Σε λίγες ημέρες ο Ολυμπιακός τους κέρδισε όλους

Ο Τσάρλυ ακτινογραφεί το ντέρμπι της Τούμπας: αποθεώνει τον Μάρκο Σίλβα, κάνει τη σύγκριση Ρομπέρτο-Όλσεν, στέκεται στον Κασάμι που ξέμεινε στον Ολυμπιακό και ψέγει τον Τούντορ που δεν άρχισε τον Μπερμπάτοφ.

Σε λίγες ημέρες ο Ολυμπιακός τους κέρδισε όλους
Μιλιβόγεβιτς-Ολυμπιακός INTIME SPORTS

Σε μία εκπληκτική ατμόσφαιρα ο Ολυμπιακός έκανε επίδειξη δύναμης για 45 λεπτά και πήρε ένα τεράστιο διπλό.

Εκτός από μία αίσθηση ανωτερότητας που έδειξε συνολικά, ο Ολυμπιακός είχε και κάποιες μεγάλες προσωπικότητες που έκαναν τη διαφορά.

Χτύπησε τις αδυναμίες του ΠΑΟΚ ο Σίλβα

Πρώτος από όλους ο προπονητής τους. Από το πρώτο τέταρτο του παιχνιδιού, σε αντίθεση με τους Δέλλα και Γρηγορίου που έπαιξαν τον ΠΑΟΚ χωρίς εξτρέμ, ο Πορτογάλος έδειξε διαβασμένος. Ήταν φανερό πως υπήρχε εντολή ο Ολυμπιακός να χτυπήσει τα κενά μέτρα που αφήνει η τακτική του Τούντορ στην πλάτη των στόπερ. Απόφαση που επέτρεψε στον Ολυμπιακό να μπει καλύτερα στο παιχνίδι και να αποκτήσει σημαντική όπως αποδείχθηκε αυτοπεποίθηση.

Αυτοπεποίθηση που πήρε και ο Ιντέγε. Ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο "χτύπησε" παίζοντας τον Ντουρμάζ και ακουμπώντας συχνά την μπάλα στον Νιγηριανό που κινείτο γρήγορα μπροστά από τον Κόστα. Ειδικά στο διάστημα από το 15ο λεπτό μέχρι να ανοίξει το σκορ στο 27ο λεπτό η συμμετοχή του ήταν έντονη και του επέτρεψε να βρει πατήματα και να "χορέψει" -στη φάση που άνοιξε το σκορ- τους Κόστα και Τζαβέλλα.

Η ειδική διαχείριση και η αλλαγή

Πέρα, από την λογική, που ο Σίλβα, έχει χτίσει την ανάπτυξη του Ολυμπιακού και μέσα από την οποία κατάφερε να δημιουργήσει ένα αίσθημα ανωτερότητας στο πρώτο ημίχρονο στην Τούμπα, αποδείχθηκε σε δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι καλός στο διάβασμα του αγώνα. Ήταν φανερό πως οι "ερυθρόλευκοι" είχαν 45 λεπτά δυνάμεις. Στην επανάληψη έχασαν μέτρα. Υπήρχε κόπωση από τους χαφ, ο Ομαρ δεν κατάφερε σε κανένα σημείο του παιχνιδιού να ελέγξει τα ανεβάσματα του Ροντρίγκες και η είσοδος του Μπερμπάτοφ ανέβασε την ψυχολογία στους γηπεδούχους και έφερε ένα σχήμα που γέμιζε την αντίπαλη περιοχή.

Η διαφορά Ρομπέρτο-Όλσεν

Από το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και μέχρι το 64ο λεπτό ο Ολυμπιακός πέρασε δύσκολες στιγμές. Ο ΠΑΟΚ ήταν ανώτερος πίεσε, έχασε ευκαιρίες και άξιζε ένα γκολ. Ο Σίλβα διαπίστωσε πως πλέον δεν υπάρχουν τρεξίματα και αυτό που χρειάζεται είναι ειδική διαχείριση και ένα πιο δεμένο κέντρο. Πέρασε τον Καμπιάσο στη θέση του Φορτούνη και άλλαξε την τακτική του σε καθαρό 4-3-3. Με τη συγκεκριμένη κίνηση το παιχνίδι έσβησε. Χρειάστηκε βέβαια να δείξει την κλάση του για ακόμα μία φορά ο Ρομπέρτο.

Στο 73ο λεπτό ο Ισπανός βρήκε απάντηση σε μία κεφαλιά του Τζιόλη παρόμοια με αυτή που ο Μιλιβόγιεβιτς έκανε το 2-0.

Η διαφορά Ρομπέρτο - Όλσεν είναι τεράστια και έπαιξε ρόλο και για το τελικό αποτέλεσμα. Δεν είναι θέμα τύχης, αλλά κλάσης. Ο Ολυμπιακός δεν γλίτωσε επειδή ήταν τυχερός ένα γκολ στο διάστημα που κυριάρχησε ο ΠΑΟΚ, γλίτωσε επειδή έχει τερματάρα.

Η παραμονή Κασάμι και η απουσία του Τσόρι

Οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν επίδειξη ανωτερότητας στην Τούμπα. Είχαν δυνάμεις για ένα ημίχρονο και κατάφεραν σε αυτό το διάστημα να αναδείξουν όλες τις αδυναμίες του ΠΑΟΚ και να πάρουν προβάδισμα δύο τερμάτων.

