Τα λάθη του Άρνεσεν, ο Τούντορ και ο Κρισάντους

Ο Τσάρλυ σχολιάζει όσα είδαμε τη 10η αγωνιστική. Ο προβληματικός ΠΑΟΚ του Τούντορ, ο Παναθηναϊκός του ορεξάτου Μπεργκ, η ΑΕΚ του... Κρισάντους και το στοίχημα του Μάρκο Σίλβα.

Τα λάθη του Άρνεσεν, ο Τούντορ και ο Κρισάντους

Είχαμε ξεχάσει το πώς είναι να βλέπουμε τον Μπεργκ ορεξάτο και προπονητή του Παναθηναϊκού να γυρνάει παιχνίδι με τις αλλαγές του. Στην πραγματικότητα αυτό που έκανε ο Στιβ Ρούτερ ήταν να βρει συμμάχους στον Μάρκους Μπεργκ!

Η διαφορά του Παναθηναϊκού, ήταν πως ο Σουηδός παικταράς ήθελε να παίξει. Δεν μπορώ να ξέρω αν ήταν τυχαίο που η αλλαγή διάθεσης ήρθε στο πρώτο παιχνίδι χωρίς τον Γιάννη Αναστασίου. Η λογική λέει πως δεν ήταν τυχαίο.

Δεν έπαιρνε βοήθειες ο Μπεργκ

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. O Ρούτερ ξεκίνησε με τον γνώριμο ρόμβο, έχοντας όμως τον Ζέκα σε θέση 6 και το βαρύ όπως αποδείχθηκε δίδυμο των Αμπέιντ, Λουντ στον άξονα. Το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Παναθηναϊκός και του ήταν αδύνατον να αναπτυχθεί, ήταν πως λόγω ρόλου ο Ζέκα δεν μπορούσε να πλησιάσει το επιθετικό δίδυμο, οι Λουντ-Αμπέιντ δεν είχαν τρεξίματα και ο Νίνης την κίνηση χωρίς μπάλα μέσα στην περιοχή, δυστυχώς για τον ίδιον και την ομάδα του, την έχει βγάλει από το ρεπερτόριο του. Ο φουκαράς ο Μπεργκ είχε διάθεση, όμως δεν είχε με ποιον να συνεργαστεί! Ο Ρούτερ, διέγνωσε το πρόβλημα και έκανε δύο αλλαγές που στο γήπεδο βγήκαν. Ο Ατζαγκούν πέρασε στην θέση του αρνητικού για ακόμα μία φορά Αμπέιντ και ο Πέτριτς λειτούργησε σαν τρίτος φορ.

Έβγαλε 4 καθαρές ευκαιρίες!

Στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού ο Μπεργκ είχε την δυνατότητα να έχει 3 συμπαίκτες που μπορούσε να συνεργαστεί μαζί τους. Ήταν τέτοιος ο οίστρος του, το επέτρεψε και ο τρόπος που έπαιζε άμυνα ο Ατρόμητος, που στο τελευταίο μισάωρο του παιχνιδιού βοήθησε να βγάλει ο Παναθηναϊκός 4 καθαρές ευκαιρίες για γκολ.

Στο 60ο λεπτό κάνει μία ένα εκπληκτική πάσα με τακουνάκι στον Καρέλη, στο 72ο περνάει ακόμα μία πάσα στον Καρέλη και ο τελευταίος ισοφαρίζει. Στο 83ο λεπτό βλέπει τον Πέτριτς να κουβαλά μπάλα, ο ίδιος βρίσκει διάδρομο, δείχνει στον Κροάτη που θέλει την μπάλα, ο Πέτριτς λειτουργεί με εγωισμό, τον αγνοεί και ο Μπεργκ τρελαίνεται.

Όλοι στον Παναθηναϊκό είναι τυχεροί που η άμυνα του Ατρομήτου έφαγε στο 84ο λεπτό μία εύκολη λόμπα-πάσα του Ατζαγκούν, ο Καρέλης την έστρωσε και ο Σουηδός καθάρισε.

Μετά από καιρό βρήκε όρεξη και προπονητή

Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο μέλλον. Η διοίκηση αποφάσισε να δώσει στον 39χρονό Στραματσόνι τα κλειδιά. Στο προηγούμενο μου κείμενο έγραψα για τις δουλειές που έχει κάνει μέχρι σήμερα και εξήγησα τους λόγους που τον αναγκάζουν να πετύχει στον Παναθηναϊκό, αν θέλει κάποια στιγμή να ξαναδουλέψει σε ομάδα πρώτης κατηγορίας στην πατρίδα του.

