προπονητής που τα τελευταία επαγγελματικά του χρόνια δεν μπορεί να χαρακτηριστούν επιτυχημένα. Ήταν για τον ίδιο δύσκολο να ξαναβρεί δουλειά στην πρώτη κατηγορία της Ισπανίας. Έμεινε για μεγάλο διάστημα άνεργος, όποτε η ΑΕΚ, που ήταν σε αναζήτηση προπονητή, πρότεινε τον εαυτό του.

Πολύ γρήγορα στην επιστροφή του έγιναν ξανά φανερές οι αδυναμίες του, με κυριότερη ότι είναι περισσότερο ευμετάβλητη, από ότι θα έπρεπε για την δουλειά που κάνει, η ψυχολογία του. Όπως επίσης φάνηκε πως είναι και πολύ καλύτερος από τους προπονητές που πέρασαν εκείνη την χρονιά από την ΑΕΚ. Την ομάδα την σουλούπωσε, την έφτασε στον τελικό του κυπέλλου και πήρε την πρώτη θέση στα πλέι οφ. Κέρδισε με την δουλειά του το δικαίωμα να παραμείνει. Και φέτος κατάφερε να ανεβάσει το επίπεδο ανταγωνισμού της ομάδας του πάρα πολλά επίπεδα.

ΣΤΗΝ ΒΙΕΝΝΗ ΜΠΗΚΕ Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ

Η ΑΕΚ πανηγυρίζει μία επιτυχία που άξιζε 100%. Στην Βιέννη μπήκε σφραγίδα σε μία προσπάθεια που ξεκίνησε από την εύκολη πρόκριση σε νοκ άουτ παιχνίδια επί της Μπριζ και συνεχίστηκε με μεγάλες βραδιές. Το διπλό στην Ριέκα, η απίστευτη συχνότητα στην δημιουργία καθαρών ευκαιριών στο παιχνίδι με την Αούστρια, που στο τέλος έσωσε έναν πολύτιμο βαθμό, η επιστροφή από το 0-2 στον αγώνα με την Ριέκα και κυρίως τα δύο μεγάλα παιχνίδια με την Μίλαν.

Σε οποιαδήποτε κατάσταση και να είναι η Μίλαν δεν είναι εύκολο για μία ελληνική ομάδα να παίξει δύο φορές μαζί της και να πάρει δύο ισοπαλίες. Η ΑΕΚ το κατάφερε πετυχαίνοντας κάτι σπουδαίο, δεν την αντιμετώπισε σαν κατώτερη ομάδα, βρήκε την Μίλαν στα κάτω της και την έπαιξε στα ίσα δίχως κανένα κόμπλεξ. Δεν ήταν δύο λευκές ισοπαλίες με την ομάδα που να προέρχεται από το κατώτερο επίπεδο να δέχεται πίεση και να αντέχει, ήταν μία αναμέτρηση ισοδύναμων ομάδων.

Και χάρη στο 0-0 στην Βιέννη όλα αυτά δεν θα μείνουν στην ιστορία σαν μεμονωμένα αποτελέσματα, αλλά σαν μία μεγάλη πορεία πρόκρισης. Ένα ταξίδι το οποίο συνεχίζεται. Οι παίκτες του Χιμένεθ πήγαν στην Βιέννη, δεν εντυπωσίασαν αλλά έπαιξαν σωστά. Έκαναν αυτό που έπρεπε για να κλειδώσουν την πρόκριση και σε ένα παιχνίδι που δεν υπήρχε αύριο δεν δέχτηκαν ούτε μία φάση. Δεν έπαιζαν με κανένα μεγαθήριο, αλλά με την 5ή ομάδα του Αυστριακού πρωταθλήματος, με έναν αντίπαλο κατώτερο τους, όμως αποτελεί τεράστια πρόοδο για την ΑΕΚ, που η Αούστρια Βιέννης, η Ριέκα και η Μπριζ, είναι πλέον του χεριού της.

Η ΑΕΚ είχε δείξει στο πρώτο παιχνίδι με την Μπριζ πως είναι ανώτερη ομάδα, κλήθηκε να το επιβεβαιώσει στις 24/8 στο ΟΑΚΑ κέρδισε καθαρά με 3-0. Όλη η πορεία της στον όμιλο έδειχνε πως είναι ανώτερη από την Αούστρια, έπρεπε να το επιβεβαιώσει σε τελικό στην Βιέννη, δεν δέχτηκε ούτε μία φάση και πήρε για πλάκα το 0-0.