Κατάφεραν επίσης λόγω τις πληρότητας που έχουν στο ρόστερ να διαχειριστούν και την κούραση που άφησε το παιχνίδι στο Έμιρέιτς.

Πολλές φορές η ιστορία γράφεται με έναν περίεργο τρόπο. Στον Ολυμπιακό, από το περσινό επεισόδιο που είχε ο Κασάμι με τον Περέιρα στα τέλη της περασμένης σαιζόν, είχαν σταματήσει να τον υπολογίζουν στο σχεδιασμό της επόμενης σεζόν. Και ο ίδιος ο Κασάμι είχε αποφασίσει να πάει σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα.

Θυμίζω πως το καλοκαίρι ο Σίλβα είχε εντυπωσιαστεί με τον Μπουχαλάκη και δεν υπήρχε καμία στιγμή κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας που να έδειχνε ότι υπολογίζει τον (αλβανικής καταγωγής) Ελβετό. Ήρθαν όμως έτσι τα πράγματα που ο Κασάμι δεν βρήκε ομάδα στα πρωταθλήματα της αρεσκείας του και παρέμεινε στον Ολυμπιακό. Σε αυτήν την πληρότητα που ανέφερα προηγούμενος ότι διαθέτουν οι "ερυθρόλευκοι", η παρουσία του Κασάμι είναι καθοριστική και ο κάθετος τρόπος που αγωνίζεται βοηθάει να εφαρμοστεί το ποδόσφαιρο Σίλβα που θέλει γέμισμα της αντίπαλης περιοχής από τα χαφ.

Το διπλό της Τούμπας συνδυάστηκε για ακόμα ένα φετινό παιχνίδι από την υπογραφή Φορτούνη. Είναι βαρύ να γραφτεί, αλλά αποτελεί και πραγματικότητα. Ο Ολυμπιακός έχει ωφεληθεί από την απουσία του Τσόρι. Με τον Φορτούνη να μοιράζει την μία ασίστ μετά την άλλη δεν στερείται τίποτα σε δημιουργία και στο γήπεδο έχει έναν χαρισματικό με την μπάλα ποδοσφαιριστή που προσφέρει και στα υπόλοιπα κομμάτια του παιχνιδιού.

Έπρεπε να ξεκινήσει με Ολυμπιακό ο Μπερμπάτοφ

Ο Τούντορ έχει βελτιώσει την ομάδα του. Η λειτουργία της τακτικής με τους τρεις στόπερ που εφαρμόζει έχει ακόμα χτυπητές αδυναμίες, όμως στα τελευταία παιχνίδια υπάρχει μία φανερή εξέλιξη. Η επιλογή στήριξης στον Όλσεν δεν βγάζει πουθενά. Στο ντέρμπι της Τούμπας αποδείχθηκε για ακόμα μία φορά πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η συγκεκριμένη θέση. Μπορεί να ισχυριστεί με αφέλεια κάποιος πως δεν ευθύνεται στα γκολ που δέχεται. Είναι όμως φανερό πως δεν εμπνέει σιγουριά στους συμπαίκτες του και δεν έχει την αυτοπεποίθηση αλλά και τη γνώση που απαιτείται για να καθοδηγήσει σωστά την άμυνα του.

Πέρα από την συζήτηση για τον Όλσεν, που την κάναμε άλλωστε και μετά το παιχνίδι με την Ντόρτμουντ, αποδείχθηκε λανθασμένη η απόφαση Τούντορ να προτιμήσει να ξεκινήσει βασικό τον Μπερμπάτοφ με την Ντόρτμουντ και όχι με τον Ολυμπιακό. Πιθανότατα ο Κροάτης τεχνικός να μην υπολόγιζε πως θα χάνει η ομάδα του με δύο γκολ διαφορά στο ημίχρονο και να πίστευε πως βάζοντας τον φρέσκο απέναντι σε ποδοσφαιριστές που λογικά θα βγάλουν κόπωση στην επανάληψη, να κάνει πιο εύκολα τη διαφορά.

Δεν είναι παράλογη σκέψη και απόφαση. Κρίνοντας όμως και από την εικόνα, στην πράξη είδαμε πως ο Ολυμπιακός κέρδισε γιατί στο πρώτο ημίχρονο είχε ένα αίσθημα υπεροχής. Έβγαζαν οι ποδοσφαιριστές του Σίλβα ανωτερότητα, η οποία πιθανότατα δεν θα ήταν τόσο έντονη αν υπήρχε ο Μπερμπάτοφ στο γήπεδο.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε κάτι σπουδαίο και δύσκολο. Πέρασε μέσα σε λίγες ημέρες με τρεις νίκες από τις έδρες: της Ξάνθης, της Άρσενάλ και του ΠΑΟΚ και κατάφερε να φύγει κερδίζοντας τους όλους, ακόμα και το χειροκρότημα από τους φίλους του ΠΑΟΚ.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-2

Διονύσης Βερβελές: Ποιος θα σταματήσει αυτόν τον Ολυμπιακό;

News 24/7

24MEDIA NETWORK