Το πραγματικό στοίχημα του Σίλβα

Για το παιχνίδι του Ολυμπιακού δεν έχω να πω πολλά πράγματα. Το επίπεδο της ομάδας του Σίλβα είναι πιο υψηλό από αυτό των υπόλοιπων ομάδων στο πρωτάθλημα. Έχει και προπονητή κυνικό που γνωρίζει το πώς να διαχειρίζεται το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά.

Ο Πορτογάλος, έκανε το αυτονόητο. Ξέρει πως υπάρχει κενό και οι παίκτες του θα βρουν χρόνο για ξεκούραση, οπότε δεν υπάρχει λόγος για πολλές αλλαγές. Αυτονόητη σκέψη, αλλά έχουμε δει πολλές φορές προπονητές να μην κάνουν το αυτονόητο και προκειμένου να διαχειριστούν την κούραση από ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι να παρουσιάζουν ενδεκάδες εκτρώματα. Ο Ολυμπιακός ακόμα και χωρίς να έχει την δυνατότητα να βγάλει δυνάμεις και τρεξίματα, έχει την ποιότητα με μία καλή ενδεκάδα να κερδίσει εύκολα ομάδες στο επίπεδο του Ηρακλή.

Το γεγονός πως το ελληνικό πρωτάθλημα είναι εύκολα διαχειρίσιμο για τον Ολυμπιακό είναι και το μεγάλο όπλο του Σίλβα, για να πετύχει την ευρωπαϊκή υπέρβαση. Ο Πορτογάλος τεχνικός έχει πάρει άριστα μέχρι σήμερα και έχει κερδίσει τους πάντες. Έχει όμως την δυνατότητα να πετύχει πραγματικά μεγάλα πράγματα.

Το πραγματικό στοίχημα, που έχει να κερδίσει έχει να κάνει με μία συνήθεια που υπάρχει στον Ολυμπιακό. Αν εξαιρέσουμε την τελευταία χρονιά του Βαλβέρδε, συνήθως στου Ρέντη σταματούν να δουλεύουν με την ίδια ένταση μετά τον Ιανουάριο και η εικόνα του Ολυμπιακού, από τον Φεβρουάριο και μετά, χαλάει. Ο Σίλβα καλείται να αλλάξει μία παράδοση και να συνεχίσει να λειτουργεί ο Ολυμπιακός με την ίδια ένταση, μέχρι το τέλος της σεζόν, γεγονός που θα επιτρέψει να δούμε έναν ανταγωνιστικό Ολυμπιακό στην Εύρωπη και μετά την διακοπή των εορτών.

Το αποτυχημένο καλοκαίρι του Άρνεσεν

Και πάμε στα σημαντικά. Διαβάζοντας, μετά από τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ, αρθρογραφίες που αφορούν την ομάδα του Τούντορ, νομίζεις πως δεν πρόκειται για ομάδα ποδοσφαίρου, αλλά για ένα εταιρικό πλάνο το οποίο θέλει χρόνο για να αποδώσει καρπούς. Σίγουρα και στο ποδόσφαιρο χρειάζεται χρόνος, όμως νόημα να τον επικαλείσαι έχει όταν δουλεύεις ορθόδοξα και κάνεις λογικές επιλογές.

Το καλοκαίρι ο Άρνεσεν έφερε στον ΠΑΟΚ τους Όλσεν, Λέοβατς, Τσίμιροτ, Ζάιρο, Σάμπο, Ροντρίγκες. Από τους 6 ποδοσφαιριστές που αποτελούν προσωπικές επιλογές του Άρνεσεν, οι Όλσεν, Σάμπο άνετα μπορούν να χαρακτηριστούν ως οι χειρότερες μεταγραφές της τελευταίας πενταετίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και δεν μιλάμε για φθηνές επιλογές, 650 χιλιάρικα έβαλε ο Άρνεσεν να πληρώσει τον Σαββίδη για να του φέρει τον γκαφατζή Όλσεν και 700χιλιάρικα στην Σπάρτακ Τρνάβα για τον κλώνο του Μπίσκαν, Έρικ Σάμπο.

Για την αριστερή πλευρά ο Άρνεσεν αποφάσισε να αποκτήσει Κροάτη μπακ. Όποιος παρακολουθεί ποδόσφαιρο, γνωρίζει πως δεν υπάρχει αριστερός μπακ Κροάτης. Σε όλες τις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις ο εκλέκτορας της Εθνικής βασανίζεται για να κλείσει την τρύπα στα αριστερά. Η τελική επιλογή τους είναι ή να βάλουν τον Πράνιτς ή να φέρουν κάποιον δεξί μπακ στα αριστερά. Ο Άρνεσεν πήρε την απόφαση να βάλει τον Σαββίδη να πληρώσει τον Ρατς για να του σπάσει το συμβόλαιο και στην συνέχεια να δώσει 1.3 εκατομμύρια ευρώ στην Ριέκα για τον Λέοβατς!

Βάσει κόστους, δεν πρέπει να έχει γίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο πιο αποτυχημένη επιλογή αριστερού μπακ. Εγκλημάτησε ποδοσφαιρικά που δεν κατάφερε να κλείσει συμφωνία με κάποιον στόπερ. Ήταν το πιο σημαντικό κενό που έπρεπε να κλείσει κάποιος που έκανε τον σχεδιασμό του ΠΑΟΚ, ο Άρνεσεν δεν έκλεισε κανέναν και στο τέλος επέστρεψε ο Μαλεζάς.

Για τον άξονα έφερε τον Τσίμιροτ, ο Σάββίδης έδωσε 1 εκατομμύριο στην Σαράγεβο, ο Βόσνιος χαφ δεν μπορεί να κριθεί, γιατί έπαθε βαριά θλάση στην πρεμιέρα με την Ξάνθη και από τότε δεν έχει ξανααγωνιστεί. Ενώ είναι φανερό πως δεν μπορεί να προσφέρει πολλά πράγματα ο Ζάιρο. Λίγο πλάτος στην ανάπτυξη δίνει, αλλά ούτε στην τελική, ούτε στην εκτέλεση υπάρχει ποιότητα.

Στήριξε τις λανθασμένες επιλογές του Άρνεσεν

Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι η επιλογή προπονητή. Ο Άρνεσεν έφερε έναν προπονητή με μία αποτυχημένη δουλειά στην Χάιντουκ , ο οποίος έχει στο μυαλό του το ποδόσφαιρο με τακτικές με 3 στοπερ. Δεν έχω ξαναδεί τεχνικό διευθυντή να επιλέγει προπονητή ο οποίος δουλεύει διαφορετικό σύστημα από αυτό που πιστεύει ο ίδιος! Ο Τούντορ, από το ξεκίνημα της σεζόν, εφάρμοζε ένα δύσκολο 3-4-2-1 και ήταν φανερό πως προσπαθούσε να στηρίξει τις λανθασμένες επιλογές του Άρνεσεν. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν, ποιο ακριβώς είναι το πρότζεκτ μιλάμε που χρειάζεται στήριξη.

Ο Άρνεσεν τα θαλάσσωσε

Ο φουκαράς ο Σαββίδης το πρώτο καλοκαίρι έδωσε ένα μεγάλο συμβόλαιο σε προπονητή για να κάνει κουμάντο και την πάτησε με τον Στέφενς. Πέρυσι, ο ίδιος ήταν διστακτικός γιατί δεν τα είχε βρει και με την κυβέρνηση στην ρύθμιση των χρεών με την πολιτεία, κατέβασε το μπάτζετ και άφησε την ομάδα στα χέρια ενός Παοκτζή και στην Παναγιά που άντεξε μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου. Φέτος αφού πρώτα καθάρισε τον ΠΑΟΚ και σιγουρεύτηκε πως ο σύλλογος του ανήκει, πήρε την απόφαση να τα σκάσει για ένα τεχνικό διευθυντή με βαρβάτο βιογραφικό. Απόφαση λογική, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει για αυτό τον Σαββίδη.

Στην πράξη όμως οι επιλογές του Άρνεσεν είναι απαράδεκτες. Μιλάμε για τεράστια αποτυχία. Όχι για κάποιο πρότζεκτ, που χρειάζεται χρόνο. Βλέποντας αγώνα του ΠΑΟΚ, καταλαβαίνεις πως η ομάδα για να διεκδικήσει τίτλους θέλει γενναίο ξεσκαρτάρισμα, ένα καλό μεταγραφικό καλοκαίρι και κανονικό προπονητή.

Μπορεί ο Σαββίδης να αποφασίσει να συνεχίσει να σκάει τα 1.2 εκατομμύρια το χρόνο στον Άρνεσεν και να πληρώνει τις επιλογές του. Θα πρέπει όμως να υπάρξει παραδοχή και από τον ίδιο τον Άρνεσεν πως το πρώτο του καλοκαίρι τα θαλάσσωσε. Ένα διάστημα ο ΠΑΟΚ έτρεξε με την δυναμική που έφερε η μεταγραφή του Μπερμπάτοφ. Η θλάση του Βούλγαρου στα τελευταία τρία παιχνίδια τους εξέθεσε.

Δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση

Ο Τούντορ, πιθανότατα σε συμφωνία με τον Άρνεσεν θέλησαν να δείξουν πως δεν έχουν ανάγκη τον Αθανασιάδη και στα 3 παιχνίδια που έλειψε ο Μπερμπάτοφ, ο Κλάους έμεινε στον πάγκο. Για τον προπονητή Τούντορ, δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση. Είναι ένας συμπαθής άνθρωπός που βλέπει με φανατισμό, σαν οπαδός, τα παιχνίδια της ομάδας του, γεγονός που σίγουρα δεν τον βοηθά να πράττει με καθαρή σκέψη.

Γελοιοποίηση του 4-4-2

Δεν νομίζω πως μπορεί κάποιος να ανοίξει σοβαρή συζήτηση για έναν προπονητή που στο πιο σημαντικό ευρωπαϊκό παιχνίδι βάζει τον Σάμπο αριστερό εξτρέμ. Οι προπονητές χρειάζονται χρόνο και πρέπει να τον έχουν, αρκεί όμως οι επιλογές τους να σέβονται το άθλημα. Γυναικά να βάλεις να δει ποδόσφαιρο που απεχθάνεται το άθλημα, βλέποντας τον Σάμπο στα άκρα αμέσως καταλαβαίνει πως κάτι δεν πάει καλά.

Στους δύο τελευταίους αγώνες βλέπουμε μία γελοιοποίηση του 4-4-2. Με την Κράσνονταρ, στον πιο σημαντικό παιχνίδι της χρονιάς χρησιμοποίησε τους Σάμπο-Γκολάσα εξτρέμ. Είναι απίστευτο αλλά ένας άνθρωπός που έχει περάσει όλα του τα χρόνια σε γήπεδα ποδοσφαίρου και σε μεγάλα προπονητικά κέντρα, έβαλε ένα κορμί σαν αυτό του Σάμπο και τον έβαλε εξτρέμ!

Την Κυριακή απλά είδαμε άλλο ένα αποτέλεσμα μιας ομάδας που δημιουργήθηκε με λανθασμένες επιλογές και λειτουργεί άναρχα. Απέναντι σε μία ομάδα που λειτουργούσε ανασταλτικά με ερασιτεχνικό τρόπο και θα μπορούσε εύκολα και αβίαστα ο ΠΑΟΚ να πάρει μία μεγάλη σε έκταση σκορ νίκη κατάφερε να δεχτεί 3 γκολ και στο τέλος να είναι και τυχερός που δεν δέχτηκε και 4ο!

Δεν μένω στην Θεσσαλονίκη και καταλαβαίνω την ανάγκη που υπάρχει να στηριχτεί η προσπάθεια του Σαββίδη. Όμως μην κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους. Δεν υπάρχει κανένα πρότζεκτ που θέλει χρόνο για να εξελιχθεί. Στον ΠΑΟΚ δουλεύουν σε λανθασμένη βάση και όταν δουλεύεις λάθος, ο χρόνος είναι εχθρός σου και όχι σύμμαχος.

Δεν ξέρει ακόμα τους παίκτες του ο Πογέτ

Για την ΑΕΚ, δεν θέλω να γράψω πολλά πράγματα. Πρέπει να μάθει πρώτα ο Πογέτ τους ποδοσφαιριστές του, γιατί είναι φανερό με τον τρόπο που κοουτσάρει πως δεν τους ξέρει. Έχει δύο βδομάδες, να τους μάθει και να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο. Θα πρέπει πάντως να σταματήσει το ανέκδοτο με τον Κρισάντους, είναι προσβολή για τον κόσμο που πηγαίνει στο γήπεδο, να παρακολουθεί τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΕΚ - Αστέρας Τρίπολης 0-1

ΠΑΟΚ - Πανθρακικός 3-3

Ολυμπιακός-Ηρακλής 2-0

Ατρόμητος - Παναθηναϊκός 1-2

News 24/7

24MEDIA NETWORK