ΕΙΧΕ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ο Μανόλο Χιμενεθ έχει πετύχει κάτι πολύ δύσκολο και είναι άξιος συγχαρητηρίων. κατάφερε να δημιουργήσει έχοντας μόνο δύο κεντρικούς χαφ που ο ίδιος να μπορεί να βασιστεί πάνω τους, μία ποδοσφαιρική λογική που να του παρέχει αμυντική ισορροπία. Δεν είναι εύκολο χρειαζόταν κάτι σύνθετο και το βρήκε.

Οι Σιμόες, Γαλανόπουλος καλύπτουν τεράστιες αποστάσεις μέσα από τα τρεξίματα τους και την τακτική του, κρύβεται ο παίκτης λιγότερος που υπάρχει στον άξονα. Ακούω συναδέλφους να λένε, πως πότε ο Χιμένεθ παίζει με 3-4-3, πότε με 4-2-3-1, στην πράξη πάντως παίζει μόνιμα κάτι σύνθετο. Για να είμαι ακριβής η διάταξη της ΑΕΚ είναι κάτι ανάμεσα σε 4-2-3-1 και 3-4-3, όποια προσέγγιση και να επιχειρεί περισσότερο.

Σε έντεκα μήνες ο Μανόλο έκανε... θαύματα

Στον πίνακα που βλέπετε είναι το σημείο με τα περισσότερα πατήματα του κάθε ποδοσφαιριστή, ο χώρος που κινήθηκε περισσότερο σε μέσο όρο μέσα στο παιχνίδι. Σε αυτό το γράφημα απεικονίζεται και η πραγματική τακτική που εφάρμοσε η κάθε ομάδα. Βλέπουμε την συμπεριφορά του Μπακάκη, που λειτουργεί κάτι ενδιάμεσα σε μπακ και τρίτο στόπερ. Το γεγονός πως ο Γκάλο παίζει πιο επιθετικά από τον Μπακάκη, πιο αμυντικά από τον Λόπες και ο Ισπανός πιο επιθετικά από τον Γκάλο, αλλά πιο συντηρητικά από τον Λάζαρο. Αυτό συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια της ΑΕΚ και δεν λειτούργησε σωστά μόνο στον εντός έδρας αγώνα με την Ριέκα, που για ένα περίεργο λόγω για 30 λεπτά δεν πήγαινε τίποτα καλά και η βελτίωση ήρθε μόλις άλλαξε η τακτική και μπήκε και ο Λιβάγια.

Η διαφοροποίηση που είχε ο Χιμένεθ για το συγκεκριμένο παιχνίδι, ήταν πως επειδή η Αούστρια έχει δίδυμα στις πλευρές και έπρεπε να υπάρξει ασφάλεια στο αμυντικό πλάνο, ο Λάζαρος έπαιζε περισσότερο στα άκρα και δεν είχε τις συνηθισμένες του ελευθερίες.

ΟΙ ΔΥΟ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Μα αυτήν την τακτική ο Χιμένεθ κατάφερε να κρατήσει την ομάδα χωρίς Μάνταλο και Γιόχανσον, για την ακρίβεια με μόλις δύο χαφ, είναι όμως δεδομένο πως χρειάζεται ενίσχυση. Ο Ισπανός τεχνικός ζήτησε πρόσφατα 4 μεταγραφές. Καταλαβαίνω πως νοιώθει την ανάγκη να γεμίσει το ρόστερ, όμως για Ιανουάριο είναι και υπερβολή. Η ΑΕΚ δεν έχει και ανάγκη 4 μέτριους, αλλά όποιον πάρει να είναι καλός, να τις λύσει έναν πρόβλημα. Η δική μου πληροφόρηση μιλάει πως θα γίνουν δύο μεταγραφές. Μία κεντρικού χαφ και άλλη μία ενός δημιουργού από τα αριστερά.

Η ΑΕΚ έχει μεγάλη ευκαιρία να πετύχει το 2018 στόχους που το καλοκαίρι δεν θα μπορούσε να ονειρευτεί, έχω όμως την βεβαιότητα πως για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί οι δύο ποδοσφαιριστές που θα αποκτηθούν να είναι σε θέση να βοηθήσουν ουσιαστικά. Το επίπεδο των δύο ποδοσφαιριστών που θα έρθουν θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το που θα φτάσει το ταξίδι της φετινής ΑΕΚ.

Προς το παρόν βρίσκεται στους 32 του Γιουρόπα και χρειάζεται δύο νίκες στο ΟΑΚΑ με Κέρκυρα και Απόλλωνα για να βγει πρωταθλήτρια χειμώνα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK